Blog
Hoe Gebruik Je Osmose Water Voor Wiet?
4 min

Hoe Gebruik Je Osmose Water Voor Wiet?

4 min

Iedereen heeft wel een mening over hoe je thuis wiet moet kweken. Een van die vele discussies gaat over het wel of niet gebruiken van osmose water. Deze methode krijgt de laatste tijd veel aandacht. Laten we hier eens in duiken en bespreken wat je over het gebruik van osmose water voor wiet moet weten.

Op het eerste gezicht klinkt het misschien als iets uit een sciencefictionfilm, maar veel telers gebruiken geavanceerde waterfiltratie-methoden om het meeste uit hun wietkweek te halen. Maar hoe werkt zoiets eigenlijk? En heeft het überhaupt zin om hierin te investeren? Hieronder gaan we in op alles wat je moet weten over osmose water, en hoe dit je wietplanten kan helpen groeien.

Wat is osmose water?

Wat Is Osmose Water?

Wat is osmose water en hoe verschilt het van gewoon water? Osmose water staat ook wel bekend als 'RO' (Reverse Osmosis), en is water dat een filtratieproces onder hoge druk heeft ondergaan, waarbij ongeveer 95 tot 99% van de opgeloste zouten en onzuiverheden zijn verwijderd. Dit gebeurt door water door een semipermeabel membraan te laten stromen, dat als filter fungeert. Door de aanzienlijke druk die hierbij ontstaat, krijg je uiteindelijk zuiver water, terwijl de mineralen, zouten en onzuiverheden achterblijven. RO kan echter wel duur zijn, aangezien er naar schatting zes liter water nodig is om slechts één liter osmose water te krijgen.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Beste Water Voor Cannabis Planten?

De voordelen van omgekeerde osmose voor wiet

Zonder mineralen, onzuiverheden en zouten is osmose water misschien wel het zuiverste water dat je je wietplanten kunt geven. Het doel van osmose water bij een wietkweek is daarbij niet om je planten voedingsstoffen te ontnemen, maar om de voeding te verfijnen. Door zuiver water als basis te hebben, kun je als teler met ongekende precisie nutriënten als magnesium, calcium en NPK toevoegen. Hierdoor kun je je planten optimaal voeden en is dus een optimale plantontwikkeling mogelijk.

Kraanwater bevat daarentegen een ander mineraalprofiel. Dit kan betekenen dat je als teler eerst de waterkwaliteit moeten testen om nauwkeurig voedingsstoffen toe te kunnen dienen, zodat je planten niet teveel voeding krijgen.

De voordelen van RO voor wietkweek:

  • Stelt je als teler in staat om voedingsstoffen met grote nauwkeurigheid toe te dienen
  • Verwijdert de meeste onzuiverheden, mineralen en zouten
  • Ook haalbaar voor thuiskwekers

Hoe werkt omgekeerde osmose?

Hoe Werkt Omgekeerde Osmose?

Osmose water krijgen doe je dus door water door een membraan te laten stromen, waarbij onzuiverheden achterblijven. Deze membranen bestaan normaal gesproken uit drie lagen: polyesterweefsel, een microporeuze laag polysulfon en een barrière van polyamide.

Dit proces wordt zowel op grote schaal (massaproductie van schoon drinkwater) als op kleine schaal (thuis) uitgevoerd. Jawel, sommige mensen hebben thuis een RO-configuratie op hun watersysteem aangesloten.

In bijvoorbeeld landen waar het kraanwater vol zit met fluoride of chloor, hebben veel mensen thuis een omgekeerde osmose-waterfilter.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Water Hebben Cannabisplanten Nodig?

Wietteelt: hoe gebruik je osmose water?

Wietteelt: Hoe Gebruik Je Osmose Water?

Als je een gezuiverd watermonster hebt, kun je als teler supernauwkeurig de voedingswaarde op je planten afstemmen. En dat allemaal zonder het risico op verontreinigingen en een onbekend mineralenniveau.

Deze vrijheid om 'designer'-water voor je planten te creëren heeft dus zeker voordelen. Toch zijn sommige telers tegen het gebruik van osmose water, omdat het 'natuurlijke' aspect van wiet kweken hiermee verdwijnt. Het ligt er dus een beetje aan hoe je hier persoonlijk in staat. Toegegeven, het is vaak aantrekkelijker voor ervaren telers die het potentieel van hun planten echt optimaal willen benutten.

Osmose water kopen vs. je eigen systeem maken

Osmose Water Kopen Vs. Je Eigen Systeem Maken

Je hebt geen enorme industriële machine nodig om je eigen osmose water te maken. Er bestaan ook units voor thuisgebruik die prima betaalbaar zijn. Daarnaast kun je ook je eigen filtersysteem bouwen!

Bovendien kun je ook gewoon osmose water in flessen kopen. Laten we de voor- en nadelen van elke optie eens nader bekijken.

Osmose water kopen

Al met een snelle online zoekopdracht kun je direct osmose water bestellen. Hoewel het niet moeilijk te vinden is, kan de prijs soms wel afschrikkend werken. Vanwege de gebruikte filtratiemethode zijn de kosten van osmose water behoorlijk hoog. Hoewel het je als teler de mogelijkheid biedt om je eigen voedingsstoffen toe te dienen, is dit een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven.

Gebotteld osmose water kopen is echter wel een haalbare optie als je maar een paar planten kweekt, of als je gewoon geen zin of tijd hebt om je eigen systeem te installeren. Het kostenplaatje hangt voornamelijk af van de schaal en de aard van je kweek (aarde of hydro).

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet?

Bouw je eigen filtersysteem voor osmose water

Wil je liever niet investeren in gebotteld osmose water of in een filtratiesysteem voor thuis (omdat deze niet goedkoop zijn), dan kun je ook je eigen filtersysteem bouwen.

Je kunt daarvoor alle benodigde onderdelen online bestellen of bij de bouwmarkt kopen. Als je aan goede filters kunt komen, is het relatief eenvoudig om een goed filtersysteem te bouwen. Zo'n systeem genereert uiteindelijk een gestage stroom osmose water, ideaal als je een grote kweek hebt.

Hoewel het goedkoper is dan het kopen van een kant-en-klaar systeem, kunnen de kosten van de materialen alsnog hoog uitvallen. En er is ongeveer 4 tot 6 liter water nodig om 1 liter osmose water te maken, wat je ongetwijfeld op je rekeningen terug gaat zien. Zorg dus dat je eerst je huiswerk doet wanneer je je eigen filtersysteem wilt bouwen.

Nutriënten en omgekeerde osmose

Nutriënten En Omgekeerde Osmose

We zeiden het al: water dat omgekeerde osmose heeft ondergaan, is van vrijwel alle mineralen en onzuiverheden ontdaan. Dit betekent ook dat er geen gunstige voedingsstoffen voor wiet meer in zitten. Het mooie is echter dat je de nutriënten in de gewenste hoeveelheden toe kunt voegen, zonder dat een hoog fluoride- of chloorniveau de levensvatbaarheid van de voedingsmix in de weg staat.

Naast het gehalte voedingsstoffen kun je met omgekeerde osmose ook de pH-waarde reguleren. Als je je wietplanten in aarde kweekt, zul je merken dat deze supergoed op een consistente pH-waarde van zo'n 6,5 reageren. En laat de pH van osmose water zich nou net rond de 6 en 6,5 bevinden! Ideaal.

Het is echter wel essentieel om de pH te meten als je je voedingsstoffen hebt toegevoegd. Deze kunnen de waarde namelijk aanzienlijk beïnvloeden.

Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

Hoe vaak moet je water geven?

Normaal gesproken moet je wietplanten elke twee tot drie dagen water geven. Osmose water kun je daarbij beter met gewoon water afwisselen. Wanneer je namelijk veel voedingsstoffen toevoegt, kan er een teveel aan nutriënten ontstaan, wat een negatieve impact op je planten heeft. Wees dus altijd voorzichtig.

Hoe bewaar je osmose water?

Hoe Bewaar Je Osmose Water?

Hoewel osmose water zuiver is, kun je het maximaal 'maar' twee jaar bewaren. Als je het echter regelmatig gebruikt voor je kweekprojecten, dan zou dit geen probleem moeten zijn. Bewaar het op een koude en donkere plek, zoals een voorraadkast. Houd het uit de buurt van zonlicht, want dit kan algen- of schimmelgroei veroorzaken.

Moet je een RO-systeem voor je wiet gebruiken?

Is osmose water nou de moeite waard of niet? De meningen lopen hierover uiteen. Er zijn twee denkrichtingen: de een ziet RO als een slimme methode om verontreinigingen te elimineren en de voeding beter af te stemmen. De ander is echter simpelweg geen voorstander van 'onnatuurlijke' filtratiemethoden.

Cannabis overleeft hoe dan ook al millennia lang, en dat zonder fancy filtratiemethoden. Beginnende telers kunnen dus ook zonder RO prima planten kweken. Maar als je een ervaren teler bent en meer controle wilt, dan is deze techniek misschien wel precies wat je zoekt.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken