Maca: Alles Wat Je Weten Moet

Maca: Alles Wat Je Weten Moet
Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:
Lepidium Meyenii

Inhoudsopgave:

Wat Is Maca: Lepidium Meyenii

Maca (Lepidium Meyenii), ook bekend als Pepperweed en Peruaanse Ginseng, is een inheemse plant van het Andesgebergte, waar het al duizenden jaren van groot cultureel belang is. Het is een kruidachtige, tweejarige plant uit de kruisbloemigen familie. Deze familie bevat meer dan 3700 soorten, die over de hele wereld kunnen worden gevonden.

Maca groeit 3.800 - 4.800 meter boven de zeespiegel, in een smalle, hooggelegen zone in het Andesgebergte. Ze kan overleven in deze ruwe omgeving vanwege haar extreme tolerantie voor vorst.

De groeigewoonten, grootte en verhoudingen van maca zijn vergelijkbaar met die van een raap. De voornaamste groei van de plant gebeurt ondergronds, waar haar geprezen wortels zich ontwikkelen. Bovengronds, ontwikkelt Maca een grote hoeveelheid dunne, scheut-achtige bladeren die over de grond kruipen. Deze bladeren kunnen wel 20cm lang worden en zich ontwikkelen in een rozet, waarvan de buitenste bladeren worden vervangen door nieuwe vanuit het midden, zodra zij afsterven.

Vanwege de barre locatie van haar inheemse locatie, vertrouwt Maca vaak op zelfbestuiving om zich voort te planten. De centrale bloemtros produceert een paar gebroken witte bloemen die zich uiteindelijk om te zetten in fruit, met 2 zaden per stuk. Door de korte lichtperiode waar ze in de Andes aan wordt blootgesteld, kan de hele levenscyclus van maca een langere tijd in beslag nemen. Onder optimale omstandigheden kan Maca haar levenscyclus binnen een jaar afronden, waardoor sommigen menen of geloven dat zij geclassificeerd dient te worden als een eenjarige plant.

De wortel wordt geoogst voor haar actieve eigenschappen. Deze wortel heeft vaak een driehoekige vorm, maar dit kan van plant tot plant verschillen. De wortel kan ook diverse kleuren hebben, waaronder goud, crème, groen, zwart, rood of paars. Deze kleuren zijn te wijten aan verschillende fenotypes en zijn een goede indicatie van de effecten die ze kunnen hebben op het menselijk lichaam. Van crèmekleurige Maca wortels bijvoorbeeld, die enorm populair zijn in Peru, wordt gedacht dat ze veel zoeter zijn en dat ze groter worden; van donkere of zwarte Maca wortels wordt gedacht dat zij het beste zijn om de conditie en energie te verhogen; zij smaken echter wel bitter. Rode Maca wint aan populariteit, nu klinisch is aangetoond dat zij de grootte van de prostaat bij ratten1 deden afnemen.

De voordelen van Maca kunnen worden verkregen door het eten van zowel verse als gedroogde wortel. Gedroogd komt het meeste voor, omdat dit makkelijker te bewaren is en de distributie aan de wereldmarkt eenvoudiger maakt.

Geschiedenis Van Maca

Geschiedenis van Maca

Maca (Lepidium Meyenii) wordt al duizenden jaren gebruikt door de inheemse bevolking van het Andesgebergte. Archeologische opgravingen vonden bewijs voor primitieve kweek van Maca die dateert uit 1600 vC. Ander archeologisch en cultureel bewijs suggereert dat het ongeveer 2000 jaar geleden door het Incarijk werd omarmd en gedomesticeerd.

Zelfs toen werd Maca al gezien als een supervoedsel. Het gebruik ervan was een exclusief voorrecht voor de rijkere klassen van de maatschappij en een beloning voor bewezen krijgers, die het als hulpmiddel in de strijd gebruikten. Gezegd wordt, dat Maca de bron was van de legendarische kracht en uithoudingsvermogen die de Incakrijgers in de strijd lieten zien en ook dat het de reden was dat de vrouwen van de veroverden moesten worden beschermd tegen de krijgers, om de extreme viriliteit en seksuele lusten, waarmee de Maca hen overmeesterden, te vermijden.

Tegenwoordig wordt Maca door de inheemse Peruanen, die in de bergen wonen, gezien als een waardevol handelsartikel. Niet alleen is het de basis van hun dagelijkse dieet (omdat er niet veel anders groeit), maar het wordt ook gebruikt om te verkopen en te handelen met lager gelegen gebieden om andere gewassen te verkrijgen, zoals rijst en maïs. Maca kan nu in heel Peru worden gevonden, waar het wordt gebruikt om frisdrank, jam en andere etenswaren te maken.

De westerse wereld erkende Maca in 1843, toen het door Gerhard Walpers werd omschreven, maar pas zeer recent is haar populariteit toegenomen. Om je een idee te geven van de huidige markt: In 1994 werden minder dan 50 hectaren gewijd aan de kweek van Maca; in 1999 was dit toegenomen naar 1200 hectaren en dit stijgt nog steeds.

Waarom is het ineens zo populair geworden in het Westerse dieet? Nou, we kunnen dit toeschrijven aan de huidige culturele nadruk op een gezonde levensstijl en het toenemende bewijs voor de rol die supervoedsel daarin kan spelen. De chemische en nutritionele samenstelling van Maca, maken het een ideaal supervoedsel en het extra voordeel is dat zij ook nog eens bekend staat als afrodisiacum.

De huidige vraag naar Maca is hoger dan ooit en de populariteit neemt alleen maar toe nu het algemene erkenning krijgt.

Maca

Bekijk product

Effecten Van Maca

Effecten van Maca

Maca wordt met reden beschouwd als supervoedsel. Bij langdurig gebruik, biedt het veel voordelen die de kwaliteit van je leven dramatisch kunnen verbeteren.

Hieronder vind je een aantal van de voordelen waarvan wordt gedacht dat deze te maken hebben met het gebruik van Maca:

Geslachtsdrift en vruchtbaarheid

Hierom staat Maca het meest bekend in de westerse wereld. Het is aangetoond dat Maca kan helpen de vruchtbaarheid te bevorderen2 bij zowel mannen als vrouwen, kan helpen bij impotentie en de mannelijke geslachtsdrift3 kan verhogen.

Energie

Nog een belangrijke toepassing van Maca. De meeste mensen voelen de energieboost direct. Het kan een geweldige vervanger zijn voor koffie omdat het niet de verslavende eigenschappen heeft als cafeïne.

Uithoudingsvermogen

Van Maca wordt gezegd dat het het uithoudingsvermogen verbetert4 bij langdurig gebruik en de gebruiker energie geeft.

Geheugen

Maca verbetert het leervermogen en het geheugen5; het maakt de gebruiker ook meer bewust en alert.

Stimuleert Immuunsysteem

De gezonde vetzuren van Maca maken het een geweldig natuurlijk ontsmettend en schimmelwerend middel. Wanneer dit wordt gecombineerd met de grote hoeveelheden vitaminen en voedingsstoffen in Maca, kan het fungeren als een uitmuntende stimulans voor het immuunsysteem.

Genezing

Maca stimuleert de snelheid waarmee bloed in wonden klontert, maar ook is het goed voor de bloedsomloop in zijn geheel.

Gerelateerd artikel

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Voedingsstoffen En Chemie

Maca is extreem rijk aan voedingsstoffen. Het bestaat uit ongeveer 60-75% koolhydraten, 8,5% vezels, 10-14% eiwit en 2,2% lipiden. De meerderheid van het aanwezige eiwit in Maca komen in de vorm van polypeptiden en zeer gunstig aminozuren. Daarnaast bevat 100g gedroogde wortel ook ongeveer 250 mg calcium, 2g kalium en 15mg ijzer plus een overvloed aan gezonde vetzuren (zoals linoleenzuur, palmitinezuur en oliezuur).

Maca bevat een hoge dosering vitaminen, zoals C en B2 en een aantal alkaloïden en mineralen.

Chemische analyse van Maca heeft aangetoond dat het p-methoxybenzyl isothiocyanaat bevat, wat weer geassocieerd wordt met het opwekken van lustgevoelens. Vier verschillende alkaloïden zijn ook als aanwezig geïdentificeerd, hoewel nog niet exact bekend is welke deze zijn.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.