Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Natuurlijke kruiden kunnen een fantastische bijdrage zijn aan een gezonde levensstijl en om natuurlijk energiek te blijven. In de huidige maatschappij, is het eenvoudig om op koffie en energiedrankjes te vertrouwen om de dag door te komen. Het probleem hiermee is dat cafeïne slechts een snelle opkikker levert van geleende energie, die onvermijdelijk leidt naar een dip waardoor je uitgeput en leeg voelt.

Er zijn vele kruiden die kunnen worden gebruikt om het lichaam te revitaliseren en de natuurlijke energiereserves te verhogen, zonder cafeïne. Er zijn geen plotselinge schommelingen en de kruiden kunnen zorgen voor een gebalanceerd gevoel van welzijn. Daarnaast zorgen ze niet voor verslaving, zoals bij cafeïne wel het geval is.

De volgende kruiden haalden onze top 15 natuurlijke supplementen en kunnen helpen het lichaam te verbeteren, onderhouden en revitaliseren.

1. Maca

Maca

Maca is een natuurlijke tonic en energiser die gevonden kan worden in de hoge bergachtige gebieden van de Andes. Het wordt door de Peruaanse bevolking gebruikt als afrodisiacum, supervoedsel en basis van hun dieet. Als een gevolg hiervan is Maca een enorm belangrijke plant voor de mensen in Peru, zowel economisch als cultureel. Het gebruik van Maca dateert terug naar het Incarijk, waar het werd gereserveerd voor de hogere klassen van de maatschappij, maar ook als beloning voor vermaarde krijgers om hen te helpen hun mogelijkheid tot vechten een oppepper te geven.

Dit veilige en voedzame kruid is tegenwoordig een zeer populair voedingssupplement en alternatief voor cafeïne binnen de westerse gemeenschap. Het is een perfecte, natuurlijke energiser en krachtgever. Het pept het natuurlijke energieniveau op, verbetert het uithoudingsvermogen en de conditie, balanceert de hormonen, verhoogt het testosteron, helpt bij het verlichten van menstruatieproblemen, werkt als een afrodisiacum en gedacht wordt dat het helpt bij symptomen van depressie, stress en angst. Deze effecten gaan hand in hand met een goede dosis vitaminen, mineralen en andere gezonde zuren, het is een all-round supervoedsel.

 Bekijk Maca

2. Yerba Mate

Yerba Mate

Mocht je het ritueel van cafeïne willen behouden, kunnen Yerba Mate en Guayusa een geweldig alternatief bieden voor je thee of koffie in de morgen. Beiden komen van dezelfde familie van cafeïnehoudende hulst bomen die worden gevonden in de regenwouden van Zuid-Amerika en gezet worden als een thee.

Yerba Mate en Guayusa zijn beiden voornamelijk stimulantia, hoewel het brede scala aan andere bestanddelen ze kwalificeren als een activerende algemene tonic. Ze hebben een bitterzoete smaak met een sterke aardse overtoon. Ze bevatten cafeïne, maar zowel Yerba Mate als Guayusa bevatten ook extra alkaloïden en verbindingen die het natuurlijke energieniveau van het lichaam oppeppen en verkwikken. Deze bestanddelen helpen het bloed te reinigen, stimuleren het hart, verbeteren de spijsvertering en behouden een gezonde stoelgang. Ze werken ook als anti-oxidanten, waarbij ze het lichaam beschermen van vrije radicalen. Verder bevatten Yerba Mate en Guayusa zeer weinig looizuur, in vergelijking met thee of koffie, wat inhoudt dat het minder zuur is en kan helpen de natuurlijke pH van het lichaam te behouden.

Bekijk Yerba Mate

3. Guayusa

4. Ephedra

Ephedra

Let op: Vanwege de onbekende aard van Ephedra en de mogelijke gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt, is Ephedra illegaal in veel landen, waaronder Nederland. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de juridische status van Ephedra in jouw land en de risico's die ermee worden geassocieerd.

Ephedra, ook bekend als Ma Huang en Mormon Tea is een klassieke stimulantia die al meer dan 5000 jaar wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De Chinezen hebben het kruid echter niet uitsluitend als stimulerend middel gebruikt, maar veel kleinere hoeveelheden werden voorgeschreven voor diverse aandoeningen, denk aan luchtweg- en urineweg problemen, maar ook als luchtweg verwijdend middel. In de traditionele Chinese kruidengeneeskunde, werd de giftigheid op lange termijn van ephedra al vroeg erkend, waarom het uitsluitend werd gebruikt in kleine hoeveelheden en beperkte duur.

Onderzoek naar de effecten heeft aangetoond dat ephedra de stofwisseling verhoogt, de hersenen stimuleert, hartslag verhoogt, transpiratie promoot en het luchtwegsysteem ontspant waardoor ademhalen gemakkelijker wordt. Dit kan allemaal helpen een zwak systeem op te starten of een gezond lichaam op te peppen. Hierom wordt het vaak gebruikt als hulpmiddel voor atleten, hoewel het voor veel professionele atleten een verboden stof is omdat veel sportorganisaties het beschouwen als een prestatieverhogende drug.

Over de controverse die rond Ephedra hangt wordt een enorme discussie gevoerd. Er is wetenschappelijk bewijs dat het veilig is, maar ook dat het schadelijk is. Het is nu een verboden stof in veel landen en het is gelinkt aan hartaanvallen, beroertes en sterfgevallen. Het gebrek aan meer onderzoek naar de zaak maakt het moeilijk te beoordelen hoe veilig het precies is.

5. Guarana

Bekijk Guarana

6. Betel Nut

Bekijk Betel Nut

7. Suma

Suma

Suma is een tonic plant die al generaties lang wordt gebruikt door de inheemse bevolking van Zuid-Amerika om de conditie en het uithoudingsvermogen te behouden die nodig is voor het jagen. Het werd op de Amerikaanse markt gebracht als Braziliaanse Ginseng, hoewel het op geen enkele manier gerelateerd is aan Ginseng.

Suma is een goed afgerond supplement en kan een opkikker leveren aan het immuunsysteem, uithoudingsvermogen verhogen, natuurlijke energie verbeteren, ontstekingen verminderen en zelfs ondersteunen bij het gevecht tegen diverse ziekten, mogelijk zelfs kanker. Volgens Dr. Oz, een beroemde dokter die een eigen TV show heeft, laat de wortel chemische stoffen vrij in de bloedbaan die kankercellen kunnen stoppen. Opgemerkt moet worden dat hiermee niet beweerd wordt dat het een geneesmiddel is en voordat het in deze situatie wordt genomen, wordt aangeraden medisch advies in te winnen.

Het zijn deze vele kwaliteiten die zo veel mensen overtuigd heeft van de energie leverende kwaliteiten van Suma, waarbij gebruikers worden verkwikt en het welzijn wordt verbeterd.

8. Kratom Thai

Bekijk Kratom Thai

9. Brahmi

Brahmi

Brahmi is een van de meest gangbare kruiden die worden gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en is beroemd om haar mentaal stimulerende effecten. Brahmi komt uit de moerasgebieden van Zuid-India en Australië en werkt internationaal aan een reputatie als neurologische tonic en biedt een alternatief voor de meer gebruikte energizers. Het wordt beschouwd als een natuurlijke nootropic.

Van Brahmi wordt aangenomen dat het verbeteringen aanbrengt in het (cognitieve) geheugen, wat de reden is dat het vaak gebruikt wordt door ouderen om hun hersenen in vorm te houden. Daarnaast is Brahmi een effectief adaptogen, die mensen helpt omgaan met stress, angst en symptomen van depressie. De combinatie van deze effecten levert een vitaal gevoel.

Opgemerkt moet worden dat Brahmi niet op een lege maag moet worden gebruikt, vanwege de chemische samenstelling die misselijkheid, krampen, een opgeblazen gevoel en diarree kan veroorzaken.

10. Ginkgo Biloba

Bekijk Ginkgo Biloba

11. Ashwagandha

Ashwagandha

Ashwagandha, soms ook wel "Indiase Ginseng" genoemd, is een traditioneel genezend kruid die veel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde op het Indiase subcontinent. De vertaling van Ashwagandha betekent "geur van het paard", omdat de verse wortels ruiken naar paardenurine. Het kruid kan worden gevonden in de drogere regionen zoals India, Noord-Amerika en het Midden-Oosten, maar het kan ook in mildere klimaten groeien, zoals delen van de VS.

Ashwagandha is een tonic die wordt gebruikt om het immuunsysteem te versterken na ziekte, energie te leveren en gebruikers helpt omgaan met stress en angst die vaak geassocieerd wordt met depressie. Deze voordelen maakten het middel wereldwijd populair.

Door deze toegenomen populariteit, werd ook de interesse van wetenschappers gewekt. Er is nu veel onderzoek beschikbaar over de plant en gezamenlijk zijn er meer dan 216 medicinale voordelen gevonden voor het gebruik van Ashwagandha. Sommige voordelen zijn: Verlaging van de cholesterol, ondersteunen van het immuunsysteem, bestrijden van stress, verminderen van angst en depressie, stabiliseren van bloedsuiker waardes, verminderen van de hersencel degeneratie en het verbeteren van leren, geheugen en reactietijd. Deze eigenschappen maken van Ashwagandha een goed, allround supplement die kan helpen bij het behouden van de natuurlijke energie.

12. Calamus

Bekijk Calamus

13. Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea, ook bekend als "Golden Root" wordt al lang door Scandinavische landen gekoesterd vanwege haar tonic en energie leverende kwaliteiten. Het werd door de Vikingen gebruikt om kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren en was gewild door Chinese keizers die het wilden gebruiken in hun alchemistische brouwsels. Het is een sterke plant die kan overleven in koude en vijandige locaties en er werd gedacht dat dit vermogen werd doorgegeven aan de gebruiker die het consumeerde.

Tegenwoordig wordt het nog steeds veel gebruikt vanwege de heilzame effecten. In Rusland wordt het gebruikt om te helpen bij vermoeidheid en om het concentratievermogen en het geheugen te verbeteren. In China gebruikt men het als dagelijks supplement om professionele atleten te ondersteunen bij hun training en om de conditie te verbeteren. Het vermogen om de stemming en lichamelijke capaciteiten te verbeteren maakt het een perfect natuurlijk middel voor iedereen die graag zijn eigen natuurlijke energievoorraad wil stimuleren en versterken.

14. Ginseng

Ginseng

Ginseng wordt al eeuwen gebruikt als traditioneel kruidengeneesmiddel in zowel Azië als de VS. Het is waarschijnlijk het meest populaire kruiden supplement ter wereld. Deze populariteit komt voor een groot deel uit de oude Chinese geneeskunde, waar Ginseng Panax, de inheemse soort, al duizenden jaren wordt gebruikt als algemene tonic voor de gezondheid. Vanwege deze ongelooflijke populariteit, wordt wilde ginseng overal teveel geoogst. Prijzen voor Ginseng zijn astronomisch hoog en welvarende Aziatische zakenlieden zijn bereid meer dan 200.000 USD te betalen voor oude, wild geoogste Ginseng.

Gingseng is een tonic, die wordt gebruikt om het lichaam in zijn geheel te verbeteren. Het levert energie, verbetert de weerstand tegen stress en ondersteunt het immuunsysteem. Om deze reden wordt Ginseng meestal gebruik door personen die zich vaak ziek, moe of gestrest voelen, maar het is ook een extreem goed supplement als aanvulling op een gezonde levensstijl.

Velen geloven dat er medicinale verschillen zijn tussen wilde en gekweekte ginseng. Ook is er een verschil tussen de Amerikaanse (bekend als Panax quinquefolius) en Aziatische ginseng, waarbij de laatste superieur is.

Vanwege de populariteit is er veel onderzoek gedaan naar Ginseng. Aangetoond is dat ginseng energie kan leveren en vermoeidheid bestrijdt, cognitieve functies verbetert, ontstekingen vermindert en mogelijk kan Ginseng helpen kanker te voorkomen. Hoewel ginseng veilig kan worden gebruikt, kan het in zeldzame gevallen ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Denk aan: Hoofdpijnen, misselijkheid, verhoogde hartslag, moeite met slapen en rusteloosheid.

Bekijk BlueXtreme

15. Kola Nut

Bekijk Kola Nut

Tonics, adaptogenen en stimulantia

Er zijn drie belangrijke groepen kruiden die dit doel dienen: tonics, adaptogenen en stimulantia. Hoewel deze allemaal energie leveren aan lichaam en geest, zit het verschil in de manier waarop.

Het woord "tonic" wordt tegenwoordig het meest gebruikt voor tonic water, bestaand uit water en kinine, een uit een plant verkregen alkaloïde die koorts verlagend, pijnstillend, ontstekingsremmend en tegen malaria werkt. Tonic water wordt gewoonlijk gebruikt om cocktails te mixen, maar tonic water heeft weinig van doen met de traditionele kruiden tonic. Een plant of kruid die als een tonic wordt beschouwd helpt over het algemeen de energie te verhogen via de stofwisseling, restaureert en behoudt balans over het dynamisch evenwicht en verbetert de weerstand en immuniteit.

Om te kwalificeren als een tonic, moet een kruid niet giftig zijn, zelfs niet bij langdurig gebruik, geen contra-indicaties hebben en bijdragen aan de algemene levensduur van het organisme. In de Chinese geneeskunde wordt grote nadruk gelegd op tonics en meer dan 50 kruiden worden als zodanig gebruikt. Een van de meest bekende tonics is de ginseng wortel, die wordt beschouwd als de meest waardevolle en effectieve van alle tonics.

De term "adaptogen" is vrij nieuw en kruiden in deze categorie zijn nauw verwant met tonics, zo niet gelijk aan tonics. Hoewel de term oorspronkelijk is bedacht door Russische onderzoekers om uitsluitend de effecten van Eleutherococcus Senticosus te beschrijven, werd het woord al snel geadopteerd en gebruikt voor andere kruiden.

De Chinese geneeskunde erkent de term niet en er kan gediscussieerd worden of uitsluitend een gebrek aan begrip voor de eigenschappen van een echte tonic tot de term "adaptogen" hebben geleid. Over het algemeen wordt gedacht dat de kwaliteit van adaptogenen ligt in hun vermogen om zich aan te passen aan de unieke omstandigheden van het lichaam, vandaar de naam.

Het vermogen zich aan te passen verwijst naar de twee-richtingsactie van een kruid, wat betekent dat het diverse lichaamsfuncties kan verhogen of verlagen om de homeostase te herstellen en het welzijn te verbeteren. Deze eigenschap behoort ook bij elke ware tonic. Farmacologisch gezien zijn tonics en adaptogenen hetzelfde. Het verschil komt uiteindelijk neer op terminologie en perspectief. Als een gevolg hiervan, zullen we vanaf nu uitsluitend de term tonic gebruiken.

Stimulantia, aan de andere kant, vallen duidelijk in een andere klasse dan tonics. Stimulantia zorgen niet voor het behoud van een homeostatische balans, in tegenstelling tot tonics. In plaats daarvan wekken zij een goed omschreven en specifieke reactie op, die plaatsvindt ongeacht de conditie van het lichaam. In andere woorden passen stimulantia zich niet aan de unieke omstandigheden van het lichaam aan, maar voeren betrouwbaar een bepaalde functie uit.

Farmacologische gesproken, werken stimulantia maar een richting op, wat kan leiden tot overstimulatie, uitputting en onbalans. Wanneer zij echter voorzichtig en punctueel worden gebruikt, kunnen zij energie leveren op aanvraag. Bekende stimulantia zijn cocaïne, cafeïne, ephedra en amfetaminen.

Kruiden & zaden