Blog
Kanna
4 min

Wat Is De Beste Manier Om Kanna Te Consumeren?

4 min

Kanna is een plant die je stemming verandert en overal in Zuid-Afrika groeit. Ze bevat alkaloïden die optreden als serotonine-heropnameremmers. Daardoor is Kanna in staat de stemming te verbeteren en euforie te veroorzaken. Hier enkele manieren om de plant te consumeren.

Kanna is een plantensoort die tot de succulenten (vetplanten) behoort en overal in Zuid-Afrika rijkelijk groeit. De Latijnse benaming van de plant is Sceletium tortuosum, maar Kanna wordt ook wel "kauwgoed" of "iets kauwbaars" genoemd en dat is weer afkomstig van het traditionele gebruik van de plant.

Het verhaal gaat dat Zuid-Afrikaanse jager-verzamelaars al in de prehistorie kanna gebruikten als stemmingsbeïnvloedende substantie. De plant werd op verschillende manieren gebruikt. Zo weet men dat het werd gekauwd, gesnoven en gerookt om de gewenste effecten te bereiken. Van de planten zijn ook capsules, theeën en tincturen gemaakt om zo de euforische werking te benutten.

RECREATIEF GEBRUIK VAN KANNA

Recreatief Gebruik Van Kanna

Kanna wordt ook overal voor het plezier gebruikt. Met name zogenaamde "psychonauten" zijn gek op de plant en de bewustzijnsverruimende effecten ervan. Er zijn veel mensen die geloven dat je van kanna gaat hallucineren, maar dat is op z'n minst sterk overdreven. Er is echter wel van bekend dat het een gevoel van euforie veroorzaakt. Daardoor is het zeer de moeite waard om er eens mee te experimenteren.

De farmacologische samenstelling van kanna is tamelijk interessant. De plant bevat namelijk ongeveer 1,5% alkaloïden. Een van die alkaloïden heet mesembrine en bevindt zich in de bladeren, stengels en bloemen. Mesembrine is werkzaam als serotonine-heropnameremmer, een klasse van verbindingen die bekend staat te helpen bij bepaalde psychische stoornissen. Denk aan paniekstoornissen, fobieën, obsessief-compulsieve stoornissen en angststoornissen in het algemeen.

Serotonine is een neurotransmitter waarvan aangenomen wordt dat het een rol speelt bij het reguleren van angst en de stemming. Serotonine-heropnameremmers werken doordat ze de heropname van serotonine blokkeren. Daardoor komt er meer van het chemische product beschikbaar. Bovendien bevat kanna de alkaloïde mesembrenone. Deze treedt ook op als serotonine-heropnameremmer.

HOE GEBRUIK JE KANNA?

Zoals we reeds vermeld hebben, kan kanna op veel manieren gebruikt worden. Er zijn mensen die buitengewoon veel interesse vertonen in de plant omdat ze werkt als een serotonine-heropnameremmer. Weer anderen beschouwen kanna als iets plezierigs om eens te proberen.

Beide groepen zijn aangenaam verrast als ze horen dat kanna op verschillende manieren geconsumeerd kan worden en voor elke gebruiker is er een passende consumptiemethode. Dat kan variëren van het kauwen op het plantaardige materiaal tot het bereiden van tincturen en tonicums.

KANNA KAUWEN

Kanna Consumeren - Kanna Kauwen

Kauwen op kanna is de traditiegetrouwe consumptiemethode. Het is verrassend simpel en eenvoudig om te doen. Mensen die gefascineerd zijn in de manier waarop Aboriginals geestverruimende planten gebruiken, vinden dit erg aantrekkelijk. Van oudsher doet men dit door op de gefermenteerde bladeren, stengels en wortels van de plant te kauwen. Het speeksel wordt doorgeslikt en het plantaardige materiaal uitgespuugd. Dat gebruikt men later weer gewoon opnieuw.

Gelukkig zijn er modernere manieren om te kauwen ontwikkeld. Daardoor is dit proces nog simpeler geworden. Bij een van die technieken mixt men kanna met een stukje kauwgom en wordt het speeksel doorgeslikt. De aanbevolen hoeveelheid voor deze methode bedraagt ongeveer 50-150mg. Dat zorgt voor een mild effect. Wil je liever een sterkere uitwerking, dan zou je kunnen experimenteren met een hoeveelheid van zo'n 1g van het plantaardige materiaal. Doseringen van tussen de 200-400mg worden beschouwd als de tussenoplossing.

INSUFFLATIE

Kanna Consumeren - Insufflatie

Insufflatie is een term die vaak gebruikt wordt als het over het snuiven van kanna gaat. Als je kanna als snuifmiddel gebruikt, werkt het bijzonder snel. Het is daarom een goede manier voor mensen die direct de effecten willen ervaren. Bovendien zegt men dat het snuiven van kanna een manier is om de beste euforische uitwerking te verkrijgen. Deze voordelen spreken waarschijnlijk de pleziergebruikers en psychonauten het meest aan.

Voordat je kanna kunt snuiven, moet het plantaardige materiaal eerst tot een zeer fijn poeder vermalen worden. Het grootste bezwaar van deze methode is het fysieke ongemak voor de neus, alsmede mogelijke bloedingen en verstoppingen.

Als je kanna snuift, stelt men dat een milde dosis ongeveer 50mg bedraagt. Een gemiddelde dosering loopt uiteen van 50-100mg. Een sterke dosis om te snuiven, is 250mg. Een extra krachtige dosering bedraagt 500mg.

EXTRACTEN EN TINCTUREN

Kanna Consumeren - Extracten En Tincturen

Extracten en tincturen zijn zeer interessante en flexibele methoden om de substantie in te nemen. Kanna Extreme is daar een uitstekend voorbeeld van. Het is een bijzonder sterk poederextract dat een krachtig en direct euforisch gevoel veroorzaakt. Het kan worden gerookt, verdampt en onder de tong geplaatst worden. Je kunt het zelfs snuiven.

Kanna Honing is ook een goed voorbeeld. Het bevat tevens valeriaan en veroorzaakt een ontspannen gemoedstoestand. Kanna Honing kan aan elke warme drank worden toegevoegd. Denk aan koffie, thee en warme chocolademelk.

Kanna 10x Extract is een van de sterkste kanna producten die verkrijgbaar zijn. Het is een uitstekende keus om je gemoedstoestand te verbeteren. Tevens werkt het ontspannend voor de geest.

Kanna Extract UB40 is een uitstekend extract en wordt vaak gebruikt om te verdampen. Het deelt een harde, krachtige dreun uit die met geen enkele andere e-liquid te vergelijken valt.

Kannabekijk Kanna

SUBLINGUALE TOEDIENING

Kanna Consumeren - Sublinguale Toediening

Sublinguale toediening wil zeggen dat er een substantie onder de tong geplaatst wordt. Eenmaal onder de tong wordt het middel opgenomen via diffusie in het bloed door de weefsels in dit gebied. Sublinguale toediening kent verschillende voordelen. Het werkt bijvoorbeeld een stuk sneller omdat het middel direct in de bloedbaan terechtkomt en doordat het het first-pass effect van metabolisme in de lever omzeilt.

Sublinguale toediening van kanna doe je door plantaardig materiaal onder je tong te plaatsen en het daar te laten zitten. Na verloop van tijd worden de alkaloïden geabsorbeerd en veroorzaakt het de gewenste effecten. Sublinguale doses komen overeen met die van het kauwen. 50-100mg veroorzaakt een subtiel effect, 200-400mg heeft een milde uitwerking en ongeveer 1g leidt tot meer intensere ervaringen.

KANNATHEE DRINKEN

Kanna Consumeren - Kannathee

Van kanna thee zegt men dat het ongeveer net zo smaakt als groene thee, maar dan ietwat onaangenaam. Thee is vaak een verfrissende manier voor het innemen van een substantie. Het nuttigen van een warm drankje is moeilijk te evenaren. Kanna thee is een wat afgezwakte manier om van de plant te genieten.

De effecten zijn minder sterk en er is meer van de plant nodig om het gewenste effect te bereiken. Daarom is dit een goede manier om eens kennis te maken met de werking van kanna. Een dosis van tussen de 200-500mg is geschikt om thee van te zetten. Wil je wat sterkere effecten, dan kan er tot 2g gebruikt worden. Zo'n hoge dosis zou echter ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals duizeligheid.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Kanna Thee?

Vaak gebruikt men honing als natuurlijk zoetmiddel om de smaak van het brouwsel te verbeteren. Tevens zegt men dat de effecten van kanna thee meer kalmerend zijn en minder euforisch. Het brouwsel is dan ook geschikt voor mensen met slaap- of stressproblemen.

KANNA VERDAMPEN

Kanna Consumeren - Verdampen

Kanna smart liquid verdampen, is een stuk beter voor je gezondheid dan het roken van de plant. Deze methode is tevens een stuk eenvoudiger en je kunt het overal gebruiken als je wilt. Bovendien valt verdampen een stuk minder op en je kunt het onderweg doen. Kanna smart liquid kan met elke e-sigaret gebruikt worden.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken