Wat is Monster Cropping? Een Simpel Stappenplan

Wat is Monster Cropping? Een Simpel Stappenplan

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Wat als de beste methode voor een hoge opbrengst ook de slimste manier is om klonen te maken voor de thuisteler? Monster cropping is de techniek die je moet beheersen. Als je weet hoe je een stekje moet nemen, ben je al een eind op weg. Maar maak je geen zorgen als je dat niet kunt, we leggen het hele proces stap voor stap uit.

MET TOPPEN GEVULDE STRUIKEN VS GANJA BOMEN

Struikachtige marihuanaplanten met een overvloed aan takken zijn veel onopvallender en meestal productiever dan uitstrekkende planten. Ze kunnen bovendien veelvuldig worden gekloond zonder de opbrengst van de moederplant in gevaar te brengen. Of je je cannabis nu het liefst binnen of buiten wilt laten groeien, het doel is altijd om de zwaarste en gezondste oogst te krijgen van je favoriete plant.

Planten snoeien en trainen voor een maximale opbrengst is noodzakelijk. Tenzij je de ruimte en de privacy hebt voor de SOG-methode. Als je goede genetica in de cannabistuin hebt, wil je die behouden.

Helaas hebben de meeste thuiskwekers geen ruimte voor een aparte kamer voor moederplanten, waardoor ijzersterke fenotypen verloren gaan. Blijf lezen om erachter te komen hoe je je opbrengst kunt verhogen en stekjes kunt nemen van je beste vrouwelijke planten in bloei.

WAT IS MONSTER CROPPING?

Wat Is Monster Cropping?

Kort samengevat, in normale stonertermen: bij monster cropping neem je tijdens de bloeiperiode een stekje van een moederplant om vervolgens de kloon te re-vegeteren. Dat klinkt best gek, maar neem het maar even van ons aan.

De klonen hebben langer nodig om wortel te schieten. Sommigen weigeren zonder reden. De succesvolle klonen zijn bovendien de lelijkste kleine planten die je ooit hebt gezien. Verwacht bladeren met één vinger. Misschien zelfs een paar mutaties. Maar zodra ze wortel schieten en terugkeren naar de vegetatieve fase groeien ze in een paar weken uit tot monsters.

VOORDELEN VAN MONSTER CROPPING

Voordelen Van Monster Cropping

De twee voornaamste redenen voor monster cropping, zoals hierboven al genoemd, zijn om de oogst te maximaliseren en om ijzersterke klonen te kweken. Dit alles zonder dat de moederplanten moeten worden behouden. Wanneer je gewortelde klonen re-vegeteert, ontwikkelen ze een monsterlijk uiterlijk. Na verloop van tijd worden ze cannabisstruiken die de groeiruimte om zich heen beter benutten.

Voor grote oogsten kun je monster cropping combineren met andere snoei-voor-oogsttechnieken, zoals LST, topping of fimming. Je kunt een doorsnee kweektent van 1m opvullen met een enkele monsterplant. Wil je je productie verder verhogen naar de absolute limiet en een gelijkwaardige bedekking behouden? Span dan een ScrOG net over je groene monsters.

Gerelateerd artikel

ScrOG Vs. SOG: Welke Is Juist Voor Jou?

Wanneer je de basiskennis hebt van het klonen, kun je eenvoudig overstappen naar monster cropping. Hierdoor kun je beter nagaan welke plant je moet behouden om stekjes van te nemen. Het beste van alles is dat je geen kamer voor moederplanten hoeft te onderhouden. Je kunt het proces in de volgende groeicyclus namelijk herhalen.

In feite is het nemen van een stekje tijdens het bloeien hetzelfde als wanneer je dit doet in de vegetatieve groeifase. Hier is voor de zekerheid een korte samenvatting:

Gebruik een steriele, scherpe schaar of een scalpel. Maak een schone snede tussen de tak en de stengel. Dompel de tak vervolgens in wortelgel voordat je de stek in een groeimedium zet. Tot slot, snoei de helft van de waaierbladeren en verwijder het vroege toppenmateriaal.

NADELEN VAN MONSTER CROPPING

Nadelen Van Monster Cropping

Het grootste nadeel van monster cropping is dat je de techniek niet kunt toepassen op autoflowering cannabissoorten. Dat mag geen verrassing zijn, aangezien je auto's niet op de normale manier kunt klonen. Gezien de populariteit van autoflowering cannabis, vonden we het goed om dit te benoemen. We willen niet dat je takken met toppen wegknipt en daarmee je opbrengst naar beneden brengt.

De succespercentages zijn doorgaans lager wanneer je stekjes van bloeiende cannabisplanten neemt. Niemand heeft echt een goede uitleg over waarom dat zo is. De meeste kwekers krijgen te maken met een paar mislukkelingen. Zelfs de echte pro’s die de vaardigheden van het klonen tijdens de vegetatieve groei goed onder de knie hebben. We raden aan om een paar extra stekjes achter de hand te houden.

Tijd speelt altijd een rol bij het telen van cannabis. Monster cropping is zeer efficiënt, maar het duurt misschien een week langer voordat de klonen wortel schieten. Ook moeten ze twee tot drie weken later opnieuw vegeteren. Voor monster cropping is een tweede kweekruimte vereist, hoewel een CFL en een microtent geen grote investering zijn en niet veel ruimte innemen.

ONOPZETTELIJKE RE-VEGETATIE

Onopzettelijke Re-vegetatie

Lichtvervuiling kan ertoe leiden dat fotoperiode cannabis re-vegeteert of erger, verandert in een hermafrodiet. Dat kan een echt probleem zijn voor buitenkwekers in de stad, aangezien straatlampen dit gemakkelijk kunnen veroorzaken na zonsondergang. Op dezelfde manier kunnen binnenkwekers te maken krijgen met deze onbedoelde re-vegetatie als de groeiruimte niet licht ondoorzichtig is. Dat betekent geen lichtlekken en geen licht van een bron van buitenaf dat naar binnen kan.

Een andere oorzaak van onbedoelde re-vegetatie kan een defecte timer zijn. Controleer de instellingen regelmatig om ervoor te zorgen dat de uren juist zijn ingesteld. Check vervolgens de kweekruimte geregeld om er zeker van te zijn dat het klopt.

HOE WERKT MONSTER CROPPING?

Hoe Werkt Monster Cropping?

STAP 1: selecteer je beste vrouwelijke plant na ongeveer 28 dagen in de 12/12 bloeicyclus.

STAP 2: neem stekjes, zoals eerder beschreven in de tekst. Start met de onderste takken en werk omhoog zonder de moederplant te doden.

STAP 3: re-vegeteer de kloon in de lichtcyclus die je voorkeur heeft (18/6, 20/4, 24/0) totdat de takken flink groeien en de bladgroei weer normaal wordt. Binnen dertig dagen nadat je de stekjes hebt genomen, zou je enkele monsters in handen moeten hebben.

IS MONSTER CROPPING DE MOEITE WAARD?

IS MONSTER CROPPING DE MOEITE WAARD?

Absoluut, mits je de kweekvaardigheden hebt. Monster cropping is niet exclusief voor meesterkwekers, maar je hebt wel enige ervaring nodig om het meeste uit de techniek te halen. Op zichzelf is monster cropping een goede twee in één combinatie, waarmee je een nieuwe serie kunt maken van je favoriete vrouwelijke plant. En door het aantal vertakkingen te verhogen, profiteert de kloon van het monster croppen doorgaans van een opleving in de oogst. Niet te vergeten: meer takken om de volgende keer te klonen.

Als je de groene vingers hebt om te blijven snoeien en trainen, kan monster cropping je opbrengst keer op keer naar grote hoogte stuwen.

Gerelateerd artikel

Wat Te Doen Met De Stelen Van Wietplanten?

Je bezoekt onze Nederlandse website.