Blog
Waarom Je Moet Lachen Van Cannabis
3 min

Waarom Je Moet Lachen Van Cannabis

3 min

Beetje melig? Cannabis heeft de onmiskenbare mogelijkheid om zelfs de grootste sacherijn te laten lachen en dat is allemaal te danken aan de manier waarop het samenwerkt met het brein.

Iedereen heeft weleens een onbedaarlijke lachbui gehad. Zelfs nuchter, is het een euforische ervaring die mensen tot elkaar brengt. Maar als je high een lachkick krijgt, weet je helemaal niet wat je overkomt. Door cannabis bekijk je zaken soms vanuit een andere invalshoek. Je ziet de humor van het dagelijks leven en zelfs de meest stoïcijnse stoners liggen in een deuk.

Het lijdt geen twijfel dat lachen heerlijk is en het is ook erg gezond! Maar waarom moet je lachen van wiet? Het is makkelijk een lachbui simpelweg toe te schrijven aan je high, maar is er wellicht meer aan de hand? In dit artikel bespreken we de factoren die bijdragen aan die hilarische geluksmomenten.

LACH VAKER, LEEF LANGER?

Lach Vaker, Leef Langer?

Lachen biedt veel gezondheidsvoordelen. Denk aan het verlichten van spanning tot het stimuleren van je immuunsysteem en zelfs het verbranden van calorieën. Er bestaat bewijs[1] waarin men suggereert dat er een verband bestaat tussen lachen en een verlaagd sterfterisico, met name onder vrouwen. Mogelijk heeft dit te maken met het versterken van het hart, verbeteren van de stemming en/of het stimuleren van een goede nachtrust.

FACTOREN WAARVAN JE MOET LACHEN

Ons gevoel voor humor is subjectief en persoonlijk. Wat grappig is voor jou, is niet automatisch lachwekkend voor een ander. Maar waarom lachen we? Uit onderzoek blijkt dat er geen unieke, definitieve 'oorzaken' zijn voor lachen. Het draait om diverse delen van de hersenen die samenwerken om een reactie op te wekken.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabissoorten Die De Slappe Lach Veroorzaken

De frontaal- en de temporaalkwab van de hersenen zijn verantwoordelijk voor het verwerken van humor. Andere gebieden van de hersenen controleren de motorische functies, slaan herinneringen op en interpreteren taal/toon en logica. Ze werken samen om een reflexreactie uit te lokken. Het gevolg is dat je in lachen uitbarst. Dit leidt tot de afgifte van endorfines. Deze wekken een goed gevoel op en verbeteren de stemming. Het lijkt vreemd om een menselijke reactie als lachen te ontleden tot impulsen en functies. Toch is er een hele wetenschap gewijd aan het verschijnsel.

Je hebt nu een beter idee van waarom we lachen en waarom het zo'n goed gevoel opwekt. Hoog tijd voor de hamvraag: welke rol speelt cannabis in het opwekken van de lachreactie?

CANNABIS VERSTERKT DE BLOEDTOEVOER NAAR DE HERSENEN EN VERBETERT JE GEMOEDSTOESTAND

Cannabis Versterkt De Bloedtoevoer Naar De Hersenen En Verbetert Je Gemoedstoestand

Zoals vermeld, wordt lachen geïnterpreteerd door de frontaal- en de temporaalkwab. Uit onderzoek blijkt dat cannabis de bloedtoevoer naar deze gebieden verhoogt. Dit resulteert in een overactieve toename van hersenactiviteit wat mogelijk een ongeremde lachkick opwekt.

Bovendien stimuleert THC de CB1-receptoren in de hersenen. Dit katalyseert de afgifte van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine. Deze werken samen en stimuleren gevoelens van tevredenheid, euforie en vrolijkheid. Deze neurotransmitters dienen uitsluitend om je stemming te verbeteren. Dat gebeurt ook als je sport, eet of verliefd wordt. Het verhogen van deze chemicaliën in je hersenen verlaagt mogelijk je remmingen en je bereidheid om te lachen.

LACHEN WERKT AANSTEKELIJK

Lachen Werkt Aanstekelijk

In combinatie met de voorgaande factoren, kunnen we nog een andere reden bedenken voor een lachkick als je stoned bent. Lachen werkt namelijk aanstekelijk! Het roken van cannabis gebeurt vaak in een sociale setting. Waarschijnlijk ben je al in een goede bui en geniet je van leuke gesprekken tijdens het roken. Als iemand in lachen uitbarst, is de kans groot dat jij snel daarna giert, zeker als je high bent. Vergelijk het met gapen. Het is een onbewuste zenuwprikkel waar je niets tegen kunt doen.

Vanwege de verhoogde bloedtoevoer naar je hersenen en de daaropvolgende afgifte van neurotransmitters, duurt het niet lang voor de lachbui zich aandient. Iedere stoner zit vol verhalen over momenten waarop ze dubbel lagen van het lachen, tot buikpijnen en kaakkrampen aan toe.

DE BESTE CANNABIS STRAINS VOOR EEN DAVERENDE LACH

DE BESTE CANNABIS STRAINS VOOR EEN DAVERENDE LACH

Naast de eerder aangevoerde punten, speelt de omgeving een grote rol bij het opwekken van een melige bui. Zoek een comfortabele omgeving op met gezellige mensen en genieten maar. Kun je zelf nog wat doen om vrolijkheid te maximaliseren? Zijn er bepaalde strains die een melige bui opwekken? Absoluut!

De meer sativa-dominante opties bestaan onder meer uit Laughing Buddha en Liberty Haze. Ze induceren allebei een opgewekte, euforische high. Dit is prima gezelschap in sociale situaties, waardoor het lachen, gieren, brullen is met je vrienden.

Laughing Buddha (Barney's Farm) feminized

(15)
Ouders: Thai x Jamaican
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 11-12 weken
THC: 18%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Geniet je meer van een fysiek ontspannende high die toch goede vibes opwekt? Denk dan eens aan indica-dominante strains zoals Pineapple Express en Maple Leaf. Beide soorten verwennen met een fysieke stone, waarmee het goed chillen is. Toch blijf je vatbaar voor langskomende grappen en grollen.

Pineapple Express Auto (Barney's Farm) feminized

(40)
Ouders: ruderalis x skunk x cheese
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken van zaadje tot oogst
THC: 15%
CBD: Onbekend
Bloei soort: Autoflowering

Heb je meer opties nodig? Je hebt geluk! Zamnesia heeft een prachtige lijst samengesteld met de Top 10 Cannabissoorten Die De Slappe Lach Veroorzaken.

Dat is alles. Je hebt nu meer inzicht in de intense lachkicks die je ervaart na het roken van cannabis. Wat rest, is een keuze maken uit de aanbevolen strains. Trommel wat vrienden op en bereid je voor op hilarische pret.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
  • (n.d.). A 15-Year Follow-Up Study of Sense of Humor and Causes of Mo... : Psychosomatic Medicine - https://journals.lww.com
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken