Blog
Hoe Geef Je Wietplanten Water Als Je Niet Thuis Bent?
4 min

Hoe Geef Je Wietplanten Water Als Je Niet Thuis Bent?

4 min

Of je nu thuis bent of niet, wietplanten hebben regelmatig water nodig. Maar wat als je een paar dagen of een week van huis bent? Je kunt zelf een bewateringssysteem maken, maar ook een commercieel systeem aanschaffen. Alle systemen hebben echter hetzelfde doel: je planten van water voorzien.

Hoe graag je ook elke dag even bij je wietplanten zou willen kijken om te zien hoe ze zich ontwikkelen, is dat helaas niet altijd mogelijk. Zo kan het zijn dat je een aantal dagen van huis moet, waarbij er altijd een kans is dat er niemand op je planten kan passen. Wat moet je dan doen? Je kunt ze namelijk niet gewoon aan hun lot overlaten en moet dus op zoek naar methoden om te zorgen dat ze wel water krijgen.

Gelukkig hebben andere kwekers ook al met dit probleem te maken gehad. Ze hebben daarop diverse methoden ontwikkeld om wietplanten gehydrateerd te houden als niemand op ze kan passen. Bij een aantal opties kun je gebruikmaken van spullen die je waarschijnlijk al hebt. In andere gevallen heb je extra materiaal nodig of is alleen een commercieel systeem een optie.

Je eigen bewateringssysteem maken

Je Eigen Bewateringssysteem Maken

Waarschijnlijk heb je voor de meeste geautomatiseerde bewateringssystemen die je zelf kunt maken alles al in huis. Je hebt vast al meer dan genoeg tijd en geld aan je wietplanten besteed, dus we willen er alles aan doen om te voorkomen dat je naar een tuincentra moet voor extra spullen.

Druppelirrigatiesysteem van plastic flessen

Voor dit druppelirrigatiesysteem heb je alleen maar een paar plastic flessen en een scherp mes of naald nodig (een veiligheidsspeld kan ook).

Prik simpelweg wat gaatjes in de plastic dop van de fles. Als je planten veel water nodig hebben, dan kun je uiteraard meer gaatjes prikken. We raden je echter aan om voor de zekerheid eerst met een klein aantal te beginnen.

Vervolgens vul je de fles met water, draai je deze om (met de dop er weer op) en begraaf je de flessenhals in de aarde, in de buurt van je plant. Let goed op dat je de fles niet te dicht bij de stengel en niet te diep in de aarde plaatst. Dit kan namelijk de groei van je plant belemmeren. De fles moet echter wel stevig in de grond staan, zodat deze niet om kan vallen.

Afhankelijk van de grootte van de flessen, kun je je planten met deze methode tussen de drie en zeven dagen continu van water voorzien.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Water Hebben Cannabisplanten Nodig?

Fles zonder dop ondersteboven in de aarde

Fles Zonder Dop Ondersteboven In De Aarde

Zijn een paar gaten niet voldoende en hebben je planten meer water nodig? Dan kun je de fles ook gewoon zonder dop ondersteboven in de aarde plaatsen. Verwijder hiervoor de dop en vul de fles met water. Vervolgens zet je deze in de aarde, waarbij je de opening met je duim afdekt, zodat je zo weinig mogelijk water boven de grond verspilt.

Het voordeel van deze methode is dat de aarde een grotere hoeveelheid water in één keer kan opnemen. Het nadeel is echter dat de fles veel sneller leeg is en dus minder lang meegaat. Zelfs met een grote fles kun je je planten hiermee maximaal maar vier dagen van water voorzien.

Drainageplaat

Drainageplaat

Je kunt je planten misschien niet naar de badkamer tillen, maar dat betekent niet dat ze niet van een lekker bad kunnen genieten. Als je je wietplanten in potten kweekt, dan kun je ze op grote platen met water zetten. Hierdoor staan ze dus in een soort badje en kunnen ze door de openingen in hun pot zelf zoveel water opnemen als dat ze nodig hebben.

Een aantal factoren heeft invloed op hoelang je je planten op deze manier water kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, verlichting en de hoeveelheid water waarmee de platen gevuld zijn. Over het algemeen kun je er echter van uitgaan dat je ze hiermee een week lang van water kunt voorzien.

Druppelirrigatiesysteem met touwtjes

Ook deze methode is erg eenvoudig: je hebt alleen een bak met water en een paar lange touwtjes nodig om dit systeem in elkaar te zetten.

Plaats allereerst een bak met water op een plank of een ander oppervlak, hoger dan de basis van je planten. Graaf vervolgens de touwtjes in de aarde. Niet te diep, maar ook niet vlak onder het bodemoppervlak. Dit systeem zorgt voor een gestage en constante toevoer van water. Met deze methode kun je je planten ongeveer één tot drie weken water geven, afhankelijk van de hoeveelheid water, planten, de temperatuur, enz.

Gerelateerd artikel

Soorten Setups Voor Cannabis-Hydrocultuur

Kas van een plastic zak

Bij deze methode maak je de goedkoopste en eenvoudigste kas die er bestaat.

Eerst geef je je wietplant water zoals je normaal gesproken zou doen. Vervolgens zet je je plant met pot en al in een grote doorzichtige plastic zak en maak je deze aan de bovenkant dicht. Zorg ervoor dat de wietplant volledig bedekt is en in indirect zonlicht staat.

Als je deze methode goed uitvoert, dan ontstaat er een systeem waarbij het water verdampt, tegen de zak aankomt en vervolgens weer naar beneden druppelt. Wanneer je lang van huis gaat, is deze methode de beste keuze. Hiermee kun je je planten namelijk twee tot drie maanden van water voorzien of zelfs langer als de omstandigheden goed zijn. We raden je echter niet aan om zo lang van je wietplanten weg te blijven.

Commerciële manieren

Commerciële Manieren

Zelfgemaakte watersystemen zijn prima om je planten water mee te geven, maar niet zo handig als je meer dan een handjevol wietplanten hebt. Als je een langdurige en duurzame oplossing nodig hebt, dan kun je het beste een systeem van een commerciële aanbieder aanschaffen.

Zelf-watergevende gadgets

Er zijn diverse gadgets die er speciaal voor ontworpen zijn om je planten water te geven als je van huis bent. De werking ervan is vergelijkbaar met die van de flesmethode die we eerder hebben genoemd. Het enige verschil is dat ze speciaal ontwikkeld zijn voor in de aarde, waardoor ze langer meegaan.

Als je optimaal wilt profiteren van zo'n gadget, dan moet je eerst je planten regelmatig water geven. Vervolgens vul je de tool met water en steek je deze stevig in de aarde. Dankzij de smalle hals en de grote bol kun je er ongeveer een week mee vooruit.

Gerelateerd artikel

Voordelen Van Het Gebruik Van Een Irrigatiesysteem

Irrigatiesysteem

Van deze lijst is een irrigatiesysteem het moeilijkst om op te zetten. Desalniettemin is zo'n systeem veruit het meest effectief en duurzaam.

Als je een standaard druppelirrigatiesysteem wilt monteren, dan heb je reservoirs voor het water en de voedingsoplossing nodig. Daarnaast heb je ook diverse kleine slangen en druppelaars nodig. Deze benodigdheden zijn vaak samengevoegd in één verpakking en kun je dus meestal in één keer aanschaffen.

Deze systemen zijn meestal ook volledig geautomatiseerd. Je hoeft dus alleen maar te berekenen hoeveel water en voeding het systeem moet leveren. Vervolgens kun je je planten dagen of zelfs weken met rust laten!

Je moet wel regelmatig onderhoud uitvoeren om ervoor te zorgen dat het systeem blijft werken. De tijd die je hieraan kwijt bent, krijg je echter dubbel en dwars weer terug. Stel je eens voor hoeveel tijd je kunt besteden aan het lezen van boeken over wiet, als je niet elke dag je planten water en voeding hoeft te geven!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken