Blog
Vloeibare Voedingsstoffen Versus Granulaire Voedingsstoffen
4 min

Vloeibare Voedingsstoffen Versus Granulaire Voedingsstoffen

4 min

Er zijn genoeg verhalen over wat het beste werkt bij wietplanten. En iedereen die je om advies vraagt, heeft zijn eigen technieken en trucs. Er is echter ook iets gemeenschappelijks en dat is het gebruik van voedingsstoffen. Maar welk type moet je gebruiken? Vloeibare voedingsstoffen of granulaire? Lees verder voor een volledige vergelijking.

Soms hebben we allemaal een beetje hulp nodig, of het nu gaat om koffie of een energiereep die je in de ochtend op gang helpt. Dit is zeker niet anders als het gaat om onze wietplanten. Hoewel we niet aanraden om koffie over ze heen te gieten, is het geven van voedingsstoffen wel een manier om ervoor te zorgen dat ze hun groeicyclus zo goed mogelijk kunnen starten. Bovendien heb je daarmee iets meer controle over hun groei en ontwikkeling. De beloning stel je ongetwijfeld op prijs.

Maar wat voor soort voedingsstoffen moet je gebruiken? En waarom zijn ze zo belangrijk? Je kunt je planten namelijk ook zonder voedingsstoffen kweken. Desondanks is het goed om erover na te denken. Laten we eens kijken naar de twee belangrijkste soorten voedingsstoffen die er zijn en de verschillen daartussen.

Wat zijn granulaire voedingsstoffen?

Wat Zijn Granulaire Voedingsstoffen?

Granulaire voedingsstoffen zijn droge, vaste of korrelige nutriënten. Dit zijn meststoffen die je in eerste instantie niet hoeft te mengen met water. Je hoeft de granulaire voedingsstoffen alleen maar aan het substraat toe te voegen. Vervolgens geef je water zoals gewoonlijk. In tegenstelling tot vloeibare voedingsstoffen die vooral een snelle oplossing bieden, kunnen planten hiermee de nutriënten langzaam en geleidelijk opnemen. Doordat granulaire voeding weinig aandacht vereist, is dit hard op weg om het gangbare product te worden onder zowel beginnende als gevorderde kwekers.

Voor- en nadelen van granulaire voedingsstoffen

Voor- En Nadelen Van Granulaire Voedingsstoffen

Het gebruik van granulaire voedingsstoffen heeft veel voordelen. Omdat je planten de nutriënten langzaam opnemen, heb je er allereerst minder van nodig. Maar de voordelen gaan nog verder. Doordat de voedingsstoffen geleidelijk vrijkomen, worden je planten ook continu ondersteund gedurende hun ontwikkeling.

Hoewel dit voor sommige planten voordelig is, zijn granulaire voedingsstoffen niet altijd geschikt. Sommige wietplanten hebben namelijk een snellere werking en een grotere hoeveelheid voedingsstoffen nodig. In tegenstelling tot vloeibare voeding, is het risico op overvoeding met granulaire nutriënten door de geleidelijke afgifte echter minimaal. Granulaire voedingsstoffen zijn bovendien over het algemeen goedkoper. Als je ze in bulk koopt, bespaar je veel geld in vergelijking met vloeibare voeding. Hierdoor zijn granulaire voedingsstoffen ideaal voor beginners, maar ook voor kwekers die al wat meer ervaring hebben.

Voordelen:

 • Goedkoper
 • Laag risico op overvoeding
 • Eén keer toepassen heeft meerdere voordelen.
 • Langer houdbaar
 • Ideaal voor alle kwekers, ongeacht de ervaring

Nadelen:

 • Risico op ondervoeding
 • Werken niet zo snel als vloeibare voedingsstoffen.

Gerelateerd artikel

Het Verschil: Synthetische Vs. Natuurlijke Meststoffen

Wat zijn vloeibare voedingsstoffen?

Wat Zijn Vloeibare Voedingsstoffen?

Vloeibare voedingsstoffen zijn vaak beschikbaar in de vorm van poederachtige zakjes of concentraten in flessen. Deze kun je voor gebruik mengen met water en vervolgens aan het substraat toedienen. Op deze wijze kunnen de wortels de voedingsstoffen op een efficiënte manier opnemen. Synthetische vloeibare voeding bevat een chemisch mengsel vol essentiële elementen die de plantengroei bevorderen, zoals kalium, ijzer en stikstof. Biologische vloeibare voedingsstoffen zijn echter gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Vloeibare voeding is daarbij gemakkelijk te gebruiken en enorm geconcentreerd. Je krijgt dus veel waar voor je geld.

Voor- en nadelen van vloeibare voedingsstoffen

Voor- En Nadelen Van Vloeibare Voedingsstoffen

Er zitten veel positieve kanten aan het gebruik van vloeibare voedingsstoffen. Omdat je planten er niet veel van nodig hebben, zul je merken dat een fles meerdere kweekrondes meegaat. En doordat vloeibare voedingsstoffen snel werken, zijn ze ideaal als je tekorten opmerkt of als je je wietplanten een oppepper wilt geven. Hierdoor kun je echter wel gemakkelijk je planten te veel voeding geven. Dit geldt met name voor onervaren kwekers. Het is daarom belangrijk om altijd in het achterhoofd te houden dat je er niet te veel van moet gebruiken.

Er zijn veel verschillende soorten vloeibare voedingsstoffen te koop. Je kunt dus altijd wel een soort vinden die past bij de groeifase van je plant. Vloeibare voedingsstoffen in geconcentreerde vorm in flessen zijn vaak minder lang houdbaar dan hun granulaire tegenhangers. Als je ze bewaart, nemen ze ook meer ruimte in beslag. Bovendien zijn ze lastiger om te verplaatsen. Dit is minder ideaal als je ze vaak nodig hebt.

Voordelen:

 • Lange duur
 • Snelwerkend
 • Sterk geconcentreerd
 • Eenvoudig toe te dienen
 • Veelzijdig

Nadelen:

 • Je geeft gemakkelijk te veel.
 • Duurder
 • Minder lang houdbaar
 • Nemen meer ruimte in beslag.

Verschil tussen vloeibare en granulaire voedingsstoffen

Verschil Tussen Vloeibare En Granulaire Voedingsstoffen

Het belangrijkste verschil tussen vloeibare en granulaire voedingsstoffen is hoe ze je planten van nutriënten voorzien. Vloeibare voeding zorgt voor een snelwerkende boost en kan je wietplanten snel een oppepper geven. Granulaire voedingsstoffen geven daarentegen hun nutriënten geleidelijk af. Deze gaan dus veel langer mee. Bovendien hoef je hiermee niet steeds dezelfde hoeveelheid opnieuw toe te dienen, wat wel het geval is met de vloeibare variant.

Welk type voedingsstof moet je kiezen?

Welk Type Voedingsstof Moet Je Kiezen?

Deze keuze lijkt misschien een hele opgave, maar dat hoeft niet zo te zijn. De variant die het beste voor jou is, hangt af van je soort wiet, je opstelling en mogelijk ook je ervaringsniveau. Hoewel velen de voorkeur geven aan vloeibare voedingsstoffen, zijn deze vaak geschikter voor hydrocultuur-opstellingen. Omdat de planten continu zijn ondergedompeld in water, kun je de nutriënten hiermee gemakkelijker doseren.

Desalniettemin bestaat hierbij een aanzienlijk risico op beschadiging van je planten door overvoeding. Door de aard van deze gecompliceerde opstelling heb je wat meer ervaring en kennis nodig om vloeibare voedingsstoffen toe te dienen. Als je hier toch voor kiest, neem dan de tijd en doe onderzoek naar wat je planten precies nodig hebben.

Gerelateerd artikel

Leer Hoe, Waarom En Wanneer Je Wiet Van Voedingsstoffen Moet Voorzien

Met granulaire voedingsstoffen verloopt het proces iets soepeler, omdat risico's als overvoeding niet zo groot zijn. Deze nutriënten kun je het beste gebruiken voor planten die in grond staan, omdat ze gestaag afgegeven worden. Voeg gewoon de benodigde hoeveelheid toe aan het substraat. Meer hoef je niet te doen. Er is geen speciaal bewaterings- of onderhoudsschema waar je je aan moet houden. Houd alleen je planten in de gaten zoals je normaal gesproken ook zou doen. Om deze reden zijn granulaire voedingsstoffen populair onder beginnende en ontspannen kwekers. En er is zeker niets mis mee om een ontspannen kweker te zijn!

Granulaire voedingsstoffen, zoals de Monster Bud Boost Pack, zorgen ervoor dat je planten in elke fase van hun leven het goed zullen doen. De instructies zijn daarbij eenvoudig te volgen. Ideaal voor de beginnende botanicus die geen gedoe wil met zijn of haar kweek. Dit krachtige trio van nauwkeurig afgestemde voedingsstoffen is het resultaat van een samenwerking tussen Zamnesia en Bio Nova. Het bevat een gevarieerde mix van enzymen, aminozuren en micro-organismen die je wietplanten de beste kwaliteit van leven geven.

Welk type voedingsstof je ook kiest, het valt niet te ontkennen dat je het gebruik ervan terug zult zien in de kwaliteit van je planten. Aan het einde van de kweek mag je van ze genieten, dus waarom zou je ze niet de best mogelijke zorg geven?

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken