Tips Voor Het Binnen En Buiten Kweken Van Autoflowering Cannabis

Tips Voor Het Binnen En Buiten Kweken Van Autoflowering Cannabis

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

De introductie van autoflowers aan het begin van deze eeuw heeft een heuse revolutie teweeggebracht in de wereld van de cannabisteelt. Autoflowering soorten groeien snel, zijn compact en vereisen geen speciale verlichtingsschema's. In het verleden gingen deze voordelen ten koste van de opbrengst en kwaliteit. Tegenwoordig zijn autoflowers echter in staat grote hoeveelheden wiet van topklasse te genereren. Maak kennis met deze nieuwe generatie van autoflowering cannabis en ontdek hieronder alles wat je weten moet over het kweken van deze wietplanten.

WAT ZIJN AUTOFLOWERS?

WAT ZIJN CANNABIS AUTOFLOWERS?

Simpel gesteld, bloeien autoflowers op basis van hun leeftijd en niet vanwege een verandering in de lichtcyclus. Het achterliggende "geheime wapen" van deze eigenschap is ruderalis. Deze subsoort is afkomstig uit bepaalde regio's in Oost-Europa en Centraal-Azië. Deze onkruidachtige wiet is gewend aan barre omstandigheden met weinig zon en heeft zich zo ontwikkeld dat ze gaat bloeien voordat het gaat vriezen en de kans op voortplanting verkeken is.

Het punt is echter dat ruderalis op zichzelf niet echt aantrekkelijke wiet is. De opbrengst ervan is matig en de toppen zijn klein en bevatten maar weinig THC. Dat verandert echter als je ruderalis kruist met robuuste, productieve fotoperiode soorten. Met hun kennis en expertise, zijn breeders op deze manier in staat autoflowering versies van beroemde en gewilde strains te creëren, zonder veel in te hoeven leveren op het gebied van kracht of opbrengst. Wiet van topkwaliteit kweken is daarmee plotseling veel makkelijker!

ZIJN AUTOFLOWERS MINDER KRACHTIG?

Voorheen, toen autoflowers er nog maar net waren, werden deze soorten vooral als inferieur beschouwd. Naast de matige oogsten, bevatten de onaantrekkelijke toppen vaak niet genoeg THC om een high op te wekken. En de smaak was al niet veel beter. De beste optie destijds was de inmiddels iconische Lowryder. Deze baanbrekende soort werd eerst als inferieur beschouwd, maar groeide uit tot een heus wietfenomeen.

Gerelateerd artikel

Top 5 Hoogproductieve Autoflowering Soorten

Toch werden autoflowers nog lange tijd bestempeld als wiet voor beginners; niet interessant voor serieuze telers. Vandaag de dag is dat echter wel anders. De next-gen autoflowers op de huidige markt zijn in staat behoorlijke oogsten en smakelijke toppen met veel THC te genereren. Sommige autoflowering planten kunnen zelfs concurreren met fotoperiode soorten als het gaat om de kracht. Zo bevatten bepaalde autoflowers wel 20% THC. Zo'n goede comeback had je vast niet verwacht!

HOE GROOT WORDT EEN AUTOFLOWER?

De hoogte van autoflowers varieert, net als bij fotoperiode soorten. Toch zijn ze vaak wel compacter. Verwacht planten van ongeveer 1m hoog. Je ziet zelden exemplaren die de 1,5m overschrijden. Daarmee zijn autoflowers ideaal voor telers met weinig ruimte of voor wie discretie van belang is.

AUTOFLOWERS - VOORDELEN

CANNABIS AUTOFLOWERS - VOORDELEN

Gebaseerd op het bovenstaande, hebben moderne autoflowers veel te bieden. Hieronder een overzicht van de allerbeste eigenschappen.

• EEN VERANDERING IN DE LICHTCYCLUS IS NIET NODIG

Na een vegetatief stadium van 3-4 weken, schakelen autoflowers vanzelf over naar de bloei. Dit betekent dat het niet mogelijk is de vegetatieve fase te verlengen. Veel telers vinden dit echter prima. Omdat autoflowers niet afhankelijk zijn van een specifieke lichtcyclus, kun je ze tot aan de oogst 18-24 uur van licht voorzien. Voor de bloeiperiode is een verandering in het aantal lichturen dus niet nodig.

• AUTOFLOWERS ZIJN HET HELE JAAR DOOR TE OOGSTEN

Vanwege hun razendsnelle doorlooptijd en autonome bloei, zijn autoflowers vaak het hele jaar door te kweken en oogsten. Plant ze een aantal weken na elkaar en je mag je continu verheugen op een nieuwe opbrengst. Als je in een warme regio woont, is het soms mogelijk het hele jaar door buiten te kweken.

Gerelateerd artikel

Non-Stop Oogst: Hoe Knip Je Het Hele Jaar Wietplanten

• AUTOFLOWERS GROEIEN SNEL

Fotoperiodieke wiet vereist een bloei van 7-14 weken. Autoflowers haasten zich echter van de ontkieming naar de oogst in ongeveer 55-60 dagen. Daarom zijn deze planten ideaal als je snel wilt oogsten of buiten klaar wilt zijn met kweken voor het weer omslaat.

CANNABIS AUTOFLOWERS GROEIEN SNEL

• ZE ZIJN VEERKRACHTIG

Vanwege hun ruderalis-genen zijn autoflowers goed bestand tegen kou, ongedierte en ziekte. Dit maakt ze makkelijker te kweken voor beginners en ideaal voor kweek in koude klimaten. Als je ergens woont waar het zelden vriest, zoals in het zuiden van Europa, zijn ze zelfs in de winter buiten te telen!

• ZE BEHOUDEN EEN COMPACT, DISCREET FORMAAT

Zoals vermeld, overschrijden autoflowers zelden een hoogte van één meter. Ze passen dus makkelijk in een tent of kast, maar ook op een balkon of terras. Je loopt daarmee ook minder risico op het trekken van ongewenste aandacht. Ideaal voor een discrete buitenkweek!

HOE KWEEK JE AUTOFLOWERS? ALGEMENE TIPS

HOE KWEEK JE CANNABIS AUTOFLOWERS? ALGEMENE TIPS

De levenscyclus van autoflowers is gering. In tegenstelling tot fotoperiodieke planten, die bijna eindeloos kunnen vegeteren, zijn autoflowering soorten op een vastgesteld moment klaar voor de oogst. Dit betekent ook dat er nauwelijks hersteltijd is na ziekten of kwekersfouten. Als er sprake is van een probleem, beïnvloedt dit dus de eindopbrengst. Volg deze algemene tips en behaal optimale resultaten met je autoflowers:

• KIES DE CORRECTE POTMAAT

Als je kweekt in te kleine potten, zijn je autoflowers niet in staat hun volledige potentie te benutten. Het resultaat is een kleinere opbrengst. Kies je te grote potten, dan loop je het risico op schimmels en overbewatering. Exemplaren van 10-15l zijn het best voor autoflowers.

• VERPOT JE AUTOFLOWERS NIET

Verpotten leidt tot stress bij planten en dus een vertraagde groei. Aangezien autoflowers niet volledig kunnen herstellen in de tijd die ze hebben, moet je ze niet verpotten. Plant je autoflowering zaden dus direct in hun uiteindelijke pot voor de beste resultaten.

• GEBRUIK EEN GESCHIKT GROEIMEDIUM

Kies een licht en luchtig groeimedium. Op deze manier verspillen je planten niet teveel energie aan het ontwikkelen en uitbreiden van hun wortels. Een snelle ontwikkeling van het wortelstelsel betekent dat je wietplanten in staat zijn snel en effectief voedingsstoffen op te nemen.

• LET OP MET OVERBEWATERING EN CONTROLEER DE PH

Zorg ervoor dat je je planten niet teveel water geeft. Vanwege hun kleine formaat drinken autoflowers minder dan hun grotere fotoperiodieke zusjes. Het is het beste om de aarde in de pot uit te laten drogen voordat je weer water geeft. Hoe je dit makkelijk controleert? Til de pot even op en schat het gewicht in. Voelt deze aanzienlijk lichter aan dan bij de laatste waterbeurt? Geef dan water. Als je bewatert, verzadig het substraat dan totdat zo'n 10-20% van het vocht wegloopt. Dit voorkomt ophoping van zout in de aarde en stimuleert de ontwikkeling van je plant.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Water Hebben Cannabisplanten Nodig?

De pH van je water of voedingsoplossing is ook belangrijk. Als je in aarde kweekt, zorg er dan voor dat het water een pH-waarde heeft van 6-7. Kweek je met een hydro-setup, houd dan een pH aan van 5,5-6,5. Als de pH onjuist is, leidt dit soms tot voedingstekorten en zieke planten.

• GA NIET LOS MET TRAININGSTECHNIEKEN

Gebruik geen trainingstechnieken waarbij je moet knippen, knijpen of toppen. De enige trainingstechniek die je wel kunt uitvoeren bij autoflowers is LST (Low Stress Training). Hierbij bind je de hoofdsteel en de takken vast om zijwaartse groei aan te moedigen. Op deze manier stimuleer je de planten om meer toppenlocaties te ontwikkelen, wat vaak de opbrengst ten goede komt. Wil je LST toepassen op je autoflowers, begin dan vroeg in de vegetatieve groeifase, omdat je slechts een aantal weken hebt om daadwerkelijk verschil te maken.

• WEES VOORZICHTIG MET VOEDINGSSTOFFEN

Vanwege het kleinere formaat van autoflowers, moet je voorzichtig zijn met het toedienen van voedingsstoffen. Als je met standaard aarde kweekt, weet dan dat deze vaak voorbemest is en genoeg nutriënten bevat voor 3-4 weken. De kans is dus groot dat je je autoflowers niet hoeft te voeden tijdens het vegetatieve stadium. Mogelijk is het wel nuttig een wortelstimulator te gebruiken om de groei van de wortels direct vanaf het begin te stimuleren. Zo'n stimulator moedigt de ontwikkeling van het wortelstelsel aan, zodat de plant in staat is de benodigde voedingsstoffen op te nemen.

Als je tijdens de bloei voedingsstoffen toevoegt, ga dan voorzichtig te werk. Geef de helft of driekwart van de aanbevolen dosis om voedingsverbranding te voorkomen. De bloeiperiode is begonnen als je sprieterige, haarachtige stampers ziet verschijnen bij de knopen. Deze witte uitsteeksels nemen in aantal toe als de toppen zich ontwikkelen en krijgen uiteindelijk een amberachtige kleur.

HOE KWEEK JE BUITEN AUTOFLOWERS?

HOE KWEEK JE BUITEN CANNABIS AUTOFLOWERS?

Het buiten kweken van autoflowers is vrij makkelijk. De planten zijn tenslotte robuust en veerkrachtig. Houd je aan bovenstaande tips en je bent al goed op weg. Er is echter nog een aantal factoren waar je als buitenkweker rekening mee moet houden:

• KIES DE JUISTE PLEK

Zoek een mooi plekje waar je planten genoeg licht krijgen. Woon je in Centraal-Europa? Kies dan een plekje in de volle zon. Kweek je ergens waar het erg zonnig en warm is, zoals aan de Middellandse Zee? Zorg er dan voor dat je planten op het heetst van de dag in de schaduw staan.

Je moet ook voor bescherming zorgen tegen wind en regen. Als je kweekt op een open plek, is het handig gezelschapsplanten te planten om je wietplanten te beschermen tegen dieven.

• KIES HET JUISTE MOMENT

Plan accuraat, zodat je op het juiste moment begint; niet te vroeg en niet te laat. Check de verwachte oogsttijd van je soort en tel terug om het juiste moment voor de ontkieming te bepalen. Als je te vroeg begint, loop je risico op vorst. Begin je te laat, dan heb je een grote kans op schimmels. Als je een kas hebt, is het handig om hiermee je planten te beschermen tegen barre weersomstandigheden, terwijl je ze ook licht van de zon biedt.

HOE KWEEK JE BINNEN AUTOFLOWERS?

HOE KWEEK JE BINNEN CANNABIS AUTOFLOWERS?

Als je binnen autoflowers wilt kweken, zijn de meeste algemene richtlijnen van toepassing. Binnenkweken is technisch gesproken echter wel iets ingewikkelder.

• ZORG VOOR GENOEG LICHT

Het is tegenwoordig niet moeilijk geschikte kweeklampen te vinden voor binnen. Zelfs goede LEDs zijn inmiddels vrij betaalbaar. Met autoflowers hoef je je uiteraard geen zorgen te maken over veranderingen in de lichtcyclus. Veel telers kiezen voor een schema van 18/6 (18 uur licht en 6 uur duisternis) of 20/4. Sommigen bieden hun planten zelfs 24 uur licht, maar je elektriciteitsrekening is dan wel hoger.

Gerelateerd artikel

Kweeklampen Voor Wiet: LED Versus HPS

• ZORG VOOR GENOEG RUIMTE

De meeste autoflowers blijven vrij compact. Toch moet je rekening houden met de ruimte, zodat je kunt zorgen voor de benodigde luchtcirculatie en lichtdekking.

• PAK DE GEUR AAN MET EEN FILTER

Als je binnen kweekt, kan de geur van bloeiende planten best problematisch zijn. Met een filter verwijder je deze wietgeur. Gelukkig zijn veel kweektenten al uitgerust met elementen om een koolstoffilter aan te sluiten op de afzuiger.

WANNEER OOGST JE EEN AUTOFLOWER?

WANNEER OOGST JE EEN CANNABIS AUTOFLOWER?

De meeste autoflowers oogst je 50-70 dagen na de ontkieming. Zet nu echter niet meteen een kruisje op de kalender. Het bepalen van het beste oogstmoment ligt iets gecompliceerder.

Je bepaalt of je toppen oogstrijp zijn door de trichomen te controleren. Dit zijn bijna microscopische "bolletjes" op de toppen die hars aanmaken met cannabinoïden en terpenen. Onder een loep zien trichomen eruit als minuscule paddenstoelen met een klein kopje.

Naarmate de toppen zich ontwikkelen, veranderen de trichomen van kleur. Eerst zijn ze helder, vervolgens melkachtig en uiteindelijk amber/bruinkleurig. Met een loep of kleine microscoop zijn ze goed te bekijken. We leggen hieronder uit hoe je de trichomen "leest" en het optimale oogstmoment bepaalt.

GIDS OVER DE KLEUR VAN DE TRICHOMEN VOOR HET JUISTE OOGSTMOMENT

  • Alle trichomen zijn helder: Je bent nog een aantal weken verwijderd van de oogst.
  • De meeste trichomen zijn melkwit en enkele helder: Je nadert de maximale THC-productie; nog één of twee weken geduld.
  • De meeste trichomen zijn wit en 15–20% is amber/bruin: Tijd voor de oogst. Deze toppen hebben de beste eigenschappen van de specifieke soort.

Tip: je hoeft niet alle toppen in één keer te oogsten. Waarschijnlijk zijn de bovenste cola's eerder rijp dan die op de onderste takken. Het oogstmoment is dus per tak te bepalen.

Veel succes!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.