Passiebloem: Alles Wat Je Weten Moet

Passiebloem: Alles Wat Je Weten Moet
Passiflora Incarnata

Used for centuries by native peoples in South America for its many healthful and relaxing properties, passionflower can be considered a true miracle plant. Learn all you need to know about passionflower, find out about its benefits and effects, and how you can grow this gorgeous plant in your own garden!

De passiebloem wordt al eeuwenlang gebruikt door de inheemse volkeren van Zuid-Amerika. De plant staat bekend om haar vele gezonde en ontspannende eigenschappen. Passiebloem wordt dan ook gezien als een wonderplant. Lees er alles over wat je zou moeten weten. Ontdek de voordelen en effecten en hoe je deze fantastische plant kweekt!

Inhoudsopgave:

WAT IS PASSIEBLOEM?

Passiebloem, ook wel Maracuja of Maypop genoemd, is een geslacht van bloeiende planten uit de Passifloraceae familie. De plant komt voor in tropische regenwouden en subtropische streken in Zuid- en Noord-Amerika. Ze klimt met ranken in andere planten. Er zijn meer dan 500 soorten. De meest voorkomende varianten vinden we in de Amazone. Dat zijn Passiflora edulis en Passiflora incarnata.

De passiebloem ontwikkelt losse, grote, paarse of witte bloemen die een roze of paars hart hebben. De plant heeft haar naam gekregen van vroege Spaanse missionarissen. Delen van de plant herinnerden hen aan de Kruisiging van Christus. Daarom noemden ze de plant “Bloem van Passie”.

Sommige soorten passiebloem produceren ook vruchten ter grootte van citroenen, de zogenaamde passievrucht. Deze vrucht noemen we ook wel Maracuja en is gewoonlijk geel of paars van kleur. Ze heeft een taaie buitenkant en een kern met veel zaden. De vrucht staat bekend om haar hoge gehalte antioxidanten. Het vruchtvlees is te eten en te gebruiken voor het maken van drankjes, sorbets en jam.

HOE DE PASSIEBLOEM AAN HAAR NAAM IS GEKOMEN

Christelijke geleerden omschreven de bloem als “la flor de las cinco llagas” (de “bloem met vijf wonden”) of “bloem van passie”. Daarmee verwezen ze naar het lijden van Christus. Voor hen vertegenwoordigden de vijf bloembladen en de vijf kelkbladen de 10 trouwe apostelen (met uitzondering van de niet zo trouwe Petrus en Judas). De toppen van de bladeren vonden ze lijken op de speer van de centurio. De centrale bloem was een symbool voor de martelpaal. De ranken van de plant leken volgens hen op de zwepen die waren gebruikt bij de geseling. De meeldraden en de bloemkroon werden vergeleken met de doornenkroon. De drie stampers van de plant vertegenwoordigden de spijkers. De vijf helmknoppen stonden voor de vijf heilige wonden. En de rode tint van de bloem symboliseerde het bloed van Christus.

In 1745 gaf de Zweedse botanicus Linnaeus de plant haar Latijnse naam: “Passiflora”. Die naam gebruiken we vandaag de dag nog steeds voor het plantengeslacht.

PASSIEBLOEM: VOORDELEN EN EFFECTEN

PASSIEBLOEM: VOORDELEN EN EFFECTEN

De inheemse volkeren van het tropisch regenwoud gebruikten de passiebloem eeuwenlang als natuurlijk medicijn. Ze maakten van de bladeren van de plant tincturen. Die gebruikten ze voor de genezing van kleine wondjes, sneetjes en blauwe plekken. Passiebloem heeft ook kalmerende en verdovende eigenschappen. Daardoor is het een effectief middel tegen stress en angstgevoelens, maar ook tegen slaapproblemen. In het verleden is de plant eveneens gebruikt als speciaal medicijn voor vrouwen. Ze kregen het bij opvliegers of andere klachten van de menopauze.

PASSIEBLOEM BIJ ANGST, DEPRESSIES EN OVERGANGSKLACHTEN

Onderzoek toont aan dat bepaalde alkaloïden in passiebloem de remmende neurotransmitter GABA doen toenemen. GABA zorgt voor een gebalanceerde stemming en kalmeert de zenuwen. Hierdoor is het in staat angstgevoelens te reguleren. De plant helpt dus mogelijk bij nerveusheid, angst en depressies.

Vrouwen in de menopauze hebben soms last van stemmingswisselingen en passiebloem blijkt daartegen effectief te zijn. Bovendien voorkomt het opvliegers en nachtelijk zweten. Dit zijn klachten die ook veel voorkomen bij de menopauze.

PASSIEBLOEM BIJ SLAPELOOSHEID

Vanwege de genoemde angstremmende en verdovende eigenschappen is passiebloem een uitstekend natuurlijk slaapmiddel. In onderzoek dat in 2017 is gepubliceerd in Sleep Science, is ontdekt dat de “extracten van Passiflora incarnata worden gezien als geschikte slaapmiddelen”. Een bevestiging dus van de kalmerende effecten van de plant.

Tijdens dit onderzoek dronk een groep vrijwilligers met slaapproblemen passiebloemthee voor het slapengaan. Ze deden dat voor een bepaalde periode en ervoeren een significante verbetering. Net als het verbeteren van de stemming, komt het kalmerende effect door een toename van GABA in de hersenen. Bovendien werkt passiebloem als spierontspanner en verlicht het spanning. Ook dat is een reden waarom de plant mensen helpt makkelijker in slaap te vallen.

Related Story

Versla Je Slapeloosheid Met Natuurlijke Kruiden

DE ANTIOXIDERENDE EN ONTSTEKINGSREMMENDE EIGENSCHAPPEN VAN PASSIEBLOEM

Passiebloem heeft ook krachtige antioxiderende eigenschappen. Het helpt het lichaam af te rekenen met zogenaamde vrije radicalen. Dat zijn schadelijke stofjes die cellen beschadigen en zorgen voor veroudering. Passiebloem bevat onder andere de volgende antioxidanten: kaempferol, vitexine, isovitexine, quercetine, rutine, apigenine en luteoline glycosiden. De flavonoïde quercetine is een bijzonder krachtige antioxidant, met een groot aantal gezondheidsvoordelen. Het vermindert ontstekingen, elimineert pijn, beschermt tegen hartziekten en stimuleert het immuunsysteem.

Passiflora Incarnata

Bekijk Product

PASSIEBLOEM VERLAAGT DE BLOEDDRUK

Ook is ontdekt dat passiebloem de bloeddruk verlaagt. Mensen met milde hypertensie zijn in staat hun bloeddruk te reguleren door regelmatig passiebloemthee te drinken. In hetzelfde onderzoek is opgemerkt dat passiebloem mogelijk ook helpt bij de stofwisseling. Daarnaast zou het effectief zijn tegen veroudering.

PASSIEBLOEM BIJ MAAGPROBLEMEN

Sommige soorten van de Passiflora familie zijn ook behulpzaam bij maagklachten. Een extract van Passiflora foetida, een wilde passiebloem, ook wel “stinkende passiebloem” genoemd, is mogelijk effectief tegen maagzweren. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd bij dieren. De plant komt veelvuldig voor als wilde bloem in de VS en dankt haar naam aan het Latijnse woord ”foetida”. Dat betekent "stinkend". De plant is zo genoemd, omdat ze een onplezierig aroma afgeeft.

HOE GEBRUIK JE PASSIEBLOEM?

HOE GEBRUIK JE PASSIEBLOEM?

Het is niet moeilijk een kalmerende thee te maken van de ranken en bloemen van de passiebloem. Passiebloemthee is een fantastisch natuurlijk slaapmiddel, maar biedt ook verlichting bij diverse soorten pijn.

Passiebloem van Zamnesia in de vorm van gedroogde kruiden is een eenvoudige en handige manier om zelf passiebloemthee te maken. Doe 1 theelepel gedroogde passiebloem per kop water in je theepot. Giet er kokend water op en laat de thee 5 tot 10 minuten trekken.

Het is ook mogelijk te kiezen voor het 5x Passiebloem Extract van Zamnesia als je een extra krachtige en geconcentreerde manier zoekt om het te gebruiken. Voor het maken van thee gebruik je als standaard dosering 0,3-0,5 gram geconcentreerd poeder per dag. Wil je een intenser effect? Doe dan 3-4 gram in heet water en laat het zo’n 30 minuten trekken. De thee is ideaal tegen stress en als je wilt afrekenen met vervelende hoofdpijn of andere pijn!

IS HET MOGELIJK DE VRUCHTEN VAN DE PASSIEBLOEM TE ETEN?

Een aantal van de honderden soorten van de passiebloem produceert eetbare vruchten in verschillende vormen en groottes. De meeste vruchten zijn zo groot als een citroen. We noemen de vrucht passievrucht of Maracuja. Hiermee maak je heerlijke desserts of biologische sappen. Passievrucht heeft een exotische, lichtzure smaak en diverse gezondheidsvoordelen. Het schijnt bevorderend te zijn voor je weerstand en de spijsvertering. Ook reguleert het de bloeddruk en is het een goede aanvulling op de behandeling van diabetes.

HOE KWEEK JE PASSIEBLOEM?

HOE KWEEK JE PASSIEBLOEM?

Veel hobby-tuinders vinden het geweldig passiebloem te kweken vanwege haar exotische uiterlijk. Maar de plant is behoorlijk kieskeurig, waardoor het niet altijd makkelijk is. Onder goede omstandigheden worden de ranken van de passiebloem soms wel 10m lang. De plant wordt daarbij mogelijk zo’n 2,5m breed, afhankelijk van de soort. Sommige soorten groeien echter meer als een struik. En bepaalde soorten produceren eetbare vruchten.

Welke soort passiebloem je ook kweekt, ze hebben allemaal prachtige bloemen die gewoonlijk slechts een dag opengaan. De schoonheid en het unieke uiterlijk van de bloemen maken het dan ook altijd geweldig om de plant te kweken. Zelfs als je slechts een aantal bloemen per rank krijgt. Omdat de ranken op structuren klimmen, is het een fantastische plant om muren en hekken in je tuin te verfraaien.

HOE PLANT JE JE EIGEN PASSIEBLOEM?

De beste tijd voor het planten van passiebloem is de lente. Plant haar in vruchtbare, goed gedraineerde grond. Het is het beste om te kiezen voor een plant uit een tuincentrum. Maar het is ook mogelijk zelf eentje op te kweken uit zaad of van een stek.

Voor het planten graaf je een groot gat, ongeveer drie keer de diameter van de wortelkluit. Haal de plant uit de pot en gebruik een tuinslang om de kluit schoon te spoelen. Daardoor worden de wortels zichtbaar. Doe de wortelkluit voorzichtig in het gat en vul het aan met potgrond. Geef water en zorg ervoor dat de plant altijd voldoende vocht krijgt.

Heb je geen geschikte plek om de ranken in je tuin te planten? Kies dan voor het kweken van passiebloem in potten. Zorg ervoor dat de planten op een plaats staan waar ze voldoende zonlicht krijgen. Als je niet in een tropisch klimaat woont, zou je ze ’s winters binnen moeten zetten. De prachtige bloemen verschijnen aan het eind van de zomer.

DE GESCHIEDENIS VAN DE PASSIEBLOEM

DE GESCHIEDENIS VAN DE PASSIEBLOEM

Eeuwenlang kweekten de inheemse volken van Zuid-Amerika, waaronder de Azteken en Inca’s, de passiebloem vanwege haar vruchten en medicinale eigenschappen. Het verhaal gaat dat de plant in 1569 door Spaanse missionarissen werd ontdekt in Peru. Men denkt dat de eerste variëteit die men destijds tegenkwam de Passiflora caerulea was. Oftewel de blauwe passiebloem. Die veronderstelling is gebaseerd op tekeningen en teksten.

De passiebloem werd vanuit Zuid-Amerika meegenomen naar Europa. Daar werd het een populaire decoratieve plant, met name in Groot-Brittannië. In het begin van de 20e eeuw werd ze geïntroduceerd door Europese artsen als mild medicinaal kruid. Dit voor de behandeling van slaapstoornissen en angst.

Tegenwoordig is de plant nog steeds populair. En niet alleen onder tuiniers die van haar houden vanwege het opvallende, exotische uiterlijk. Passiebloem speelt ook een belangrijke rol in de kruidengeneeskunde en natuurlijke geneeskunst. De plant heeft namelijk meerdere medicinale eigenschappen en gezondheidsvoordelen.

DE CHEMISCHE SAMENSTELLING VAN DE PASSIEBLOEM

DE CHEMISCHE SAMENSTELLING VAN DE PASSIEBLOEM

De passiebloem bevat drie hoofdgroepen van actieve bestanddelen; alkaloïden, glycosiden en flavonoïden. Het is goed te weten dat sommige stofjes op zichzelf geen noemenswaardige medicinale eigenschappen hebben. Dat is namelijk uit onderzoek gebleken. Alleen gecombineerd met de andere chemische stoffen die van nature voorkomen in het kruid, hebben ze voordelen. Denk aan de ontspannende eigenschappen.

Bovendien is ontdekt dat de passiebloem, naast alkaloïden en antioxiderende flavonoïden, maltol bevat. Dat is een natuurlijk bestanddeel met een verdovend effect. Aangetoond is dat de harman alkaloïden spierontspannende eigenschappen hebben en de bloeddruk mogelijk verlagen. De flavonoïde chrysine, die ook voorkomt in honing en andere planten, blijkt effectief te zijn bij de verlichting van angst.

Uit onderzoek blijkt dat de passiebloem veel verschillende bestanddelen bevat. Dat zijn alkaloïden, alfa-alanine, apigenine, aribine, chrysine, citroenzuur, cumarine, A en D cyclopassifloïsche zuren, cyclopassiflosiden I-VI, Di-ethylmalonaat, edulan I, edulan II, flavonoïden, glutamine en gynocardine. De plant bevat ook harman, harmaline, harmalol, harmine, harmol, homoorientin, isoorientin, isoschaftoside, isovitexin, kaempferol, loturine, lucenin-2, luteïne-2, luteolin, n-nonacosane, orientin, passicol, passiflorine, passiflorisch zuur, pectine, fenolzuren, fenylalanine, proline, prunasin, quercetine, raffinose, sambunigrine, saponarin, saponaretin, saponarine, schaftoside, scopoletin, serotonine, sitosterol en stigmasterol.

IS PASSIEBLOEM VEILIG?

IS PASSIEBLOEM VEILIG?

Passiebloem geldt over het algemeen als een veilig kruidensupplement. Maar als je de juiste dosering overschrijdt, heeft het mogelijk bijwerkingen. Met name als je het inneemt met bepaalde medicatie en andere supplementen. Tot de bijwerkingen behoren duizeligheid en sufheid, verwardheid, een verlaagde bloeddruk en misselijkheid. Geef het niet aan kinderen voordat je eerst een arts hebt geraadpleegd.

Om het risico op bijwerkingen te minimaliseren, zou je de algemene dosering en hieronder staande regels in acht moeten nemen:

  • Passiebloemextract:

Als je een extract van gedroogde passiebloem gebruikt, is de aanbevolen dosering 0,25 tot 2g, maximaal drie keer per dag.

  • Passiebloemthee:

Gebruik 0,25 tot 2g extract per 150ml water en drink het 2 tot 3 keer per dag. Het is het beste om de thee 30 minuten voor bedtijd drinken.

  • Passiebloemtinctuur en vloeibaar extract:

Neem 0,5 tot 2ml passiebloemtinctuur, maximaal driemaal daags. Gebruik dezelfde hoeveelheid als je vloeibaar passiebloemextract gebruikt.

Om ongewenste effecten te voorkomen, zou je de aanbevolen dosering niet moeten overschrijden.

Bekijk Product

PASSIEBLOEM EN INTERACTIE MET ANDERE MEDICATIE

Wees voorzichtig als je passiebloem inneemt met andere medicatie. Met name als je kalmerende middelen gebruikt. Denk aan alprazolam (Xanax), lorazepam (Ativan), temazepam (Restoril) en zolpidem (Ambien). De combinatie van deze medicijnen met passiebloem zorgt mogelijk voor extra verdoving.

Je zou ook voorzichtig moeten zijn als je bepaalde medicatie gebruikt voor het verlagen van de bloeddruk. Bijvoorbeeld enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), atenolol (Tenormin), amlodipine (Norvasc) en furosemide (Lasix). Als je passiebloemsupplementen inneemt in combinatie met deze medicatie, wordt je bloeddruk mogelijk te laag.

De alkaloïden in de passiebloem, met name harman en harmaline, versterken mogelijk ook de effecten van bepaalde antidepressiva, de zogenaamde monoamine-oxidaseremmers (MAOI’s). Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven bij stemmingsstoornissen. Denk aan depressies, paniekaanvallen en eetstoornissen. Voorzichtigheid is ook geboden met andere verdovende middelen, bijvoorbeeld uit de drogist. Ook daarvan versterkt mogelijk het effect.

Twijfel je ergens over of heb je vragen? Raadpleeg je huisarts of een gezondheidskundige voordat je producten of supplementen met passiebloem gebruikt.

TIPS

TIPS

De exotische passiebloem trekt de aandacht, waardoor ze heel geschikt is als accent bij de voordeur. Maar de bloemen trekken ook vlinders aan, die net zoveel van de plant houden als wij. Zet haar naast andere planten die vlinders aantrekken, zoals de vlinderstruik, ijzerhard, guldenroede of gele zonnehoed. Daarmee heb je de hele zomer prachtige vlinders in je tuin!

Er zijn veel verschillende soorten passiebloem om te kweken in je tuin. Afhankelijk van de soort zijn de bloemen geel, oranje, dieprood of paars. Een specifieke passiebloem, “Raspberry Strudel”, produceert zeer opvallende bloemen met prachtige roze en rode tinten.

Als je een soort zoekt die ook vruchten produceert, kies dan voor Passiflora edulis (“edulis” betekent eetbaar). Een populaire variëteit is de Maypop (Wilde abrikoos). Deze kom je vaak als wilde bloem tegen in het zuiden van de VS. Ze dankt haar naam aan het feit dat de vruchten open knappen, “poppen”, als je erop staat.

Related Story

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

ALLES WAT JE ZOU MOETEN WETEN OVER DE PASSIEBLOEM - CONCLUSIE

Passiebloem is een effectieve natuurlijke remedie die helpt bij diverse klachten. Met gedroogd passiebloemkruid en passiebloemextract van Zamnesia maak je eenvoudig thee en tincturen. Daarmee geniet je van de kalmerende en pijnstillende eigenschappen van de plant!

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.