Blog
Wat Is Rapé
5 min

Wat Is Rapé En Hoe Wordt Het Gebruikt?

5 min

Rapé is een heilig kruid uit het Amazonegebied en wordt door inheemse stammen gebruikt voor rituele plechtigheden en om de genezende werking. Lees hier alles over rapé en hoe je het alleen of samen met een vriend kunt gebruiken.

Rapé wordt al duizenden jaren door de inheemse bevolking van het Amazonegebied gebruikt. De voorbereiding van de tot poeder vermalen planten speelt een belangrijke rol in de cultuur en geschiedenis van deze stammen. In dit artikel bespreken we hoe je rapé moet gebruiken en welke effecten en mogelijke voordelen je ervan kunt verwachten.

WAT IS RAPÉ?

Rapé is een samengesteld geheel van diverse planten die groeien in het Amazonegebied. Het hoofdingrediënt is Nicotiana rustica. Dat is maar liefst twintig keer sterker dan Nicotiana tabacum.

Rapé kan zowel een stimulerend als een psychoactief effect veroorzaken. Dat hangt af van welke planten gebruikt worden om het te maken. Wanneer het tijdens sjamanistische rituelen gebruikt wordt, kan het diepzinnige ervaringen opwekken. Voor sjamanen is rapé heilig. Zij gebruiken het voor rituele gebeden om de krachten van de natuur aan te roepen. Dit, met het doel te genezen en de zegeningen van het regenwoud te ontvangen. Men gelooft dat de inheemse stammen in Zuid-Amerika al sinds de Mayacultuur deze tabak voor verschillende doeleinden gebruiken.

Gerelateerd artikel

9 (Legale) Drugs Die Een Psychedelische Trip Veroorzaken

DE SAMENSTELLING VAN RAPÉ

De Samenstelling Van Rapé

Het hoofdingrediënt van rapé is Nicotiana rustica, maar de samenstelling wordt doorgaans verrijkt met andere tot fijn poeder vermalen plantaardige bestanddelen, of alkalische as. Dat kunnen onder meer tonkabonen, kaneel, kamfer, bananenschillen en andere materialen zijn. Sommige rapé preparaten bevatten hallucinogene planten, zoals macambo, anadenanthera, psychotria viridis, virola, en meer. Stammen en culturen waarin het sjamanisme bedreven wordt, houden normaal gesproken de ingrediënten van hun rapé geheim.

DE GESCHIEDENIS EN OORSPRONG VAN RAPÉ

De eerste officiële westerse vermelding van het gebruik van tabak was ten tijde van de herontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492. Hij was de eerste Europeaan die in contact kwam met de inheemse bevolking van het destijds pas ontdekte continent. Deze mensen gebruikten wilde tabak als snuifmiddel. Het gebruik ervan dateert echter al van veel langer geleden. Men gelooft dat de inheemse bevolking van Zuid-Amerika tabak al minstens 5000 jaar gebruikt.

DE VOORDELEN EN EFFECTEN VAN RAPÉ

De Voordelen En Effecten Van Rapé

Onder de inheemse stammen van het Zuid-Amerikaanse continent wordt rapé bij verschillende ceremoniële rituelen gebruikt. Van sommige inheemse stammen is bekend dat ze het regelmatig na de maaltijd gebruiken. De specifieke effecten van rapé variëren, al naargelang de gelegenheid, maar ook welke ingrediënten er voor de bereiding gebruikt worden.

De verpoederde rapé, die in de regel met een pijpje in iemands neusholtes geblazen wordt door een ander persoon, veroorzaakt een intens effect dat de geest openstelt. Ook wordt men hierdoor bevrijd van fysieke, emotionele en spirituele ziektes. De hoge concentratie nicotine in het mengsel veroorzaakt een stimulerend effect en laat hormonen als adrenaline, acetylcholine en dopamine vrijkomen. Dit leidt tot een verhoogde helderheid en toegenomen bewustzijn.

De gebedsgenezers van het regenwoud gebruiken rapé om hun energievelden weer in balans te brengen en zichzelf in verbinding te stellen met hun hogere zelf en het universum. Het rapé ritueel wordt ook beschouwd als een methode om het lichaam te zuiveren en ontgiften.

WAT KUN JE TIJDENS EEN RAPÉ ERVARING VERWACHTEN?

Wat Kun Je Tijdens Een Rapé Ervaring Verwachten?

De ervaring die je met rapé beleeft, is grotendeels afhankelijk van de samenstelling van de rapé die je van plan bent te gebruiken. Sommige rapé-samenstellingen veroorzaken slechts een lichte beleving die te vergelijken is met wat je ervaart na het drinken van sterke koffie. Er zijn echter ook samenstellingen, afhankelijk van de gebruikte planten, die een krachtige, langdurige, psychedelische ervaring veroorzaken.

Doorgaans veroorzaakt het gebruik van rapé enkele bijwerkingen waar je je op moet voorbereiden. Omdat het mengsel in je neus wordt geblazen, krijg je een loopneus en worden je neusholtes vrij van slijm gemaakt. Om te voorkomen dat het snot weer in je keel terugloopt, moet je voorovergebogen blijven zitten. Zo kan het makkelijk uit je neus druppelen. Dit helpt voorkomen dat je moet kokhalzen of overgeven. Al wordt het als normaal beschouwd dat je van rapé moet braken. Dit wordt namelijk gezien als een verschijnsel dat hoort bij de reinigende werking. Je hoeft je er absoluut niet voor te schamen. Het is maar dat je weet dat het erbij hoort.

Behalve het overgeven en de loopneus kan het gebruik van rapé er ook de oorzaak van zijn dat je regelmatig naar de wc moet hollen. Net als met het drinken van koffie en het roken van sigaretten kan rapé de stoelgang bevorderen. Sta dus niet raar te kijken als je ineens "nodig moet", kort na het gebruik.

HET RAPÉ RITUEEL: HOE GEBRUIK JE HET?

Het Rapé Ritueel

Bij het traditionele gebruik van rapé zijn twee mensen betrokken. Degene waarmee je het rapé ritueel uitvoert, maakt gebruik van een pijp van bamboe of bot (in het Braziliaans een "Tepi"). Hiermee blaast hij de rapé in je neusholtes. Er is echter ook een ander soort pijpje waarmee je het zelf kunt doen, de zogenaamde "Kuripe." Deze heeft een V-vorm en verbindt je mond met je neus zodat je zelf de mix in je neus kunt blazen.

Tijdens het traditionele sjamanistische gebruik is de persoon die de rapé naar binnen blaast een stamlid met veel ervaring of een sjamaan. Hij blaast, samen met het plantaardige mengsel, zijn ziel bij de persoon aan de andere kant van de pijp naar binnen. Degene die de rapé naar binnen blaast, deelt zichzelf met de ander en geeft de ontvanger zijn krachten. Dit alles geschiedt geheel in de sjamanistische traditie waarbij de helende krachten van de adem ("soplada") een zeer gewichtige rol spelen.

Of het gebruik van een Tepi dan wel een Kuripe pijp eenvoudiger is, staat open voor discussie. Voor onervaren gebruikers is het handig dat er een tweede persoon bij is, vooral voor het vullen van het tweede neusgat. Dat komt doordat het blazen in de eerste neusopening voor sommige mensen al tamelijk heftig kan zijn. Met een Kuripe, de pijp voor zelftoediening, heb je echter meer controle over je rapé ervaring. Het is daarbij van belang dat je het poeder in beide neusholtes blaast. Zo zorg je ervoor dat de energiestromen in balans zijn.

HOE DOSEER JE RAPÉ?

Hoe Doseer Je Rapé?

De optimale dosis voor rapé hangt af van je tolerantie en de specifieke mix die je gebruikt. Om te beginnen, raden we je aan om per neusgat een hoeveelheid ter grootte van een erwt te gebruiken. Nadat je wat geëxperimenteerd hebt, kun je een grotere of kleinere dosis toedienen. Zo ontdek je wat bij jou het beste effect veroorzaakt.

Wanneer je het bij jezelf toedient, moet je eerst weten hoe je de Kuripe moet gebruiken. Begin met een hoeveelheid ter grootte van een halve erwt en doe deze in het uiteinde van de pijp dat je in je neusgat doet. Als het neuseinde eenmaal in je neusgat zit, blaas je met het mondgedeelte het mengsel naar binnen. Ook hierbij vereist het enige oefening om erachter te komen of je krachtiger of harder, of langer en rustiger moet blazen voor het beste resultaat. Vergeet niet je andere neusholte eveneens te trakteren nadat je de eerste hebt verwend.

Zoals met bijna alle hallucinogene middelen en andere geestverruimende substanties zijn de zogenaamde set en setting doorslaggevend als je rapé gebruikt.

RAPÉ GEBRUIKEN: HET BELANG VAN SET EN SETTING

Rapé Gebruiken

Vaak hebben inheemse stammen een totaal andere opvatting over psychedelische substanties dan wij in het Westen. Rapé is namelijk oorspronkelijk een mengsel dat gebruikt wordt bij heilige sacramenten en gebeden. Omdat deze volksculturen goed weten wat ze ervan kunnen leren en dat het genezing kan brengen, behandelen ze rapé met eerbied en respect.

Net als de sjamanen in het regenwoud doen, raden we je aan dit middel te gebruiken in een omgeving die eerbied toont voor planten en het gebruik ervan. Onder het genot van wat wierook en een ontspannend muziekje op de achtergrond schep je exact de juiste meditatieve sfeer voor je rapé ritueel.

Gerelateerd artikel

Set En Setting: Twee Essentiële Factoren Bij Een Psychedelische Trip

Vergeet niet dat wanneer de stammen in het Amazonegebied rapé gebruiken ze dat vaak met een bepaalde bedoeling doen. Denk goed na over wat je voor jezelf wilt bereiken alvorens je aan het ritueel begint.

Na de opgedane ervaring kun je behoorlijk overrompeld zijn. Geef jezelf daarom wat tijd om weer met beide benen op de grond te komen. Ga lekker zitten met je ogen dicht en adem rustig in en uit zodat je weer weet waar je bent.

WAT IS HET DIRECTE EFFECT VAN RAPÉ?

Directe Effect Van Rapé

Als je rapé tot je neemt, wordt dat direct gevolgd door een sterke lichamelijke reactie. Snot en slijm vliegt letterlijk uit je neus en je strot. Overgeven kan er ook bij horen. Beschouw deze uitstoot maar als een natuurlijke manier om gifstoffen en negatieve energie kwijt te raken. Laat het allemaal gebeuren, zo werkt de natuur nu eenmaal. Als je jezelf een handje wilt helpen om slijm af te voeren, duw je simpelweg je ene neusgat dicht met je vinger en blaas je hard uit door je andere. Als je dit een paar keer doet nadat je rapé hebt gebruikt, merk je vanzelf dat het steeds makkelijker wordt om adem te halen.

Op een bepaald moment kan een brij van snot en rapé je keel in stromen. Wanneer dat gebeurt, moet je het niet doorslikken. Roggel even tot het in je mond komt en spuug het dan uit. Net als het overgeven hoort dit gewoon bij het reinigingsritueel. Omarm het en je hoeft je absoluut nergens voor te schamen!

Het kan gebeuren dat je je niet helemaal lekker voelt nadat je rapé hebt gebruikt. Mocht dat het geval zijn, dan heb je waarschijnlijk last van uitdrogingsverschijnselen na al dat purgeren en overgeven. Drink flink wat water of vruchtensap en ga rustig liggen. Je lichaam zorgt er dan vanzelf voor dat je weer gehydrateerd raakt.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken