Blog
Het Verschil Tussen Cannabis En Hasj
4 min

Het Verschil Tussen Cannabis En Hasj

4 min

Wat is het verschil tussen cannabis en hasj? Iedere regio heeft unieke namen voor marihuana. We scheiden het kaf van het koren voor je. Laten we het hebben over cannabisknoppen en hasj.

Jargon hoort thuis in een stoffige vergaderzaal. Het is saai en verwarrend tegelijkertijd. Wij zullen de wafels voor de munchies besparen en geven jou deze onmisbare handleiding om het vuurtje te laten lopen.

Stoned worden hoeft niet ingewikkeld te zijn. We willen dan ook niet dat nieuwelingen verloren raken. Hier is daarom een gedetailleerde analyse van het verschil tussen cannabis en hasj. Het zit propvol empirisch bewijs en is zonder twijfel geschreven onder invloed.

UITERLIJK: GROEN VS BRUIN

Uiterlijk: Groen Vs Bruin

Oké, meteen vanaf het begin is er één ding duidelijk verschillend als je naar het uiterlijk van marihuana kijkt in vergelijking met het uiterlijk van hasj. Een goede kwaliteit top is “Sinsemilla”, oftewel een zaadloze pure groene bloem, of zelfs paars als je geluk hebt. Dit terwijl hasj normaal gesproken een compacte blok of bal kleverig kleiachtig materiaal is, dat in kleur varieert van blond tot zwart.

Hasj is samengeperste hars; oftewel direct vanuit de bloem met de hand gewreven en tot een bal opgerold, de zogenaamde Nepalese tempelballen, oftewel gezeefd uit de knoppen en bladeren met behulp van schermen, water of zelfs oplossingen.

In feite zijn er vele verschillende manieren om verschillende typen hasj te maken. Kijk hier voor een aantal gave ideeën.

Gerelateerd artikel

De 5 Beste Manieren Om Hasj Te Maken

Een fijne, koude cannabisknop is natuurlijk esthetisch aantrekkelijker dan je typische blok hasj. Raak echter niet ontmoedigd en onthoud: “Oordeel nooit over een boek op basis van de kaft.”

Het plezier van het roken van hasj is niet ongekend. Het tweede duidelijke voordeel van knoppen boven hasj is echter dat je normaal gesproken de meeste verontreinigende stoffen met een oplettend oog kunt zien.

Dit is niet zo makkelijk bij hasj. Er wordt daarom geadviseerd om het eerst aan te steken, om zo te kijken of er bubbels naar boven komen en of er een melkachtige witte rook wordt geproduceerd. Dit geeft aan of je schone hasj hebt of niet. Vieze zwarte rook is namelijk een waarschuwing voor de aanwezigheid van toevoegingen.

GEUR: RIJK AAN MUSK VS FRUITIGE BLOEMEN

Geur: Rijk Aan Musk Vs Fruitige Bloemen

In het algemeen heeft de gemiddelde zak Chronic een meer intense bloemachtige geur dan hasj. Het probleem zit echter in de details. Zoals bovenstaand genoemd, zegt het verbranden van hasj veel over de kwaliteit ervan. Hierbij komt ook het aroma vrij, waaruit je nog beter kunt afleiden hoe het met de kwaliteit gesteld is. Hasj heeft namelijk normaal gesproken een vollere, meer aardse en pittige geur als deze verbrand wordt dan de complexe bloemachtige geuren die passen bij cannabisknoppen.

AANRAKING: KLEVERIG VIES

Aanraking: Kleverig Vies

Nu weet je dat de beste knoppen goed onderhouden zijn, een scherpe geur hebben en bedekt zin met ijzige hars-trichomen. Bij zowel knoppen als bij hasj, is de kleverigheid van belang. Dit is zelfs belangrijker bij hasj, aangezien hasj samengeperst kan zijn, afhankelijk van de productiewijze. Het is dan ook verstandig om de textuur te voelen. Door de lichaamswarmte bij het samenknijpen of verkruimelen kom je er snel achter hoe de samenstelling van de hasj is. Daarentegen is het bij knoppen beter om er zo min mogelijk aan te zitten, omdat de ijzige laag juist datgene is dat je wilt roken. Er licht in knijpen geeft aan of dat de knop op de juiste manier gedroogd is. Als het verkruimeld, dan is het te droog, en buigt het mee, dan heeft het nog wat tijd nodig. De perfecte knop is een beetje stevig en erg plakkerig.

SMAAK EN TABAKSCULTUUR

Smaak En Tabakscultuur

In Noord-Amerika is cannabis altijd favoriet geweest. In de rest van de wereld, met name in Europa, het Midden-Oosten en gedeeltes van Azië is hasj vaak de eerste keuze. Dit wordt daar altijd gerookt in samengestelde joints van tabak en hasj.

Knoppen en hasj van dezelfde soort smaken toch vaak verschillend. Dit verschil kan subtiel of aanzienlijk zijn. Toch kun je in alle soorten ontdekken dat hasj een sterkere aardse smaak heeft. Hasj bevat namelijk geen plantaardig materiaal, alleen de hars.

Uiteraard kunnen zowel cannabis als hasj met gemak gerookt worden in waterpijpen, pijpjes of nog beter, gevaped worden. Echter, wij Europeanen hebben een jointcultuur en houden ervan om joints te rollen, ongeacht het type cannabis.

In tegenstelling tot knoppen, zullen joints van pure hasjbrokken niet zo makkelijk branden. Door tabak toe te voegen gaat het aansteken van een joint een stuk gemakkelijker en dit was vroeger dan ook de enige optie.

Gerelateerd artikel

Top 10 Alternatieven Voor Tabak In Joints

Tegenwoordig zijn er genoeg tabakvervangers beschikbaar, waardoor de meeste van ons geen excuus meer hebben om hasj met tabak te mengen, behalve dan vanuit gewoonte, zelfs als het ongezond is. Het is echter nog steeds erg populair vanwege het langer kunnen doen met de voorraad hasj en vanwege de smaak.

De grotere beschikbaarheid van cannabis is met name te danken aan het binnenshuis kweken. Dit maakt het roken van pure bloemen een wezenlijke optie. Europese weekendstrijders staan er bekend om enorme blunts te roken, bestaande uit gemalen nuggs met een kern van hasj.

POTENTIE: HASJ VS CANNABIS, WELKE IS HET STERKST?

Potentie: Hasj Vs Cannabis, Welke Is Het Sterkst?

Alle soorten hasj, of extracten daarvan, komen van cannabisknoppen en -bladeren. Het is dus niet vreemd dat hasj meer potentie heeft dan het originele materiaal. Hasj is de originele concentratie. Echter is dit in de praktijk niet altijd het geval.

Hasj van lage kwaliteit, zoals ‘Soap Bar’, dat op straat te verkrijgen is, is niet wat het moet zijn, zo kunnen blowers in Engeland en Ierland beamen.

Gelukkig heeft de ondergrondse kwekersrevolutie een einde gemaakt aan dergelijk slap handelswaar. Lokaal geproduceerde Europese cannabis en hasj behoren tot de beste marihuana ter wereld.

Traditionele hasj uit Afghanistan, ook wel ‘Squidgy Black’ genoemd, is prachtig zacht kneedbaar zwarte hasj met een zeer rijke smaak. Het is perfect om ’s nachts te roken, aangezien het een angstaanjagend sterke Indica-kick geeft, maar toch niet overweldigend is.


De vroegere hasj en de meeste hasj van buiten Europa en Noord-Amerika bevatten veel CBD, aangezien deze varianten veelal geproduceerd zijn van buiten groeiende Indica-planten. Een THC-gehalte van rond de 10% is typisch voor deze varianten van hasj.

In Europa en in Noord-Amerika kweken we vuur! Deze soorten hebben knoppen die een THC-gehalte van wel 30% behalen. Vergis je niet, dat is zeer krachtige marihuana.

Gaan we nog een stapje verder, dan trekken we concentraties uit dit plantmateriaal. Dit dabbing fenomeen verspreidt zich van Noord-Amerika tot Europa, waardoor er steeds krachtigere olie en wax verkregen wordt.

Nog niet zo lang geleden werd het inhaleren van ijzige hars met een THC-gehalte van 50% gezien als het absolute toppunt om tot een high te komen. Eerder dit jaar kwam het deppen tot een 11. THC-A geïsoleerde kristallen werden in de Verenigde Staten vrijgegeven door de grote kwekers van Oregrown.

Deze 99% THC-A is inactieve THC, die bij een verhitting van 158° Celsius de moeder van alle highs vrijlaten in de rokerslongen van waaghalzen. Dit is zeker niet aan te raden om thuis te proberen, tenzij je beschikt over de cannabistolerantie van Willie Nelson.

Tegenwoordig is het waarschijnlijk aan te bevelen voor een beginner om te starten met cannabisknoppen of met de vroegere hasjvarianten, voordat je de moderne ultra-krachtige hasjconcentraties probeert.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken