Blog
Het Ontstaan Van 420: De Bebes En De Waldo's
7 min

Het Ontstaan Van 420: De Bebes En De Waldo's

7 min

Op zoek naar antwoorden over 420, zoals wat het betekent en wat de oorsprong ervan is? Dan zit je hier goed! 420 is erg populair, maar ook een beetje mysterieus. Het valt ergens tussen een feestdag en een universele grap onder ingewijde stoners in. Hier lees je er alles over.

We vieren Kerst, Pasen, Koningsdag, Sinterklaas, het Suikerfeest en allerlei andere feestdagen en speciale gebeurtenissen. Op die dagen vieren we echter niet dat we high kunnen worden. Maar gelukkig is er 420. Je hebt hier misschien weleens van gehoord, maar wat is 420 nu eigenlijk precies en hoe is de term ontstaan?

Wat betekent 420?

Je weet waarschijnlijk wel dat 420 iets met wiet te maken heeft. Wellicht heb je ook weleens gehoord dat het afstamt van een tijdstip, namelijk 4.20 pm (16.20 uur) en dat 20 april (4/20 in Noord-Amerika) de Internationale Marihuana Dag is, ook al wordt deze dag niet officieel als feestdag erkend.

Maar hoe zit het met de oorsprong van 420? De datum en tijd staan voor de stoner- en wietcultuur, maar we vragen ons zelden af waarom 420 eigenlijk bestaat en waar het vandaan komt. Er zijn diverse wilde theorieën waarin getracht wordt de oorsprong ervan als cultureel fenomeen uit te leggen. Sommige verhalen zijn daarbij vrij overtuigend, andere behoorlijk vergezocht.

Hoe 420 begon

Hoe 420 begon

Dus, wat zijn al die theorieën? Hieronder gaan we kort in op een aantal wilde verhalen waar niet iedereen het over eens is. Toch zijn ze behoorlijk interessant!

 • Sommige mensen geloven dat 420 naar het aantal chemische verbindingen in de wietplant verwijst. Dit klinkt misschien plausibel, maar er is een aantal problemen met deze theorie. Allereerst bevat de wietplant ruim vijfhonderd verbindingen. Ten tweede: is dit wel fancy of herkenbaar genoeg om een wereldwijd fenomeen te worden?

 • Het idee dat 20 april het beste moment is om je wietzaadjes te planten, klinkt meer overtuigend. In werkelijkheid hangt dat natuurlijk wel af van waar je woont en of je binnen of buiten kweekt. Hoewel er niets mis is met deze gedachte, zijn er niet veel mensen die zich erachter scharen.

 • Anderen suggereren dat 420 de code is die de politie gebruikt om wietgerelateerde misdrijven door te geven (naar verluidt in de VS). Maar 420 is in feite de code voor moord. Het is beter daar niet aan te denken als je high bent!

 • Wist je dat Adolf Hitler op 20 april geboren is? Het is niet bekend of hij dol was op wiet, maar hij was in ieder geval niet vies van een beetje meth. Daarom kunnen we veilig aannemen dat 420 niet veel te maken heeft met de verjaardag van deze man.

Gerelateerd artikel

De 10 Beste Manieren Om Cannabis Te Roken

De Bebes en de Waldo's

Oké, genoeg gespeculeerd. Wat is nu de algemeen geaccepteerde oorsprong van 420? Het is niet bewezen, en dat is waarschijnlijk ook niet meer mogelijk, maar de algemene consensus is dat '420' voor het eerst op de San Rafael High School in het zonnige Californië (waar anders?) in gebruik genomen werd.

Er zijn twee aparte groepen vrienden die zeggen '420' te hebben bedacht. Ze noemen zichzelf de Bebes en de Waldo's.

Maak kennis met de Bebes

Maak kennis met de Bebes

De Bebes vormen een vriendengroep die zich trots het ontstaan van het woord toe-eigent. Hun uitleg is vrij simpel: de lessen eindigden om 4.20 pm, en daarna ontmoetten ze elkaar om high te worden.

Mettertijd begonnen ze '420' te gebruiken om te verwijzen naar alles wat maar met wiet te maken had. Het werd het binnenpretje van de groep. Maar de term verspreidde zich als een lopend vuurtje, en ging uiteindelijk de hele wereld over.

The Bebe

Het begon allemaal met Brad Bann, bekend als 'The Bebe'. Zijn bijnaam leidde uiteindelijk tot de naam van de groep.

 • Heeft het grootste deel van zijn volwassen leven doorgebracht met touren. Hij was de gitarist en zanger van een coverband van Frank Sinatra.

 • Hij neemt ook eigen humoristische nummers op.

 • The Bebe rookt nog steeds af en toe wiet, ter ere van die goeie ouwe tijd.

Wild Du

Dave Dixon, of Wild Du, is een van de oorspronkelijke groepsleden en een oude vriend van The Bebe.

 • Volgens The Bebe was Wild Du bij de groep vanaf het eerste moment dat '420' werd genoemd.

 • Du en The Bebe haalden samen behoorlijk wat streken uit en zijn ooit gearresteerd voor het irriteren van bouwpersoneel.

 • De twee richten de '420 band' op en maakten samen de meest hilarische nummers.

 • Du verkocht ook messensets aan de Californische kust.

 • Hij woont nog steeds in San Rafael en rookt af en toe nog met de andere Bebes.

 • Hij beweert dat de Waldo's, die ook de eer willen voor de term 420, aan hem hebben toegegeven dat hun verhaal niet klopt, maar dat ze dit niet in het openbaar willen erkennen.

Puff

Puff heet eigenlijk Dan Dixon, en is een ander oud lid en broer van Wild Du.

 • Naar verluidt, was hij erg populair op school.

 • Puff en The Bebe gingen na school samen het leger in en dienden in Duitsland.

 • Hij werkte daarna als basketbalcoach en werd later zorgverlener en apothekersassistent.

 • Tegenwoordig verzorgt hij zijn bejaarde schoonmoeder en rookt hij nog steeds af en toe wiet.

 • Hij beweert dat de Waldo's hem probeerden te rekruteren in een poging de geloofwaardigheid van hun verhaal te versterken.

Thorgy

Tom Thorgensen, een jonger lid van de Bebes, was waarschijnlijk een van de meest enthousiaste stoners van de groep.

 • Thorgy is al sinds zijn twaalfde dol op wiet.

 • Het verhaal gaat dat zijn moeder aanbood om hem te helpen bij het kweken van wiet. Mettertijd werd hij de dealer van de school en uiteindelijk de bekendste dealer van San Rafael. Hij is daar inmiddels mee gestopt.

 • Tegenwoordig werkt hij als timmerman. Hij geniet van zijn leven, rookt nog steeds en knapt in zijn vrije tijd oude auto's op.

Hello Andy

Dave Anderson bracht veel van zijn tijd door in het huis van Du en Puff tijdens zijn schooltijd in San Rafael. Hij voelde zich helemaal thuis bij de Bebes.

 • Andy herinnert zich dat The Bebe een microfoon te pakken kreeg en vreemde politiecodes verzon. Deze gingen zo: "One adam twelve. We hebben een 420-situatie op 4th street. Stuur twee eenheden. Over". Hij deed ook andere bijzondere dingen, zoals het oppakken van een steen en een willekeurig doelwit selecteren, waarna hij voor het gooien uitriep: "Schat hoek 420 in."

 • Later verdiepte Hello Andy zich in techniek, waarin hij nog altijd actief is.

 • Hij is nu 57, woont in Sacramento en steekt nog altijd af en toe een joint op wanneer hij de behoefte voelt om wat te vieren (zoals 1de 420-reunie van de Bebes).

Gerelateerd artikel

Top 10 Dingen Om Te Doen Als Je High Bent

Bone Boy

Je vindt deze in elke groep: de chauffeur. Maak kennis met Bone Boy.

 • Als de Bebes na schooltijd een joint draaiden, deden ze dat in Bone Boy's glinsterende blauwe Plymouth Barracuda uit 1966. Ze luisterden dan onder andere naar The Doors, Jimi Hendrix, Led Zeppelin en The Allman Brothers.

 • Bone Boy reed de Bebes naar allerlei favoriete rookplekken.

 • Hij beweert dat de leraren en het personeel op de San Rafael High School vergaderden over hoe met de Bebes en hun fratsen om te gaan.

 • Op een dag, toen Bone Boy met The Bebe een afspraak had om te roken, verscheen The Bebe in een golfkarretje. The Bebe zag het gezicht van Bone Boy vertrekken en verzekerde hem: "Geen zorgen, niemand besteedt er aandacht aan."

 • Bone Boy had een lange, succesvolle muziekcarrière. Hij is inmiddels 57 en woont in Huntington Beach, Californië.

The Worm

We weten niet veel over The Worm. Zelfs zijn echte naam is niet bekend. Misschien wil hij anoniem blijven.

 • Hij hing rond met de Bebes en maakte grapjes met ze tijdens football training. The Worm had een armprothese en The Bebe herinnert zich hem als 'een oprecht game-persoon'. The Bebe: "Ik hou van die vent."

Blue

De ene helft van de Blue Boys, zoals de twee jongere Bebes door The Bebe werden genoemd. Deze naam bleef uiteindelijk hangen.

The Mead

De tweede helft van de Blue Boys en de broer van Blue.

 • Hello Andy zag een keer dat de Blue Boys tijdens een football training met elkaar smoezelden. Met een onschuldige blik liepen ze snel naar de coach en vroegen ze hem hoe laat het was. De coach antwoordde: "4.20", waarop ze in lachen uitbarstten en hard wegrenden, de coach verbaasd achterlatend.

Turkey

Turkey komt oorspronkelijk niet uit Californië en voegt een zuidelijk tintje aan de groep toe.

 • "Je kunt Turkey in een menigte herkennen aan zijn zuidelijke accent," aldus The Bebe. Als hij te lang met de Bebes rondhing, riep hij: "mah ass is grass" en rende hij snel naar huis.

 • Hij had ook "een mini bike die 70km/u haalde, een van onze eerste transportmiddelen", zei The Bebe.

Maak kennis met de Waldo's

Maak kennis met de Waldo's

De Waldo's beweren dat zij de term '420' hebben bedacht. Hun verhaal is iets anders. Zo stellen ze dat ze om 4.20 pm elkaar ontmoetten om naar een vermoedelijke wietboerderij te zoeken. Ze hebben dit walhalla echter nooit gevonden.

Waldo Steve

Waldo Steve, of Steve Capper, is nu de eigenaar van een gespecialiseerde kredietinstelling. Hij heeft nog altijd contact met de andere Waldo's.

 • Op een bepaald moment in zijn carrière verloor hij vermogen aan Bernie Madoff, de man achter de grootste Ponzifraude ooit in de geschiedenis van de VS.

 • Veel van zijn vrienden en sommige Waldo's roken nog altijd wiet. Waldo Steve rookt echter niet meer. Hij heeft niet zoveel interesse meer in wiet. Hij zegt: "Ik moet een bedrijf runnen. Ik moet scherp blijven... Het is leuk, maar het lijkt dat er sprake is van karma als je het te veel doet."

Waldo Dave

Waldo Dave, of Dave Reddix, is behoorlijk succesvol en werkt voor het bedrijf van Waldo Steve als kredietanalist.

 • Hij heeft nog regelmatig contact met de andere Waldo's, maar rookt niet langer: "Ik heb nooit echt achter het gebruik van wiet gestaan, maar het werkte wel voor me... Ik weet zeker dat 'een van de 420-jongens' uiteindelijk op mijn grafsteen zal staan."

Waldo Mark en de andere twee Waldo's

Waldo Steve zegt dat het goed gaat met Waldo Mark en de andere twee Waldo's. Ze leiden een succesvol leven en genieten nog regelmatig van een joint of bong.

 • Waldo Steve beweert dat een van hen succesvol is in het ontwerpen van prints en graphics.

 • Een ander is het hoofd van de marketingafdeling van een wijngaard in Napa Valley.

 • De laatste werkt voor een dakdekkersbedrijf, als hoofd van de afdeling dakgoten. Hij heeft een goed leven en geniet zo af en toe van een bong of joint in zijn vrije tijd.

 • Alle Waldo's hebben tot op de dag van vandaag contact met elkaar.

420 en 710

420 En 710

Ben je dol op 420 en vind je dat er meer dagen zouden mogen bestaan om het high worden te vieren? Dan heb je geluk!

710 werd als code gebruikt als mensen wietolie wilden kopen. Waarom 710? Lees de cijfers maar eens op hun kop, dan vormen ze het woord 'OIL'. Dit sloeg snel aan en was al gauw synoniem met concentraten, waarvan velen uit oliën bestaan.

Maar wat is 710 dan? Het is nog lang niet zo populair als 420, maar krijgt hopelijk wel snel meer aandacht. 710 draait om het vieren van de veelzijdige wereld van de wietconcentraten.

Gerelateerd artikel

7/10: De Datum Om Cannabis Concentraten Te Vieren

Hoe vier je 420?

Hoe vier je 420?

Met high worden, natuurlijk!

Maar als je het in stijl wilt vieren, kun je de speciale gelegenheid met de volgende rituelen nog wat meer glans geven.

Zet je wekker

Zonder op de dingen vooruit te lopen, moet je er uiteraard wel voor zorgen dat je het juiste tijdstip niet mist! Om dat te verzekeren, kun je je wekker op 16.20 uur zetten. Zo weet je precies wanneer je joint op moet steken. Als je je op een openbare plek bevindt, waar iedereen meedoet aan de feestelijkheden, is dit waarschijnlijk niet nodig. Wacht dan gewoon tot mensen hun joint opsteken en doe gezellig mee.

Maak geweldige edibles

Natuurlijk kun je om 16.20 uur een joint opsteken. Maar als je 20 april echt speciaal wilt maken, kun je ook edibles maken en de hele dag knetterstoned doorbrengen.

Als je wiet in voedsel verwerkt, leidt dat tot een ontzettend sterke high die de hele dag blijft hangen. En het beste is nog wel dat je om 16.20 uur nog steeds een joint kunt draaien of bong kunt vullen. Dat noemen wij een win-win!

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Cannabis-Edibles

Bekijk een klassieke stonerfilm

Wil je er de hele dag een feestje van maken? Zet dan een klassieke stonerfilm op, zoals 'Cheech and Chong'. Na een lange dag roken, kunnen wij geen betere manier bedenken om de avond af te sluiten.

Zoek online naar aanbiedingen voor 420

Als 420 nadert, zijn er veel zadenbanken die je willen helpen de dag te vieren. Rond 20 april vind je dan ook in veel online shops kortingen op wietzaadjes, parafernalia, merchandise en nog veel meer. Duik dus ook eens in het online aanbod en ontdek welke deals je kunt scoren!

Experimenteer met wiet

Ben je van plan om iets nieuws te proberen? Dan is 420 een geweldige gelegenheid om dat te doen!

Bestaat er een betere dag dan Internationale Marihuana Dag om een nieuwe ervaring op te doen? Volgens ons niet! Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt; probeer vapen, concentraten, een gravity bong of geniet simpelweg van je allergrootste hijs ooit!

Elke dag is het 420!

Elke Dag Is Het 420!

Maar natuurlijk hoef je niet tot 20 april te wachten om van wiet te genieten. Als je dol bent op de wietplant, kun je ook elke dag je passie vieren. De term vindt tenslotte mogelijk zijn oorsprong in het tijdstip 4.20 pm. Dus als je dagelijks rond die tijd wiet rookt, doe je 420 perfect eer aan!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken