Blog
Rapé Guayusa
2 min

Ontdek Guayusa: Schone Energie Uit Het Regenwoud

2 min
Products Smartshop

Zin in een cafeïnehoudend drankje, maar geen scherpe koffie en met twee keer zoveel anti-oxidanten als groene thee? Ontmoet guayusa, de nieuwe "superthee".

Beweren dat guayusa nieuw is, is eigenlijk misleidend. Het is een oude plant uit Ecuador die al tenminste 1500 jaar wordt gebruikt door lokale, inheemse stammen. Het is echter wel nieuw op de westerse markt en de nieuwste rage.

Wat is Guayusa precies?

Guayusa is het botanische broertje van Yerba Mate; ze behoren beiden tot de familie van de hulstboom en zijn inheems in het Amazonegebied. Yerba Mate is botanisch bekend als Ilex paraguariensis, terwijl Guayusa bekend is als Ilex guayusa. Ze zijn in smaak en effect gelijk, maar guayusa bevat veel minder tannine, die de bittere smaak van Yerba Mate veroorzaakt. Als een gevolg hiervan smaakt Guayusa zachter en de effecten zijn meer opwekkend dan die van Yerba Mate.

GERELATEERD ARTIKEL
De Geschiedenis, Oorsprong En Voordelen Van Yerba Maté

Ontdek meer over dit eeuwenoude geheim dat heel populair is in Zuid-Amerikaanse culturen. Yerba maté is een drank met een buitengewone...

Guayusa wordt bijna exclusief gekweekt in Ecuador, waar het gedijt onder de beschermende schaduw van het bladerdak. Haar bladeren worden traditioneel gebruik om een thee te brouwen die evenveel cafeïne bevat als koffie, maar met de toevoeging van polyfenolen (anti-oxidanten) en L-theanine (een aminozuur die zorgt voor ontspanning en rust).

Het resulterende effect is vergelijkbaar met koffie: Je wordt er actief van, maar op een soepelere en kalmere manier, waardoor je die ochtendkriebels vaarwel kunt zeggen.

Rapé GuayusaBekijk product

Hoe wordt het gekweekt?

98% Van de wereldvoorraad guayusa komt uit Ecuador, waar het volop wordt gekweekt. De gebruikte methode is bekend als bostuinieren, wat betekent dat het kan worden gekweekt in een oud regenwood. Guayusa gedijt goed in de schaduw van grotere bomen, wat inhoudt dat er geen land hoeft te worden vrijgemaakt voor de kweek, waardoor het regenwoud dus wordt beschermd. Guayusa wordt gekweekt zonder gebruik te maken van pesticiden of insecticiden, waardoor het een perfecte biologische en duurzame bron van energie is.

Het brouwen van guayusa thee

Om guayusa thee te zetten, heb je wat gedroogde bladeren nodig. Het mooie van guayusa thee is dat het bijna onmogelijk is de thee te lang te laten trekken of fouten te maken. In tegenstelling tot groene thee, zal het drinken ervan op een lege maag ook geen maagpijn veroorzaken. De bladeren kunnen zelfs een paar keer opnieuw worden getrokken voordat ze kun smaak en kracht verliezen, waardoor guayusa een enorm economisch ingrediënt is!

Om de thee te zetten gebruik je 1 eetlepel gedroogde balderen per 100ml kokend water. Laat het 5 minuten trekken, zeef de bladeren eruit en geniet!

GERELATEERD ARTIKEL
De Beste Alternatieven Voor Koffie: Natuurlijke Manieren Om Meer Energie Te Krijgen

Geloof het of niet, niet iedereen houdt van koffie. Mocht je zo iemand zijn; hier is een lijst met goede alternatieven voor het beroemde...

Er zijn geen bijwerkingen bekend van het gebruik van Guayusa. Het is net zo sterk als koffie, maar zonder scherpe randjes en het bevat een grote dosis nuttige anti-oxidanten; twee keer zoveel als groene thee! Als je een gezonde dosis cafeïne nodig hebt, moet je guayusa zeker proberen!

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammy, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken