Maca: Alles Wat Je Weten Moet

Maca: Alles Wat Je Weten Moet
Lepidium Meyenii

Inhoudsopgave:

Wat is Maca: Lepidium Meyenii

Maca (Lepidium Meyenii), ook bekend als Pepperweed en Peruaanse Ginseng, is een inheemse plant van het Andesgebergte, waar het al duizenden jaren van groot cultureel belang is. Het is een kruidachtige, tweejarige plant uit de kruisbloemigen familie. Deze familie bevat meer dan 3700 soorten, die over de hele wereld kunnen worden gevonden.

Maca groeit 3.800 - 4.800 meter boven de zeespiegel, in een smalle, hooggelegen zone in het Andesgebergte. Ze kan overleven in deze ruwe omgeving vanwege haar extreme tolerantie voor vorst.

De groeigewoonten, grootte en verhoudingen van maca zijn vergelijkbaar met die van een raap. De voornaamste groei van de plant gebeurt ondergronds, waar haar geprezen wortels zich ontwikkelen. Bovengronds, ontwikkelt Maca een grote hoeveelheid dunne, scheut-achtige bladeren die over de grond kruipen. Deze bladeren kunnen wel 20cm lang worden en zich ontwikkelen in een rozet, waarvan de buitenste bladeren worden vervangen door nieuwe vanuit het midden, zodra zij afsterven.

Vanwege de barre locatie van haar inheemse locatie, vertrouwt Maca vaak op zelfbestuiving om zich voort te planten. De centrale bloemtros produceert een paar gebroken witte bloemen die zich uiteindelijk om te zetten in fruit, met 2 zaden per stuk. Door de korte lichtperiode waar ze in de Andes aan wordt blootgesteld, kan de hele levenscyclus van maca een langere tijd in beslag nemen. Onder optimale omstandigheden kan Maca haar levenscyclus binnen een jaar afronden, waardoor sommigen menen of geloven dat zij geclassificeerd dient te worden als een eenjarige plant.

De wortel wordt geoogst voor haar actieve eigenschappen. Deze wortel heeft vaak een driehoekige vorm, maar dit kan van plant tot plant verschillen. De wortel kan ook diverse kleuren hebben, waaronder goud, crème, groen, zwart, rood of paars. Deze kleuren zijn te wijten aan verschillende fenotypes en zijn een goede indicatie van de effecten die ze kunnen hebben op het menselijk lichaam. Van crèmekleurige Maca wortels bijvoorbeeld, die enorm populair zijn in Peru, wordt gedacht dat ze veel zoeter zijn en dat ze groter worden; van donkere of zwarte Maca wortels wordt gedacht dat zij het beste zijn om de conditie en energie te verhogen; zij smaken echter wel bitter. Rode Maca wint aan populariteit, nu klinisch is aangetoond dat zij de grootte van de prostaat bij ratten1 deden afnemen.

De voordelen van Maca kunnen worden verkregen door het eten van zowel verse als gedroogde wortel. Gedroogd komt het meeste voor, omdat dit makkelijker te bewaren is en de distributie aan de wereldmarkt eenvoudiger maakt.

Geschiedenis van Maca

Geschiedenis van Maca

Maca (Lepidium Meyenii) wordt al duizenden jaren gebruikt door de inheemse bevolking van het Andesgebergte. Archeologische opgravingen vonden bewijs voor primitieve kweek van Maca die dateert uit 1600 vC. Ander archeologisch en cultureel bewijs suggereert dat het ongeveer 2000 jaar geleden door het Incarijk werd omarmd en gedomesticeerd.

Zelfs toen werd Maca al gezien als een supervoedsel. Het gebruik ervan was een exclusief voorrecht voor de rijkere klassen van de maatschappij en een beloning voor bewezen krijgers, die het als hulpmiddel in de strijd gebruikten. Gezegd wordt, dat Maca de bron was van de legendarische kracht en uithoudingsvermogen die de Incakrijgers in de strijd lieten zien en ook dat het de reden was dat de vrouwen van de veroverden moesten worden beschermd tegen de krijgers, om de extreme viriliteit en seksuele lusten, waarmee de Maca hen overmeesterden, te vermijden.

Tegenwoordig wordt Maca door de inheemse Peruanen, die in de bergen wonen, gezien als een waardevol handelsartikel. Niet alleen is het de basis van hun dagelijkse dieet (omdat er niet veel anders groeit), maar het wordt ook gebruikt om te verkopen en te handelen met lager gelegen gebieden om andere gewassen te verkrijgen, zoals rijst en maïs. Maca kan nu in heel Peru worden gevonden, waar het wordt gebruikt om frisdrank, jam en andere etenswaren te maken. In de Peruaanse kruidengeneeskunde wordt aangenomen dat Maca helpt met bloedarmoede, tuberculose, menstruatiestoornissen en ook steriliteit.

De westerse wereld erkende Maca in 1843, toen het door Gerhard Walpers werd omschreven, maar pas zeer recent is haar populariteit toegenomen. Om je een idee te geven van de huidige markt: In 1994 werden minder dan 50 hectaren gewijd aan de kweek van Maca; in 1999 was dit toegenomen naar 1200 hectaren en dit stijgt nog steeds.

Waarom is het ineens zo populair geworden in het Westerse dieet? Nou, we kunnen dit toeschrijven aan de huidige culturele nadruk op een gezonde levensstijl en het toenemende bewijs voor de rol die supervoedsel daarin kan spelen. De chemische en nutritionele samenstelling van Maca, maken het een ideaal supervoedsel en het extra voordeel is dat zij ook nog eens bekend staat als afrodisiacum.

De huidige vraag naar Maca is hoger dan ooit en de populariteit neemt alleen maar toe nu het algemene erkenning krijgt.

Maca

Bekijk product

Effecten van Maca

Effecten van Maca

Maca wordt met reden beschouwd als supervoedsel. Bij langdurig gebruik, biedt het veel gezondheidsvoordelen die de kwaliteit van je leven dramatisch kan verbeteren. En een theelepel levert slechts 10 calorieën!

Hieronder vind je een aantal van de gezondheidsvoordelen waarvan wordt gedacht dat deze te maken hebben met het gebruik van Maca:

Geslachtsdrift en vruchtbaarheid

Hierom staat Maca het meest bekend in de westerse wereld. Het is aangetoond dat Maca kan helpen de vruchtbaarheid te bevorderen2 bij zowel mannen als vrouwen, kan helpen bij impotentie en de mannelijke geslachtsdrift3 kan verhogen.

Energie

Nog een belangrijke toepassing van Maca. De meeste mensen voelen de energieboost direct. Het kan een geweldige vervanger zijn voor koffie omdat het niet de verslavende eigenschappen heeft als cafeïne.

Uithoudingsvermogen

Van Maca wordt gezegd dat het het uithoudingsvermogen verbetert4 bij langdurig gebruik en de gebruiker energie geeft.

Geheugen

Maca verbetert het leervermogen en het geheugen5; het maakt de gebruiker ook meer bewust en alert.

Migraines

De meeste migraines zijn te wijten aan hormonale onbalans6. Maca werkt met het lichaam samen om deze te balanceren en helpt het lichaam bij het meer consistent en effectief produceren van hormonen.

Stimuleert Immuunsysteem

De gezonde vetzuren van Maca maken het een geweldig natuurlijk ontsmettend en schimmelwerend middel. Wanneer dit wordt gecombineerd met de grote hoeveelheden vitaminen en voedingsstoffen in Maca, kan het fungeren als een uitmuntende stimulans voor het immuunsysteem.

Schildklier

Deze klier is verantwoordelijk voor de snelheid waarmee het lichaam voedingsstoffen in energie omzet. De alkaloïden in Maca helpen de snelheid, waarmee de schildklier de stofwisseling regelt van zowel calcium en het bloed, te verhogen.

Stress

Regelmatig gebruik van Maca kan de impact van stress7, zowel lichamelijk als mentaal, helpen verminderen. Dit is handig als je een baan hebt waarbij je onder spanning staat. Maca helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk8, waardoor je de controle houdt.

Alvleesklier

Maca kan helpen om je alvleesklier te stimuleren, waardoor het niveau van het bloedsuiker veel efficiënter wordt behouden.

Genezing

Maca stimuleert de snelheid waarmee bloed in wonden klontert, maar ook stimuleert ze de bloedsomloop in zijn geheel.

Menstruele- en overgangsklachten

Over Maca is gemeld dat ze een aantal van de symptomen van menopauze9 helpt verlichten, zoals opvliegers. Ook wordt gedacht dat het vrouwen helpt bij het behouden van een regelmatige cyclus.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel mogelijke voordelen bij het langdurig gebruik van Maca. Het wordt al duizenden jaren beschouwd als een supervoedsel en dit zal nog jaren zo blijven. Nog even een advies: Neem niet te snel te veel, het kan een schok zijn voor je systeem. Zorg ervoor dat je binnen de aangeraden dosering blijft.

We proberen je te voorzien van de best mogelijke informatie over kruiden en planten. Maar deze informatie zou geen professioneel advies van een arts moeten vervangen.

Related Story

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Dosering en Bereiding

Dosering en Bereiding

Maca wortel kan zowel vers als gedroogd worden gegeten. Gezegd wordt, dat de Peruaanse bevolking wel een pond verse Maca per dag eet! Je zult ontdekken dat de gedroogde wortel het meest voorkomt, omdat het wel 7 jaar kan worden bewaard en het eenvoudiger te vervoeren is.

De wortel is voor de meeste mensen het meest interessant, maar het is zeldzaam dit in rauwe vorm te krijgen. Over het algemeen wordt Maca verkocht als een poeder. Hiervan moet je porties van 450mg gebruiken, 3 maal per dag met voedsel of vloeistof. Het is ook mogelijk Maca in capsule vorm te kopen, waarvan de hoeveelheid al is afgemeten en verpakt in eenvoudig in te nemen pillen; maar dit maakt het wel lastiger om creatief te zijn met Maca, die kan worden verwerkt in vele recepten. De poeder heeft een milde, nootachtige smaak die een maaltijd echt kan verbeteren.

Een goed voorbeeld is het toevoegen van Maca poeder aan een chocolade smoothie of een toetje. De subtiele nootachtige smaak zal echt waarde toevoegen aan een recept.

Het wordt niet aangeraden het poeder puur te nemen omdat dit behoorlijk machtig kan zijn. Je kunt het mengen met heet of koud water, of het over voedsel strooien voor een eenvoudig te bereiden dosering; dit maak het veel makkelijker om in te nemen. Het wordt ook niet aangeraden het tussen maaltijden door in te nemen, omdat je lichaam het dan niet zo efficiënt opneemt.

Voedingsstoffen en Chemie

Maca is extreem rijk aan voedingsstoffen. Het bestaat uit ongeveer 60-75% koolhydraten, 8,5% vezels, 10-14% eiwit en 2,2% lipiden. De meerderheid van het aanwezige eiwit in Maca komen in de vorm van polypeptiden en zeer gunstig aminozuren. Daarnaast bevat 100g gedroogde wortel ook ongeveer 250 mg calcium, 2g kalium en 15mg ijzer plus een overvloed aan gezonde vetzuren (zoals linoleenzuur, palmitinezuur en oliezuur).

Maca bevat een hoge dosering vitaminen, zoals C, B2 en B12 en een aantal alkaloïden en mineralen.

Chemische analyse van Maca heeft aangetoond dat het p-methoxybenzyl isothiocyanaat bevat, wat weer geassocieerd wordt met het opwekken van lustgevoelens. Vier verschillende alkaloïden zijn ook als aanwezig geïdentificeerd, hoewel nog niet exact bekend is welke deze zijn. Van alkaloïden in planten van dezelfde familie is echter ontdekt dat zij preventief werken tegen kanker, dus het is waarschijnlijk dat Maca ook enkele van deze eigenschappen bezit.

Natuurlijke Viagra?

Natuurlijke Viagra?

Maca staat erom bekend zowel een afrodisiacum als een vruchtbaarheidsbehandeling te zijn.

Dat Maca een effect had op de seksuele gezondheid van levende wezens, werd voor het eerst ontdekt door herders in het Andesgebergte. Zij merkten dat hun kuddes meer viriel en vruchtbaar waren, nadat zij hen Maca hadden gevoerd. Dit is recentelijk bevestigd in een onderzoek10 dat aantoonde dat Maca het aantal zaadcellen bij vee verhoogde.

Er is recentelijk ook veel onderzoek gedaan naar de beweringen dat Maca de geslachtsdrift vergroot en helpt bij impotentie.

Italiaanse onderzoekers gaven 50 mannen die leden aan erectiestoornissen11 ofwel een dagelijkse dosis Maca ofwel een placebo, gedurende 12 weken. Zij ontdekten dat, hoewel beide groepen verbetering meldden, de Maca groep een veel grotere verbetering rapporteerde dan de placebo groep.

Ander onderzoek12, uitgevoerd door Britse wetenschappers, volgde de energie en seksuele driften van wielrenners. Ze hielden bij hoelang de groep erover deed om 40km te fietsen en vroegen hen vervolgens een enquete in te vullen over seksueel verlangen. Na dit basis onderzoek, gaven zij de helft van de groep een dagelijkse dosis Maca terwijl de andere helft een placebo kreeg. Na twee weken werden de wielrenners opnieuw gevraagd 40km af te leggen, gevolgd door alweer een enquete. Ze ontdekten dat de groep op Maca de 40km sneller aflegde dan hun oorspronkelijke tijd en dat zij ook een verbeterde seksuele drift aangaven; dit suggereert dat Maca inderdaad werkt als een lustopwekkend middel.

Tot slot verrichtte het Massachusetts General Hospital in Bosten hun eigen onderzoek13. Een groep patiënten, lijdend aan een gebrek aan seksuele driften vanwege SSRI medicatie, werd in drie groepen opgedeeld. Een groep ontving een placebo, de andere een kleine dosis Maca en de derde een grote dosis Maca. Zij ontdekten dat, vergeleken met de placebo groep, beide Maca groepen een toegenomen seksuele drift rapporteerden, terwijl de groep met de hoogste dosering ook een verbetering in het seksueel functioneren rapporteerde.

Het onderzoek naar de lustopwekkende eigenschappen van Maca is nog steeds gaande, omdat het concept relatief nieuw is in de Westerse wereld. Echter suggereren huidige bevindingen, dat Maca op de een of andere manier het seksuele verlangen en de prestaties verbetert van personen die het gedurende een langere periode gebruiken.

Related Story

Top 20 Afrodisiaca Over De Hele Wereld
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.