Hoe Werken Wietvaporizers?

Hoe Werken Wiet Vaporizers?

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Voor velen is vapen de ultieme manier om high te worden. Het is gezonder, soepeler en bespaart geld. Waar wat gebeurt er nu eigenlijk in deze kleine apparaatjes? Hoe wordt de damp geproduceerd?

De afgelopen tien jaar is vapen onder miljoenen stoners wereldwijd een populaire consumptiemethode voor cannabis geworden. Ben je niet het type dat op de hoogte blijft van de laatste technologie? Dan vraag je je wellicht af waar deze hype nu helemaal om draait. Wat biedt het vapen in vergelijking met de ouderwetse manier? Het antwoord is wellicht uitgebreider dan je denkt.

HOE WERKT EEN VAPORIZER?

HOE WERKT EEN VAPORIZER?

Voordat we ons in die discussie mengen, behandelen we eerst de werking van vaporizers. Of ze nu geschikt zijn voor droge kruiden of concentraten, ze verhitten hun inhoud tot een specifieke temperatuur. Zo creëren ze damp die je kunt inhaleren. In tegenstelling tot de rook die ontstaat bij het roken, is deze damp aangenamer voor de longen.

Gerelateerd artikel

Het Verschil Tussen Rook En Damp

Bij het vapen ligt de temperatuur van het verhitten echter niet alleen lager. Er komen namelijk ook minder ongewenste stoffen vrij dan bij een joint. In het geval van roken wordt de wiet verhit tot ongeveer 538ºC. Vapen verwarmt cannabis echter tot een aanvaardbaarder bereik van 140–220ºC.

VERSCHILLENDE SOORTEN VAPORIZERS

Conductie Vs Convectie

Tot dusver voldoet elke gerenommeerde vaporizer op de markt aan de hierboven genoemde eigenschappen. Er ontstaat echter onderscheid wanneer we het hebben over de wijze waarop de wiet verhit wordt. Wat betreft vaporizers voor droge kruiden, zul je vaak de termen “conductie” en “convectie” tegenkomen. Deze verhittingsmethoden bereiken hetzelfde doel. Toch zitten er een paar belangrijke verschillen tussen.

VERHITTING VIA CONDUCTIE

Verhitting Via Conductie - Storm Vaporizer

Verhitting via conductie zorgt er kort gezegd voor dat je wiet in direct contact komt met het verhittingselement. Klinkt dit eenvoudig en ongecompliceerd? Dat is het ook.

• Voordelen

Je kunt deze vaporizers vrijwel rechtstreeks na het openen van de doos gebruiken. Ook hoef je er waarschijnlijk minder voor te betalen. Deze vaporizers zijn namelijk vaak veel eenvoudiger en gestroomlijnder.

Omdat ze meestal niet veel gedistingeerde functies hebben, zijn ze redelijk gemakkelijk te bedienen. Verhitting met conductie maakt daarnaast gewoonlijk grotere wolken mogelijk.

• Nadelen

Eenvoud kent, zoals altijd, ook nadelen. Allereerst bestaat er het risico op verbranding, wanneer wiet in direct contact komt met het verhittingselement. Dit betekent een minder zuiver hijsje en meer verspilling. Ook als ze wel naar behoren werken, verhitten conductie-vaporizers de wiet vaak ongelijkmatig. Hierdoor moet je soms de inhoud van de pijpenkop herschikken om er volledig van te genieten.

Bovendien is verhitting via conductie in de meeste gevallen minder nauwkeurig. Voor beginners betekent dat echter vaak wel meer eenvoud.

• Voorbeelden Arizer Air 2StormDavinci IQPax 3Boundless CFC 2.0

VERHITTING VIA CONVECTIE

Verhitting Via Convectie - Firefly 2+ Vaporizer

In tegenstelling tot hun tegenhangers die op conductie werken, verhitten convectie-vaporizers kruiden indirect met het circuleren van hete lucht. Dit wordt bereikt door een soort gaasje tussen de wiet en de hittebron te plaatsen.

• Voordelen

Deze scheiding biedt best een aantal voordelen. Om te beginnen een gelijkmatige hitteverdeling. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je wiet deels verbrandt en de rest onaangetast blijft. Dit maakt de gehele ervaring een stuk aangenamer.

Verhitting via convectie resulteert bovendien in schonere, zachtere hijsjes met minder verspilling. Vanwege hun complexe verhittingstechnologie zijn deze vaporizers vaak ook _ingewikkelder_ dan exemplaren met conductie. Een geavanceerde temperatuurregeling en andere stijlvolle verbeteringen zijn gebruikelijk op deze toestellen.

Gerelateerd artikel

Vaporizer Temperaturen Voor Wiet

• Nadelen

Er zitten niet veel minpunten aan deze vaporizers, maar niets is perfect. Het geavanceerdere design vertaalt zich vaak in een hogere prijs. En vanwege de scheiding tussen de wiet en warmte, moet je ook even wachten tot het mogelijk is om de eerste hijsjes te nemen.

Vervolgens krijg je soms niet zo’n volle dampwolk als bij conductie. Bovendien zijn deze vaporizers door hun complexe aard mogelijk lastiger te bedienen voor beginners.

• Voorbeelden Volcano Hybrid en ClassicBoundless CFVFirefly 2+

HYBRIDE VERHITTING

Hybride Verhitting - MIGHTY Vaporizer

Zoals je wel uit de naam kunt afleiden, werken hybride vaporizers met beide verhittingsmethodes. Lucht stroomt door het materiaal om je wiet gelijkmatig te verhitten en tegelijk komt een verhittingselement in direct contact met het kruid, om fijne hijsjes te garanderen.

• Voordelen

Vanwege de wisselwerking tussen de beide verhittingsvormen, krijg je grotere wolken met minder risico op verbranding dan met pure conductie-vaporizers. Deze gecombineerde werking maakt deze vaporizers tevens zeer efficiënt. Ze gaan daarbij vaak langer mee op één batterijlading dan veel exemplaren uit de overige categorieën.

• Nadelen

Hoewel sommigen graag op hogere temperaturen vapen, hebben mensen met gevoelige longen soms moeite met deze apparaten. Dat komt simpelweg doordat de vaporizers werken met twee verhittingsmechanismes tegelijk. Ze zijn ontworpen om oververhitting te voorkomen, maar houd wel altijd de temperatuur in de gaten. Los daarvan ligt de prijs soms een stuk hoger vanwege de complexiteit.

• Voorbeelden MIGHTY

WAT ZIJN DE ONDERDELEN VAN EEN VAPORIZER?

WAT ZIJN DE ONDERDELEN VAN EEN VAPORIZER?

Welke je ook kiest; het is prettig om een beeld te hebben van de belangrijkste onderdelen waaruit een vaporizer bestaat. Een vaporizer voor droge kruiden heeft, ongeacht de verhittingsmethode, altijd een kruidencompartiment en mondstuk.

Deze onderdelen spreken redelijk voor zich. Het kruidencompartiment is het equivalent van de kop op een pijp en het mondstuk is uiteraard hetgeen waar je uit inhaleert. Tegelijk dient het mondstuk vaak als bedekking van het kruidencompartiment.

VaporShop

bekijk VaporShop

Uiteraard is de batterij de ware ster van de show. Het hangt daarbij van de vaporizer af of deze vastzit dan wel verwijderbaar is. In beide gevallen functioneert de batterij hetzelfde. Het voornaamste verschil is dat je een losse batterij verwijdert en afzonderlijk van het toestel oplaadt.

Daarbuiten zijn vaporizers met een vaste batterij vaak gemakkelijker en bevatten ze een eigenzinniger design. Wel dien je het gehele toestel te vervangen, wanneer er problemen met de batterij ontstaan. Modellen met vervangbare batterijen hebben juist vaak weer ontwerpbeperkingen, maar blijven verder functioneel bij de meeste batterijproblemen.

Voor alle individuele voorkeuren bestaat geen eenduidige oplossing, maar er is vast wel een vaporizer die bij jouw levensstijl past. Veel plezier met vapen!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Je bezoekt onze Nederlandse website.