Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Natuurlijke kruiden kunnen een fantastische bijdrage zijn aan een gezonde levensstijl en om natuurlijk energiek te blijven. In de huidige maatschappij, is het eenvoudig om op koffie en energiedrankjes te vertrouwen om de dag door te komen. Het probleem hiermee is dat cafeïne slechts een snelle opkikker levert van geleende energie, die onvermijdelijk leidt naar een dip waardoor je uitgeput en leeg voelt.

Er zijn vele kruiden die kunnen worden gebruikt om het lichaam te revitaliseren en de natuurlijke energiereserves te verhogen, zonder cafeïne. Er zijn geen plotselinge schommelingen en de kruiden kunnen zorgen voor een gebalanceerd gevoel van welzijn. Daarnaast zorgen ze niet voor verslaving, zoals bij cafeïne wel het geval is. De volgende kruiden haalden onze top 15 natuurlijke supplementen en kunnen helpen het lichaam te verbeteren, onderhouden en revitaliseren.

Opgelet: Wij doen geen medische claims over deze producten. Dit artikel is uitsluitend bedoeld ter informatie en gebaseerd op onderzoek zoals gepubliceerd door externe bronnen.

1. Maca

Maca

Maca is een natuurlijke tonic en energiser die gevonden kan worden in de hoge bergachtige gebieden van de Andes. Het wordt door de Peruaanse bevolking gebruikt als afrodisiacum, supervoedsel en basis van hun dieet. Als een gevolg hiervan is Maca een enorm belangrijke plant voor de mensen in Peru, zowel economisch als cultureel. Het gebruik van Maca dateert terug naar het Incarijk, waar het werd gereserveerd voor de hogere klassen van de maatschappij, maar ook als beloning voor vermaarde krijgers om hen te helpen hun mogelijkheid tot vechten een oppepper te geven.

Dit veilige en voedzame kruid is tegenwoordig een zeer populair voedingssupplement en alternatief voor cafeïne binnen de westerse gemeenschap. Het is een perfecte, natuurlijke energiser en krachtgever. Het pept het natuurlijke energieniveau op, verbetert het uithoudingsvermogen en de conditie, balanceert de hormonen, verhoogt het testosteron, helpt bij het verlichten van menstruatieproblemen, werkt als een afrodisiacum en gedacht wordt dat het helpt bij symptomen van depressie, stress en angst. Deze effecten gaan hand in hand met een goede dosis vitaminen, mineralen en andere gezonde zuren, het is een all-round supervoedsel.

Related Story

Maca: Alles Wat Je Weten Moet

2. Yerba Maté

Yerba Maté

Yerba maté is een energiedrankje dat de natuur ons geschonken heeft. Het wordt wel vergeleken met koffie of thee, want het wordt ook gebruikt vanwege het stimulerende effect. De smaak is vooral vergelijkbaar met groene thee. De effecten zijn echter nogal speciaal. 

De Ilex paraguariensis is een Zuid-Amerikaanse boom en van de bladeren en steeltjes kan yerba maté gebrouwen worden. Deze ontdekking danken we aan de Guarani stammen en kun je nu laten bezorgen via onze webwinkel. Het verbetert je stemming, omdat het cafeïne en vitamines bevat en optreedt als antioxidant. Ook kan het gebruikt worden voor het verlichten van pijn en hoofdpijn. Houd er rekening mee dat grotere hoeveelheden laxerend werken; gebruik dus niet teveel. De mineralen en voedingsstoffen die dit drankje bevat, hebben een positief effect op je gezondheid. Er is zelfs onderzoek dat suggereert dat het kan helpen bij de behandeling van obesitas.

3. Guayusa

Guayusa

Guayusa is ook een opmerkelijk kruid dat ontdekt is door Zuid-Amerikaanse stammen. Zo groeit het in Ecuador in de regenwouden. De hulstboom (Ilex guayusa) van de Amazone waar het brouwsel afkomstig van is, schenkt de bladeren aminozuren, antioxidanten en chemicaliën, vergelijkbaar met yerba maté. De smaak van guayusa is echter relatief zachter en minder bitter. Voor boeren die de planten plukken en ze op markten verkopen, is de plant bijzonder nuttig. Ook houdt dit het regenwoud in stand. De plant wordt al plusminus 2000 jaar gebruikt en tot op de dag van vandaag wordt het op markten in Colombia en Ecuador verkocht.

4. Kratom Thai

Kratom Thai

Je kunt de stimulerende effecten van Thaise kratom ervaren als je er een gemiddelde hoeveelheid van neemt. De bladeren van de kratom boom zijn zo stimulerend, dat ze soms worden ingezet als vervanging voor opiaten. De dosering is erg belangrijk; mensen kunnen er ten gevolge van hogere concentraties gesedeerd van raken. Lagere doseringen genereren een stimulerende, verheffende buzz, maar met een ontspannend gevoel van tevredenheid. Thaise kratom is een bijzonder stimulerende variëteit. Er wordt zelfs gespeculeerd dat het een noötropicum zou kunnen zijn. Zo zou het de concentratie kunnen verbeteren en de productiviteit van de geest mogelijk tot ongekende niveaus verheffen.

Het zou mogelijkerwijs bij verslavingsproblematiek gebruikt kunnen worden ter vervanging van andere substanties. Hoewel het gevaarlijk is om het in combinatie met een MOA-remmer te gebruiken, biedt het gezondheidsvoordelen bij gematigd, verantwoordelijk gebruik. Het veroorzaakt minder bijwerkingen dan koffie. Het zweten, opgejaagde gevoel en de effecten op je darmen door koffie treden niet op als je kratom gebruikt. Bovendien heeft kratom langer effect. Het zou bij een poging tot afvallen kunnen helpen door je eetlust te verminderen. Probeer het zelf eens en kijk wat er gebeurt.

Related Story

Kratom Informatie

5. Guarana

Guarana is een veelgebruikt ingrediënt in moderne energiedrankjes, omdat het veel cafeïne bevat. Ook in de originele vorm kan het veel voor je energie betekenen. Het is stimulerend, maar levert niet de intense energiekick die koffie veroorzaakt. Guarana heeft meer weg van de stimulerende qat bladeren.

Van zichzelf smaakt Guarana bitter en zuur, maar opgelost in water is het gezond. Houd er rekening mee dat het gewichtsverlies promoot, doordat de stofwisseling van vetten verbeterd wordt. Ook wordt gesuggereerd dat het goed is voor de geestelijke gezondheid, je alertheid, geheugen en zelfs je stemming. Over stemming gesproken, het werkt tevens als een mild afrodisiacum. En omdat het de vermoeidheid reduceert, geeft het je lichaam meer energie zodat je immuunsysteem bacteriën beter kan bestrijden.

Related Story

Guarana: Alles Wat Je Weten Moet

6. Kolanoot

Kolanoot

De kolaboom uit de West-Afrikaanse regenwouden is bijzonder belangrijk. De lokale bevolking vereert de cafeïnerijke bladeren van de boom al van oudsher. Het zou ze sterker maken als ze op de vruchten, die "kola noot" genoemd worden, kauwen. Tegenwoordig wordt de boom ook buiten Afrika gekweekt, met name in Californië, Turkije, Italië en een deel van Zuid-Europa. Het is niet zo verrassend dat deze plant zoveel aandacht krijgt gezien de effecten. Kola extract en de bladeren van de coca hebben deel uitgemaakt van het originele Coca-Cola recept. Het legendarische merk voert deze naam tot op de dag van vandaag, hoewel er geen kola en coca meer aan te pas komen.

Het feit dat kola deel uitmaakte van zo'n kostbaar recept is een soort nalatenschap aan de wereld. Ook voor die tijd was de kolanoot bijzonder belangrijk voor de Igbo stam uit wat we nu Nigeria noemen. Het aanbieden van kolanoten aan gasten werd gezien als een gebaar van goede wil. Er ontstond zelfs een gezegde: "Hij die kolanoten meebrengt, brengt leven mee". De kolanoot biedt een hele reeks gezondheidsvoordelen. Het verhoogt je energie, verbetert de stofwisseling en de weerstand. Bovendien bevordert het gewichtsverlies en een gezond ademhalingsstelsel. Naar verluidt, zou het ook migraine en maag-darmproblemen verlichten.

7. Ginseng

Ginseng

Ginseng wordt al eeuwen gebruikt als traditioneel kruidengeneesmiddel in zowel Azië als de VS. Het is waarschijnlijk het meest populaire kruiden supplement ter wereld. Deze populariteit komt voor een groot deel uit de oude Chinese geneeskunde, waar Ginseng Panax, de inheemse soort, al duizenden jaren wordt gebruikt als algemene tonic voor de gezondheid. Vanwege deze ongelooflijke populariteit, wordt wilde ginseng overal teveel geoogst. Prijzen voor Ginseng zijn astronomisch hoog en welvarende Aziatische zakenlieden zijn bereid meer dan 200.000 USD te betalen voor oude, wild geoogste Ginseng.

Gingseng is een tonic, die wordt gebruikt om het lichaam in zijn geheel te verbeteren. Het levert energie, verbetert de weerstand tegen stress en ondersteunt het immuunsysteem. Om deze reden wordt Ginseng meestal gebruik door personen die zich vaak ziek, moe of gestrest voelen, maar het is ook een extreem goed supplement als aanvulling op een gezonde levensstijl.

Velen geloven dat er medicinale verschillen zijn tussen wilde en gekweekte ginseng. Ook is er een verschil tussen de Amerikaanse (bekend als Panax quinquefolius) en Aziatische ginseng, waarbij de laatste superieur is.

Related Story

Ginseng: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

Vanwege de populariteit is er veel onderzoek gedaan naar Ginseng. Aangetoond is dat ginseng energie kan leveren en vermoeidheid bestrijdt, cognitieve functies verbetert, ontstekingen vermindert en mogelijk kan Ginseng helpen kanker te voorkomen. Hoewel ginseng veilig kan worden gebruikt, kan het in zeldzame gevallen ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Denk aan: Hoofdpijnen, misselijkheid, verhoogde hartslag, moeite met slapen en rusteloosheid.

8. Ephedra

Ephedra

Let op: Vanwege de onbekende aard van Ephedra en de mogelijke gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt, is Ephedra illegaal in veel landen, waaronder Nederland. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de juridische status van Ephedra in jouw land en de risico's die ermee worden geassocieerd.

Ephedra, ook bekend als Ma Huang en Mormon Tea is een klassieke stimulantia die al meer dan 5000 jaar wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De Chinezen hebben het kruid echter niet uitsluitend als stimulerend middel gebruikt, maar veel kleinere hoeveelheden werden voorgeschreven voor diverse aandoeningen, denk aan luchtweg- en urineweg problemen, maar ook als luchtweg verwijdend middel. In de traditionele Chinese kruidengeneeskunde, werd de giftigheid op lange termijn van ephedra al vroeg erkend, waarom het uitsluitend werd gebruikt in kleine hoeveelheden en beperkte duur.

Onderzoek naar de effecten heeft aangetoond dat ephedra de stofwisseling verhoogt, de hersenen stimuleert, hartslag verhoogt, transpiratie promoot en het luchtwegsysteem ontspant waardoor ademhalen gemakkelijker wordt. Dit kan allemaal helpen een zwak systeem op te starten of een gezond lichaam op te peppen. Hierom wordt het vaak gebruikt als hulpmiddel voor atleten, hoewel het voor veel professionele atleten een verboden stof is omdat veel sportorganisaties het beschouwen als een prestatieverhogende drug.

Over de controverse die rond Ephedra hangt wordt een enorme discussie gevoerd. Er is wetenschappelijk bewijs dat het veilig is, maar ook dat het schadelijk is. Het is nu een verboden stof in veel landen en het is gelinkt aan hartaanvallen, beroertes en sterfgevallen. Het gebrek aan meer onderzoek naar de zaak maakt het moeilijk te beoordelen hoe veilig het precies is.

9. Brahmi

Brahmi

Brahmi is een van de meest gangbare kruiden die worden gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en is beroemd om haar mentaal stimulerende effecten. Brahmi komt uit de moerasgebieden van Zuid-India en Australië en werkt internationaal aan een reputatie als neurologische tonic en biedt een alternatief voor de meer gebruikte energizers. Het wordt beschouwd als een natuurlijke nootropic.

Van Brahmi wordt aangenomen dat het verbeteringen aanbrengt in het (cognitieve) geheugen, wat de reden is dat het vaak gebruikt wordt door ouderen om hun hersenen in vorm te houden. Daarnaast is Brahmi een effectief adaptogen, die mensen helpt omgaan met stress, angst en symptomen van depressie. De combinatie van deze effecten levert een vitaal gevoel.

Opgemerkt moet worden dat Brahmi niet op een lege maag moet worden gebruikt, vanwege de chemische samenstelling die misselijkheid, krampen, een opgeblazen gevoel en diarree kan veroorzaken.

10. Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

De Oude Chinese geneeskunst wordt al duizenden jaren beoefend en maakt gebruik van een van de oudste boomsoorten ter wereld. De ginkgo is zo oud dat de boom in sommige volkstradities in China als heilig beschouwd wordt. Er zijn sporen van gevonden die dateren van een duizelingwekkende 270 miljoen jaar geleden. De boom is sindsdien niet veel veranderd en kent geen nauwe verwanten. Met zoveel tijd om een genetische nalatenschap te ontwikkelen, zijn de bladeren heel speciaal geworden.

Een oude Chinese volksremedie behelst het gebruik van ginkgo biloba, oftewel de bladeren ervan. De moderne wetenschap heeft ontdekt dat de blaadjes veel antioxidanten en vrije radicalen bevatten. Die zouden iets te maken kunnen hebben met de effecten die Chinese gebruikers vermelden. Ginkgo biloba is doorgaans gebruikt voor de behandeling van  ademhalingsziekten en het verbeteren van de bloedsomloop. Ook wordt verondersteld dat het cognitieve vaardigheden, zoals het geheugen, kan verbeteren. Je kunt rekenen op een stimulerende buzz, zoals van koffie of thee.

11. Ashwagandha

Ashwagandha

Ashwagandha, soms ook wel "Indiase Ginseng" genoemd, is een traditioneel genezend kruid die veel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde op het Indiase subcontinent. De vertaling van Ashwagandha betekent "geur van het paard", omdat de verse wortels ruiken naar paardenurine. Het kruid kan worden gevonden in de drogere regionen zoals India, Noord-Amerika en het Midden-Oosten, maar het kan ook in mildere klimaten groeien, zoals delen van de VS.

Ashwagandha is een tonic die wordt gebruikt om het immuunsysteem te versterken na ziekte, energie te leveren en gebruikers helpt omgaan met stress en angst die vaak geassocieerd wordt met depressie. Deze voordelen maakten het middel wereldwijd populair.

Door deze toegenomen populariteit, werd ook de interesse van wetenschappers gewekt. Er is nu veel onderzoek beschikbaar over de plant en gezamenlijk zijn er meer dan 216 medicinale voordelen gevonden voor het gebruik van Ashwagandha. Sommige voordelen zijn: Verlaging van de cholesterol, ondersteunen van het immuunsysteem, bestrijden van stress, verminderen van angst en depressie, stabiliseren van bloedsuiker waardes, en het verbeteren van leren, geheugen en reactietijd. Deze eigenschappen maken van Ashwagandha een goed, allround supplement die kan helpen bij het behouden van de natuurlijke energie.

12. Kalmoes

Kalmoes

Kalmoes is een heerlijk kruidige plant om te gebruiken. We adviseren echter zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven het NIET te nemen omdat het de baarmoeder stimuleert. Behalve dat, veroorzaakt gematigd gebruik geen vervelende bijwerkingen. De positieve effecten van kalmoes zijn al duizenden jaren bekend. Het duikt op in de Indiase, Ayurvedische geneeskunst voor het behandelen van rusteloosheid, koorts en geheugenverlies. Ook is het terug te vinden in de Oude Chinese geneeskunst. Tegen de middeleeuwen is het in Europa beland. En wat zijn de effecten dan?

Deze bladeren kunnen gekauwd worden, net zoals Afrikaanse qat of cocabladeren in Latijns-Amerika. Er kan bovendien thee van gezet worden en dat is een stuk krachtiger op een lege maag. Kalmoes wordt zelfs in Tibet als wierook verbrand om de concentratie tijdens het mediteren te verbeteren. Van kalmoes wordt algemeen verondersteld dat het je weerstand en energie een flinke boost geeft. Ook ademhalingsmoeilijkheden verbeteren erdoor en het werkt tevens als angstremmer. Het wordt echter vooral gebruikt bij spijsverteringsproblemen.

13. Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea, ook bekend als "Golden Root" wordt al lang door Scandinavische landen gekoesterd vanwege haar tonic en energie leverende kwaliteiten. Het werd door de Vikingen gebruikt om kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren en was gewild door Chinese keizers die het wilden gebruiken in hun alchemistische brouwsels. Het is een sterke plant die kan overleven in koude en vijandige locaties en er werd gedacht dat dit vermogen werd doorgegeven aan de gebruiker die het consumeerde.

Tegenwoordig wordt het nog steeds veel gebruikt vanwege de heilzame effecten. In Rusland wordt het gebruikt om te helpen bij vermoeidheid en om het concentratievermogen en het geheugen te verbeteren. In China gebruikt men het als dagelijks supplement om professionele atleten te ondersteunen bij hun training en om de conditie te verbeteren. Het vermogen om de stemming en lichamelijke capaciteiten te verbeteren maakt het een perfect natuurlijk middel voor iedereen die graag zijn eigen natuurlijke energievoorraad wil stimuleren en versterken.

14. Suma

Suma

Suma is een tonic plant die al generaties lang wordt gebruikt door de inheemse bevolking van Zuid-Amerika om de conditie en het uithoudingsvermogen te behouden die nodig is voor het jagen. Het werd op de Amerikaanse markt gebracht als Braziliaanse Ginseng, hoewel het op geen enkele manier gerelateerd is aan Ginseng.

Suma is een goed afgerond supplement en kan een opkikker leveren aan het immuunsysteem, uithoudingsvermogen verhogen, natuurlijke energie verbeteren, ontstekingen verminderen en zelfs ondersteunen bij het gevecht tegen diverse ziekten, mogelijk zelfs kanker. Opgemerkt moet worden dat hiermee niet beweerd wordt dat het een geneesmiddel is en voordat het in deze situatie wordt genomen, wordt aangeraden medisch advies in te winnen.

Het zijn deze vele kwaliteiten die zo veel mensen overtuigd heeft van de energie leverende kwaliteiten van Suma, waarbij gebruikers worden verkwikt en het welzijn wordt verbeterd.

15. Betelnoot

Betelnoot

De betel palm is heel belangrijk in India. De religieuze cultuur rond het Hindoeïsme heeft deze plant groot gewicht gegeven. Inwijdingsceremonieën bij de traditie van transcendentale meditatie gaan gepaard met het offeren van betelblad ter nagedachtenis aan Sri Guru Dev Saraswati Brahmananda. Teksten in het Sanskriet uit de eerste eeuw vermelden dat de betelnoot 13 hemelse eigenschappen heeft. Men zegt dat het winderigheid stopt, wormen doodt en slijm wegneemt. 

De invloed heeft zich sindsdien behalve in India over een groot gedeelte van Azië verspreid. Er wordt al ten minste 4000 jaar op betelnoot gekauwd. Afhankelijk van de verschillende regio's waar het geconsumeerd wordt, heeft het een lokaal cultureel belang. Hoewel het in India religieuze associaties heeft, is het in Vietnam een belangrijk huwelijkssymbool. In Maleisië bieden mensen die thuis bezoek krijgen hun gasten uit hoffelijkheid betelblad en betelnoot aan. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kan ook jij er voordeel van hebben.

Tonics, adaptogenen en stimulantia

Tonics, adaptogenen en stimulantia

Er zijn drie belangrijke groepen kruiden die dit doel dienen: tonics, adaptogenen en stimulantia. Hoewel deze allemaal energie leveren aan lichaam en geest, zit het verschil in de manier waarop.

Tonics

Het woord "tonic" wordt tegenwoordig het meest gebruikt voor tonic water, bestaand uit water en kinine, een uit een plant verkregen alkaloïde die koorts verlagend, pijnstillend, ontstekingsremmend en tegen malaria werkt. Tonic water wordt gewoonlijk gebruikt om cocktails te mixen, maar tonic water heeft weinig van doen met de traditionele kruiden tonic. Een plant of kruid die als een tonic wordt beschouwd helpt over het algemeen de energie te verhogen via de stofwisseling, restaureert en behoudt balans over het dynamisch evenwicht en verbetert de weerstand en immuniteit.

Om te kwalificeren als een tonic, moet een kruid niet giftig zijn, zelfs niet bij langdurig gebruik, geen contra-indicaties hebben en bijdragen aan de algemene levensduur van het organisme. In de Chinese geneeskunde wordt grote nadruk gelegd op tonics en meer dan 50 kruiden worden als zodanig gebruikt. Een van de meest bekende tonics is de ginseng wortel, die wordt beschouwd als de meest waardevolle en effectieve van alle tonics.

Adaptonegen

De term "adaptogen" is vrij nieuw en kruiden in deze categorie zijn nauw verwant met tonics, zo niet gelijk aan tonics. Hoewel de term oorspronkelijk is bedacht door Russische onderzoekers om uitsluitend de effecten van Eleutherococcus senticosus te beschrijven, werd het woord al snel geadopteerd en gebruikt voor andere kruiden.

De Chinese geneeskunde erkent de term niet en er kan gediscussieerd worden of uitsluitend een gebrek aan begrip voor de eigenschappen van een echte tonic tot de term "adaptogen" hebben geleid. Over het algemeen wordt gedacht dat de kwaliteit van adaptogenen ligt in hun vermogen om zich aan te passen aan de unieke omstandigheden van het lichaam, vandaar de naam.

Het vermogen zich aan te passen verwijst naar de twee-richtingsactie van een kruid, wat betekent dat het diverse lichaamsfuncties kan verhogen of verlagen om de homeostase te herstellen en het welzijn te verbeteren. Deze eigenschap behoort ook bij elke ware tonic. Farmacologisch gezien zijn tonics en adaptogenen hetzelfde. Het verschil komt uiteindelijk neer op terminologie en perspectief. Als een gevolg hiervan, zullen we vanaf nu uitsluitend de term tonic gebruiken.

Stimulantia

Stimulantia, aan de andere kant, vallen duidelijk in een andere klasse dan tonics. Stimulantia zorgen niet voor het behoud van een homeostatische balans, in tegenstelling tot tonics. In plaats daarvan wekken zij een goed omschreven en specifieke reactie op, die plaatsvindt ongeacht de conditie van het lichaam. In andere woorden passen stimulantia zich niet aan de unieke omstandigheden van het lichaam aan, maar voeren betrouwbaar een bepaalde functie uit.

Farmacologische gesproken, werken stimulantia maar een richting op, wat kan leiden tot overstimulatie, uitputting en onbalans. Wanneer zij echter voorzichtig en punctueel worden gebruikt, kunnen zij energie leveren op aanvraag. Bekende stimulantia zijn cocaïne, cafeïne, ephedra en amfetaminen.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Kruiden & zaden