Beginnersgids Over Vaporizers Voor Droge Kruiden: Anatomie En Gebruik

Hoe Gebruik Je Een Vaporizer Voor Droge Kruiden?

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

In deze handleiding gaan we uitgebreid in op de werking van vaporizers voor droge kruiden. We bespreken daarbij de belangrijkste onderdelen ervan en hoe deze gezamenlijk een heerlijke ervaring bieden.

Wil je genieten van cannabis zonder een pijp of joint te gebruiken? Dan vind je het vast fijn te horen dat vaporizers niet uitsluitend voor concentraten zijn. Je leest het goed, welkom in de wereld van de vaporizers voor droge kruiden. In dit artikel bespreken we de werking en alle componenten ervan. Ook leer je hoe je zelf van deze vernuftige apparaten kunt genieten.

WAT IS EEN VAPORIZER VOOR DROGE KRUIDEN?

WAT IS EEN VAPORIZER VOOR DROGE KRUIDEN?

Mogelijk denk je nu: "Wacht eens even! Als je droog kruid in een verwarmend apparaat stopt, staat dat dan niet gelijk aan roken?" Niet helemaal. Je verbrandt de wiet namelijk niet. Een kamer verwarmt het materiaal geleidelijk totdat er damp vrijkomt. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, kamp je ook niet met rook. Dit biedt meer voordelen dan je misschien denkt. Houd je van efficiënt roken? Dan is vapen echt wat voor jou. Als je je wiet in vuur en vlam zet (zoals bij roken) verlies je een aanzienlijke hoeveelheid cannabinoïden en terpenen aan de hitte. Met vapen, ontbrandt de cannabis nooit. Je haalt hiermee dus het meeste uit je wiet.

Gerelateerd artikel

De Beste Vaporizers Voor Het Roken Van Droge Kruiden

VAPORIZERS VOOR DROGE KRUIDEN BIEDEN VEEL VOORDELEN

VAPORIZERS VOOR DROGE KRUIDEN BIEDEN VEEL VOORDELEN

De verbeterde kracht (en mogelijke gezondheidsvoordelen) van vapen is één ding, maar de vape-gekte komt eigenlijk neer op nog een belangrijk kenmerk: gemak. Het is mogelijk elke draagbare vaporizer voor droge kruiden in je zak te stoppen. Ook hoef je je nooit meer zorgen te maken over glazen componenten of kreukelende vloeitjes. Geen wonder dat rokers vapen zijn gaan verkiezen boven roken. Er bestaan ook desktopvaporizers die geweldig zijn voor thuis. In dit artikel richten we ons echter op draagbare vaporizers

DE ANATOMIE VAN VAPORIZERS VOOR DROGE KRUIDEN

De keuze is reuze en dus is het belangrijk te weten hoe verschillende vaporizers werken. Alleen zo is het mogelijk een geïnformeerde beslissing te nemen. Zelfs de meest geavanceerde modellen zijn niet heel ingewikkeld en basismodellen zijn soms extreem handig ontworpen. Er is echter een aantal componenten standaard voor de meeste merken en designs.

DE ANATOMIE VAN EEN VAPORIZER

  • BATTERIJEN

Er bestaan twee soorten batterijen voor vaporizers: vaste en uitneembare. Dit heeft niet echt veel invloed op de vape-ervaring (zoals de kwaliteit van je inhalaties). Je algehele ervaring met de vaporizer zelf heeft echter wel te maken met je keuze.

Vaste batterijen

Een vaste batterij kun je niet verliezen, tenzij je de hele vaporizer verliest. Om het apparaat op te laden, sluit je hem simpelweg aan op het lichtnet. Fabrikanten plaatsen de batterij hierbij waar ze maar willen, waardoor er veel variatie is qua ontwerpen. Dankzij deze veelzijdigheid is de batterij soms ook sterker in vergelijking met een standaard exemplaar. Is de levensduur van de batterij echter verstreken, dan maakt het niet uit of de rest nog prima werkt. Je moet dan het hele apparaat vervangen.

Uitneembare batterijen

Toegegeven, een uitneembare batterij voegt extra componenten toe (de batterij en de lader), maar er zijn ook voordelen. Is de batterij leeg en wil je toch vapen? Dan is het mogelijk een extra (opgeladen) batterij te gebruiken. Deze batterijen zijn ook niet prijzig, dus een back-up is snel gekocht. Die extra batterij komt tevens van pas als het exemplaar dat in de vaporizer zit niet meer werkt. Je hoeft je vaporizer dus niet weg te gooien, wat een extra bonus is! Zoals besproken, is de energieopslag vaak kleiner dan bij een vaste batterij, maar dat scheelt niet veel. Het ontwerp van deze vaporizers is daarbij vaak minder uitgebreid, mocht dat voor jou van belang zijn.

  • KRUIDENKAMER

Bij nieuwe technologie stel je uiteraard ook altijd de vraag: "Waar gaat de wiet in?" Bij vaporizers voor droge kruiden vind je hiervoor een handig vakje. Deze staat bekend als de kruidenkamer en hier gaat je vermalen wiet in. Zoals besproken, verwarmt deze kamer de cannabis (met behulp van convectie- en/of geleidingstechnologie) totdat er damp vrijkomt. Draagbare vaporizers zijn meestal uitgerust met een kleine kamer, dus houd je wiet bij de hand voor langere sessies.

  • MONDSTUK

Dit kleine onderdeel lijkt onbelangrijk, maar beïnvloedt de algehele ervaring meer dan je denkt. De beste mondstukken zijn zo gevormd dat ze comfortabel aanvoelen bij het inhaleren. Deze zijn smal bij de lippen en breder richting de basis en vergemakkelijken het vapen. Een plat uiteinde voelt niet altijd geweldig, maar is soms noodzakelijk bij vaporizers die in je broekzak moeten passen. Een langer uiteinde levert daarbij zachtere hijsjes op. De damp maakt namelijk een langere reis om je longen te bereiken.

  • DISPLAY

Hoog tijd de niet-universele kenmerken te bespreken. Sommige vaporizers hebben een display. Hierop lees je de temperatuur af en de levensduur van de batterij. Bij sommige vaporizers is het zelfs mogelijk de temperatuur aan te passen. Waarom je dit zou doen? Het verwarmen van wiet op diverse temperaturen leidt tot verschillende ervaringen. Hoe lager de hitte, hoe milder de high. En naarmate je meer verwarmt, geniet je ook van een sterkere ervaring.

  • ACCESSOIRES

Tenzij je te maken hebt met uitneembare batterijen en de bijbehorende oplader, heb je voor je vaporizer uitsluitend een oplader en een reinigingsborstel nodig. Een grinder komt ook van pas. Daarbij zijn vultools en opzetstukken voor een waterpijp soms nuttig en intrigerend. Deze accessoires zijn echter optioneel. Het is ook prima mogelijk te vapen zonder deze fratsen.

UIT WELKE MATERIALEN BESTAAT EEN GOEDE VAPORIZER VOOR DROGE KRUIDEN?

UIT WELKE MATERIALEN BESTAAT EEN GOEDE VAPORIZER VOOR DROGE KRUIDEN?

Hoewel er geweldige vaporizers zijn van zowel plastic als metaal, zijn er opvallende trends qua kwaliteit. Je verwacht het misschien al, maar kunststof staat over het algemeen voor goedkoop. Heuse connaisseurs vermijden soms zelfs populaire, geliefde producten als die plastic onderdelen bevatten.

Aluminium kom je vooral tegen bij eersteklas apparaten. Daarmee bedoelen we echter niet dat er geen budgetvriendelijke, metalen opties bestaan. Plastic mondstukken vind je daarbij vaak op de goedkopere modellen. De chiquere varianten behelzen meestal glas. Voor wat betreft de kruidenkamer, is keramiek of soortgelijk hittebestendig materiaal populair. Het is echter niet ongewoon om hoogwaarde materialen te vinden bij budgetvriendelijke modellen. Doe dus goed je huiswerk. 

HOE VUL EN GEBRUIK JE EEN VAPORIZER VOOR DROGE KRUIDEN?

HOE VUL EN GEBRUIK JE EEN VAPORIZER VOOR DROGE KRUIDEN?

Het gebruiken van een vaporizer voor droge kruiden is doodeenvoudig. De procedure verschilt echter per model. Laten we voor nu even aannemen dat je een standaard vape-pen hebt.

  1. De bowl bevindt zich waarschijnlijk onder het mondstuk. Schroef het eraf en doe je vermalen wiet erin. Stop de bowl niet te vol en stamp de cannabis ook niet aan. Dit heeft mogelijk een negatieve invloed op je ervaring.

  2. Schroef het mondstuk weer op zijn plek en zet het apparaat aan. Meestal dien je een aantal keren op een knop te drukken. Zet vervolgens de vaporizer aan je lippen als hij instant verwarmt. In andere gevallen wacht je tot de gewenste temperatuur bereikt is.

  3. Zet het mondstuk aan je lippen. Druk op de knop (indien aanwezig) en inhaleer langzaam en gelijkmatig. Inhaleer niet langer dan 4 of 5 seconden als je onbekend bent met vapen. Als je langer inhaleert, moet je vaak hoesten. Bij een kortere inhalatie krijg je echter niet genoeg damp.

  4. Na een aantal trekjes moet je waarschijnlijk de bowl opnieuw vullen. Schroef hiervoor het mondstuk los, leeg de inhoud van de bowl in een asbak en herhaal de stappen van hierboven.

  5. Als je je vaporizer een paar keer hebt gebruikt, moet je hem reinigen. Houd je daarbij aan de handleiding en sla deze stap niet over. Een langdurig smerige vaporizer loopt mogelijk permanente schade op.

MEER LEREN OVER DE WERKING VAN VAPORIZERS

MEER LEREN OVER DE WERKING VAN VAPORIZERS

We hopen dat je deze handleiding hebt gewaardeerd! Wil je meer weten? Verdiep je dan in de volgende artikelen op onze site:

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Je bezoekt onze Nederlandse website.