Hoe Werken Vaporizers Nu Echt?

Hoe Werken Vaporizers Nu Echt?Voor velen is vaporiseren de ultieme manier om high te worden. Het is gezonder, soepeler en bespaart geld. Waar wat gebeurt er nu eigenlijk in deze kleine apparaatjes? Hoe wordt de damp geproduceerd?

Het draait allemaal om het verhitten van de cannabis tot het punt dat de cannabinoïden verdampen, zonder dat de temperatuur het kruid verbrandt. De resulterende damp is vrij van verbrandingsproducten zoals teer, koolmonoxide en andere vervelende giftige stoffen die gewoonlijk in rook worden gevonden.

Nu zijn er twee manieren om de cannabis te verhitten: Ofwel door conductie of door convectie.

Conductie Vs Convevtie

Conductie

vaporisers, gebaseerd op conductie

Bij vaporisers, gebaseerd op conductie (geleiding), raakt de cannabis het verwarmingselement. De meeste van deze vaporizers gebruiken een kookplaat om de cannabis te verhitten, die effectief de hitte direct naar de cannabis leidt, waardoor de cannabinoïden snel vrijkomen, klaar om te worden geïnhaleerd.

Voordelen van conductie

 • Het kruid wordt snel verwarmd, waardoor je bijna direct kunt vaporiseren nadat het apparaat is aangezet.
 • Vaporizers die werken op conductie kunnen simpeler worden ontworpen en zijn meestal beter betaalbaar.

Nadelen van conductie

 • Omdat de cannabis in direct contact komt met het verwarmingselement, is er een verhoogd risico op verbranding.
 • De temperatuurcontrole is veel minder precies, waardoor ze vaak lastiger te gebruiken zijn.
 • De hitte wordt ongelijkmatig verdeeld, omdat de hitte uitsluitend wordt doorgeven aan de cannabis die in contact komt met het verwarmingselement. Dit betekent dat de cannabis vaak moet worden geschud en verplaatst tussen inhalaties.

Voorbeelden: Arizer Air 2, Storm, Davinci IQ, Crafty, Pax3, Boundless CFC

Convectie

convectie vaporizers

In convectie vaporizers, wordt de cannabis indirect verhit door hete lucht. Een gaasje of scherm houdt de cannabis goed gescheiden van de hittebron en dus beschermd tegen verbranding. De hittebron verwarmt de lucht tot een exacte temperatuur, waardoor het verwarmd wordt en verdampt.

Convectie voordelen

 • De temperatuur van convectie vaporizers kan meer accuraat worden beheerd dan conductie-vaporizers.
 • Precieze temperatuur controle en geen lichamelijk contact met het verwarmingselement vermindert het risico op verbranding enorm.
 • Omdat de verwarmde lucht het gehele oppervlaktegebied bereikt, wordt de cannabis gelijkmatig verdampt, waardoor het niet meer nodig is de wiet te schudden en te verplaatsen.
 • Convectie vaporizers bieden een meer gebruiksvriendelijke ervaring, zeker voor beginners.

Convectie nadelen

 • Convectie vaporizers zijn meestal technologisch meer geavanceerd en gecompliceerd in ontwerp, waardoor ze ook vaak duurder zijn.
 • Omdat de cannabis niet in direct contact komt met het verwarmingselement, kost het een convectie vaporizer meer tijd om de cannabis te verwarmen dan een conductie vaporizer

Voorbeelden: Volcano Hybrid & Classic, Boundless CFV, Fenix Hybrid, G Pen Elite, Firefly 2

Tot slot: Beide conductie- en convectie vaporizers werken zeer goed en leveren uitmuntende highs. Maar vanwege de precieze temperatuur controle en gelijkmatig verdeelde hitte, lijken de convectie vaporizers de voorkeur te hebben, zeker als het gaat om tafelmodel vaporizers.

GERELATEERD ARTIKEL
De Beste Vaporizers Voor Het Roken Van Droge Kruiden

Wil je graag droge kruiden vapen? Bekijk deze lijst voor een diepgaande kijk op onze beste vaporizers voor droge kruiden.