Blog
Drugs Die Je Focus Verbeteren
4 min

5 Drugs Die Je Focus en Concentratie Verbeteren Bij Het Studeren

4 min

Ben je het zat om aan je bureau te zitten terwijl je je verveelt en je aandacht continu afdrijft naar de krochten van het internet? Deze lijst met drugs kan je helpen dat tegen te gaan. De substanties stimuleren je focus, verhogen je concentratie en kunnen zelfs je creativiteit verbeteren.

Heb je weleens meegemaakt dat je aan je bureau ging zitten om een essay of opdracht te maken en constant de drang voelde om iets anders te gaan doen? Alsof je brein je maar bleef vertellen dat het een veel beter idee was om het werk uit te stellen in plaats het gewoon te voltooien?

Het is zeker zinvol om in tijden van intens studeren een welverdiende pauze in te lassen. Soms kun je je echter zo slecht concentreren en kies je voor de onmiddellijke bevrediging van uitstelgedrag. In dat geval kan het de moeite waard zijn om een middel te gebruiken dat je focus een boost geeft. Een middel waar je tevens je aandacht mee verbetert en uiteindelijk de kwaliteit en kwantiteit van je geleverde werk mee verhoogt.

Er zijn talloze redenen te bedenken waarom je je misschien niet zo lang op iets kunt concentreren. Dat kan iets simpels zijn als vermoeidheid na een lange dag. Merk je dat je gedachten steeds maar weer afdwalen en zou je baat hebben bij een productieve boost? Bekijk dan de middelen hieronder – wie weet tillen ze je studiecapaciteiten naar een hoger niveau.

YERBA MATE

Yerba Mate

Yerba Mate is een theesoort, afkomstig uit Zuid-Amerika, die gemaakt wordt van de bladeren en stengels van de Ilex Paraguariensis-boom. De thee wordt van oudsher gebrouwen in een zogenaamde “mate”; een kleine pan of mok met heet water en een metalen rietje.

Yerba Mate heeft een opwekkend, stimulerend effect vanwege het cafeïnegehalte. Het bevat echter ook theobromine, wat op zichzelf eveneens licht stimulerende effecten heeft.

Yerba Mate bevat daarnaast talloze vitaminen, mineralen, antioxidanten en aminozuren. Deze bestanddelen blijken een ietwat neutraliserend effect op het cafeïnegehalte te hebben. Sommigen beweren dat ze van de effecten van Yerba Mate minder nerveus worden dan van koffie en andere cafeïnehoudende dranken. Dit maakt Yerba Mate ideaal om te drinken tijdens het studeren. Het geeft je concentratie een boost zonder trillerig of nerveus te worden.

BRAIN-E

Brain-E

De formule van Brain-E beslaat een krachtige combinatie van substanties die de cognitieve prestaties een aantal uren lang een boost geven. De belangrijkste ingrediënten van deze formule zijn onder andere choline, witte wilgenbarstextract, cafeïne en een aminozuurcomplex. Laten we een aantal van deze ingrediënten nader bekijken en ontdekken hoe ze je studiepotentie kunnen verbeteren.

  • CHOLINE

Choline is een voedingsstof die een belangrijke rol speelt in het menselijk lichaam. Bovendien blijkt choline belangrijk te zijn bij cognitieve prestaties. Het is een voorloper van de neurotransmitter acetylcholine en wordt gelinkt aan een verminderde cognitieve functie bij het verlies van cholinergische neuronen.

In een artikel genaamd “The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort”, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, wordt de relatie tussen inname van choline via voeding en de cognitieve functie besproken. De auteurs stellen dat een hogere inname van choline inderdaad in verband kan worden gebracht met verhoogde cognitieve prestaties.

  • CAFEÏNE

Een van de andere hoofdingrediënten in deze breinstimulerende formule is cafeïne, en met een goede reden! Iedereen is bekend met de stimulerende effecten van cafeïne, wat vaak ingenomen wordt via een kopje koffie – heel handig om je beter te concentreren tijdens het studeren. Cafeïne kan echter niet alleen je concentratie, maar ook je geheugen verbeteren.

In een artikel genaamd "Post-study caffeine administration enhances memory consolidation in humans", gepubliceerd in het tijdschrift Nature, worden de geheugenverbeterende effecten van cafeïne onderzocht. Hoewel de auteurs stellen dat de effecten op het langetermijngeheugen nog onbekend zijn, wijzen ze erop dat cafeïne de geheugenprestaties tot wel 24 uur na consumptie kan verbeteren. Dit kan handig zijn bij herhaling van studiemateriaal voor examens of grote opdrachten.

Gerelateerd artikel

De Beste Alternatieven Voor Koffie: Natuurlijke Manieren Om Meer Energie Te Krijgen

KOLANOOT

Kolanoot

De kolanoot is afkomstig van de kolaboom van het geslacht Cola. Deze bomen komen van oorsprong voor in de Afrikaanse tropische regenwouden. 

Kolanoten bevatten zowel cafeïne als theobromine, waardoor ze te gebruiken zijn als natuurlijk stimulerend middel ter behoud van je concentratie bij het studeren, lezen of schrijven. Ook kunnen kolanoten de stofwisseling en spijsvertering ondersteunen. Daarnaast ondersteunen ze het immuunsysteem en is het goed voor de bloedsomloop.

MICRODOSEREN VAN PADDO’S

Microdoseren Van Paddo’s

Het microdoseren van paddo’s lijkt elk jaar weer populairder te worden. Zelfs innovatieve ondernemers in het Amerikaanse Silicon Valley gebruiken het als methode om boven de concurrentie uit te steken.

Het concept van microdoseren spreekt redelijk voor zich. Een microdosis is het tegenovergestelde van een “heroïsche dosis”, die gebruikers op een intensere, psychedelische reis kan sturen. Het doel van microdoseren is om een hoeveelheid te consumeren die zo klein is dat er geen hallucinerend effect optreedt. Dit staat ook wel bekend als een “subliminale” dosis.

In plaats van een trip op te wekken, spelen de effecten van het microdoseren van paddo’s een geweldige rol bij het fit blijven tijdens het studeren. Beschreven resultaten van microdosering zijn onder andere veel creativiteit, meer energie en een verbeterde focus.

UNDERGROUND WETENSCHAP

Underground Wetenschap

Er zijn een aantal erkende studies gedaan naar microdosering. Dr. James Fadiman, schrijver van "The Psychedelic Explorer’s Guide", heeft jarenlang anekdotische data verzameld van mensen die microdoseerden. Tot nu toe blijken de resultaten ontzettend positief te zijn.

Fadiman raadt een microdoseringsroutine aan die er als volgt uitziet: consumeer op zondag een microdosis, observeer de werking van de effecten op maandag en neem op dinsdag een pauze. Gebruik vervolgens weer een microdosis op woensdag en observeer de werking van de effecten op donderdag. Neem zowel vrijdag als zaterdag een pauze. Herhaal dit proces 10 weken lang, waarbij je je normale routine volgt en notities maakt van de effecten die je merkt.

Qua dosering is een microdosis paddo’s ongeveer 0,2-0,5g, maar dit is helemaal afhankelijk van je lichaamsgewicht en je algemene gevoeligheid voor de substantie. Voor mensen die met een intense studie of een onderzoek bezig zijn, kan microdosering functioneren als een katalysator voor creativiteit en focus.

SATIVASOORTEN

Sativasoorten

Wie al redelijk bekend is met cannabis als recreatief middel, kent waarschijnlijk de enorme verschillen tussen de effecten van de verschillende soorten. De cannabissoorten beslaan een breed spectrum, met daarbij twee hoofdsoorten: indica en sativa. Hybriden bestaan daarentegen uit een mix van deze twee.

Voor zij die het verschil niet weten: indica en sativa verwijzen naar twee subsoorten van de Cannabis sativa L-plant. Indica cannabisplanten zijn klein, struikachtig en hebben dikke bladeren die op waaiers lijken. Sativa’s zijn kleiner, slanker en hebben dunnere bladeren. De verschillen tussen de twee soorten beslaan echter meer dan alleen het uiterlijk.

Gerelateerd artikel

Top 5 Cannabis Sativasoorten Voor 2024

Ook de highs die de twee soorten bieden, verschillen nogal van elkaar. Dit heeft invloed op welke soort het beste is voor het studeren en een aantal uur geconcentreerd bezig te zijn.

Sommige mensen zijn misschien heel verbaasd als ze horen dat cannabis een studiemiddel kan zijn, aangezien het vaak geassocieerd wordt met ontspanning, rust en zelfs luiheid. Die associaties gaan wellicht redelijk op wanneer je de effecten van indicasoorten beschouwt. Deze worden vaak geassocieerd met een “stoned” gevoel. Indicasoorten zijn vooral geschikt voor ontspannen, nachtelijke rooksessies.

Sativasoorten hebben een tegenovergesteld effect en zijn daarom geweldig om gedurende de dag te gebruiken om je focus en aandacht aan te scherpen. Deze soorten staan bekend om hun opbeurende, energieke highs en wekken een “buzz”-sensatie op.

Hoewel het voor sommigen misschien als een verrassing komt, kan het opsteken van een joint of het aansteken van een bowl met de juiste wiet je productiviteit tijdens het studeren verbeteren.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
  • Borota, Daniel, Murray, Elizabeth, Keceli, Gizem, Chang, Allen, Watabe, Joseph M, Ly, Maria, Toscano, John P, Yassa, & Michael A. (2014, February). Post-study caffeine administration enhances memory consolidation in humans | Nature Neuroscience - http://www.nature.com
  • Poly C, Massaro JM, Seshadri S, Wolf PA, Cho E, Krall E, Jacques PF, & Au R. (2011 Dec). The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Lifestyle Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken