Blog
Klonen Autoflowering Strain
2 min

Kun Je Een Autoflowering Strain Klonen?

2 min

Om te begrijpen of je een autoflowering plant kunt klonen moet je eerst weten wat een autoflowering strain is, hoe dat werkt, en wat het verschil met normale klonen is.

WAT IS EEN AUTOFLOWERING STRAIN?

Wat Is Een Autoflowering Strain?

Autoflowering cannabis strains zijn strains die vanzelf overgaan van de groei- naar de bloeiperiode. De kweker hoeft daarbij niets aan de omgeving te veranderen. Terwijl de plant groeit, gaat ze automatisch toppen produceren, ongeacht de lichtcyclus.

Ter vergelijking, een traditionele strain - ook wel bekend als fotoperiode strain - moet per dag 12 uur in het donker staan om de bloei op gang te brengen. Als je een gewone strain buiten kweekt moet je die in het voorjaar planten, zodat je gebruik maakt van het natuurlijke lichtschema en voor de winter kunt oogsten.

Gerelateerd artikel

De Beste Manier Voor Het Klonen Van Cannabisplanten

Bij een autoflowering strain heb je eigenlijk alleen maar een paar maanden mooi en warm weer nodig. Je geografische locatie of het seizoen doen niet ter zake, speciaal als je ergens bent waar het weer het hele jaar door gematigd is. Autoflowering planten moeten direct 12 uur per dag na het kiemen aan licht blootgesteld worden. Doorgaans zijn ze dan na 10 weken klaar voor de oogst.

Dit komt de gehaaste kweker goed uit, maar vanwege de verschillende periodes dat de planten toppen beginnen te produceren zijn autoflowers minder geschikt om te klonen dan fotoperiode-planten. Nu zullen we je daar iets meer over vertellen.

Autofloweringproduct bekijk

HOE WERKT KLONEN?

Hoe Werkt Klonen?

In principe heb je om te klonen maar een klein stukje van je cannabisplant nodig om tijdens de groeiperiode een stekje van te nemen. Dat duw je in een groeimedium naar keus en gaat vandaar verder. Hoewel niet noodzakelijk, zijn er toch veel mensen die een wortelgel of poeder gebruiken. Na tien dagen zouden de stekken nu zelf worteltjes ontwikkeld moeten hebben. Vervolgens groeit ze verder als individuele plant. De kwaliteiten van de kloon zijn praktisch gezien identiek als die van de plant waar ze van afkomstig was.

Tenzij je probeert een heel andere strain te kweken is het veel eenvoudiger om met een kloon te beginnen. Je slaat dan niet alleen het delicate zaailing-proces over maar als je de stek van een vrouwelijke plant hebt genomen weet je ook zeker dat ze vrouwelijk is.

VOOR- EN NADELEN VAN AUTOFLOWERING STRAINS

Autoflowering strains hebben meerdere voordelen, ze worden niet hoog en hebben een korte bloeiperiode. Je kunt meerdere oogsten per jaar realiseren en ze zijn handig om zaden mee te produceren.

Het nadeel is echter dat deze strains zich niet makkelijk laten klonen. Klonen hebben dezelfde eigenschappen als de moederplant, dus ook de leeftijd is hetzelfde. Fotoperiode-planten zijn beter geschikt om te klonen omdat die bepaalde condities nodig hebben om te gaan bloeien, zodat die de tijd hebben om te groeien en zich behoorlijk te ontwikkelen.

Omdat de kloon dezelfde leeftijd heeft als de moederplant en niet afhankelijk zijn van een lichtregime staat de klok ook daar op dezelfde tijd als die van de moederplant. Dit betekent dat ze minder tijd hebben om te groeien, wat kleine plantjes met kleine toppen tot gevolg heeft.

Gerelateerd artikel

Top 10 Redenen Om Autoflowering Wietplanten Te Kweken

ZAL IK HET TOCH PROBEREN?

Zal Ik Het Toch Proberen?

Omdat het onmogelijk is te voorspellen wanneer een plant gaat bloeien is het veel moeilijker om ze te klonen. Sommige kwekers geloven dat het een broodjeaapverhaal is dat je autoflowers niet kunt klonen, er zijn er zelfs bij die beweren dat het ze wel gelukt is.

Waar of niet waar, het is hoogst onwaarschijnlijk dat je een succesvolle oogst van autoflowers zult binnenhalen. Dit komt simpelweg omdat je de klonen niet weer in de groeiperiode kunt terugbrengen. Het is een moeilijke onderneming om het te proberen en van een volwassen plant klonen te nemen.

Daar is dus je antwoord, technisch gezien gaat het met een autoflower wel lukken. Maar is het een slim idee? Waarschijnlijk niet. Als de plant gekloond wordt voordat je het geslacht kunt zien zou het misschien wel kunnen lukken. Maar het tijdsbestek is wel erg kort. Uiteindelijk zal het resulteren in een piepklein plantje met een paar toppen. Als dat je verder niets uitmaakt, ga dan alsjeblieft gerust je gang en probeer maar eens een autoflowering plant te klonen!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken