Blog
Yerba Maté vs. koffie: Moet je de overstap maken?
2 min

Yerba Maté vs. koffie: Moet je de overstap maken?

2 min
Products Smartshop

We zijn dol op koffie vanwege het stimulerende vermogen. Maar koffie levert ook negatieve effecten. Yerba Maté kan een geweldig alternatief zijn. Lees alles over Yerba Maté en hoe het kan worden vergeleken met koffie.

We zijn dol op koffie, vanwege het vermogen ons een energiestoot te geven wanneer we het nodig hebben. Desondanks kan koffie ook wat negatieve effecten hebben, ondanks het vermogen om lichaam en geest te stimuleren. Hieronder vallen de zure aard van koffie, de nerveuze "jitters" of het ervaren van die gehate "koffie crash" als je er teveel van gedronken hebt.

GERELATEERD ARTIKEL
De Geschiedenis, Oorsprong En Voordelen Van Yerba Maté

Ontdek meer over dit eeuwenoude geheim dat heel populair is in Zuid-Amerikaanse culturen. Yerba maté is een drank met een buitengewone...

Yerba Maté kan een interessant alternatief zijn voor diegenen die hun dagelijkse cafeïne boost niet willen missen, maar de negatieve effecten van koffie liever vermijden. Laten we eens kijken naar Yerba Maté en hoe de plant kan worden vergeleken met koffie.

WAT IS YERBA MATÉ?

Yerba Maté is een soort hulst struik, die inheems is in Paraguay, Argentinië, het zuiden van Brazilië en Uruguay. De blaadjes en takjes van de Yerba Maté plant worden gedroogd en daarna geweekt om een Maté, een kruidenthee, te maken. Maté is een populair drankje in veel delen van Zuid-Amerika. De Zuid-Amerikaanse bevolking gebruikt Maté al duizenden jaren vanwege de medicinale, energie stimulerende en opwekkende eigenschappen. Hoewel Maté dus al lang wordt gebruikt, wordt het buiten Zuid-Amerika nog steeds ietwat als een nieuw drankje beschouwd.

Yerba Maté bevat ongeveer net zoveel cafeïne als koffie, maar er zijn verschillen in de manier waarop Yerba het lichaam beïnvloedt. Yerba Maté bevat bijvoorbeeld een groot aantal vitaminen en andere nuttige stoffen, zoals de riboflavine, thiamine, niacine, pantotheenzuur, foliumzuur, magnesium, fosfor, kalium en mangaan. Al deze stoffen geven het lichaam net een beetje meer pep. Ook bevat het kleine hoeveelheden kalium en vitamine B, maar ook zink, magnesium en vitamine C. Net zoals koffie, bevat Maté ook antioxidanten. Gedacht wordt dat het ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen bezit.

DE EFFECTEN VAN YERBA MATÉ

Maté's stimulerende effecten op lichaam en geest kunnen niet worden vergeleken met een ander cafeïnehoudend drankje. Hoewel Maté ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne bevat als koffie of thee, heeft Maté het unieke vermogen tegelijkertijd te stimuleren als te kalmeren. Dit kan komen door de ontspannende bestanddelen, zoals theofylline en theobromine. Het resultaat is een energiestoot zonder nervositeit of "koffie crash", ook niet na meerdere kopjes.

In aanvulling op de stimulerende en opwekkende vermogens, wordt van Maté ook gedacht dat het nog meer nuttige effecten bezit. Yerba Maté kan de stemming verbeteren en er wordt beweerd dat het een gevoel van welzijn opwekt. Het wordt ook gebruikt om de eetlust te beheersen en hoofd- en andere pijnen te verlichten.

Het is aangetoond dat de nuttige bestanddelen in Yerba Maté hoge bloeddruk en een slecht cholesterol verlagen. Ook is er wetenschappelijk bewijs dat Yerba Maté nuttig is bij de behandeling van darmkanker, type II diabetes, obesitas en osteoporose.

HET GEBRUIK VAN YERBA MATÉ

Yerba Maté in poedervorm kan worden gebruikt als een standaard thee. Gebruik een flinke lepel voor elk kopje en laat het ongeveer 3-4 minuten trekken in heet (niet kokend) water. Je kan ook een cafetière/French press gebruiken om Maté thee te zetten en te zeven.

Als je een koffiedrinker bent, maar niet zo dol bent op de negatieve effecten, kan Yerba Maté een geweldig alternatief zijn. Maak de overstap naar Yerba Maté en ervaar zelf de gunstige effecten!

 

         
  Georg  

Geschreven door: Georg
Georg, gevestigd in Spanje, is een geek die veel tijd besteedt aan zijn computer maar ook aan zijn tuin. Met een vurige passie voor het kweken van cannabis en het onderzoeken van psychedelica, is Georg helemaal thuis in alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken