Blog
Kruiden & Zaden
4 min

Hoe Je Thuis Je Eigen Kruidentincturen Maakt

4 min

Tincturen zijn alcoholextracties die makkelijk te maken zijn en nog makkelijker zijn te gebruiken! Je kunt er bovendien allerlei kruiden aan toevoegen. Lees verder en ontdek welke planten wij aanbevelen!

Mensen gebruiken kruiden voor diverse doeleinden. Beproefd door tijd en wetenschap helpen sommige planten ons ontspannen en de scherpe randjes van een nerveus gevoel af te halen, terwijl andere de geest stimuleren en zorgen voor een betere concentratie.

Er zijn verschillende manieren om kruiden te gebruiken. Kruidenthee is een van de makkelijkste toepassingen, maar niet de krachtigste of meest discrete optie. Kruidentincturen zijn daarentegen zeer geconcentreerd en krachtig. Bovendien zijn ze discreet en makkelijk te maken.

WAT ZIJN KRUIDENTINCTUREN?

WAT ZIJN KRUIDENTINCTUREN?

Een tinctuur is een soort extract waarbij je alcohol als oplosmiddel gebruikt om de essentiële oliën van kruiden te benutten. Bij andere, vergelijkbare kruidenextracten, gebruikt men water, azijn en glycerine om de gewenste moleculen te vangen. Een tinctuur onderscheidt zich daar echter van doordat men het op basis van alcohol maakt. Alcohol, met name het sterkere spul, is niet alleen een makkelijk verkrijgbaar oplosmiddel. Het zorgt namelijk ook dat de ingrediënten lang houdbaar zijn. Bovendien kun je er meer van de gewenste stofjes mee extraheren dan met andere oplosmiddelen.

VOORDELEN VAN TINCTUREN

VOORDELEN VAN TINCTUREN

Om te beginnen, is het gewoon tof om tincturen te maken. Daarnaast ben je hiermee zelfvoorzienend in de manier waarop je kruiden gebruikt. Je eigen tincturen maken stimuleert je ook om je te verdiepen in de voordelen van diverse kruiden en hun toepassingen. Bovendien is een tinctuur een snelwerkend extract, waarvan je het effect vrij snel na inname merkt. Je kunt tincturen oraal innemen, maar ook uitwendig toepassen.

Tincturen zijn veel handiger en discreter dan andere manieren om kruiden te gebruiken, zoals thee drinken of op planten kauwen. Dankzij de hoge concentratie actieve stofjes kun je bovendien een sterkere dosis van de gewenste planten nemen.

HOE MAAK JE KRUIDENTINCTUREN?

HOE MAAK JE KRUIDENTINCTUREN?

Het is niet heel ingewikkeld om een tinctuur te maken en je hebt er geen speciale of dure apparatuur voor nodig. Het enige wat je nodig hebt, zijn de kruiden die je wilt gebruiken en wat keukenspullen!

INGREDIËNTEN EN BENODIGDHEDEN

 • De kruiden die je wilt gebruiken
 • Een paar glazen potjes met deksel
 • Kaasdoek of koffiefilter
 • Hoogwaardige alcohol (Everclear, wodka, brandewijn of andere sterke drank)
 • Druppelflesjes
 • Scherp mes (voor het snijden van je kruiden)

BEREIDINGSWIJZE

Nu je alle dingen in huis hebt, is het tijd om je eigen tinctuur te maken. Hierbij is het niet noodzakelijk dat je alles heel precies afmeet. Veel kruidkundigen zijn daar ontspannen in en hanteren een traditionele werkwijze. Daarbij schat je de hoeveelheden in op je gevoel.

 1. Snijd de kruiden fijn op een schoon en opgeruimd oppervlak.

 2. Vul je glazen potjes voor ⅔ met plantmateriaal.

 3. Vul de potjes tot aan de rand met alcohol. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe meer stofjes je uit de kruiden kunt extraheren. Meestal gebruikt men voor tincturen een percentage van 40–50%.

 4. Sluit de potjes af met de deksels en zet ze op een koele, droge en donkere bewaarplaats. Schud ze meerdere keren per week om de ingrediënten goed te mengen.

Tip: Als je merkt dat er alcohol is verdampt tijdens het bewaren, vul het dan aan. Zorg ervoor dat de potjes gevuld en goed afgesloten blijven om te voorkomen dat er schimmels of bacteriën ontstaan.

Na ongeveer 6–8 weken is je tinctuur klaar om in flesjes te doen.

 1. Schenk je tinctuur door een kaasdoek of koffiefilter om het plantmateriaal uit de vloeistof te filteren.

 2. Giet de gefilterde tinctuur in druppelflesjes, zodat je het makkelijk en efficiënt kunt gebruiken. Vergeet niet een etiket op de flesjes te doen. Zo weet je later nog wat erin zit en wanneer je het hebt gemaakt. Je kunt ook info over bijvoorbeeld de dosis en het alcoholpercentage toevoegen.

Gerelateerd artikel

De Beste Kruiden Om Thuis Capsules Mee Te Maken

BESTE KRUIDEN VOOR KRUIDENTINCTUREN

Zoals we al aangaven, zijn er veel kruiden waarvan je kunt profiteren. Dit zijn onze favorieten voor tincturen:

KAMILLE

BESTE KRUIDEN VOOR KRUIDENTINCTUREN - KAMILLE

 • Ondersteunt de spijsvertering
 • Verzachtend effect
 • Rijk aan antioxidanten en flavonoïden

Er zijn twee soorten kamille die je voor tincturen kunt gebruiken — echte kamille en Engelse kamille. Dit kruid gebruikt men al honderden jaren in verschillende culturen om diverse redenen. Kamille staat vooral bekend om haar ontspannende effect. Het kruid kan daarbij de nachtrust bevorderen, maar is ook goed voor de maag, stimuleert de spijsvertering en verzacht de huid.

Kamille is een goede bron van antioxidanten. Dat zijn stofjes die oxidatieve stress helpen voorkomen die ontstaat door vrije radicalen. De plant wordt ook geprezen om haar hoge gehalte flavonoïden. Dat zijn stofjes die in verband staan met een goede gezondheid van hart en vaten.

KATTENKRUID

BESTE KRUIDEN VOOR KRUIDENTINCTUREN - KATTENKRUID

 • Ontspannend effect
 • Helpt bij een rusteloos of nerveus gevoel
 • Bevordert een goede nachtrust

Op katten heeft kattenkruid een sterk, geestverruimend effect. Voor mensen is dit kruid echter weldadig. De bloemen van deze plant gebruikt men van oudsher vanwege het verzachtende effect ervan op lichaam en geest.

Dezelfde stofjes uit kattenkruid die ervoor zorgen dat katten ‘high’ worden, zorgen bij mensen precies voor het tegenovergestelde. Het werkt dan namelijk ontspannend, wat kan helpen als je een rusteloos of nerveus gevoel hebt. Ook zou het bijdragen aan een natuurlijke en gezonde slaap. Bovendien maken diverse vitaminen en mineralen kattenkruid tot een heilzame plant.

PEPERMUNT

BESTE KRUIDEN VOOR KRUIDENTINCTUREN - PEPERMUNT

 • Verzachtend en verkoelend effect
 • Ondersteunt de spijsvertering
 • Vermindert de eetlust

Pepermunt is een plant die nogal woekert en geleidelijk de tuin overneemt als je haar niet inperkt. Dankzij het frisse en verkoelende aroma, gebruikt men dit kruid ook veel in aromatherapie voor focus en helderheid. Pepermunt heeft daarnaast een verzachtend effect op de maag en kan zo de spijsvertering ondersteunen.

Het verkoelende effect van pepermunt is grotendeels te danken aan het aromatische stofje menthol. Als je de plant op de huid aanbrengt, zorgt ze ook voor een verzachtend en verkoelend gevoel. Diverse actieve stofjes in pepermunt lijken in verband te staan met een verminderde eetlust. Daarom denkt men dat het kruid ook nuttig kan zijn om op gewicht te blijven.

CITROENMELISSE

BESTE KRUIDEN VOOR KRUIDENTINCTUREN - CITROENMELISSE

 • Ondersteunt de spijsvertering
 • Verzachtend effect
 • Bestrijdt microben

Citroenmelisse is een meerjarige plant die lid is van de lipbloemenfamilie. De bladeren hebben een lekker citroenaroma en zijn te gebruiken voor thee en extracten. Al van oudsher gebruikt men citroenmelisse voor diverse doeleinden. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van de spijsvertering en om een regelmatige menstruatie te bevorderen.

Citroenmelisse heeft een ontspannend effect op de zenuwen. Daardoor is het een geschikt kruid als je een nerveus of onrustig gevoel hebt. Bovendien ondersteunt het een goede nachtrust. Ook is aangetoond dat citroenmelisse effectief is tegen bacteriën. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs doeltreffend is tegen Listeria monocytogenes en Staphylococcus aureus.

HOE GEBRUIK JE KRUIDENTINCTUREN?

HOE GEBRUIK JE KRUIDENTINCTUREN?

Kruidentincturen zitten meestal in een klein druppelflesje. Hiermee kun je ze simpel en op verschillende manieren gebruiken.

Allereerst kun je een tinctuur onder de tong druppelen, zodat het meteen in de bloedbaan terechtkomt. Je kunt tincturen echter ook toevoegen aan soep, smoothies, sapjes en zelfs thee.

Gerelateerd artikel

Waarom Een Sublinguale Cannabis-Tinctuur Geweldig Is

Daarnaast kun je tincturen gebruiken als huidproduct. Je kunt ze meteen in de huid wrijven of met een watje of doekje aanbrengen op een specifieke plek.

Tincturen kun je werkelijk op allerlei manieren gebruiken. Houd echter wel de dosis in de gaten. Gelukkig hebben veel planten een veilige doseerdrempel. Toch is het altijd verstandig om met een kleine hoeveelheid te beginnen om te zien hoe je lichaam erop reageert.

En tot slot nog dit. Omdat tinctuur sterke drank bevat, moet je het buiten bereik van kinderen bewaren!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken