Blog
HST En LST Voor Het Trainen Van Je Cannabisplanten
4 min

HST En LST Voor Het Trainen Van Je Cannabisplanten

4 min

Door cannabis te trainen, verbeter je de algehele prestaties en opbrengsten. High-stresstraining en low-stress-training zijn twee manieren om marihuana te manipuleren, zodat je zowel binnen als buiten betere resultaten krijgt. Ontdek hier meer over de verschillende technieken.

Door trainingstechnieken te gebruiken bij je cannabisplant, is het mogelijk de opbrengst aanzienlijk te verhogen. Het trainen van cannabis is dan ook effectief; voor kniehoge, nauwkeurig naar beneden gebogen autoflowering variëteiten, maar eveneens voor hoge bomen van 3 meter die je bijvoorbeeld met grote rekken ondersteunt.

Maar hoe pak je het trainen van cannabis het beste aan, zodat je planten het beter doen? Laten we eerst eens naar de cannabisplant zelf kijken. Virulentie is een kenmerk van cannabis dat nooit afhankelijk is van de strain. Stel je voor dat een cannabisplant is aangevreten door sprinkhanen. Een tijd later kom je terug en ontdek je dat de plant weer gezond is gaan groeien. Dat getuigt wel van het feit dat cannabis een sterke plant is.

TRAINEN VAN JE CANNABISPLANTEN: LST VERSUS HST

Het Trainen Van Je Cannabisplanten: LST VERSUS HST

De cannabisplant is dus sterk. Een beetje liefdevolle marteling heeft op diverse manieren echter vaak ook een positieve invloed. Zo zorgt low-stress-training of LST ervoor dat zoveel bladoppervlak als praktisch haalbaar is, belicht wordt. Tijdens de bloeifase zorg je vervolgens dat het grootst mogelijke deel van de toppen direct licht krijgt. Binnen en buiten groeit een plant op die manier het best. Zoals de naam al zegt, is LST minder stressvol voor planten. Wel zorgen deze technieken ervoor dat een plant er iets langer over doet.

High-stresstraining lijkt wellicht traumatisch en contraproductief. Door planten echter bepaalde stress te geven, stimuleer je soms wel degelijk sterke groei. In puur praktische zin is het met training ook mogelijk ruimte te besparen. Veel strains groeien ongebreideld door als je ze hun gang laat gaan. Met HST verleng je de groeiperiode, afhankelijk van de gebruikte methode en de frequentie. De planten hebben tenslotte tijd nodig om groeihormonen opnieuw te verspreiden naar de relevante delen.

Bij marihuana is er niet een bepaalde trainingsmethode die de voorkeur geniet. De ene methode is dus niet zozeer beter dan de andere. Het gaat erom dat de techniek die je kiest, geschikt is voor jouw specifieke situatie. Wiet vindt de soms contra-intuïtieve aandacht best prettig. Ze beloont de kweker daarbij vaak met heerlijke wiet, waar we allemaal zo van houden.

LST: LOW-STRESS-TRAININGSTECHNIEKEN

LST: Low-Stress-Trainingstechnieken

SIMPELE LST

Ben je een kweker met weinig tijd of een beginner die de aard van de cannabisplant wil ontdekken? Dan is het ombuigen van een jonge plant, zodat die een horizontale positie krijgt, de basis. Alle zijtakken groeien daarbij tot dezelfde hoogte en de hoofdcola zal zich omhoog richten om zich hierbij te voegen.

Gaan we een stapje verder, dan buigen we alle nieuwe aanwas om, zodat alles zo plat mogelijk ligt. Dat verstoort de apicale dominantie van de cannabis en zorgt voor gelijkmatige groei vanuit alle knopen. Daardoor zijn de toppen tijdens de bloei homogeen qua omvang. Er is dus niet een dominante cola met kleinere satelliet-toppen. De planten zien er hierbij plat en breed uit en nemen niet veel ruimte in. Tegelijkertijd benut je het licht optimaal.

SUPERCROPPEN

Outdoor-kwekers weten dat cannabisplanten die licht beschadigd raken door een storm, zich soms spectaculair herstellen. Gedraaide takken en gebogen cola’s richten zich daarbij weer op en je ziet dat ze de zon weer opzoeken.

Als je binnenplanten gaat supercroppen, boots je zulke lichte beschadiging na. Je buigt hierbij de uiteinden van de bovenste takken af tot 90°. Dat heeft een tweeledig effect. Zo worden de lagergelegen toppen groter, doordat ze meer licht krijgen. Daarnaast reageren de gebogen toppen krachtiger, omdat de plant hard werkt aan herstel van de schade.

Je houdt hiervoor een tak tussen duim en wijsvinger en drukt er licht op. Daarbij buig je hem licht naar achteren en naar voren. Zodra de tak zachter is, buig je hem horizontaal. Je knakt hem dus niet. Binnen een aantal dagen vormt de plant een indrukwekkende knokkel van littekenweefsel.

SCREEN OF GREEN

Screen of green of ScrOG is het toppunt van low-stress-training. Door in een vroeg stadium te toppen en te trainen, ontstaan hierbij bossige planten. Voor deze techniek bevestig je een metalen of plastic raster net boven het bladerdak. Alle nieuwe aanwas blijft hieronder. Je krijgt daardoor een langere vegetatietijd en topt en traint de planten zodanig dat ze een platte laag cannabis vormen. Alle aanwas onder het bladerdak verwijder je, waardoor goede luchtcirculatie ontstaat en je het licht optimaal benut. Het platte bladerdak maakt hierbij optimaal gebruik van het beschikbare licht, de toppen zijn uniform en uit elke knoop groeit een top.

HST: HIGH-STRESS-TRAININGSTECHNIEKEN

HST: High-Stress-Trainingstechnieken

TOPPEN EN FIMMEN

Bij zowel toppen als fimmen verwijder je plantmateriaal om een bossigere plant te creëren. Ze vormt hierbij meer toppen die zich dichter bij de lichtbron bevinden.

In het geval van toppen verwijder je alle nieuwe aanwas bovenaan en later aan de zijtakken. De twee takken onder de gesnoeide plek worden langer en vormen de hoofdtoppen. De lagergelegen stelen zijn daardoor in staat meer naar het bladerdak te groeien. Bij het toppen van zijtakken gebeurt hetzelfde. Op die manier creëer je een bossigere plant in plaats van dat je het traditionele kerstboom-silhouet krijgt.

Gerelateerd artikel

Hoe Top Je Cannabisplanten?

Bij toppen verwijder je dus alle nieuwe aanwas aan de uiteinden. Bij fimmen (Fuck, I Missed) snijd je echter de nieuwe groei doormidden. Dat remt nieuwe aanwas, omdat er minder bladmateriaal is om licht op te nemen. Daardoor worden de takken langer en groeien ze meer naar het bladerdak toe.

MAINLINEN

Wil je gewoon grote toppen kweken, zonder secundaire popcorn-toppen? Dan zou je mainlinen moeten proberen. Je topt hierbij de planten meerdere keren, zodat je een aantal hoofdtakken krijgt. Als je dit 3 keer doet, krijg je 8 hoofdtakken (4 keer = 16, 5 keer = 32). Die buig je naar beneden, waarbij je zorgt dat ze voldoende ruimte hebben. Alle nieuwe aanwas onder de primaire toppen, verwijder je. Daardoor stopt de plant al haar energie in het aanmaken van alleen maar grote cola’s.

Als je dit buiten doet, zorgt mainlinen ervoor dat je planten een groot bladerdek vormen. Alle aanwas binnenin haal je daarbij weg. De planten maken alleen maar grote, gelijkmatig verspreide cola’s aan. Je krijgt dus geen secundaire aanwas. Daardoor is het oogsten en trimmen relatief simpel.

Gerelateerd artikel

Mainlining Bij Cannabis: Alles Wat Je Weten Moet

ONTBLADEREN

Ontbladeren is zonder twijfel de meest controversiële methode van high-stresstraining. Deze methode verschilt echter qua intensiteit per kweker. Bij ontbladeren verwijder je tijdens de groeifase ten minste eenmaal bladmateriaal. Dit doe je ook een of meerdere keren in de vroege bloeifase. Het verwijderen van grote fan leaves in de groeifase stimuleert sterkere groei. Daarna verwijder je nog meer grote bladeren, net voordat je overgaat tot de 12/12-lichtcyclus van de bloei. Dit doe je vervolgens opnieuw in de eerste weken van de bloeifase. Terwijl de plant zich tijdens de bloei explosief uitstrekt, reageert ze hierop met meer bloemkelken om de verminderde mogelijkheid tot fotosynthese te compenseren.

Zowel binnen als buiten geeft het trainen van cannabisplanten bevredigende resultaten. Zo krijg je kwalitatief betere toppen met minder tot bijna geen ondermaatse nuggets. Daarbij benut je de kweekruimte efficiënter, doordat je per watt meer toppen en betere wiet verkrijgt. Men kweekt tegenwoordig bijna geen hoogwaardige cannabis meer op natuurlijke wijze. Alle cannabisplanten krijgen vaak te maken met een trainingstechniek of een combinatie van meerdere. Dat zorgt ervoor dat een plant beter presteert en meer oplevert. Met high- of low-stress-training haal je dan ook het beste uit cannabisplanten naar boven.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken