Blog
Tijd Cannabis Kweken
5 min

Hoeveel Tijd Kost Het Om Cannabis Te Kweken?

5 min

De meest gestelde vraag van beginnende cannabis kwekers is misschien wel: hoeveel tijd kost het om mijn eigen cannabis te kweken? Met onze eenvoudige handleiding bergrijp je de levenscyclus van de cannabis plant en weet je wat je van de planten kunt verwachten.

Hoeveel tijd kost het om een cannabis oogst te kweken? Dat is de vraag die bij iedere nieuwe cannabis kweker op het puntje van de tong ligt. Dat hebben wij ook gehad, zelfs een grootmeester in het kweken van cannabis is ooit als nieuweling begonnen.

Dus, hoeveel tijd kost het om cannabis te kweken? Recht voor zijn raap gezegd zou dat 3 tot 4 maanden moeten zijn, met goede kwaliteit feminized cannabis zaden, met liefde gekweekt in optimale omstandigheden.

Vele variabelen, van genetica tot kweekmethodes spelen een grote rol in de levenscyclus van cannabis. Het buiten kweken van fotoperiode strains, bijvoorbeeld marihuana die bloeit bij een 12/12 licht/donker schema, kan er meer dan 6 maanden over doen om geoogst te kunnen worden.

Daar heeft Moeder Natuur in voorzien met haar genereuze zegeningen, en staat daarvoor in met ideale klimaatomstandigheden die heersen gedurende de groei.

Kennis is wekelijk macht. Voordat we er verder in duiken en meteen onze handen vuil maken is het aan te raden eerst wat bureauwerk te doen.

SeedfinderKlik hier

Boeken, blogs, tijdschriften of zelfs YouTube, wat je favoriete medium ook is, het is altijd het beste om "te studeren met veel leraren omdat één leraar je slechts kan bijbrengen wat hij zelf weet" aldus Dr. Richard Alan Miller, schrijver/kruidkundige/voormalig trainer van Navy SEAL's.

Luister naar het advies van decennia cannabis kweekervaring. Doe wat veldonderzoek als je toegang hebt tot een plaatselijke cannabis club of vereniging. Maak gebruik van de beste gereedschappen voor jezelf en je kweek showl. Wees ook niet bang om te experimenteren, maar laat je niet uit het veld slaan als blijkt dat je geen "groene vingers" hebt.

De volgende stap-voor-stap handleiding is een handige referentie voor het kweken van cannabis op alle niveau's, en om er zeker van te zijn dat jouw kweekde goede kant op gaat en je bij te staan zodat je niet ontspoort op je reis naar een grote oogst.

BEREID JE GOED VOOR

Bereid Je Goed Voor

Voordat je overgaat op de jager-verzamelaar stand neem even rust en verzin een plan. Als je eenmaal voor een kweekmethode hebt gekozen en een soort of een paar soorten hebt geselecteerd om te kweken moet je investeren in de sleutelingrediënten voor het kweken van cannabis.

Stel een budget samen en neem er een paar weken de tijd voor om je voor te bereiden. De meeste kwekers kopen hun kit tegenwoordig online voor het gemak, discretie en prijs, dus vergeet niet rekening te houden met de bezorgtijd.

Als het op zaden aankomt, met name feminized zaden, koop ze dan van hoogwaardige kwaliteit en uitsluitend van kwekers en verkopers met een goede naam. Namaak en hermafrodieten bederven de kweek en produceren belabberde wiet.

Buiten kweken kan gedaan worden met een betrekkelijk minimalistische kit en basis voedingsstoffen. Hoewel binnen kweken net zo eenvoudig of ingewikkeld kan zijn als je het zelf maakt.

Het kan evenzo een kostbare onderneming zijn, maar er zijn ook genoeg koopjes te vinden. Ons advies is om op jacht te gaan naar pakket-aanbiedingen van betrouwbare online growshops voor groeitenten, lichtsystemen, hydrocultuur systemen en pakjes voedingsstoffen.

De laatste kweektechnieken zoals LED-systemen zijn snel in opkomst als de dominante nieuwe technologie op de markt, ter vervanging van HID lampen, net zoals de CD het in ongebruik raken van cassettebandjes veroorzaakte. Het is dus niet verwonderlijk dat LED kits over het algemeen een stuk duurder zijn dan old school HPS en MH lamp-installaties.

Hoewel ze economischer in het gebruik zijn, een langere levensduur hebben, en veel meer energie in licht in plaats van warmte omzetten is het ook eenvoudiger om de kweek-omgeving te controleren.

Maar laat je niet gek maken, sommige van de beste dope die we ooit gerookt hebben was gekweekt met HID lampen, maar de beste toppen van de toekomst zullen binnen met LED's gekweekt worden.

HET BEGIN: ONTKIEMEN EN ZAAILINGEN

Het Begin: Ontkiemen En Zaailingen

De eerste stap is het ontkiemen van je kostbare zaden. Dit is een betrekkelijk eenvoudig procedé en als je de "papieren zakdoekjes-methode" gebruikt zul je binnen 24 tot 48 uur het worteltje zien verschijnen. Voor verdere instructies van alle 3 toepasbare ontkiemings-technieken volg je deze link.

Als ze eenmaal opgekomen zijn met een paar piepkleine blaadjes en een teer steeltje zijn je zaden veranderd in cannabis zaailingen.

De beste omstandigheden voor deze opkomende plantjes voor de eerste 7 tot 14 dagen is in een groeitent onder 18-24 uur licht (bij voorkeur wit licht, spaarlampen zijn zeer geschikt), een temperatuur tussen de 20 en 25*C en een hoge luchtvochtigheid van ongeveer 50-70%.

Er is een hele reeks ontkiem-setjes verkrijgbaar die deze fase een stuk eenvoudiger beheersbaar kan maken.

VEGETATIEVE GROEI

Vegetatieve Groei

Alle cannabis kan gekweekt worden met een 12-12 licht-donker cyclus, in feite met zo weinig als 8 uur licht kunnen zelfs ruderalis variëteiten het uithouden. We bevelen een veel aangenamere behandeling aan van de cannabis plant.

Sativa variëteiten kunnen behoefte hebben aan enkele weken extra onder 18 of meer uur licht voordat de plant in bloei gaat of om te voorkomen dat ze later in de bloeifase te groot wordt.

In tegenstelling daarmee hebben indica strains typisch 4 tot 6 weken nodig, omdat ze over het algemeen een wat vollere plant is die tijd nodig heeft om te volgroeien. Hybrides zijn een goede optie voor zowel nieuwelingen als veteranen want ze kunnen erg snel volgroeien en krachtige monsters met veel zijtakken worden in een zeer korte periode van 2-3 weken met 18+ lichturen.

Bij het toepassen van trainingsmethoden en/of snoeien voor een grotere opbrengst, hebben de planten met technieken zoals toppen of fimming een langere vegetatieve periode nodig ongeacht welke soort, omdat alle planten wat tijd nodig hebben om te herstellen van deze technieken.

Sommige variëteiten reageren daar beter op dan andere, algemeen gezegd, als je hoofddoel meer opbrengst is: SOG (Sea Of Green) en LST (low Stress Training) voor indica's en snoeien en ScrOG (Screen Of Green) voor sativa's.

Hybrides zijn veelzijdig en reageren ook goed of diverse systemen. Als je op zoek bent naar efficiëntie denk dan eens aan een groeitent of kweekruimte speciaal voor de vegetatieve groei; met een minimale investering kun je gebruik maken van het afwisselen van de kweek.

BLOEITIJD CANNABIS

Bloeitijd Cannabis

Fotoperiode cannabis soorten gaan alleen bloeien door het afnemen van licht. Van nature gaat dat meer stapsgewijs, vandaar dat je met het buiten kweken van de seizoenen afhankelijk bent omdat de oogst in de herfst plaats vindt.

Binnen moet je de timers afstellen op 12/12 om de planten in bloei te zetten. Besteed altijd aandacht aan de kweek informatie over de cannabis soort die je wilt kweken om te weten te komen hoe lang de plant bloeit, de groei eigenschappen en de genetische achtergrond.

Indica-dominante soorten bloeien gewoonlijk 7 tot 9 weken, hybrides 8 tot 10 weken en vooral sativa variëteiten zoals Neville’s Haze en Amnesia Haze kunnen je geduld op proef stellen met een bloeitijd van 12 of meer weken.

Bij minder lichturen, bijvoorbeeld 10 uur kunnen laatbloeiers versnellen om zo wat minder tijd aan de bloei kwijt te zijn. Dit bevordert het afbloeien maar het brengt wel minder oogst op.

OOGSTEN, DROGEN EN CUREN

Oogsten, Drogen En Curen

Het oogsten van cannabis is de kroon op je werk. Wees geduldig en kijk goed naar de trichomen; te vroeg oogsten zal de oogst en de sterkte van je wiet verminderen. Te laat oogsten kan je high verpesten, speciaal als je graag een opwekkende gevoel wilt.

Knip je marihuana zorgvuldig. Of je nu een eenvoudig trim-apparaat gebruikt of professionele trim-apparatuur, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk blad verwijderd zonder de toppen te beschadigen. Gooi de ventilator-bladeren weg en bewaar de rest in een papieren zakje om er later hasj van te maken.

Droog je wiet op een donkere en droge plek. Gedrongen toppen en afgeknipt blad kan relatief snel in 3 tot 5 dagen gedroogd worden in een papieren zak in je kledingkast.

Het grootste deel van je oogst moet langzaam en voorzichtig gedroogd worden gedurende 10 tot 15 dagen. Dat kan op verschillende manieren en je kunt er je kweektent voor gebruiken door gebruiken door een droogrek te plaatsen.

Droognetten werken ook uitstekend. Zorg voor een lage luchtvochtigheid, bij voorkeur 40% of minder, op kamertemperatuur of iets daar beneden is perfect. De schoenendoos van je nieuwe stappers met gaatjes erin geprikt is een goeie doos om in te drogen.

Als je echt niet langer kunt wachten of je heb geen voorraad meer, kun je zonder probleem na een week of twee de vruchten van je noeste arbeid testen. Het kan geen kwaad in dit stadium iets te testen maar zorg ervoor dat het lekker, krachtig en schimmelvrij is.

Rijpen of curen is het laatste stadium om de allerbeste smaak en sterkte van je wiet-toppen te verkrijgen. Dit kan enkele weken tot maanden duren. We hebben een uitgebreide gids voor het goed drogen en curen van je cannabis samengesteld, kijk er hier eens naar.

Mocht je op zoek zijn naar een cure-pot kijk dan alsjeblieft even naar de Cvault en onze recensie erover. Het is je geld dubbel en dwars waard.

LATEN WE DE AUTOFLOWERING CANNABIS NIET VERGETEN

Laten We De Autoflowering Cannabis Niet Vergeten

Autoflowering cannabis heeft voor een heropleving van variëteiten gezorgd. Cannabis Ruderalis werd ooit beschouwd als het lelijke eendje van de cannabis stamboom. De afgelopen vijf jaar zijn nieuwe generaties met autoflowering genetica echte concurrenten geworden van de fotoperiode cannabis variëteiten.

Autoflowering strains zijn de snelst bloeiende soorten cannabis. Ze zijn niet fotoperiode-afhankelijk als het op bloeien aankomt, ze gaan ongeacht de lichtcyclus bloeien binnen 4 tot 6 weken na het ontkiemen.

Autoflowers doen het goed met 18 of meer uren licht, en hebben verbazingwekkende eigenschappen. Autoflowering soorten zijn bijzonder snelle, sterke en veelzijdige cannabis planten. Voor onervaren- en buitenkwekers die in ongunstige omstandigheden en/of buiten het seizoen te werk gaan zijn auto's een zegening.

Sommigen zijn in slechts 8 weken na het ontkiemen klaar om te oogsten en leveren behoorlijke opbrengsten marihuana op met een krachtig niveau THC van 15% of meer. In de praktijk bieden alle zaden banken een ruime sortering van autoflowering variëteiten aan, om aan de duizelingwekkende vraag van kwekers, op elk niveau, van de rijzende ster in de cannabis tuin te voorzien.

Wat je ook kweekt, hoe lang het ook mag duren, doe je uiterste best, en vergeet niet: oefening baart kunst.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken