Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Natuurlijke kruiden zijn een uitstekende manier om energie te behouden. In de hedendaagse maatschappij komt er veel op je af en gebruik je al snel koffie en energiedrankjes om de dag door te komen. Helaas geven deze slechts tijdelijk energie. Uiteindelijk krijg je een dipje, waardoor je je juist uitgeput voelt.

Veel natuurlijke kruiden kunnen je lichaam revitaliseren en de energiereserves van je lijf aanvullen. De juiste planten kunnen daarbij een gebalanceerd gevoel van welbevinden bevorderen, zonder dat je afhankelijk hoeft te zijn van de krachtige energieboost van cafeïne, die niet zo lang aanhoudt.

Er zijn drie belangrijke categorieën kruiden die meer energie kunnen geven. Dat zijn tonicums, adaptogenen en stimulanten. Ze geven het lichaam en de geest allemaal energie, maar doen dat op verschillende manieren.

  • Tonicums: Als een kruid een zogenaamd 'tonicum' is, geeft de plant je een gevoel van balans en algemeen welbevinden. Een van de bekendste tonicums in deze categorie is ginsengwortel, een veelzijdig kruid waar we ons verderop in gaan verdiepen.
  • Adaptogenen: Deze kruiden danken hun naam aan het feit dat ze zich kunnen aanpassen (adapt) aan de omstandigheden in het menselijk lichaam. Men denkt dat ze fysiologische functies stimuleren of juist afremmen en daarmee voor balans zorgen. Tonicums en adaptogenen geven dezelfde reactie, maar verschillen qua terminologie en perspectief.
  • Stimulanten: Stimulanten ondersteunen het lichaam niet bij het ontwikkelen van balans, maar stimuleren een specifieke reactie. Daarbij maakt de lichaamsconditie niet uit. Zorgvuldig en punctueel gebruik kan een gecontroleerde energieprikkel geven. Wees je er echter van bewust dat dat niet altijd het enige effect is. Bekende stimulanten zijn cocaïne, cafeïne, ephedra en amfetamine.

DE 15 BESTE NATUURLIJKE KRUIDEN VOOR ENERGIE EN VITALITEIT

De volgende planten zijn de 15 beste natuurlijke kruiden die het lichaam kracht en energie kunnen geven en kunnen revitaliseren.

1. MACA

Maca

Maca is een natuurlijk tonicum dat energie geeft. Het groeit op hoogte in de Andes. De lokale bevolking van Peru gebruikt het als lustopwekkend middel en als superfood. Het is daarmee een van de bouwstenen van het eetpatroon van deze mensen. Maca is dan ook een essentiële plant voor de bevolking van Peru, zowel op economisch als op cultureel gebied.

Het gebruik van maca dateert uit de tijd van het Incarijk. Daarbij gebruikten alleen de bovenste lagen van de maatschappij de plant. Ook werd het gebruikt onder befaamde krijgers. Het zou hun vaardigheden in de strijd namelijk verbeteren. Ook nu is maca nog steeds een populair kruid in de Westerse samenleving. Daarbij hebben wij met name interesse in de wortel ervan. Het prettige effect hiervan gaat gepaard met een overvloed aan vitamines, mineralen en andere heilzame zuren.

Niet iedereen vindt de smaak van macawortel prettig. In poedervorm is het echter makkelijk toe te voegen aan smoothies of havermout voor de perfecte zoete traktatie.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Over Maca Moet Weten

2. YERBA MATÉ

Yerba Mate

Yerba maté is het natuurlijke antwoord op energiedrankjes. Het is daarbij te vergelijken met thee en koffie, omdat het ook een oppepper geeft en het smaakt ongeveer net zo als groene thee. Het effect ervan is echter uitzonderlijk.

Voor het maken van yerba maté kunnen de bladeren en stengels van de boom Ilex paraguariensis uit Zuid-Amerika worden gebruikt. Stammen van de Guarani-indianen deden deze ontdekking, maar tegenwoordig is het product ook te verkrijgen in onze online winkel. Yerba maté kan je stemming verbeteren omdat er cafeïne, vitamines en antioxidanten in zitten.

Houd er wel rekening mee dat grotere hoeveelheden de darmwerking kunnen stimuleren. Doe gewoonweg een paar volle theelepels in heet water en laat het 3–4 minuten trekken.

3. Bobinsana

Calliandra angustifolia - Bobinsana

Bobinsana, ook wel bekend als Calliandra angustifolia, is een plant die van oorsprong in het Amazonebekken van Zuid-Amerika voorkomt. Bobinsana wordt al van oudsher door de inheemse bevolking van deze regio gebruikt. Het is een stimulant die natuurlijke energie kan geven wanneer je dat het meest nodig hebt.

Sjamanen uit de Amazone geloven dat de 4-6m hoge struik gebruikers in staat stelt om spirituele energie aan te wenden in tijden van droefheid en verdriet, waarbij Bobinsana de verbinding met de natuur zou versterken.

Je kunt de potentiële effecten van Bobinsana op verschillende manieren ervaren. Het populairst is thee zetten van de bladeren en dit drinken. Deze methode wordt vaak gezien als de beste manier om van het kruid te profiteren.

4. KRATOM THAI

Kratom Thai

Mitragyna speciosa, beter bekend als kratom, is inheems in delen van Thailand, Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea. Kratom dankt haar effect aan haar bladeren. Die bevatten verscheidene actieve ingrediënten die soms euforische effecten hebben.

Kratom heeft echter niet overal in de wereld dezelfde reputatie. In delen van Maleisië is het gebruik ervan wijdverbreid. Lokale gemeenschappen gebruiken het daarbij in theebrouwsels. De plant groeit daar tenslotte van nature en dat is al eeuwenlang het geval. In andere regio's is sprake van strenger toezicht op het gebruik van kratom.

Een gemiddelde hoeveelheid Thaise kratom is alles wat je nodig hebt om de vitaliserende effecten van de plant te ervaren. Een correcte dosis is echter cruciaal, omdat een grotere dosering vaak het tegenovergestelde effect heeft. Daarbij voel je je eerder ontspannen in plaats van alert. Een lagere dosis genereert echter een stimulerende, energieke buzz, maar met een rustgevend gevoel van tevredenheid.

5. GUARANA

Guarana

Je herkent de naam guarana waarschijnlijk wel van de tientallen energiedrankjes die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Het is namelijk een van de belangrijkste bestanddelen ervan. De zaden van guarana bevatten zeer veel cafeïne. Dit maakt ze dan ook gewild op de markt van energieproducten.

Het hoge cafeïnegehalte kan voor mensen gunstig zijn. Van oorsprong gebruikte men de cafeïne echter als gifstof om planteneters te weren.

Guarana smaakt van zichzelf bitter en zuur. Je kunt het dus het beste oplossen in water om de smaak wat te verdoezelen. De Tupi en Guarana gebruiken guarana-zaden voor het maken van een speciaal soort brood. Dat raspen ze vervolgens en doen ze in heet water met suiker. Men denkt daarbij dat het antioxidantenprofiel van guarana hetzelfde is als van groene thee. Bij gebruik verbetert het mogelijk de concentratie, stemming en het libido.

6. KOLANOOT

KOLANOOT

De kolaboom uit de West-Afrikaanse regenwouden is zeer belangrijk. Lokale bewoners zijn vooral blij met de vruchten (of kolanoten) die boordevol cafeïne zitten. Ze kauwen hierop vanwege de verkwikkende eigenschappen ervan.

Tegenwoordig kweekt men deze boom ook buiten Afrika, met name in Californië, Turkije, Italië en een groot deel van Zuid-Europa. Het is niet echt een verrassing dat deze plant zo geliefd is. Extracten van kola, evenals van cocabladeren, zaten van oorsprong namelijk in het recept voor Coca-Cola. Dit iconische merk draagt die naam tot op de dag van vandaag, maar er zit geen coca en kola meer in.

Daarvoor was de kolanoot met name belangrijk voor het Igbo-volk uit het tegenwoordige Nigeria. Kolanoten aan gasten aanbieden gold alom als een teken van goede wil. Er ontstond zelfs een gezegde: ‘Hij die de kolanoot meebrengt, brengt leven’. Gelukkig kun je deze traditie doorgeven door de zaden tot poeder te vermalen en dit in een glas water te doen voor een krachtig tonicum.

7. GINSENG

Ginseng

Ginseng gebruikt men al eeuwenlang in zowel Azië als Amerika. Het is daarbij waarschijnlijk het populairste plantaardige supplement ter wereld. Ginseng was vooral populair in het oude China. Ginseng panax, de inheemse soort, gebruikt men al duizenden jaren als algemeen tonicum.

Aan die populariteit zit echter wel een keerzijde. Er is namelijk teveel wilde ginseng geoogst. Daardoor betalen mensen soms honderden of duizenden dollars voor de oogst van wilde ginseng. Dat is misschien een ongelooflijke prijs, maar sommigen geloven dat er een groot verschil bestaat tussen wilde ginseng en gekweekte variëteiten.

De plant geldt als een goed supplement ter aanvulling op of als stimulans van een gezonde levensstijl. Er zijn goedkopere, in Amerika gekweekte varianten te koop, maar nogmaals, mensen denken dat deze inferieur zijn aan Aziatische ginseng. Waar het ook vandaag komt (of hoeveel je ervoor betaalt), er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de plant. Er zijn daarbij tientallen papers verschenen die de vitaliserende invloed ervan ondersteunen.

8. EPHEDRA

Ephedra

Ephedra, ook bekend als ma huang, is een klassieke stimulant. In China gebruikt men het al meer dan 5000 jaar. Chinese alchemisten kwamen er al snel achter dat ephedra op lange termijn giftig is. Daarom adviseren we om alleen kleine doses te gebruiken.

Het controversiële kruid bevat diverse alkaloïde en niet-alkaloïde verbindingen. De plant heeft daarmee stimulerende effecten, maar is helaas ook in een groot deel van de moderne wereld verboden. Een van de meest voorkomende alkaloïden, efedrine, is in Amerika bijvoorbeeld niet toegestaan.

Omdat er nauwelijks uitgebreid onderzoek naar is gedaan, is het een uitdaging om erachter te komen hoe veilig ephedra echt is. Ongeacht wie gelijk heeft; we adviseren je altijd om de juridische status ervan te controleren.

9. BRAHMI

Brahmi

Brahmi kent veel verschillende namen, zoals waterhysop en Alzheimerplantje. Het is een meerjarige plant die populair is vanwege haar mentaal stimulerende effect. Het kruid groeit in de moerasgebieden van zuidelijk India, de Caraïben en Australië. Brahmi dankt daarbij haar effecten aan een specifieke groep fytonutriënten, de zogenaamde bacosiden.

Voor de bereiding voeg je het poeder toe aan heet water of thee om een rustgevend, plantaardig drankje te maken. Brahmi kun je het beste een aantal uur na het eten consumeren.

Een ander interessant kenmerk van brahmi is de voorliefde ervan voor waterrijke omstandigheden. Deze specifieke eigenschap maakt het een populaire plant voor aquariums. Het is dus ook te gebruiken ter decoratie van je vissenkom.

10. GINKGO BILOBA

Ginkgo Biloba

De ginkgoboom is zo oud, dat deze in sommige Chinese volkstradities als heilig wordt gezien. Er zijn sporen van deze boom gevonden die maar liefst 270 miljoen jaar oud zijn. De boom is vrijwel altijd hetzelfde gebleven, zonder naaste verwanten. De soort is ook tweehuizig. Ze kenmerkt zich dus door mannelijke en vrouwelijk varianten. Net zoals Cannabis sativa.

Dit essentiële verdedigingsmechanisme is waarschijnlijk de reden dat de boom zo lang ongestoord heeft kunnen overleven. Met al die tijd waarin de soort zich heeft kunnen aanpassen en ontwikkelen zijn de bladeren heel speciaal geworden. De moderne wetenschap heeft talrijke antioxidanten en stoffen tegen vrije radicalen gevonden in de blaadjes. Als je het bereidt, geeft het een vitaliserende buzz die te vergelijken is met thee of koffie.

Ginkgo is zeer belangrijk in diverse Oost-Aziatische en Zuidoost-Aziatische culturen. Het is daarbij de officiële boom van Tokyo. De bladeren zijn ook het symbool voor deze stad. Het interessante is bovendien dat het een van de weinige soorten is die de atoombom op Hiroshima in 1945 hebben overleefd.

11. ASHWAGANDHA

Ashwagandha

Ashwagandha, soms ook wel ‘Indische ginseng’ genoemd, is een traditioneel kruid dat men veel gebruikt op het Indiase subcontinent. De vertaling van ashwagandha is ‘geur van het paard’, omdat de verse wortels naar paardenpis ruiken.

Het kruid groeit van oorsprong in droge gebieden, zoals India, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar het kan ook in mildere klimaten voorkomen, bijvoorbeeld in delen van Amerika. De kleine struik heeft gele bloemen, maar die zijn niet zo interessant voor ons. Zo zijn de wortels in poedervorm te gebruiken vanwege de vitaliserende eigenschappen ervan.

Dat ashwagandha die eigenschappen heeft, dankt het kruid aan speciale fytochemicaliën, de zogenaamde withanoliden. Deze veelzijdige bestanddelen zijn qua chemische structuur vergelijkbaar met steroïden. Vanuit botanisch perspectief is het precieze doel ervan echter nog onbekend. Met bovenstaande eigenschappen is ashwagandha een verfijnd kruid voor het behouden van natuurlijke kracht.

12. KALMOES

Kalmoes

Mensen zijn al duizenden jaren bekend met de invloed van kalmoes. Het gebruik ervan is daarbij wijdverbreid in India en China. In Tibet verbrandde men het als wierook om de concentratie te verbeteren bij het mediteren.

In de Middeleeuwen verscheen kalmoes ook in Europa. Reizigers merkten dat het hun energie en uithoudingsvermogen gaf. Bovendien gebruikte men kalmoes in de parfumerie, voor het maken van snoep en zelfs in gepoederde pruiken!

Men kauwt de bladeren net zoals men dat doet met qat in Afrika of cocabladeren in Zuid-Amerika. Ook is het mogelijk er thee van te maken. Deze thee is vooral krachtig op een lege maag.

13. RHODIOLA ROSEA

Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea, ook bekend als ‘rozewortel’ is lange tijd gekoesterd in Scandinavische landen vanwege de vitaliserende eigenschappen ervan. De Vikingen gebruikten het omdat ze geloofden dat het zorgde voor meer uithoudingsvermogen. Ook Chinese keizers voegden het graag toe aan elixers.

Rhodiola rosea is een sterke plant die het goed doet onder koude en zware omstandigheden. Sommige mensen geloven dat zij die eigenschappen ook krijgen als ze het kruid consumeren. Dan moet je de bittere smaak echter niet erg vinden. De bladeren en scheuten eet men gewoonlijk rauw, maar de smaak kan overweldigend zijn.

In Rusland gebruikt men dit kruid voor diverse doeleinden. In China is het een alledaags supplement. Professionele atleten gebruiken het daarbij als hulpmiddel bij het trainen en verbeteren van het uithoudingsvermogen. Het kan bovendien je stemming verbeteren. Daardoor is dit kruid een perfecte keus voor iedereen die wel een oppepper kan gebruiken.

14. SUMA

Suma

Suma is een tonicum waarvan de wortels generatieslang door inheemse Zuid-Amerikaanse volkeren zijn gebruikt voor meer uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Dat was nodig bij het jagen (en bij activiteiten van seksuele aard). Het interessante is dat sumawortel in het Portugees ‘para tudo’ heet. Dat betekent ‘voor alles’. Deze naam dankt de plant waarschijnlijk aan haar veelzijdige eigenschappen.

Het duurde niet lang voordat het kruid op de Amerikaanse markt terechtkwam als Braziliaanse ginseng. Het is echter niet verwant aan ginseng. Dit was eerder een simpele manier om het op de markt te brengen; suma en ginseng hebben een vergelijkbaar effect.

De diverse en veelzijdige eigenschappen van suma vielen consumenten al gauw op. Veel mensen zijn daarbij lovend over de vitaliserende kwaliteiten ervan. Ze geven aan dat het kruid hernieuwde kracht biedt en dat het welbevinden erdoor verbetert.

15. BETELNOOT

Betel Nut

De betelplant is belangrijk in India, waar het Hindoeïsme deze plant speciale waarden toeschrijft. Bij inwijdingsceremonies in de traditie van transcendentale meditatie, brengt men onder andere een offer van betelblad. Dit ter nagedachtenis aan Sri Guru Dev Saraswati Brahmananda. In Sanskriet-teksten uit de eerste eeuw beschrijft men dat betelnoot 13 hemelse eigenschappen heeft.

De invloed van de plant is sindsdien verspreid over een groot deel van Azië. Al minstens 4000 jaar kauwt men daarbij op betelnoten. De doeleinden zijn echter divers. Het culturele belang van de betelnoot verschilt per regio.

In India heeft de betelnoot dus religieuze associaties, maar in Vietnam is het een belangrijk symbool voor het huwelijk. In Maleisië krijgen huisgasten vaak een betelblad en betelnoot als teken van gastvrijheid. Wat het belang van de betelnoot ook is, het kan goed voor je zijn. Probeer het dus eens en wie weet wat er gebeurt!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Jae Joon Wee, Kyeong Mee Park, & An-Sik Chung. (2011). Biological Activities of Ginseng and Its Application to Human Health - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Sana Ishaque, Larissa Shamseer, Cecilia Bukutu, & Sunita Vohra. (2012). Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Je bezoekt onze Nederlandse website.