Blog
Cannabis en sporten
5 min

Effecten Van Cannabis Op Sportprestaties

5 min

Er kleven verschillende voor- en nadelen aan de verschillende consumptiemethoden van cannabis, die tijdens het sporten kunnen worden benut om betere resultaten te behalen.

Als je denkt aan een stereotype stoner, zal het atletische type vast niet als eerste in je opkomen. De meeste mensen zien cannabis gebruikers als bank-hangende figuren met een chronisch gevalletje van de munchies, die de hele dag lang binge-watchen. Er klopt echter niet veel van deze gedachte; tegenwoordig vinden we stoners in alle lagen van de bevolking, met diverse hobbies en interesses. Sport is daar een van, hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken. Misschien hebben sommige sporten een nauwere relatie met cannabis dan anderen, kijk maar naar de skateboard- en snowboard-cultuur of surfen en dan zie je al snel hoe de cultuur van de sport past bij het gebruik van cannabis, of dit nu tijdens of na een trainingssessie is.

De laatste tijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de voordelen van cannabis, op het medische vlak maar ook op het atletische vlak. De onderzoeken naar cannabis gebruik in combinatie met sport zijn echter tweeledig. De meeste experimenten worden uitgevoerd op proefdieren en de interpretatie van de resultaten voor de menselijke anatomie is onduidelijk. De effecten kunnen de prestaties verbeteren of ze kunnen ze hinderen, afhankelijk van de hoeveelheid geconsumeerde cannabis en de soort workout die je wenst te voltooien.

Het consumeren van cannabis na een workout draagt bij aan spierherstel en werkt pijnstillend. Naast de ontspannende en stressverlichtende eigenschappen, wordt ook aangenomen dat cannabis ontstekingsremmende eigenschappen bezit, waardoor je langer kan trainen. Wanneer je echter onder invloed bent van cannabis, bestaat het risico op impulsieve reacties die leiden tot riskanter gedrag, hoewel dit geen invloed heeft op het nemen van beslissingen. Hierdoor kan de atleet agressiever zijn in een competitie, wat weer een enorm voordeel kan zijn. Dus er kleeft zeker een fysiek en mentaal voordeel aan de dosering en de timing als je cannabis gebruikt; na een workout om te ontspannen, of voor een wedstrijd of race om in de juiste mindset te komen.

Het gebruik van cannabis kan ervoor zorgen dat je je onoverwinnelijk voelt, maar dat vergroot natuurlijk ook het risico dat je jezelf in gevaar brengt. Als je van plan bent gecompliceerde taken uit te voeren, of onbekende oefeningen, moet je jezelf afvragen of je dit wil doen onder invloed van cannabis. Je motorische vaardigheden en waarneming van diepte worden aangetast en je aandacht wordt verdeeld. Wellicht is het nog belangrijker om ook rekening te houden met het feit dat de effecten tot 36 uur kunnen blijven hangen na gebruik.

EFFECTEN VAN THC OP PRESTATIES

THC Cannabis sportprestaties

Als we bewegen, beginnen onze lichamen zelf endocannabinoïden te produceren. Deze endocannabinoïden zijn een natuurlijk voorkomende vorm van THC, die in combinatie met endorfine zorgen voor de beroemde "runners high". Het menselijk brein bevat overal cannabinoïde receptoren en wanneer de THC deze receptoren bereikt, wordt er een systeem aangejaagd dat angst vermindert en een meer agressief gevoel opwekt. Dit is een natuurlijke reactie op de drug; door het gebruik van cannabis schiet je gewoon vooruit naar die "runners high".

De delen van de hersenen die nadelig worden beïnvloed zijn waarneming, aandacht en geheugen. Als je onder de invloed bent van THC, kan je te maken krijgen met verstoringen in het korte-termijn geheugen, een verminderde reactiesnelheid en problemen met oog-hand coördinatie. THC kan ook de aandacht verdelen, waardoor de gebruiker moeilijk kan focussen bij het uitvoeren van meer gecompliceerde taken of minder bekende oefeningen. Er was ook een verslag dat vermeldde dat THC werkt als oestrogeen, maar dit onderzoek werd uitgevoerd op ratten in een laboratorium en niet op mensen, dus de resultaten zijn wellicht niet van toepassing op het menselijk lichaam. Tot op heden is er geen definitief bewijs dat cannabis de sekshormonen langdurig onderdrukt.

Het moment waarop je THC consumeert, maakt ook een wereld van verschil; gebruik het voor een intense workout en het kan je helpen je eetlust te verbeteren. Daarnaast stelt het je in staat meer massa te krijgen en sneller spieren op te bouwen. Gebruik het regelmatig en de hongersignalen worden verminderd, waardoor je in staat bent veel sneller gewicht te verliezen.

DE CONSUMPTIE VAN CANNABIS

Cannabis eetwaren koekjes

Er zijn diverse manieren om cannabis te consumeren en sommige methoden zijn schadelijker voor je gezondheid dan anderen. Hoewel het medisch gezien nog steeds nuttig kan zijn om een joint op te steken, kleven er voor de meeste atleten veel gezondheidsbezwaren aan roken. En dan moet je niet vergeten dat slechts 50-60% van de kostbare cannabinoïden, zoals THC, daadwerkelijk de bloedbaan bereikt bij het roken; de rest gaat verloren aan verbranding en rook. Als je besluit je cannabis te roken, zal de totale hoeveelheid THC per hit wellicht variëren van 1mg tot 15mg. Zelfs wanneer er helemaal geen tabak wordt gebruikt bij het rollen van je joint, komen er nog steeds gevaarlijke carcinogenen vrij bij het inhaleren en deze kunnen voor een atleet diverse gezondheidsproblemen creëren. Als je er de voorkeur aan geeft om je cannabis te inhaleren in plaats van edibles te eten of olie in te nemen, bestaat er ook nog de mogelijkheid om een vaporizer te gebruiken. Omdat de cannabis wordt verdampt op lagere temperaturen, komen er geen carcinogenen vrij.

Omdat edibles en oliën geen gevaar opleveren voor je gezondheid, maar nog steeds medicinale voordelen bieden, kunnen ze voor de meeste atleten een logische keuze zijn. Door je cannabis te eten, of het als een olie op de huid aan te brengen, verlaag je in feite de hoeveelheid geabsorbeerde cannabinoïden met 10-20%. Echter, omdat ze door de lever worden omgezet, wordt de duur van de psychedelische effecten verdubbeld, waardoor de effecten veel intenser zijn. Het eten of het innemen van olie levert geen gevaar voor je longen en stelt je ook niet bloot aan de giftige stoffen die vrijkomen bij het roken.

CANNABIS EN SPIERHERSTEL

Sportprestaties THC Cannabis

Atleten die cannabis gebruiken, geven aan dat ze sneller herstellen en in staat zijn langer door te gaan, terwijl ze hetzelfde eten. Ze suggereren dat cannabis helpt de spieren te ontspannen zodra deze vermoeid raken, waardoor het voor atleten makkelijker wordt om te foam-rollen of te stretchen na het hardlopen.

Als cannabis langdurig wordt gebruikt, hebben diverse onderzoeken op ratten aangetoond dat de CB1 receptoren, die indirect verantwoordelijk zijn voor de opbouw van spieren door synthese van proteïne, geremd worden. Mogelijk remt dit ook de opbouw van spieren. Het onderzoek werd uitgevoerd door grote hoeveelheden THC te gebruiken op ratten, dus hoeveel hiervan daadwerkelijk toepasbaar is op het menselijk lichaam is niet duidelijk. Onderzoeken op mensen laten ook zien dat THC de uitscheiding van groeihormonen remt, die ook verantwoordelijk zijn voor de groei van spieren.

Mogelijk is het gebruik van een combinatie van THC- en CBD-oliën de sleutel om die ultieme balans te bereiken tussen ontspanning en spieropbouw. Maar het is duidelijk dat er veel meer onderzoeken nodig zijn om definitieve conclusies te kunnen trekken over de voor- en nadelen van cannabis voor de spieropbouw.

DE NADELEN VAN CANNABIS

Het gebruik van cannabis kan ook hinderende effecten hebben, want het beïnvloedt delen van de hersenen die de professionele atleet mogelijk zou kunnen beperken. Wanneer je weet dat cannabis de reactiesnelheid en oog-hand coördinatie beïnvloedt, eigenschappen die van het grootste belang zijn voor maximale prestaties van een atleet, zou je voor wedstrijden het gebruik van cannabis wellicht willen vermijden.

In een onderzoek, dat werd uitgevoerd onder piloten in een simulator, werd aangetoond dat grote en kleine fouten onder invloed van cannabis aanzienlijk toenamen in vergelijking met die piloten die placebo sigaretten hadden gerookt. Hun prestaties werden tot tenminste twee uur na het roken negatief beïnvloed en kwamen pas zes uur later weer op het normale niveau. Andere onderzoeken tonen aan dat langdurig gebruik van cannabis de alertheid kan verminderen, een negatieve impact kan hebben op het korte termijn geheugen, de reactiesnelheid kan vertragen, de vermoeidheid van spieren kan versnellen en zelfs kan leiden tot hartaandoeningen. Het gebruik van cannabis kan ook de hartslag versnellen, dus hardlopers zullen waarschijnlijk hun limiet sneller bereiken en hun sessies moeten inkorten.

Natuurlijk weten we allemaal dat roken gevaarlijk kan zijn voor je longen en je gezondheid, maar veel mensen realiseren zich niet dat er ook risico's kleven aan het roken van cannabis. Het risico mag dan kleiner zijn, maar rook van cannabis bevat ook carcinogenen en het is in verband gebracht met een verhoogde kans op chronische bronchitis.

DRUGSTESTEN EN SPORT

Tegenwoordig worden professionele atleten, die meedoen aan wedstrijden, constant getest op drugs en het gebruik van cannabis is een probleem. The World Anti-Doping Association verbiedt cannabis tijdens wedstrijden en haalt hiervoor onderzoeken aan waarin wordt beweerd dat de drug atleten kalm houdt tijdens wedstrijden, omdat het angst vermindert en de luchttoevoer naar de longen verbetert, omdat cannabis ook werkt als een luchtwegverwijder. Ondanks het feit dat cannabis absoluut niet kan worden vergeleken met het gebruik van steroïden, is het nog steeds verboden en je loopt dus risico op diskwalificatie. Voor veel atleten voelt dit alsof meditatie of het gebruik van vitaminepillen wordt verboden en dus is het een onderwerp waarover steeds meer wordt gediscussieerd.

Als je overweegt om als atleet aan professionele wedstrijden mee te doen, doe dit dan op eigen risico. Er bestaan diverse methoden om te testen op THC en CBD, maar meestal moet je een urinemonster afgeven. 

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken