Blog
Je Eigen Kruidentincturen
4 min

Hoe Je Thuis Je Eigen Kruidentincturen Maakt

4 min
How To Products Smartshop

De reeks kruiden die je kunt gebruiken voor tincturen is eindeloos. Tincturen zijn alcoholoplossingen die heel makkelijk te maken zijn en nog makkelijker zijn om te gebruiken! We hebben een selectie gemaakt van de beste kruiden voor het bereiden van tincturen. Lees verder en ontdek welke kruiden we aanbevelen.

Er zijn duizenden verkrijgbare kruiden die zowel de tijd als wetenschappelijke tests hebben doorstaan. Vele daarvan hebben een medicinale werking en kunnen ons helpen bij een hele reeks kwalen en stoornissen. Er zijn er die ons helpen ontspannen. Deze kruiden kunnen stress en angst verminderen. Andere geven ons immuunsysteem de oppepper die het nodig heeft om te herstellen van een verkoudheid of griepje.

Welk kruid je ook gebruikt, er zijn flink wat mogelijkheden betreffende de manier van inname. Kruidenthee is een van de eenvoudigste manieren, maar lang niet altijd de doeltreffendste. Het brouwen van kruidentincturen is daarentegen een bereidingswijze die ze behoorlijk sterk en geconcentreerd maakt.

Alcohol Als Oplosmiddel

Een tinctuur is in principe een soort kruidenextract waarbij alcohol gebruikt wordt als oplosmiddel voor het absorberen van de actieve bestanddelen van de betreffende kruiden. Bij veel andere kruidenextracten wordt gebruik gemaakt van water, azijn en glycerine om de gewenste moleculen te verkrijgen. Maar wat een tinctuur tot een tinctuur maakt, is het gebruik van alcohol. Alcohol, met name het sterkere spul, is uitermate geschikt voor het conserveren van de ingrediënten. Daar komt bij dat het doorgaans meer gewenste elementen uit de plant extraheert dan andere methoden.

Het is leuk om zelf tincturen te maken en het verrijkt ons leven met een bepaalde vorm van zelfvoorziening. Ook motiveert het je om meer te leren over de voordelen en toepassingen van bepaalde kruiden. Als je weet welke het beste voor je zijn, zou je zelfs minder afhankelijk kunnen worden van conventionele geneesmiddelen. Tincturen zijn snelwerkende extracten die in unieke vormen voorkomen om specifieke voordelen te bieden.

HOE JE EEN KRUIDENTINCTUUR GEBRUIKT

Onder De Tong Druppelen

Tincturen zijn op veel verschillende manieren in te nemen. Het eindresultaat is doorgaans een druppelflesje met een oplossing van kruiden in alcohol. Dit kan rechtstreeks ingenomen worden door het onder de tong te druppelen zodat het snel in de bloedbaan wordt opgenomen. Tincturen kunnen tevens worden toegevoegd aan soep, smoothies, sapjes en zelfs aan thee. De mogelijkheden zijn eindeloos met tincturen, maar let goed op de dosering. Veel planten hebben gelukkig een veilige drempeldosis.

Overleg met je dokter welke kruiden je het beste kunt gebruiken voordat je eraan begint. Dat is met name belangrijk als je een ziekte of stoornis hebt of als je al medicijnen gebruikt.

DE BESTE KRUIDEN VOOR TINCTUREN

Zoals reeds opgemerkt, bestaan er veel kruiden met ongelofelijke resultaten. Hier volgen onze suggesties voor de beste kruiden om mee te beginnen als je tincturen wilt gaan gebruiken.

KAMILLE

Kamille Tinctuur

Er zijn twee soorten kamille die voor tincturen gebruikt worden; Duitse kamille en Engelse kamille. Dit kruid wordt al honderden jaren om verscheidene redenen in verschillende culturen gebruikt. Van kamille is bekend dat het de maag die van streek is tot rust brengt, een goede nachtrust bevordert en zwellingen vermindert. Ook bestrijdt het bacteriën. Andere traditionele toepassingen van het kruid zijn onder andere de verlichting van bronchitis, kleine wondjes, psoriasis, eczeem en huiduitslag. Andere aandoeningen waarbij kamille effectief blijkt te werken, zijn depressie, angst, allergieën, zweren en aambeien.

Bovendien is van kamille aangetoond dat het een goede bron van antioxidanten is. Deze verbindingen helpen oxidatieve stress te voorkomen. Deze stress wordt veroorzaakt door vrije radicalen en kan leiden tot beschadiging van het DNA. Het kruid wordt ook in verband gebracht met een goede gezondheid van het hart vanwege de grote hoeveelheid flavonoïden die het bevat. Flavonoïden zijn de werkzame verbindingen van kamille die de kans op hart- en vaatziekten verminderen.

Ook wordt aangenomen dat kamille de spijsvertering ondersteunt en kan worden gebruikt om gezondheidsproblemen, zoals winderigheid, reisziekte, buikloop en indigestie, te behandelen.

KATTENKRUID

Kattenkruid Tinctuur

Kattenkruid wordt doorgaan geassocieerd met het sterke, geestverruimende effect dat het op katten heeft. Behalve dat, heeft kattenkruid aangetoond gunstig te zijn voor de menselijke gezondheid. De bloeiende toppen van dit kruid zijn gebruikt om geneesmiddelen mee te maken. De traditionele toepassingen van kattenkruid omvatten onder meer het verhelpen van verschillende aandoeningen. Denk aan slapeloosheid, angst, migraine, hoofdpijn, verkoudheid, luchtweginfecties, netelroos, koorts, indigestie en kramp.

Kattenkruid is bijzonder geschikt voor het verlichten van stress en het verbeteren van de nachtrust. De eigenschap die katten zo high maakt, werkt ook kalmerend. Kattenkruid kan daarom verlichting geven bij stress en angst. Het is dan ook met name geschikt voor mensen die 's avonds moeilijk in slaap kunnen vallen.

Behalve dat het een medicinaal werkend kruid is, bevat kattenkruid veel nuttige nutriënten in de vorm van vitaminen en mineralen.

Aangezien kattenkruid ook ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken, afhankelijk van de omstandigheden, is het verstandig om vooraf onderzoek te doen en je arts te raadplegen voor meer informatie.

PEPERMUNT

Pepermunt Tinctuur

Pepermunt is een weelderig groeiende plant die de hele tuin overwoekert als je niet uitkijkt. Het wordt van oudsher gebruikt bij verkoudheid, griepjes, ontstekingen, sinusinfecties, duizeligheid en braken. Ook wordt het ingenomen bij ochtendmisselijkheid, het prikkelbare darm syndroom, winderigheid en maagklachten.

Pepermuntextracten worden daarnaast vaak gebruikt bij hoofdpijn, spier- en zenuwpijn, jeuk, allergische reacties, bacteriële en virale infecties. Dit kruid wordt tevens ingenomen bij maagzuur en spasmes veroorzaakt door endoscopie.

Verder wordt aangenomen dat pepermunt helpt bij het afvallen, omdat het actieve bestanddelen bevat die in verband worden gebracht met het verminderen van de eetlust. Pepermunt wordt ook door sommige mensen gebruikt om stresssymptomen te verminderen. Het blijkt dat het de bloeddruk en de lichaamstemperatuur verlaagt en mensen helpt om te ontspannen.

CITROENMELISSE

Citroenmelisse Tinctuur

Citroenmelisse is een vaste plant en behoort tot de lipbloemenfamilie. De blaadjes verspreiden een aangenaam citroenaroma en worden gebruikt om thee en extracten mee te bereiden. Citroenmelisse wordt al van oudsher gebruikt om verlichting te bieden bij spijsverteringsproblemen, braken, menstruatiepijn, hoofd- en kiespijn.

Het kruid wordt alom geroemd vanwege de sterk kalmerende effecten waarvan men denkt dat ze helpen bij slaapproblemen, angst, ADHD, en een hoge bloeddruk. Citroenmelisse wordt zelfs als kruid gebruikt bij aromatherapie voor mensen die aan de ziekte van Alzheimer lijden.

Citroenmelisse heeft een indrukwekkende, sterk antibacteriële werking. Onderzoeken hebben aangetoond dat het effectief werkt tegen Listeria monocytogenes en Staphylococcus aureus.

WAT HEB JE NODIG OM EEN TINCTUUR TE BEREIDEN?

Een tinctuur maken is een fluitje van een cent en je hebt er geen speciale of dure apparatuur voor nodig. Alles wat je nodig hebt, is een kruid naar keuze, een paar glazen potten, een kaasdoek, kwaliteitsalcohol, een paar druppelflesjes en een scherp mes om de kruiden fijn te snijden.

HOE BEREID JE JE EIGEN KRUIDENTINCTUREN?

Als je alle benodigde spullen in huis hebt, kun je aan de slag met het maken van je eigen kruidentinctuur. Als je een tinctuur maakt, hoef je niet op de exacte hoeveelheden te letten. Veel kruidendokters hanteren de populaire methode. Dit omvat een meer ontspannen en traditionelere benadering, waarbij de hoeveelheden op het oog worden geschat.

Hak allereerst je kruiden fijn op een schone en open werkplek. Als je dit hebt gedaan, vul je een van de glazen potten voor ⅔ met het plantenmateriaal. Vervolgens vul je dezelfde pot tot aan de rand met de alcohol. Hoe sterker de alcohol, des te meer verbindingen uit de planten worden onttrokken. Doorgaans wordt voor het maken van tincturen alcohol met een percentage van tussen de 40 en 50 procent gebruikt.

Zet de potten op een koele, droge en donkere plek. Schud ze een paar keer per week om de inhoud te mixen. Vul ook de alcohol weer aan als er wat verdampt is. Zorg er tevens voor dat de potten vol en goed gesloten blijven zodat er geen schimmels of bacteriën bij kunnen komen.

Na een periode van zes tot acht weken zou je tinctuur klaar moeten zijn voor het vullen van de druppelflesjes. Giet het door de kaasdoek in een pot om de vloeistof van de plantenresten te scheiden. Giet de tinctuur vervolgens in de druppelflesjes zodat je het makkelijk en efficiënt kunt toedienen. Vergeet er niet een sticker op te plakken waarop je vermeldt welk kruid het bevat en wanneer je de tinctuur gemaakt hebt. Je kunt ook de dosering, het alcoholpercentage en andere informatie vermelden.

Luke S

Geschreven door: Luke S.
Luke S. is een journalist, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gespecialiseerd in gezondheid, alternatieve geneeskunde, kruiden en psychedelisch genezen. Over deze en andere onderwerpen schreef hij onder andere voor mediakanalen als Reset.me, Medical Daily en The Mind Unleashed.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
How To Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken