Hoe Train Je Autoflowers?

Hoe Train Je Autoflowers?

Max Sargent
Max Sargent
Bijgewerkt op:

Voor het trainen van autoflowers moet je weten wat je moet doen en zorgvuldig te werk gaan. Hoewel het zeker mogelijk is, is het belangrijk dat je de juiste technieken op het juiste moment gebruikt. Hier is een algemene gids voor degenen die overwegen om training op autoflowers toe te passen.

Veel wiettelers gebruiken trainingstechnieken om hun oogsten te maximaliseren. Deze technieken werken op verschillende manieren, maar zijn allemaal bedoeld om planten te stimuleren tot nieuwe groei en/of het licht beter te verdelen.

Maar is het ook mogelijk om training op autoflowers toe te passen? Dit is een nogal controversiële vraag. Naar onze mening is het antwoord hierop een voorzichtige 'ja'. We bespreken hieronder hoe je autoflowers traint om je oogsten te vergroten, en ze niet al te veel schade toebrengt.

Wat is het trainen van wiet?

Wat is het trainen van wiet?

In de wereld van de wiet bedoelen we met 'training' de verschillende manieren om de groei van een plant te beïnvloeden. Meestal gebruik je deze methodes om oogsten te vergroten. Hoewel moderne wietplanten veel wiet kunnen opleveren als je er goed voor zorgt, produceren ze met de juiste training zelfs nog meer.

Over het algemeen kun je het trainen van wiet in twee categorieën verdelen: low stress training (LST) en high stress training (HST). Bij LST probeer je planten zo min mogelijk te beschadigen. Denk aan het vastknopen of buigen van de stelen om de groei in een bepaalde richting te sturen. Voorbeelden hiervan zijn ScrOG en de vastbindtechniek.

In het geval van HST daarentegen beschadig je planten zodanig dat ze gedwongen worden om zich te herstellen op een ongebruikelijke, maar gunstige manier. Voorbeelden van HST zijn toppen, fimmen, supercropping en mainlinen.

Gerelateerd artikel

HST En LST Voor Het Trainen Van Je Cannabisplanten

Kun je training op autoflowers toepassen?

Kun je training op autoflowers toepassen?

Veel kwekers zeggen dat je autoflowers absoluut niet moet trainen. Toch zijn steeds meer telers van autoflowering wiet voorstander van bepaalde vormen van training, hoewel er een aantal kanttekeningen bij geplaatst moeten worden. Maar waarom is het zo omstreden?

Het komt allemaal neer op de manier hoe verschillende soorten wiet hun levenscyclus doorlopen. Fotoperiode wietplanten blijven in de vegetatieve fase tot je als binnenkweker de lichtcyclus verandert of Moeder Natuur het buiten tijd vindt voor de bloei. Cannabistraining pas je vooral tijdens het vegetatieve stadium toe, waarbij je deze fase kunt verlengen. Dit geeft fotoperiode planten de kans om zich te herstellen van de stress of schade. Zodra de wietplanten volledig hersteld zijn, groeien ze op een gezonde manier verder tot de bloei begint en ze hun energie op de toppenproductie kunnen richten.

Bij autoflowers ligt dat wat anders. Autoflowering planten gaan namelijk van zichzelf over van groei naar bloei. De groeifase kan dus niet verlengd worden. Meestal groeien autoflowers ongeveer 3–4 weken voordat ze beginnen te bloeien. Dit betekent dat je als kweker niet veel tijd hebt voor training en planten weinig tijd hebben om zich te herstellen. En het laatste dat je wilt, is een aangetaste plant die al haar energie steekt in herstel op het moment dat ze zich op de bloei zou moeten richten. In dat geval doet training bij autoflowers inderdaad meer kwaad dan goed.

Toch is het wel degelijk mogelijk om training op autoflowers toe te passen! Het is alleen belangrijk dat je heel voorzichtig bent, de juiste methodes kiest en deze op het juiste moment gebruikt. Je kunt je eigenlijk geen fouten permitteren. Maar gelukkig bestaan er methodes die niet intensief zijn en planten geen ernstige schade berokkenen. Hieronder gaan we dieper in op de vraag of het de moeite is om autoflowers te trainen en de manieren waarop je dat kunt doen.

✅ Voordelen van het trainen van autoflowers:

  • Mogelijke ontwikkeling van meerdere toppen
  • Grotere oogsten
  • Vlakker bladerdak, zodat het licht gelijkmatiger over de plant wordt verdeeld
  • Betere benutting van de kweekruimte

 Nadelen van het trainen van autoflowers:

  • Een verkeerde techniek of timing kan de planten beschadigen en de oogst verlagen
  • Omdat autoflowers onvergeeflijk zijn, kun je je geen fouten permitteren

Hoe kun je training op autoflowers toepassen? 2 methodes

Hoe kun je training op autoflowers toepassen? 2 methodes

Ben je nog steeds geïnteresseerd in het trainen van autoflowers? Dan hebben we hier twee methodes die, als je ze goed uitvoert, goed kunnen werken. Wel is het belangrijk dat je ze niet allebei op één plant toepast, want dat is te veel van het goede!

De eerste methode is een stuk veiliger, terwijl je met de tweede eerder ongewenste schade aanricht. Ga dus voorzichtig te werk!

LST: de vastbindtechniek

De vastbindtechniek is een van de minst ingrijpende en minst schadelijke trainingstechnieken. Daarom is het de perfecte keuze voor beginners die een poging willen wagen met het trainen van autoflowers.

Wanneer de plant nog heel jong is (zie hieronder het stuk over timing), buig je de hoofdstam voorzichtig tot deze parallel met de grond is. Vervolgens gebruik je plantenbinders of een touwtje om deze vast te binden. Na verloop van tijd begint de plant meer naar buiten te groeien, in plaats van omhoog. Op die manier ontstaat er een vlak en breed bladerdak, oftewel een groter oppervlak om licht te absorberen. Uiteindelijk leidt dit tot dikkere en uniformere toppen en een grotere oogst!

HST: toppen

Toppen is veel intensiever en kan, als het slecht wordt uitgevoerd, een plant echt beschadigen. Hierbij knip je de hoofdsteel bij het bovenste knooppunt af op de plaats waar de hoofdcola groeit. Dit klinkt misschien contraproductief, maar zodra je plant zich herstelt, ontwikkelt ze twee hoofdcola's, in plaats van één.

Deze hoofdcola's produceren veruit de meeste wiet van de plant. Daarom kan een verdubbeling ervan je oogst aanzienlijk vergroten!

Wanneer moet je training op autoflowers toepassen?

Wanneer moet je training op autoflowers toepassen?

Bij autoflowers kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen met training, zodat je planten maximaal de tijd krijgen om te herstellen. Zoals we al zeiden, gaan de meeste al drie of vier weken na het kiemen in bloei. Je hebt dus maar heel weinig tijd.

Om die reden moet je beginnen zodra je plant ongeveer 3–4 knopen of 3–4 echte bladeren heeft ontwikkeld. Dan heeft ze na de training nog genoeg tijd om zich te herstellen.

Daarbij moet je training alleen toepassen op wietplanten die er 100% gezond uitzien. Ze moeten zeer robuust zijn, vooral om de stress van HST aan te kunnen. Bij zwakke planten is de kans groot dat training ze de das omdoet. Een goede oogst kun je dan wel vergeten!

Wat is het laatste moment om training op autoflowers toe te passen?

We raden je af om training toe te passen als je planten hun vijfde knoop of vijfde set echte bladeren hebben ontwikkeld. Vanaf dat punt gaan ze snel in bloei en is stress in feite een doodzonde.

Andere trainingstechnieken voor autoflowers

Andere trainingstechnieken voor autoflowers

De vastbindtechniek en toppen zijn zeker niet de enige trainingstechnieken die je op autoflowers kunt toepassen. Een aantal van de hieronder genoemde methodes kunnen zelfs beter werken, vooral als je meerdere planten kweekt. We leggen ook uit hoeveel stress elke methode kan veroorzaken, zodat je zelf kunt bepalen of je dit het risico waard vindt.

SOG en ScrOG

Dit zijn de twee populairste low stress trainingstechnieken voor het kweken van wiet.

SOG is eigenlijk heel simpel. SOG staat voor 'sea of green' en verwijst naar het kweken van veel kleine planten in een kleine ruimte, waarbij je ze als één bladerdak behandelt. Het doel hiervan is om de opbrengst van de hele kweek, dus niet van elke plant, te verhogen. Veel kleine planten produceren samen meer wiet dan één of twee grote!

Bij autoflowers veroorzaakt SOG geen stress. Eigenlijk is het ook pas een vorm van training wanneer je het bij fotoperiode planten doet. In dat geval wek je de bloei bewust op terwijl de wietplanten nog klein zijn.

Ook ScrOG kan goed werken bij autoflowers. Bij een ScrOG, oftewel 'screen of green', bevestig je een gaaspaneel boven je planten. Zodra ze dit hebben bereikt, leid je de takken door het gaas en maak je ze vast, zodat er — je raadt het al — een groen 'scherm' ontstaat.

Net als bij de vastbindtechniek bevorder je zo de groei naar buiten toe en ontstaat er een breed bladerdak dat maximaal licht krijgt. Zolang je voorzichtig bent, zal ScrOG autoflowers niet veel stress geven.

Fimmen

Fimmen is een complexere vorm van toppen waarmee je het aantal hoofdcola's op een wietplant aanzienlijk kunt verhogen. Je moet het alleen wel perfect uitvoeren om het te laten werken. Daarom raden we je aan om het niet bij autoflowers te gebruiken.

Bij fimmen knip je de hoofdcola af, alleen niet eronder, maar precies in het midden. Na het doorknippen van de groeiende top van de plant, ontwikkelt ze meerdere cola's, mits je het goed doet!

Supercropping

Supercropping is tamelijk ingrijpend. In feite buig en knak je hierbij takken om de impact van roofdieren na te bootsen. Een van de redenen dat wietplanten cannabinoïden produceren, is om roofdieren af te schrikken. Wanneer ze dus het idee hebben dat ze worden aangevreten, beginnen ze in reactie daarop meer gewilde stoffen aan te maken.

Dit is echter een behoorlijk stressvolle methode voor wietplanten. En hoewel het geweldig kan werken bij fotoperiode planten, is het bij autoflowers waarschijnlijk niet aan te raden.

Het trainen van autoflowers: het is mogelijk!

Het trainen van autoflowers: het is mogelijk!

Hoewel je extra voorzichtig en zorgvuldig moet zijn, is het absoluut mogelijk om training op autoflowers toe te passen. Daarbij moet je vooral technieken kiezen die weinig stress veroorzaken, want anders zal het je planten eerder blijvend beschadigen dan je oogst bevorderen.

Welke methode je ook kiest, wees voorzichtig en zorg voor de juiste timing! Wanneer je het op het verkeerde moment toepast, is het uiteindelijk allemaal voor niets. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is op zoek gaan naar je favoriete autoflowering wietzaadjes!

Je bezoekt onze Nederlandse website.