De Beste Legale Kruiden Voor Je Vaporizer

De Beste Legale Kruiden Voor Je Vaporizer

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

De volgende kruiden zijn allemaal legaal en naar hartenlust te vapen! Je kunt de kruiden op zichzelf vaporizen maar ze zijn ook een goede aanvulling voor bij je cannabis.

Je kunt diverse andere kruiden kiezen om te vapen, naast cannabis. Ook al heb je je vaporizer misschien niet aangeschaft voor aromatherapeutische toepassingen; een aantal kruiden is zeker het overwegen waard.

Hoewel er niets boven cannabis gaat, is het vapen van legale kruiden soms een heerlijke aromatische ervaring. Sommige kruiden hebben zelfs psychoactieve effecten, al zij het aan de lichte kant. Deze 15 kruiden zijn volkomen legaal en vind je in onze shop!

1. Damiana: 190 °C / 374 °F

Damiana: 190 °C / 374 °F

Turnera afrodisiaca

Damiana is een struik uit Mexico, met een sterke aromatische smaak. Naar verluidt, was dit een belangrijk ingrediënt in het originele recept voor Margarita. De plant heeft daarbij prachtige, gele bloemblaadjes. Het zijn echter de bladeren die de actieve stofjes bevatten waar damiana om bekendstaat.

Damiana zou een lichte roes opwekken, die echter niet in de buurt komt van het effect van cannabis. Verondersteld wordt hierbij dat het als een afrodisiacum werkt. Zo is aangetoond dat het de seksuele activiteit van zowel mannelijke als vrouwelijke ratten verhoogt. Eeuwenlang is damiana dan ook gebruikt bij seks door zowel mannen als vrouwen. Op ons blog vind je een heerlijk recept voor damianalikeur.

Bekijk Product

2. Kattenkruid: 150 °C / 302 °F

Kattenkruid: 150 °C / 302 °FNepeta Cataria

Kattenkruid is het kruid dat katten laat spinnen van genot. Helaas heeft het dit effect niet op mensen. Wel genereert het naar verluidt een rustgevende en comfortabele roes. Zodra je wat meer vapet, heeft deze roes bovendien een licht euforisch randje. Dit kruid is vooral geschikt voor zeer ontspannen dagen.

Als lid van het geslacht munt heeft kattenkruid donkergroene, gekartelde bladeren en witte bloemen. Deze zijn te vapen of kun je in thee laten trekken voor rustgevende effecten. Kattenkruid is volstrekt legaal en vers te verkrijgen in de meeste tuincentra. Hiermee hebben jij en je kat nog meer gemeen!

Bekijk Product

3. Valeriaan: 200 °C / 392 °F

Valeriaan: 200 °C / 392 °FValeriana Officinalis

Valeriaan komt van oorsprong voor in Europa en Azië. Het is een bloeiende plant met roze-witte bloemen. Mensen roemen haar echter vooral om de actieve stofjes in de wortels. Valeriaan wordt al lange tijd gebruikt vanwege haar verdovende en rustgevende eigenschappen. Al zo lang zelfs, dat het kruid reeds populair was in de tijd van de oude Grieken en Romeinen.

Verondersteld wordt dat het vaporizen van valeriaan veel sterkere effecten opwekt dan wanneer je het in pilvorm of als tinctuur inneemt. Het gaat uitstekend samen met citroenmelisse en andere geruststellende kruiden, zoals hop, passiebloem en glidkruid.

Bekijk Product

4. Passiebloem: 140 °C / 284 °F

Passiebloem: 140 °C / 284 °FPassiflora Incarnata

Passiebloem is een overblijvende klimplant die van nature voornamelijk voorkomt in Mexico, Centraal- en Zuid-Amerika. Ze heeft sierlijke paars-blauwe bloemen en is erg geliefd vanwege haar rustgevende kwaliteiten. Alle bovengrondse delen van de plant zijn voor deze ontspannende effecten te gebruiken.

Bij het vapen zorgt passiebloem voor een rustgevend en licht verdovend effect. Vape de plant op lage temperaturen, afzonderlijk of gemengd met andere ontspannende kruiden, wanneer je ’s avonds wenst te relaxen.

Bekijk Product

5. Lavendel: 130 °C / 266 °F

Lavendel: 130 °C / 266 °FLavandula Angustifolia

Lavendel is waarschijnlijk het beroemdste aromatische kruid dat er is. Het heeft een geweldige smaak en geur, rustgevende eigenschappen en is bacteriedodend. Ook als je niet geïnteresseerd bent in deze kenmerken, is het puur vanwege het aroma al een waardige toevoeging aan een kruidenmix.

Deze bloeiende planten vind je over de hele wereld. Ze zijn daarbij populair in de keuken en op meditatief gebied vanwege de rustgevende geur van de bloemen. In een kruidenmengsel brengt lavendel je in serene sferen.

Bekijk Product

6. Citroenmelisse: 140 °C / 284 °F

Citroenmelisse: 140 °C / 284 °FMelissa Officinalis

Citroenmelisse, lid van de muntfamilie, is een penetrante vaste plant die voorkomt in delen van Europa en Azië. Liefhebbers van aromatherapie waarderen het kruid vooral vanwege zijn geweldige smaak/geur en rustgevende effecten. Het zuivere, frisse citrusaroma is stimulerend, maar niet overweldigend.

Omdat citroenmelisse naar men zegt een ontspannend effect heeft, is het een goede keuze wanneer je wilt ontspannen na een lange dag. Naar verluidt, is de rustgevende aard te versterken door het kruid te combineren met andere kruiden, zoals hop, valeriaan en kamille.

Bekijk Product

7. Gifsla: 140 °C / 284 °F

GIFSLA: 140 °C / 284 °FLactuca virosa

Gifsla, ook wel opium-sla genoemd, heeft licht verdovende kwaliteiten. Het is verwant aan de gewone sla die je in salade verwerkt, maar dan met diverse interessante eigenschappen. Allereerst is de substantie uit de steel van de plant te gebruiken om een soort latex te maken.

Als je gifsla vapet, werkt het soms geweldig bij spanning. Veel gebruikers merken dat het kan helpen wanneer je rusteloos en prikkelbaar bent. Ook zou het je dromen levendiger maken. Gemengd met cannabis heeft het vaak een lichter ontspannend effect.

Bekijk Product

8. Kamille: 190 °C / 374 °F

Kamille: 190 °C / 374 °FMatricaria Chamomilla

Kamille groeit in het wild in Europa en West-Azië. Meestal omvat het twee soorten bloeiende planten (Matricaria chamomilla en Chamaemelum nobile) van de familie Asteraceae. Kamillebloemen bevatten daarbij polyfenolen en terpenoïden. Aangenomen wordt dat deze hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor de rustgevende effecten.

Kamille wordt van oudsher gebruikt vanwege haar geruststellende eigenschappen, naast haar fruitige, bloemige smaak. Het kruid is daarmee immer populair in kruidenthee. Wanneer je het vapet, heeft het ditzelfde ontspannende effect. De smaak is dan echter wel wat scherper. Je kunt kamille het beste in combinatie gebruiken met andere natuurlijke rustgevende kruiden, zoals citroenmelisse of lavendel.

Bekijk Product

9. Hop: 160 °C / 320 °F

Hop: 160 °C / 320 °FHumulus Lupulus

Hop wordt vooral met bier geassocieerd en behelst de terpeenrijke bloem van de hopplant. Ook dit is een geweldige toevoeging aan je vapemix. Het zorgt daarbij voor unieke smaken en effecten.

Veel mensen melden dat het vapen van hop een licht euforisch en rustgevend effect opwekt. Dit maakt het een goede toevoeging voor een mix met cannabis. De smaak is aardachtig, pittig, fruitig en zoet dankzij de terpenen myrceen, humuleen en bèta-caryofylleen. Sommige gebruikers verwerken hop in al hun mengsels, alleen al vanwege de smaak.

Bekijk Product

 

10. Groene Gunpowder-Thee: 180 °C / 356 °F

Groene Gunpowder-Thee: 180 °C / 356 °FCamellia Sinensis

Groene gunpowder-thee behelst talloze kleine balletjes theebladeren, die opgerold en bereid zijn om zich te ontvouwen tijdens het trekken. Deze balletjes lijken op buskruit (gunpowder) en bevatten stofjes die ze geschikt maken voor het vapen.

Beweerd wordt dat het vapen van gunpowder-thee vanwege het cafeïnegehalte een zeer stimulerende roes veroorzaakt. Voor een subtielere uitwerking, dien je een lagere temperatuur aan te houden. De roes van gunpowder-thee zou minder sterk zijn dan het effect van een kop koffie, maar wel veel sneller intreden.

Bekijk Product

11. Blauwe Lotus: 110 °C / 230 °F

Blauwe Lotus: 110 °C / 230 °FNymphaea Caerulea

Blauwe lotus is een beroemde waterlelie met witachtige, blauwe bloemen. Het bevat daarbij de psychoactieve alkaloïde aporphine. Blauwe lotus wordt al lange tijd gebruikt om een andere gemoedstoestand op te wekken.

Blauwe lotus werd voor het eerst genoemd in het Egyptische dodenboek. Het werd dan ook als ceremoniële plant gebruikt in het oude Egypte. Blauwe lotus heeft een licht stimulerend en psychoactief effect dat dromerig, euforisch en ontspannend is. Wil je van deze plant genieten met je vaporizer? Dan heb je een apparaat nodig dat een lage temperatuur van 100–120°C aankan. Niet alle voor cannabis bedoelde vaporizers bieden deze optie.

Bekijk Product

12. Yerba Mate: 150 °C / 302 °F

Yerba Mate: 150 °C / 302 °F

Ilex Paraguariensis

Mensen genieten vooral van de matéplant in de vorm van maté-thee. Het is een stimulerende plant die als struik begint en later uitgroeit tot een hoge boom. De matéplant heeft daarbij groen-witte bloemen en rode vruchten. Voor de bereiding van maté worden voornamelijk droge bladeren en stengels gebruikt.

Net als groene thee is het zo te gebruiken of in een stimulerende mix, om een aangename, bezielende roes op te wekken. Dit effect komt hoofdzakelijk tot stand door de cafeïne die erin zit, maar ook door theobromine en theofylline (wat ook in chocolade zit). Lees tevens meer over de botanische broer van de matéplant; Guayasa.

Bekijk Product

13. Calea Zacatechichi: 190 °C / 374 °F

Calea Zacatechichi: 190 °C / 374 °F

Calea Ternifolia

Calea zacatechichi staat bekend als “droomkruid” en is een bloeiende plant die van oorsprong voorkomt in Mexico en Centraal-Amerika. Traditioneel wordt het gebruikt om lucide dromen op te wekken en te versterken. Het effect bij het vapen wordt omschreven als een zeer verdovende en ietwat hallucinogene ervaring.

Droomkruid heeft mogelijk een gunstige invloed op de slaapfunctie en kan helpen je dromen te verkennen. Het heeft daarbij een bittere smaak. Daarom komt dit kruid misschien wel het best tot zijn recht in combinatie met andere, smaakvollere kruiden, zoals citroenmelisse of hop.

Bekijk Product

14. Pepermunt: 160 °C / 320 °F

Pepermunt: 160 °C / 320 °F

Mentha Piperita

Pepermunt betreft een kruising tussen watermunt en aarmunt en groeit vrijwel overal in Europa. Het kruid kenmerkt zich door een unieke muntachtige smaak en wordt vaak gebruikt voor rustgevende kruidenthee. Ook is het geschikt voor een kruidenmengsel om te vapen. Naar men zegt, helpt het bij spanning.

Bij aromatherapie zou het muntachtige aroma van pepermunt een heldere, verfriste en gefocuste geest bevorderen. Dit is voornamelijk te danken aan de chemische stofjes menthol en menthone en terpenen als limoneen, bèta-pineen en bèta-caryofylleen. Pepermunt zou tevens bacteriedodende eigenschappen hebben.

Bekijk Product

 

15. Tijm: 190 °C / 374 °F

Tijm: 190 °C / 374 °F

Thymus Vulgaris

Essentiële olie van tijm wordt volop gebruikt in cosmetica en tandheelkundige producten vanwege het frisse, stimulerende aroma ervan. Ook op culinair gebied is het een veelgebruikt kruid met een geweldige smaak. Het kan cannabis tevens mooi aanvullen in een kruidenmengsel.

Tijm genereert op zichzelf een subtiele roes dankzij de terpeen myrceen. Deze aromatische stof zit ook in cannabis. We hebben zelfs vernomen dat tijm in combinatie met wiet je kan helpen om wiettoppen te besparen, doordat dit kruid het effect ervan versterkt. Of dat klopt, zul je zelf moeten ontdekken!

Bekijk Product

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
  • Francesca Borrelli, & Angelo A. Izzo. (2009, December). Herb–Drug Interactions with St John’s Wort (Hypericum perforatum): an Update on Clinical Observations - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Peir Hossein Koulivand, Maryam Khaleghi Ghadiri, & Ali Gorji. (2013). Lavender and the Nervous System - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Je bezoekt onze Nederlandse website.

wellicht ook interessant