Blog
Cannabis Studeren
5 min

De Voor- (En Nadelen) Van Cannabisgebruik Bij Het Studeren Of Trainen

5 min

Van cannabis werd lang verondersteld dat het negatieve effecten zou hebben op het geheugen, studie- en mentale prestaties. Recente bevindingen bewijzen echter dat dit niet altijd het geval is. Veel mensen gebruiken wiet tijdens het studeren, het trainen voor sportprestaties, en zelfs tijdens het werk.

Naast het autorijden als je stoned bent, zijn er weinig andere zaken die zo controversieel zijn in de wereld van cannabis en de invloed ervan op mentale prestaties. Psychoactieve cannabis beïnvloedt duidelijk de hersenen, maar in hoeverre? De eigenschappen die cannabis een effectieve behandelmethode maken voor ernstige aandoeningen, zijn tevens aanleiding voor zorgen bij sommige onwetende consumenten. Wat betreft het studeren en lichamelijk bewegen, bestaat er veel anekdotisch bewijs over hoe wiet je daarbij stimuleert. Een heldere verklaring is er echter nog niet.

Ondanks de controverse blijft de vraag bestaan. Helpt of bemoeilijkt marihuana het studeren en het cognitief functioneren? Je kunt de zaak van verschillende kanten bekijken. Ook bestaan er enkele richtlijnen, ondanks het gebrek aan doorslaggevend onderzoek.

Over het algemeen kun je stellen dat iedereen bij wie de hersenen nog in ontwikkeling zijn geen cannabis zou moeten gebruiken. Dat betekent dat kinderen en tieners geen cannabis zouden moeten consumeren. Tieners zouden gewaarschuwd moeten worden over de lange termijn gevolgen van het innemen van psychoactieve cannabinoïden voordat ze volwassen zijn. Dit kan namelijk de ontwikkeling van de hersenen verstoren.

Onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van cannabis onder tieners heeft een correlatie aangetoond tussen goed presterende individuen en geen cannabisgebruik, en tussen "minder ontwikkelde" jongeren en wel cannabisgebruik. Geloof het of niet, uitvoerige legaliseringsmaatregelen zouden het gebruik onder tieners doen afnemen. De substantie wordt dan namelijk minder gestigmatiseerd en meer openlijk besproken.

De meningen zijn echter verdeeld.

Cannabis kan het leren negatief beïnvloeden, zelfs bij volwassenen. Er bestaan echter geen aantoonbare bewijzen waaruit blijkt dat cannabis invloed heeft op het langetermijngeheugen, of op het proces om nieuwe informatie te verwerken en op te slaan. Daar komt bij dat cannabis in bepaalde omstandigheden juist creativiteit opwekt, en tevens de productiviteit en prestaties verbetert! Hieronder bekijken we in detail de voor- en nadelen van het gebruik van cannabis tijdens het studeren en trainen.

ACADEMISCHE TOETSEN EN WIET

Academische test en wiet

Of cannabis een negatieve invloed heeft op de cijferresultaten van toetsen wordt al minstens een halve eeuw onderzocht. Niet geheel verrassend zijn de bewijzen uiteenlopend. Houd er tevens rekening mee dat niet alle cannabis dissenters gebruik maken van echte feiten tijdens hun "onderzoek" en bij hun beredeneringen. De meeste mensen voeren echter aan dat het waarschijnlijk niet zo'n goed idee is om een psychoactieve substantie te roken voordat je een examen hebt. Cognitieve beschadigingen door het roken van wiet variëren van mens tot mens. De aantasting ervan op de korte termijn is uitvoerig onderzocht. Het kan acute problemen veroorzaken als iemand probeert zich een wiskundige vergelijking of een literair motto te herinneren.

De invloed op de lange termijn op het algeheel mentaal functioneren is echter een heel ander verhaal. Hier gaat het om academische, professionele en uiterst inspannende mentale en fysieke prestaties. Op die gebieden bestaat er overtuigend bewijs dat cannabis juist de productiviteit en aandacht kan verbeteren. Deze resultaten staan haaks op het stereotype beeld van een mentaal lome stoner of bankhanger.

Er zijn andere omstandigheden die in overweging moeten worden genomen bij dit veel besproken onderwerp. Medicinale cannabis zou mogelijk mensen kunnen helpen om in een academische setting te studeren. Haal pijn en angst uit het vergelijkingskader en de positieve resultaten duiken overal op. 

Er is op dit moment echter niet voldoende wetenschappelijke bewijs dat ons helpt te begrijpen hoe met name THC onze leerprestaties beïnvloedt. Vanwege politieke en sociale regels wordt cannabisonderzoek vaak uitgevoerd op dieren en daardoor bestaat er geen 100% zekerheid. Bestudering van de effecten van cannabinoïden op invaliden is bijvoorbeeld een gebied dat veel zou kunnen profiteren van meer onderzoek. Deze studies worden echter nog niet voldoende uitgevoerd.

ZAL IK...

Naast alle empirische en anekdotische bewijzen, moet je onthouden dat het gebruik van cannabis in de eerste en belangrijkste plaats een persoonlijke keuze is. Gebruik het verstandig en verantwoord. De richtlijnen die we hieronder vermelden, zijn absoluut geen definitieve adviezen. Je zou elk ervan kunnen beschouwen als een houvast voor het maken van je eigen keuzes.

WIET GEBRUIKEN VOOR HET STUDEREN?

Dit is uiterst subjectief. Het hangt af van je tolerantie en beweegredenen om cannabis te gebruiken. Je kunt deze vraag op verschillende manieren bekijken. Bepaalde soorten cannabis kunnen de hersenen vertroebelen, je kalmeren en een couch-lock veroorzaken. Dat moet je niet willen als je gaat studeren.

Aan de andere kant zijn er studiegebieden die voordeel kunnen ondervinden van het roken van wiet. Filosofie studenten zouden bijvoorbeeld kunnen aanvoeren dat cannabis een waardevol hulpmiddel is om over de grote vragen des levens te peinzen. Dit geldt waarschijnlijk niet voor wiskunde studenten. Nogmaals, het hangt allemaal van de persoon af! Twijfel je? Doe het dan maar niet.

WIET GEBRUIKEN NA HET STUDEREN?

Dan resteert de vraag of je wiet kunt gebruiken na het studeren. Gelukkig "vergeet" je na het roken van een joint niet wat je allemaal geleerd hebt als je met je neus in de boeken hebt gezeten. Sterker nog, het zou wel eens heel ontspannend voor je kunnen zijn! In veel gevallen helpt cannabis je om informatie efficiënter met elkaar te laten verbinden.

WIET GEBRUIKEN VOOR EEN TOETS?

Eerlijk? Beter van niet.

EN MICRODOSEREN DAN?

Microdoseren is momenteel de rijzende ster op het gebied van cannabisconsumptie. Dit is vaak de manier waarop cannabis patiënten zichzelf behandelen, met name als ze de drug oraal innemen. Cannabis is zo makkelijker toe te dienen en het helpt daarnaast de mogelijke negatieve effecten te verzachten. Het microdoseren van wiet is nog voornamelijk gebaseerd op veronderstellingen. Er zijn nog niet voldoende onderzoeken naar gedaan bij gezonde mensen. De toekomst ziet er echter veelbelovend uit. Zo worden er cannabissoorten ontwikkeld die mentaal stimulerend zijn, zonder dat je erdoor in bed belandt of je hersenen naar de psychedelische stratosfeer worden gelanceerd.

FYSIEKE PRESTATIES EN WIET

Fysieke prestaties en wiet

We gaan over op een ander betwist onderwerp; de effecten van cannabinoïden op fysieke prestaties. Steeds meer atleten gebruiken cannabinoïden, waaronder THC, om te trainen en voor het herstel. Langeafstandslopers stellen bijvoorbeeld dat cannabis hen helpt te concentreren. Ook zou het hun uithoudingsvermogen verbeteren en pijn reduceren.

Beoefenaars van extreme sporten, zoals snowboarders en bergbeklimmers, zeggen meer zelfvertrouwen te krijgen van cannabis als ze een belangrijke sportieve prestatie moeten leveren. American Footballspelers doen nogal wat stof opwaaien door cannabis te gebruiken als behandeling en pijnbestrijding.

Cannabis is tegenwoordig echter een van de drugs waarop regelmatig wordt getest bij dopingtests van internationale organisaties en in de topsport. Dat gebeurt zowel tijdens trainingen als voorafgaand aan wedstrijden. Mocht het werkelijk zo zijn dat cannabis het uithoudingsvermogen en de prestatie verbetert, dan zou dit gevolgen kunnen hebben voor andere zaken. Cannabinoïden blijven namelijk zeer lang in het lichaam aanwezig nadat de high is uitgewerkt. Daarom kunnen drugtests nog weken na het laatste trekje een positieve uitslag laten zien.

CANNABIS VERGROOT DE PRODUCTIVITEIT EN ENERGIE

Cannabis vergroot productiviteit en energie

Daarnaast zijn er mensen die zweren bij wiet om hun motivatie, productiviteit en vaardigheden te verbeteren. Veel personen die het gebruiken tijdens hun werk zeggen dat het hun stress op de werkvloer vermindert en dat ze zich beter kunnen concentreren op de taak waar ze mee bezig zijn.

Anderen voeren aan dat het hen helpt hun gedachtestroom in de juiste banen te leiden. Voor alle duidelijkheid, dit zijn subjectieve reacties. Elk anekdotisch bewijs ontkracht echter dat cannabisgebruik leidt tot ellende en mislukking. Ook trekt het bewijs het stereotype beeld in twijfel betreffende de effecten van cannabis op de hersenen en fysieke prestaties. Cannabinoïden binden zich op een natuurlijke wijze aan de receptoren van het endocannabinoïde systeem. Dit stimuleert creativiteit en helpt in sommige gevallen de fysieke prestatie te verbeteren.

DE BESTE SOORTEN OM TIJDENS HET STUDEREN OF WERKEN TE ROKEN

Sativa's hebben over het algemeen een energieker en productiever effect dan indica's. Met het grote aantal variëteiten die er op de markt zijn, is het leuk om te experimenteren. Om je een beetje op weg te helpen, volgen hier enkele suggesties.

DURBAN POISON

Durban Poison Dutch Passion

De Zuid-Afrikaanse Durban Poison is een sativa met een heerlijke unieke smaak. De drop-achtige aroma's verbeteren de stemming en geven je meer energie, terwijl het THC-gehalte blijft steken op 8-9%. Dit is precies de goede hoeveelheid voor een studiesessie met cannabis, zonder dat je meteen omvalt.

Durban Poison wordt behoorlijk hoog en is daarom vooral geschikt om buiten of in een kas te kweken. De bloeiperiode is nogal kort voor een sativa - slechts 8-9 weken! Het gewas is bestand tegen schimmels, en brengt erg veel op.

SUPER SILVER HAZE

Suoer Silver Haze Zamnesia Seeds

Dit is een van de populairste soorten ter wereld. De kruising tussen Haze, Skunk en Northern Lights veroorzaakt een krachtige cerebrale high. Net als de meeste sativa's wordt Super Silver Haze wel zo hoog als een wolkenkrabber. Ze kan echter ook binnen gekweekt worden. Als je haar binnen kweekt, leveren de planten ongeveer 450-550 gram per vierkante meter op. Buiten kunnen de opbrengsten waanzinnig groot zijn, afhankelijk van de kweekomstandigheden.

JACK HERER

Jack Herer Greenhouse Seeds

Vernoemd naar de cannabisactivist Jack Herer, heeft deze super sativa kruising een THC-gehalte van 20% en een sterk mentaal effect. Als nakomeling van een Haze en een Red Skunk produceert deze soort veel schitterende toppen. Deze zien eruit als groene maïskolven bestrooid met oranje stampers en bedekt met een fijn laagje poedersuiker. Ook zitten de toppen barstensvol het hars, en veroorzaken ze een langdurende aangename high waar medicinale gebruikers hun voordeel mee kunnen doen. Jack Herer is niet voor niets veel geprezen tijdens 11 Cannabis Cups. 

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken