Blog
Hoe Je Jouw Vaporizer Schoonmaakt
4 min

Hoe Je Jouw Vaporizer Schoonmaakt

4 min

Als je op gezette tijden je vaporizer verwent met een grondige poetsbeurt blijft hij zo goed als nieuw. Ontdek hier hoe je diverse vaporizers schoonmaakt, waaronder apparaten voor droge kruiden, concentraten, maar ook vape-pennen.

Als je recent een vaporizer hebt aangeschaft, zijn de hijsjes nog zacht en heerlijk. Na een maand of twee gaat de kwaliteit echter soms snel achteruit. Maar als je regelmatig je vaporizer schoonmaakt, ben je in staat te voorkomen dat dit leed je cannabiservaring verpest. Behalve dat een grondige reinigingsbeurt ervoor zorgt dat je vaporizer en de smaak in topconditie blijven, verlengt het ook de levensduur van je toestel. Doe je voordeel met deze complete schoonmaakgids.

WAAROM JE JE VAPORIZER ZOU MOETEN SCHOONMAKEN

Waarom Je Je Vaporizer Zou Moeten Schoonmaken

Vaporizers leveren een schonere en zuiverdere cannabiservaring dan roken. Omdat je wiet niet verbrandt als je een vaporizer gebruikt, is er ook geen sprake van rook. Dat heeft het voordeel dat je geen gore en schadelijke substanties, zoals bij het roken, binnenkrijgt. Vapen is dan wel schoner, maar dat betekent niet dat je vaporizer na verloop van tijd niet goor wordt. Net als na het roken van een gewone pijp of bong, bouwt zich na een tijdje kleverig restmateriaal op, al duurt het met een vaporizer soms wat langer voordat je het in de smiezen hebt. Net als met ander rookgerei zijn er dan ook goede redenen om vaporizers regelmatig te reinigen.

1. Betere smaak en werking

Bij het gebruik van je vaporizer, blijft er steeds meer restmateriaal van je sappige toppen plakken aan de diverse onderdelen van het toestel. De hittekamer en ventilatoren slibben daarbij dicht en het materiaal blijft soms aan belangrijke onderdelen, zoals de hittespoel, plakken. Dat heeft nadelige gevolgen voor de werking van je vaporizer en de smaak. Reinig hem regelmatig, dan blijft hij goed werken en de smaak optimaal.

Gerelateerd artikel

Wanneer Moet Je De Wiet In Een Vaporizer Vervangen?

2. Langere levensduur van je vaporizer

Als belangrijke onderdelen van je vaporizer bedekt zijn met een kleverige mengelmoes van hars en plantaardig materiaal en je reinigt hem niet regelmatig, dan verkort dat vaak de levensduur van het apparaat. In het ergste geval raakt je toestel zelfs onherroepelijk beschadigd als je het reinigen lang genoeg veronachtzaamd. Als je regelmatig je vaporizer een poetsbeurt geeft, heb je er vaak jarenlang plezier van.

3. Beter voor je gezondheid

Behalve prestatieverlies en smaakbederf, is het restmateriaal in je vaporizer een ideale voedingsbodem voor bacteriën en andere micro-organismen, zoals schimmels. Deze mogelijkerwijs schadelijke, ongenode gasten, veroorzaken soms irritatie en ademhalingsproblemen. En uiteindelijk leidt dat mogelijk tot andere gezondheidsproblemen.

OP WELK MOMENT JE JE VAPORIZER ZOU MOETEN REINIGEN

Op Welk Moment Je Je Vaporizer Zou Moeten Reinigen

Er zijn twee schoonmaakregimes voor je vaporizer. De ene betreft een routineuze schoonmaakbeurt na elke vape-sessie. Dit is een fluitje van een cent en duurt maar een minuutje of twee.

Het andere schoonmaakregime is een grondige poetsbeurt die je elke 1-2 weken zou moeten uitvoeren. Dit bevelen we ook aan als je van cannabisvariëteit verandert of concentraten/vloeistoffen gaat gebruiken i.p.v. toppen of omgekeerd. Na een grondige schoonmaakbeurt ben je weer in staat te genieten van een fris en brandschoon toestel, zonder restmateriaal.

HOE JE DE DAGELIJKSE SCHOONMAAKBEURT UITVOERT

Hoe Je De Dagelijkse Schoonmaakbeurt Uitvoert

Als het goed is, zit er bij je vaporizer een klein borsteltje voor de routineuze reiniging. Is dit niet het geval, scoor dan eentje zoals je krijgt bij elektrische scheerapparaten. Het borsteltje zou daarbij hard moeten zijn, zodat ook het hardnekkige restmateriaal te verwijderen is. Pijpenragers of wattenstaafjes werken overigens ook.

Leeg de kruidenkamer van je vaporizer en verwijder het plantaardige materiaal en andere kleefresten met het borsteltje, de pijpenrager of het wattenstaafje. Als je vaporizer een screen of gaasje heeft, zou je dat ook moeten schoonborstelen. Wanneer de verhittingskamer en het gaasje van je vaporizer schoon zijn, gebruik je een pijpenrager om het mondstuk te reinigen.

Sluit je regelmatige schoonmaakregime af door het mondstuk en de buitenkant van de vaporizer met een alcoholdoekje af te vegen. Zie je wel: appeltje-eitje!

HOE JE DE GRONDIGE SCHOONMAAKBEURT UITVOERT

HOE JE DE GRONDIGE SCHOONMAAKBEURT UITVOERT

  • Vaporizer voor droog plantmateriaal

Om een vaporizer voor droog materiaal te reinigen, ontmantel je deze eerst voorzichtig. Hoewel dergelijke vaporizers qua makelij en model vaak verschillen, hebben ze meestal wel dezelfde onderdelen, zoals een mondstuk, batterij, verhittingskamer, screentjes, enzovoort. 

Lees de gebruiksaanwijzing van je vaporizer goed door. Daarin staat meestal vermeld hoe je hem demonteert voor het schoonmaken.

Schud en beklop elk onderdeel voorzichtig om het ingesloten plantaardige materiaal te verwijderen. Haal vervolgens het borsteltje uit de reinigingsset of gebruik een pijpenrager om het restmateriaal van de onderdelen te borstelen. Richt je vooral op de kruidenkamer en het mondstuk. Dat zijn namelijk twee cruciale onderdelen voor de werking van je vaporizer. Als er een screen in de kruidenkamer zit, haal die er dan uit en borstel die ook schoon. Een volgekoekt screentje is meestal de veroorzaker van prestatie- en smaakproblemen.

Na de borstelbeurt gebruik je wat schoonmaakalcohol en een wattenstaafje of pijpenrager om de kruidenkamer, de screens en het mondstuk schoon te vegen. De alcohol zorgt ervoor dat zelfs de meest weerbarstige aanslag loskomt.

Advies: Vaporizer-onderdelen die te veel aangekoekt zijn, kun je 20-30 minuten laten weken in een badje met schoonmaakalcohol. Daarna flink afspoelen onder de kraan en afdrogen. Dit werkt vooral goed voor screens die zwaar aangekoekt zijn. Zo stralen ze weer als nieuw!

Haal nu de batterij uit je toestel en borstel de batterijhouder en de batterij schoon. Tot slot monteer je de vaporizer weer en veeg je de buitenkant netjes schoon.

Gerelateerd artikel

Hoe Gebruik Je Een Vaporizer Voor Droge Kruiden?

  • Vaporizer voor concentraten

Cannabisconcentraten plakken als de neten. Dus als je een vaporizer voor concentraten, zoals de G Pen Connect, of de multifunctionele Fenix gebruikt, is schoonmaken keibelangrijk. Residu van concentraat is soms nogal hardnekkig. Schoonmaakalcohol en wattenstaafjes brengen echter ook hier uitkomst.

Pak de gebruiksaanwijzing erbij en verwijder de schoon te maken onderdelen. Haal het mondstuk eraf en open de verhittingskamer. Pak een wattenstaafje of pijpenrager en dompel het uiteinde in schoonmaakalcohol. Wees extra voorzichtig als je de verhittingskamer van een vaporizer voor concentraten schoonmaakt. Hierin zit namelijk een warmte-element, dat nogal gevoelig is en makkelijk kapot gaat als je teveel druk uitoefent.

Reinig de verhittingskamer voorzichtig met het wattenstaafje. Pak als dat nodig is een nieuw wattenstaafje en blijf poetsen tot er geen restmateriaal meer in de kamer zit. Als de verhittingskamer schoon is, ga je verder met het mondstuk. Vergeet ook de andere onderdelen van je vaporizer voor concentraten niet. Denk aan glazen pijpjes, filters en eventuele metalen screens. Onderdelen die verschrikkelijk kleverig zijn, maak je schoon met alcohol of laat je een half uurtje in alcohol zwemmen.

Open nu de batterijhouder. Haal de batterij eruit en veeg die ook voorzichtig schoon. Wacht tot de alcohol vervlogen is en zet je vaporizer weer in mekaar.

Gerelateerd artikel

Beste Cannabis Vape-Pennen Voor Alledaags Gebruik

  • PEN-VAPORIZER

Als je de eigenaar bent van een pen-vaporizer, zoals de Storm, lees je hieronder hoe je die schoonmaakt: 

Om te beginnen, klop je voorzichtig op de vape-pen, zodat alle vastgeplakte kruiden loskomen en er uitvallen. Doe dat boven een tafel, want sommige vape-pennen bevatten kleine onderdelen, zoals screentjes, die je anders kwijtraakt. Open de pen nu volgens de gebruiksaanwijzing, zodat je overal goed bij komt voor het schoonmaken.

Pak het meegeleverde schoonmaakborsteltje van je vape-pen erbij of gebruik een pijpenragertje om het interieur van je apparaatje schoon te maken. Indien de pen een afneembare verhittingskamer heeft, haal je die eraf en maak je de kamer apart schoon.

Ook is het belangrijk dat je de draadspoel goed schoonmaakt. Daar zit vaak plantaardig materiaal en ander restmateriaal achter. Pak een wattenstaafje en dompel dat in schoonmaakalcohol. Draai vervolgens de verhittingskamer om en reinig de draadspoel aan het uiteinde met het staafje. Nadat je een paar maal met het wattenstaafje de plakzooi van de spoel hebt geveegd, gebruik je de andere, droge kant ervan om de draadspoel droog te maken. Pak een nieuw staafje en dompel het in de alcohol als er nog restjes zijn achtergebleven.

Nu komt het meest doorslaggevende van het schoonmaken om je vape-pen weer optimaal te laten presteren. Haal alle eventuele glazen of metalen screens eruit en laat die 20-30 minuten badderen in een glaasje met schoonmaakalcohol. Even naspoelen, op laten drogen en ze zijn weer als nieuw. Tot slot zet je de vape-pen weer in mekaar. Als het goed is, werkt hij weer als op de dag dat je hem uit de verpakking haalde!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Producten Vaporshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken