Blog
Alternatieven Voor Koffie
5 min

De Beste Alternatieven Voor Koffie: Natuurlijke Manieren Om Meer Energie Te Krijgen

5 min

Geloof het of niet, niet iedereen houdt van koffie. Mocht je zo iemand zijn; hier is een lijst met goede alternatieven voor het beroemde cafeïne-houdende drankje. Sommige zijn licht stimulerend. Andere bevatten juist meer cafeïne en delen een nog flinkere tik uit!

Werkelijk miljoenen en miljoenen mensen ter wereld drinken koffie als een smakelijk en stimulerend drankje. Velen koesteren het ritueel van het 's morgens uit bed stappen en naar de keuken slenteren om daar een pot verse koffie te zetten van heerlijk geurende bitterzoete koffiebonen. Alle koffievariaties, van pikzwarte espresso tot schuimige latte, worden alleen al vanwege de smaak gedronken. Een van de belangrijkste redenen om koffie te drinken, is echter de energie- en motivatiestimulans, die veroorzaakt wordt door de cafeïne.

Deze koffie-eigenschap maakt het een geschikt middel voor mensen die op zoek zijn naar een betere concentratie tijdens het schrijven, corrigeren of studeren. Het helpt velen tijdens het werk om de productiviteit en productie te verhogen. Er zijn echter ook mensen die er een hekel aan hebben, of zelfs met deze gewoonte willen stoppen, en helemaal geen koffie meer willen consumeren. In dat geval zijn er tal van andere kruiden en planten die je kunt gebruiken om dezelfde stimulerende kick als die van cafeïne en andere substanties te krijgen, zonder koffie te hoeven drinken.

DE BESTE ALTERNATIEVEN VOOR KOFFIE

De natuur is een verbazingwekkend mooi en bijzonder divers fenomeen en voorziet ons van een scala aan planten die op oneindig veel manieren gebruikt kunnen worden. Wat betreft stimulerende planten bestaan er inderdaad nogal wat, en ze hebben allemaal hun eigen effecten. Sommige kunnen net als koffie op een bepaalde manier bereid worden, waardoor ze een flinke cafeïne-kick opleveren. Andere, zoals yerba mate, hebben subtielere effecten en bevatten substanties als theobromine.

De beste alternatieven voor koffie zijn misschien wel de Zuid-Amerikaanse yerba mateplant, de zaden van de Braziliaanse guaraná, groene theebladeren, verschillende soorten kratom, muntthee, kolanoten, Ma Huang, en betelnoten.

YERBA MATE

Yerba Mate

yerba mate is een drankje dat je met thee kunt vergelijken en wordt van oudsher in Zuid-Amerika gedronken. De drank wordt doorgaans geserveerd in een kleine pot of "mate" en door een rietje gedronken. In feite bevat yerba mate minder cafeïne dan koffie. Hierdoor is het een fantastisch alternatief voor mensen die snel angst ervaren of zenuwachtig worden.

Als je dat in cijfers uitdrukt; een gewone kop koffie bevat tussen de 95 en 200 milligram cafeïne, afhankelijk van de koffiebranding en de manier waarop het bereid wordt. Een theezakje met 1 tot 3 gram blaadjes yerba mate bevat echter slechts 30 tot 40 milligram cafeïne. Het kan daarom alsnog een lichte buzz veroorzaken, maar zonder dat je er van slag van raakt of last hebt van andere onaangename bijwerkingen.

Gerelateerd artikel

Yerba Maté vs. koffie: Moet je de overstap maken?

Een andere reden om voor yerba mate te kiezen als licht stimulerende drank, is het feit dat het verschillende bevorderende verbindingen bevat. Deze nutriënten zijn onder andere vitaminen, mineralen en antioxidanten.

GUARANÁ

Guarana

Guaraná is een klimplant die behoort tot de zeepboomfamilie en komt van oudsher voor in het Amazone gebied. De vruchten van deze plant bevatten zaden die uitstekende stimulerende eigenschappen hebben. Toen wetenschappers voor het eerst guaraná analyseerden, waren ze in de veronderstelling dat het stimulerende ingrediënt uniek was, en daarom noemden ze het guaranine. Later bleek echter dat de substantie in feite gewoon cafeïne was.

Het verschil met yerba mate is dat guaraná zich aan de andere kant van het cafeïne-spectrum bevindt. Guaraná bevat juist de grootste hoeveelheden cafeïne, in vergelijking met alle andere planten. Gezegd wordt dat er wel 3,6 tot 5,8 procent cafeïne per portie in zit. Ter vergelijking: koffie bevat 2 procent.

Guaraná heeft nog een voordeel ten opzichte van koffie, voor mensen die op zoek zijn naar iets sterkers als oppepper om beter te kunnen werken en functioneren. De stimulans die ervaren wordt na het innemen van de zaden is zowel sterker als langduriger dan die je na het drinken van koffie ervaart. Het wordt langzamer door het lichaam opgenomen, waardoor de effecten minder intens zijn. Er vindt een consistentere afgifte plaats gedurende enkele uren, in plaats van dat er sprake is van pieken en dalen, zoals bij koffie.

Guaraná kan tevens als hulpmiddel dienen bij het afvallen, waarbij het een bepaalde warmte in het lichaam veroorzaakt, genaamd thermogenese. Dit wordt in verband gebracht met het verbranden van lichaamsvet.

GROENE THEE

Groene Thee

Groene thee is een populair alternatief voor zowel koffie als zwarte thee. De toenemende populariteit wordt veroorzaakt door de vermeende voordelen ervan. Groene thee bevat grote hoeveelheden vitaminen en mineralen.

Wat de stimulerende effecten betreft, bevindt groene thee zich net als yerba mate aan de milde kant van het spectrum. Groene thee bevat vrij weinig cafeïne, waardoor de effecten milder en verzachtender zijn. Een kop groene thee voorziet je van ongeveer 24 tot 40 milligram cafeïne, en dat is aanzienlijk minder dan de 95 tot 200 milligram die een kop koffie bevat. Hierdoor is groene thee een fantastisch drankje voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, of voor mensen die graag een sterk smakende drank drinken zonder de intense effecten.

Interessant is dat groene thee ook een aminozuur bevat, genaamd L-theanine. Onderzoek heeft aangetoond dat L-theanine en cafeïne mogelijk samenwerken in het lichaam en de hersenfunctie verbeteren. Van L-theanine is tevens bewijzen dat het angstremmende effecten heeft, en die zijn vooral goed merkbaar in de aanwezigheid van cafeïne. Dat is de reden waarom groene thee ons een meer stabiele en comfortabele buzz geeft dan koffie.

Groene thee is ook in staat om vet te verbranden en de spijsvertering te stimuleren. Dit leidt tot de verbranding van vetzuren en kan ook in verband worden gebracht met betere fysieke prestaties.

KRATOM

Kratom Thee

Kratom is een tropische boom die tot de koffie-familie behoort en komt van oudsher voor in Zuidoost-Azië. De bladeren van deze plant worden recreatief geconsumeerd vanwege de stimulerende effecten die ze hebben in kleinere doses. Het innemen van hogere doseringen kan echter leiden tot opioïde-achtige effecten. Er zijn verschillende soorten kratom-bladeren verkrijgbaar op de markt, die vernoemd zijn naar de kleuren van de bladnerven, alsmede naar het land van herkomst. Voorbeelden hiervan zijn Bali kratom, Red Vein Kali, Super Green Malaysian, enzovoort.

Het stimulerende effect van kratom, als je het in kleinere doses consumeert, is bij sommige mensen vergelijkbaar met dat van koffie. Gezegd wordt dat je alertheid erdoor toeneemt, je er meer energie door krijgt en dat je er socialer van wordt.

Hoewel de effecten van kratom lijken op die van koffie, is de werkingswijze anders dan die van de cafeïne in koffie. Er zijn meer dan 25 alkaloïden geïsoleerd uit kratom, waarbij men aanneemt dat mitragynine het belangrijkste actieve alkaloïde is. Deze verbinding beïnvloedt de opioïde-receptoren van de hersenen en is in lagere doses stimulerend.

MUNTTHEE

Muntthee

Muntthee wordt gemaakt van de bladeren van de Pepermunt. Dit kruid is een weelderig groeiende plant. Het is eenvoudig te kweken, en het groeit zo snel dat het wordt aangeraden om in een pot te kweken. Op deze manier overwoekert het niet je hele tuin.

Muntthee bevat eigenlijk helemaal geen cafeïne! Het is daarom een uitstekend alternatief voor mensen die niet houden van de opwekkende effecten van koffie, maar toch zin hebben in een heet, warm en lekker drankje op z'n tijd.

Hoewel het niet stimulerend is, heeft muntthee tal van voordelen. Het is bijvoorbeeld bijzonder smakelijk en erg verfrissend.

Muntthee zorgt ervoor dat je er een minder opgeblazen gevoel krijgt. Dat komt doordat peperpunt de spieren ontspant, waardoor de opgehoopte gassen zich makkelijker door het spijsverteringskanaal kunnen bewegen. Het kan tevens de galstroom verhogen waardoor voedsel efficiënter kan worden getransporteerd. Volgens sommige onderzoekers heeft muntthee een revitaliserende werking en activeert het dezelfde zenuwen als reukzout.

KOLANOTEN

Kolanoten

Kolanoten zijn de zaden van de kolaboom, die vanouds voorkomt in de Afrikaanse tropische regenwouden. Deze bijzondere noot bevat cafeïne en kan daarom geconsumeerd worden als interessant alternatief voor koffie. Van oudsher worden kolanoten gekauwd, maar je kunt ze ook laten trekken in een drankje.

De cafeïne-houdende kolanoot is voor sommige gebruikers beter om te consumeren dan koffie, vanwege de eetbare aard en de talloze voordelen ervan. Van kolanoten is geconstateerd dat ze de stofwisseling bevordert, en goed zijn voor de spijsvertering en bloedsomloop. Ook vermoedt men dat het de immuunsysteem stimuleert

Gerelateerd artikel

Alles Over De Consumptie Van Kolanoten

MA HUANG

Ma Huang

Ma Huang is een plantensoort die van oudsher voorkomt in China en die daar al duizenden jaren geconsumeerd wordt. Van Ma Huang is bekend dat het goed is voor het zenuwstelsel en soortgelijk werkt als adrenaline.

Een van de belangrijkste alkaloïden die de plant bevat, is efedrine, wat in verband wordt gebracht met de verbetering van atletische prestaties, almede met gewichtsverlies, indien het samen met cafeïne ingenomen wordt. Je doet er echter verstandig aan om je even in te lezen over Ma Huang voordat je het gebruikt, omdat bekend is dat het bijwerkingen kan veroorzaken.

BETELNOTEN

Betelnoten

De betelnoot is een andere noot met sterk stimulerende effecten. Deze noot bevat de actieve verbinding arecoline, die het centraal zenuwstelsel verbetert door op te treden als een stimulant. Aangetoond is dat het consumeren van betelnoten de energie en de cognitieve functie verbeteren. Daarom is de betelnoot een intrigerend alternatief voor een gewone kop koffie.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken