Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Gifsla

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Gifsla
Lactuca Virosa

Begin 19de eeuw is gifsla als vervanger voor opium gebruikt. Tegenwoordig is het te koop als legale kruidenremedie. Lees verder en ontdek alles wat je zou moeten weten over gifsla; de geschiedenis, gebruiksmogelijkheden, bijwerkingen, maar ook het determineren en bereiden van je eigen remedie.

 

HEB JIJ WELEENS VAN GIFSLA GEHOORD?

Gifsla is geen slasoort die je in de supermarkt vindt, maar kent wel een rijke geschiedenis als holistische pijnstiller. Je hebt waarschijnlijk nog nooit van deze plant gehoord. Maar nu wordt het spannend. Gifsla noemen we ook wel "opium lettuce" of "wild lettuce" en dat klinkt veelbelovend.

Gifsla (Lactuca virosa) komt voor in Europa tot het Midden-Oosten en in Noord-Amerika. Het is een eenjarige of tweejarige plant die behoort tot de samengesteldbloemigen en bloeit halfjaarlijks. Dat laatste feitje is belangrijk, met name wat betreft het bereiden ervan. Daar komen we straks op terug. Nu je wat basisfeitjes over de plant weet, gaan we verder met de meer boeiende kant van het verhaal. Gifsla is namelijk een veelzijdige pijnstiller.

GIFSLA IS EEUWENLANG MEDICINAAL GEBRUIKT

GIFSLA IS EEUWENLANG MEDICINAAL GEBRUIKT

Er bestaat veel anekdotisch historisch bewijs van het gebruik van de plant. Toch lijkt het erop dat ook de wetenschap aantoont dat gifsla in staat is pijn te verlichten. Onderzoek heeft twee sleutelverbindingen in de plant geïdentificeerd: lactucarium en lactucine. Op de website van het NCBI is een artikel gepubliceerd waarin onderzoekers stellen dat lactucarium een vochtafdrijvend, laxerend en rustgevend middel is. Bovendien is gesteld dat het ook anti-epileptische en hypnotiserende effecten heeft.

Twee andere onderzoeken hebben de effecten van lactucine bestudeerd. Het eerste toont aan dat het een pijnstillende uitwerking op muizen heeft, net zoals ibuprofen. Het tweede constateert tevens "sedatieve en pijnstillende eigenschappen" tijdens onderzoek op Zwitserse albinomuizen. Vanzelfsprekend zijn er verschillen tussen laboratoriummuizen en mensen. Toch hoef je maar naar het veelomvattende medicinale gebruik van gifsla te kijken om te concluderen dat er een verband zou moeten zijn.

Wild Lettuce

Bekijk Product

Aan het begin van de 19de eeuw werd het melksap medicinaal gebruikt als behandeling voor nierziekten en barensweeën. In 1917 publiceerden medische tijdschriften dat gifsla verlichting kon bieden bij hoest, nerveusheid en slaapproblemen. Met weinig bijwerkingen, werd het gebruikt als vervangingsmiddel voor opium.

WAT ZIJN DE EFFECTEN EN BIJWERKINGEN VAN GIFSLA?

WAT ZIJN DE EFFECTEN EN BIJWERKINGEN VAN GIFSLA?

Omdat gifsla pijnstillende effecten genereert, is het algemeen gebruikt. Vroeger geloofden mensen dat het hyperseksualiteit en hyperactiviteit onderdrukte. Natuurlijk zijn er ook personen die vinden dat het eerste een positieve stoornis is. We weten inmiddels dat gifsla in het Victoriaanse tijdperk gebruikt is als pijnstillend middel. Maar het is tevens ingezet om angsten, krampen, ademhalingsproblemen en slapeloosheid te behandelen. Er zijn ook gevallen bekend waarin het melksap van gifsla op de huid wordt aangebracht als antibacteriële behandeling. Daarover zijn de meningen echter verdeeld. Sommige gebruikers melden dat ze na het direct aanbrengen op de huid irritatie ondervinden.

Wat de bijwerkingen betreft, zijn er jammer genoeg niet meer wetenschappelijke feiten bekend dan wat we reeds beschreven hebben. Het onderzoek op de website van het NCBI beschrijft tevens dat 8 mensen in het ziekenhuis zijn beland, omdat gifsla ook een giftige plant is. Ze hadden last van misselijkheid, onscherp zicht, duizeligheid en braakneigingen. Alle patiënten herstelden binnen een aantal dagen. Het probleem inzake dit onderzoek is dat niet is vermeld hoeveel gifsla deze mensen gegeten hadden. Er is alleen bekend dat ze een "flinke portie" hadden genomen. Over het algemeen blijkt uit anekdotisch bewijs dat een gematigde hoeveelheid gifsla geen ernstige bijwerkingen heeft.

GIFSLA DETERMINEREN

GIFSLA DETERMINEREN

Nu we het gebruik en de bijwerkingen van gifsla hebben besproken, gaan we verder met het determineren en zelf bereiden ervan als medicinale behandeling. De plant herkennen is soms moeilijk, want ze lijkt op andere soorten die tot dezelfde familie behoren. Er zijn echter een paar kenmerken die uitwijzen of je werkelijk met gifsla te maken hebt:

• Ongeveer 50-150cm hoog.
• De bladeren groeien langs de stengels helemaal naar de top.
• Zachte stengel die met een nagel of mesje eenvoudig te doorboren is.
• De bladeren zijn eirond en gekarteld.
• De bloemen zijn geel en lijken op de paardenbloem.
• Gifsla bloeit in juni en augustus. Dat is dus de beste oogsttijd.

Gifsla is niet gewoon te oogsten en in een blender te doen. Je hebt het melksap nodig. Dat bevat namelijk de heilzame verbindingen. Om dat te verkrijgen, snijd je de gifsla in stukken en pers je het melksap uit de stengel. Begin met de top en haal er steeds stukjes van een paar centimeter af. Knijp uit elk stukje van de stengel het melksap en vang dat op in een kommetje. Het sap is onbewerkt te consumeren, maar ook te drogen en in een extract te verwerken.

HOE CONSUMEER JE HET MELKSAP?

HOE CONSUMEER JE HET MELKSAP?

Het verzamelen van het melksap is een saai werkje. Gelukkig is er poederextract verkrijgbaar Daarmee profiteer je van de effecten van gifsla, zonder dat je het zelf hoeft te verzamelen. Producten als dit zijn helemaal legaal. Je lost het op in thee en je hebt een kant-en-klare remedie.

Een leuke bijkomstigheid is dat het melksap, als het eenmaal gedroogd is, ook te roken is. Kijk wel een beetje uit, want de effecten zijn dan vrij heftig. Als je het rookt, is de kans op ernstige bijwerkingen een stuk groter. Rook daarom nooit meer dan 0,25g per keer.

OVERDAAD SCHAADT

OVERDAAD SCHAADT

Voor veel kruidenremedies geldt dat we de juiste dosis vaak veronachtzamen. Ondanks onderzoek is niemand in staat je te vertellen wat de beste dosering van gifsla is. Dat komt door de veelzijdigheid van de holistische behandelingsopties. Ook de werkzaamheid verschilt soms per plant, waardoor het bij iedereen een andere reactie uitlokt. Wat eerder vermeld onderzoek in ieder geval bevestigt, is dat gifsla pijnstillende effecten genereert. Maar we weten allemaal dat overdaad schaadt!

Neem om te beginnen altijd een lage dosis en voer dat langzaam op tot de aanbevolen hoeveelheid. Zo kom je erachter hoe je erop reageert en ben je uiteindelijk verzekerd van de heilzame effecten.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.