Blog
Kolanoten
3 min

Alles Over De Consumptie Van Kolanoten

3 min

Kolanoten worden vooral geconsumeerd om een stimulerend effect op te wekken. Ze bevatten ongeveer drie keer zoveel cafeïne als koffie en ook het stimulerende middel theobromine. De noten kunnen simpelweg worden gekauwd, tot poeder vermalen of verwerkt in verschillende drankjes.

De kolanoot is de vrucht van de kola boom, die tot het Cola geslacht behoort. Meer dan 120 soorten bomen vallen onder dit geslacht, dat bekend staat als de Sterculiaceae familie. De twee meest gekweekte soorten zijn de Cola acuminata en Cola nitida. Dat komt vooral door hun eetbaarheid, betere smaak en effecten. De Cola acuminata is een groenblijvende boom die wel twintig meter hoog kan worden. De boom wordt gekenmerkt door lange, ovale bladeren met puntige uiteinden.

De bomen produceren gele bloemen met paarse vlekjes en de vruchten zijn stervormig. Wanneer een van deze vruchten wordt geopend, zijn er ongeveer twaalf vierkante zaden zichtbaar, genesteld in een witte schil. De geur van de zaden is vrij zoet en bloemrijk. Bij het eten ervan is echter een bittere smaak merkbaar op de tong. De kolanoot wordt veel gegeten om een stimulerend effect op te wekken.

WAAR KOMEN KOLANOTEN VANDAAN?

Kolanoot boom

Kolanoten komen uit de tropische regenwouden in Afrika en geven daarom de voorkeur aan een warm en vochtig klimaat. De boom kan echter ook omgaan met droge seizoenen in gebieden waar genoeg grondwater te vinden is. De bomen komen vooral voor in laaglandbossen, hoewel ze vrij flexibel zijn in hun tolerantie tegen externe omstandigheden. Sommige bomen zijn gevonden op een hoogte van 300m waar rijke en diepe aarde beschikbaar is.

De noten van de Kola boom lijken door de jaren heen volop te zijn gebruikt. West-Afrikaanse culturen kauwen de noten om de vitaliteit te herstellen. In deze regio's wordt de kolanoot binnen bepaalde culturen geassocieerd met traditionele, spirituele praktijken. De noot zelf wordt als een religieus object beschouwd en gebruikt als heilig offer tijdens gebeden en belangrijke ceremonies. Buiten het religieuze domein lijkt de noot ook voor culturele toepassingen te worden gebruikt. Het is bekend dat sommige West-Afrikaanse groepen ze hebben ingezet als betaalmiddel, zoals de Malinke en Bambara uit Mali en Senegal.

Kolanoten worden vaak gebruikt als smaakmaker en zijn de bron van de term "cola". Tijdens de jaren 1800 mengde apotheker John Pemberton extracten van kolanoten met coca, suiker en andere ingrediënten. Hierdoor ontstond de drank Coca-Cola. In het moderne recept worden zowel kola als coca niet als actieve ingrediënten gebruikt.

ACTIEVE INGREDIËNTEN

Kolanoten zijn in de westerse wereld niet enorm populair als stimulerend middel, hoewel ze absoluut opwekkende ingrediënten bevatten die voor veel gebruikers aantrekkelijk kunnen zijn. De kans is groot dat Cola acuminata of Cola nitida het meest commercieel worden aangeschaft. Deze twee soorten bevatten namelijk de hoogste concentraties actieve ingrediënten. De belangrijkste actieve ingrediënten in kolanoten zijn cafeïne en theobromine.

Cafeïne

Cafeïne zelf is een populair stimulerend middel in de westerse wereld, vooral in koffie, thee en energiedranken. Kolanoten bestaan voor ongeveer twee procent uit cafeïne. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, wat resulteert in een meer wakker, alert en energiek gevoel.

Deze effecten zijn de reden dat miljoenen mensen op werkdagen koffie zetten en drinken, omdat dit de productiviteit en concentratie verbetert. Ongeveer een uur na consumptie bereikt cafeïne een piek in het bloed, maar de effecten kunnen tot zes uur aanhouden. Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Mensen die gevoelig zijn voor koffie of te veel consumeren, kunnen namelijk te maken krijgen met rusteloosheid, beven en andere bijwerkingen.

THEOBROMINE

Theobromine

Theobromine draagt ook bij aan de verkwikkende effecten die worden gevoeld na het eten van een aantal kolanoten. Theobromine is een alkaloïde die ongeveer dezelfde moleculaire structuur heeft als cafeïne. De stof zit ook in thee en cacaobonen. Hoewel het een stimulerende werking heeft, is theobromine ongeveer tien keer zwakker dan cafeïne op dit vlak.

Vanwege de aanwezigheid van deze twee chemische stoffen, zijn stimulatie en mentale alertheid de belangrijkste effecten van de consumptie van kolanoten. Kolanoten bevatten ongeveer drie keer zoveel cafeïne als koffie en de effecten zijn daarom anders en krachtiger. Ook is gemeld dat kolanoten de stemming verbeteren en mogelijk het libido stimuleren.

HOE JE KOLANOTEN CONSUMEERT

Hoe Je Kolanoten Consumeert

Kolanoten kunnen op meerdere manieren worden geconsumeerd. De meest simpele is het kauwen op de hele noten. Maar kolanoten worden niet echt geprezen om hun verrukkelijke smaak. Ze zijn namelijk erg bitter. Om deze reden worden ze vaak gemixt met drankjes of zoetere voedingsmiddelen.

Kolanoten kunnen tot een fijn poeder worden vermalen. Als je een theelepel van dit poeder toevoegt aan koffie, thee of zelfs warme chocolademelk, voeg je een stimulerende kick toe aan de drankjes. Je kunt er ook honing in doen om de bittere smaak van de noten tegen te gaan.

Kolanoten kunnen ook worden gebruikt met guarana, een kruid met een soortgelijk, maar iets milder effect. Deze combinatie kan worden geconsumeerd om een sterkere buzz op te wekken.

Als je toch echt op de noten wilt kauwen, maar ze niet lekker vindt, kun je ze altijd vermalen en mengen met limoen.

Gerelateerd artikel

De Beste Alternatieven Voor Koffie: Natuurlijke Manieren Om Meer Energie Te Krijgen

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken