Hoeveel Licht Moet Je Autoflowers Geven?

Hoeveel Licht Moet Je Autoflowers Geven?

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Autoflowers zijn een van de vele cannabisvariëteiten. Ze zijn daarbij een snelbloeiend alternatief voor feminized en reguliere cannabisplanten. Hoewel soms beweerd wordt dat de opbrengst van autoflowers minder is, zijn het planten die gemakkelijker te kweken zijn dan andere soorten.

Dit komt gedeeltelijk doordat autoflowers bloeien op basis van leeftijd, in plaats van op basis van blootstelling aan licht. Toch is licht belangrijk tijdens het kweekproces van deze plantjes. Lees verder als je meer wilt weten over het kweken van autoflowers om een geweldige oogst te behalen!

Het belang van geoptimaliseerde verlichting voor autoflowers

Het belang van geoptimaliseerde verlichting voor autoflowers

Als kweker heb je meestal één doel voor ogen: een hele berg toppen van de hoogste kwaliteit. Hoewel het mogelijk is om behoorlijke resultaten te bereiken zonder een gereguleerde licht- en donkercyclus, kun je alleen de beste oogsten binnenhalen door de verlichting te optimaliseren. Een nauwkeurige lichtcyclus bevordert echter niet alleen de grootte en de hoeveelheid van de toppen, maar ook de algemene gezondheid van je planten.

Wat is de beste lichtcyclus voor autoflowers?

Wat Is De Beste Lichtcyclus Voor Autoflowers? infographic

Er zijn verschillende meningen over de optimale lichtcyclus voor autoflowers. Elke methode heeft daarbij haar voor- en nadelen, en er is niet echt één methode die je als de beste oplossing kunt beschouwen. In het algemeen is het belangrijk om je planten gedurende hun hele groeicyclus goed in de gaten te houden. Je moet daarbij tijdelijk ingrijpen als je het gevoel hebt dat ze te veel of te weinig licht krijgen.

18/6-lichtcyclus

Een 18/6-lichtcyclus betekent dat je planten achttien uur per dag aan licht worden blootgesteld en daarna zes uur in het donker staan. Dit is ideaal om zowel het korte vegetatieve stadium van autoflowering planten als hun bloeistadium te bevorderen. De meeste kwekers zijn het erover eens dat dit schema tot robuuste, gezonde planten en goede opbrengsten leidt. Daardoor is het een van de populairste lichtcyclussen onder cannabiskwekers. Zorg er wel voor dat je een tijdschakelaar instelt, zodat de lampen op het juiste moment aan- en uitgaan.

24 uurs lichtcyclus

Autoflowers 24 uur per dag aan een constante hoeveelheid licht blootstellen is een techniek die gebruikt wordt om de groei en de opbrengst te maximaliseren. Sommigen beweren echter dat planten elke dag tijd nodig hebben om in het donker te rusten. Een voortdurende blootstelling aan licht zou volgens hen schadelijk zijn voor de plantgezondheid. Daarom kiezen de meeste kwekers voor een 18/6-cyclus, of een 20/4-cyclus. Dit garandeert een goede blootstelling aan licht, maar ook voldoende tijd voor je planten om te rusten. Het grootste voordeel van een 24-uurs lichtcyclus is dat je geen timers hoeft te gebruiken. Maar door de voortdurende verlichting kun je wel een forse elektriciteitsrekening verwachten.

Gerelateerd artikel

Hoe Zorg Je Bij Autoflowering Wiet Voor Een Maximale Opbrengst?

12/12-lichtcyclus

Een andere interessante optie voor het belichten van je autoflowers is een 12/12-lichtcyclus. Je kunt met deze methode nog steeds een grote oogst binnenhalen, maar de opbrengst kan wel kleiner zijn dan bij de andere methoden. Dit komt door de verminderde hoeveelheid licht tijdens de vegetatieve fase. Net als bij de 18/6-lichtcyclus moet je een timer instellen om de verlichting van de planten in goede banen te leiden. Het voordeel is dat een 12/12-lichtcyclus goedkoper is dan de andere methoden.

Hoe zorg je buiten voor optimale verlichting voor autoflowers?

Hoe zorg je buiten voor optimale verlichting voor autoflowers?

Het is helemaal niet moeilijk om licht te geven aan autoflowers die binnenshuis groeien. Dankzij het gebruik van timers en regelbare lampen kan dit bijna automatisch worden uitgevoerd. Maar hoe zorg je voor voldoende licht als je buiten kweekt?

Voor telers in een mediterraan klimaat zal het vrij gemakkelijk zijn om de planten overdag warmte en zon te geven. Je hoeft je autoflowers dan eigenlijk alleen maar op een zonnige plaats te zetten. Maar in de open lucht worden ze soms wel blootgesteld aan extreme temperaturen. Zorg er dus voor dat je ze tijdens de zomerpiek in de gaten houdt, en let op tekenen van verbranding. Als de temperatuur boven de 30°C uitkomt, kunnen de bladeren verwelken, verschrompelen en opkrullen. Ook kan de groei van de plant in het algemeen tot stilstand komen. Geef je planten in dat geval extra water of verplaats ze naar een schaduwrijkere plek.

In Nederland kun je echter ook goede resultaten met autoflowers bereiken. Om het licht maximaal te benutten, kun je je planten het beste kweken tijdens de warmste en zonnigste maanden. Je autoflowers zullen proberen zoveel mogelijk uit het licht halen, met vaak een prima oogst tot gevolg.

Moet je de lichtcyclus voor autoflowers veranderen?

Moet je de lichtcyclus voor autoflowers veranderen?

Als je het aanpassen van de lichtcyclus ingewikkeld vindt, kun je er ook voor kiezen om je autoflowers gewoon steeds onder hetzelfde licht te houden. Ze zullen op natuurlijke wijze van het vegetatieve stadium naar het bloeistadium overgaan, ongeacht de hoeveelheid licht. Toch loont het de moeite om de lichtcyclus eens aan te passen wanneer de planten in bloei gaan. Je zou versteld kunnen staan van het verschil in kwaliteit. Je kunt er zelfs voor kiezen om eerst een 24-uurs lichtcyclus te volgen, en dan halverwege op een 18/6-cyclus over te gaan. Wees niet bang om een beetje te experimenteren.

FAQ over autoflowers en verlichting

🕶️ Hebben autoflowers duisternis nodig?
Duisternis is niet essentieel voor het kweken van autoflowers, maar veel telers laten hun planten wel een poosje in het donker staan om ze te laten ‘rusten’. Op die manier bootsen ze de natuurlijke dag- en nachtcyclus na. Meer duisternis betekent ook dat je geld bespaart wanneer je binnen kweekt. Hoelang kwekers hun plantjes in het donker houden, varieert van nul tot twaalf uur per dag. Experimenteer gerust eens en ontdek wat voor jou het beste werkt.
🔆 Wat is het optimale lichtspectrum voor autoflowers?
De exacte wetenschap achter de werking van het lichtspectrum is in dit artikel niet zo belangrijk. Wat je wel moet weten, is dat het soort licht ook bepaalt hoe goed je planten groeien, ongeacht of het fotoperiodieke of autoflowering wietplanten zijn. Het lichtspectrum bestaat in feite uit de verschillende kleuren die licht uitstraalt. Deze kleuren zijn ook beter bekend als 'golflengtes'. Ze worden gemeten in nanometers (nm) die met de verschillende kleuren op het kleurspectrum overeenkomen.

Verschillende golflengten kunnen tijdens de verschillende groeistadia gebruikt worden om de ontwikkeling van autoflowers te stimuleren. Blauw licht van 6500K is bijvoorbeeld ideaal voor het vegetatieve stadium. Dit type bevindt zich in het bereik van 400-500nm van het lichtspectrum en bevordert daarmee de groei. Omgekeerd helpt rood licht van 2700K (620-780nm) je autoflowers bloeien als ze het bloeistadium bereikt hebben. Hiervoor kun je speciale LED- en gloeilampen kopen die deze golflengtes nabootsen. Planten die je buiten kweekt, profiteren dan weer van de natuurlijke blootstelling aan zonlicht.
⚠️ Kunnen autoflowers lijden onder te veel licht?
Absoluut. Als je planten constant belicht worden met krachtige verlichting of als de lampen te dicht op de bladeren hangen, dan belemmert dat de groei. Je moet in dit geval ingrijpen om te voorkomen dat ze helemaal verwelken en andere problemen ontwikkelen. Let er ook op dat je voor elke groeifase het juiste soort licht gebruikt. Licht en warmte hebben beide een grote invloed op de groei van cannabisplanten. Het is dus belangrijk dat je beide goed in de gaten houdt.
💡 Welke soort verlichting is het beste voor autoflowers?
Veel ervaren kwekers beweren dat LED-lampen de beste resultaten geven. In de praktijk blijkt echter dat het verschil in opbrengst en kwaliteit tussen LED en HID vrij klein is. Je voorkeur, kweekomgeving en budget zullen doorslaggevender zijn bij je keuze.
📏 Wat is de ideale afstand tussen je autoflowers en hun lichtbron?
Let erop dat je een afstand van minstens 30cm tussen de top van het bladerdak en de lichtbron bewaart. Dit moet voldoende zijn om te voorkomen dat je planten verbranden, maar ook om te zorgen dat ze niet te veel gaan stretchen.

Begin vandaag nog met het kweken van autoflowers

Begin vandaag nog met het kweken van autoflowers

Je hebt in dit artikel een overzicht gekregen van alle belangrijke aspecten van het belichten van je autoflowering planten. In het begin kan dit wat ingewikkeld lijken, maar met een beetje voorbereiding en oefening weet je al snel de ideale lichtcyclus voor jouw kweek te vinden.

Je bezoekt onze Nederlandse website.