Blog
Wat Is Charas En Hoe Maak je Het?
5 min

Wat Is Charas En Hoe Maak je Het?

5 min

Charas heeft een rijke geschiedenis van gebruik, onder meer om Shiva te vereren. Charas is ontstaan in India en Jamaica, maar buiten deze landsgrenzen is er weinig over dit concentraat bekend. Gelukkig ben je bij Zamnesia op de juiste plek. Lees verder voor een korte geschiedenis van charas en hoe je het zelf maakt.

Charas komt uit het gebied rondom de Himalaya in Noord-India. Daarmee is de oorsprong van charas net zo opwindend als de effecten. Dit ontzettend krachtige concentraat wordt traditioneel gebruikt om de god Shiva te vereren. Charas is niet te vergelijken met andere concentraten en er bestaat geen betere manier om de pure kracht van wiet te ervaren. Het wordt namelijk gemaakt van levende wietplanten en het productieproces is zorgvuldig en langdurig. Probeer het zelf en er gaat een hele nieuwe wereld voor je open.

Wat is charas?

Wat is charas?

Charas is een extract dat gewonnen wordt uit de toppen van levende wietplanten. Het komt oorspronkelijk uit het noorden van India en kent een rijke, interessante geschiedenis. In Jamaica gebruikt men dezelfde methode als in India om charas te maken. Afhankelijk van wie je het vraagt, zeggen sommigen dat echte charas alleen uit Noord-India komt. Anderen zijn van mening dat het productieproces doorslaggevend is en niet de locatie waar het is gekweekt.

De geschiedenis van charas

De Geschiedenis Van Charas

Charas heeft een rijk cultureel erfgoed in India. Dit geldt met name voor volgers van het Shaivisme, een stroming binnen het Hindoeïsme. Charas werd in de jaren '80 verboden. Toch zijn veel Indiërs het openlijk blijven roken omdat het behoort tot een religieus en cultureel gebruik dat al duizenden jaren oud is.

Diep in de Parvati-vallei is er een gemeenschap die Malana Cream maakt. Dit type charas is wereldberoemd. Ze mengen de hars van meerdere wietsoorten tot één extract. Dit leidt tot de allerbeste charas die er bestaat.

Kerala Gold strijdt om deze titel met Malana Cream. Dit type maakt men van één wietsoort, namelijk van een uniek landras dat lokaal bekend staat als Neelachadayan. In de afgelopen jaren heeft de plaatselijke politie de plantages van Neelachadayan echter zo effectief opgespoord en vernietigd dat de toekomst van dit type onzeker is. Toch is het een van de allerbeste wietconcentraten die je kunt vinden.

Gerelateerd artikel

Landrassen: De Oudste Soorten Cannabis Strains

Is charas hetzelfde als hasj?

Niet helemaal. Het belangrijkste verschil is dat charas wordt gemaakt van hars van levende wietplanten. Hasj wint men daarentegen uit geoogste en gedroogde planten. Maar zoals vermeld, gaan sommige mensen nog een stapje verder als het gaat om de definitie van charas. Deze puristen beweren dat ook de kweeklocatie meetelt. Desalniettemin is de productiemethode de enige waterdichte definitie van charas.

Charas maken: traditionele methode

Charas Maken: Traditionele Methode

De meest gebruikte methode om charas te maken, is door de toppen tussen je handen te wrijven. Hierdoor komt de hars langzaam vrij. Een andere interessante methode die in India wordt toegepast, is tussen wietplanten te lopen in een lederen pak. Als de lederen kleding tegen de kleverige toppen wrijft, blijft de olie achter. Na een tijdje is de hoeveelheid hars op de pakken zo opgehoopt dat men het eraf kan schrapen en tot charas kan rollen.

De traditionele methode voor het maken van charas is tijdrovend. Toch loont het de moeite om het op deze manier te maken. Je kunt mogelijk negen gram per dag produceren, maar dan moet je er wel wat tijd voor vrijmaken. Houd ook wat alcoholdoekjes bij de hand!

1. Selecteer je toppen

Voor het maken van charas neem je kleinere toppen die pas over twee tot drie weken oogstrijp zijn. De kleinere toppen vergemakkelijken het proces en vaak haal je er meer charas af. Als je de toppen hebt geselecteerd, knip je ze af, waarbij je zoveel mogelijk van de steel achterlaat op de plant.

2. Wrijf de toppen tussen je handen

Nadat je je handen zorgvuldig hebt gewassen en gedroogd, kun je de toppen tussen je handpalmen rollen. Neem vooral je tijd. De toppen scheiden een olie af waardoor je handen worden bedekt met hars. Je kunt stoppen met rollen zodra je handen bruinzwart kleuren en je een dikke laag, kleverig extract hebt.

3. Maak een balletje van charas

We zijn nu aangekomen bij de laatste, en langste, fase van het maken van charas. Zodra je handen voldoende bedekt zijn, maak je met je duim kleine cirkels in het midden van je handpalm. Op deze manier ontstaat een klein bolletje hars. Dit balletje rol je vervolgens over je handpalm waardoor het uitgroeit tot een prachtig klompje charas.

Als deze stap hebt afgerond, kun je de bolletjes op traditionele wijze vlechten tot touw. Zo voorkom je namelijk dat ze te veel uitdrogen. Als je dit op de juiste manier doet, creëer je meer uniforme, gelijke doseringen. Dit maakt de consumptie meer betrouwbaar.

Charas maken: alternatieve methode

Charas Maken: Alternatieve Methode

Gelukkig bestaat er ook een methode waarbij je niet talloze wietplanten hoeft te kweken om uitsluitend charas te maken. Deze methode levert weliswaar minder charas op, maar het voordeel is dat je je toppen verder kunt laten rijpen om ze later te oogsten.

1. Knijp je toppen uit

Plaats de toppen voorzichtig tussen je handen en knijp er voorzichtig in. Doe dit bij alle toppen die je tot je beschikking hebt. Met de onderste toppen van de planten kun je wat ruiger zijn. Deze zijn waarschijnlijk toch minder aantrekkelijk om te roken.

2. Herhaal de traditionele methode

Vervolgens kun je bovenstaande stappen van de traditionele methode herhalen om kleine charasbolletjes of -vlechten te maken.

3. Benut je knip- en snoeischaren

Als je je toppen aan het oogsten bent, gooi dan de kleverige hars die op je scharen zit niet weg. Dit is namelijk geweldige charas. Schraap het eraf en rol het tot een balletje. Maak je geen zorgen over enig aanwezig plantmateriaal. Dit draagt namelijk alleen maar bij aan de smaak en rijkdom van het eindproduct.

Wat zijn de effecten van charas?

Wat Zijn De Effecten Van Charas?

Technisch gezien, is charas een concentraat. Hierdoor is het veel krachtiger dan de meeste andere vormen van wiet. Charas wordt gewonnen uit levende wietplanten en wordt niet op dezelfde manier uitgehard als de 'traditionele' wietoogst. Daarmee behoudt het een iets ander profiel van cannabinoïden en terpenen. Sommige gebruikers melden effecten die bijna hallucinerend en psychedelisch van aard zijn. Bij charas kun je rekenen op een droomachtige, spacey ervaring. Dus maak wat tijd vrij en geniet van wat charas, want het biedt veel meer dan slechts een lichte stone!

Hoe gebruik je charas?

Hoe Gebruik Je Charas?

Charas kun je op een aantal manieren gebruiken, variërend van traditioneel tot super modern. Wel werken de traditionele methoden vaak beter.

Chillum

Met een chillum kun je charas op de traditionele manier roken. Meestal gebruik je hier een kleine pijp van klei die je vult met balletjes charas en vervolgens aansteekt. Als filter kun je een bolletje klei in een stukje katoen wikkelen. Dit plaats je tussen het mondstuk en het uiteinde van de pijp. Dit zwakt eventuele ruwe smaken af. Vanwege de aanwezigheid van plantenmateriaal in charas, kan de rookervaring wat scherp zijn. Het is belangrijk dat je keel hiertegen bestand is, als je een hoestbui wilt voorkomen.

Volgens de traditie wordt eerst de naam van Shiva gezongen voordat men de charas met een chillum rookt. Wat je met deze informatie doet, is helemaal aan jou.

Joint

Charas kun je ook roken met een joint. Charas is van zichzelf erg vochtig. Daarom is het belangrijk dat je het in kleine stukjes breekt om een gelijkmatige, volledige verbranding te verzekeren. Te grote stukjes branden niet goed, waardoor je kostbaar extract verspilt.

Bong of dab rig

Het gebruik van een bong is vergelijkbaar met een chillum. Het bolletje klei is vervangen met water en enige andere filters waarmee je waterpijp is uitgerust. Je hebt wel een krachtige en consistente vlam nodig om de charas goed te roken, dus houd hier rekening mee.

Naast de traditionele bong kun je charas ook dabben, net als andere concentraten. Het is niet zo zuiver als de wax of olie die je in een coffeeshop vindt. Toch geniet je van krachtige hijsjes die minder ruw zijn voor je keel dan bij het gebruik van een waterpijp.

Vaporizer

Het vapen van charas kost waarschijnlijk meer moeite dan dat het waard is. Charas is dik en vochtig, waardoor je extreem hoge temperaturen nodig hebt. Zelfs dan is het geen betrouwbare methode.

Maar als je vastberaden bent, behaal je de beste resultaten als je charas tussen laagjes droog plantenmateriaal stopt. Weet wel dat charas van zichzelf al vrij krachtig is. Het is waarschijnlijk verstandig iets anders dan wiet te gebruiken voor de laagjes.

De beste wietsoorten voor het maken van charas

De Beste Wietsoorten Voor Het Maken Van Charas

Er staat niets in steen gebeiteld voor wat betreft de beste wiet voor het maken van charas. Toch behaal je betere resultaten als je wat algemene richtlijnen volgt. Traditioneel gebruikt men indica's, maar het is belangrijker rekening te houden met de harsproductie van een bepaalde soort. Als de toppen niet doordrenkt zijn met THC-rijke hars, dan zijn ze niet de beste keuze voor het maken van charas. Hoe plakkeriger de wietplant, hoe beter!

Soorten die het meest geschikt zijn voor het produceren van hasj, zijn ook ideaal voor het maken van charas. Zamnesia heeft alvast vijf van de beste soorten voor jou geselecteerd. Deze zijn:

Met al deze soorten ben je in de goede positie om je eerste charas te maken. Ze produceren stuk voor stuk veel kleverig goud.

Charas is een van de meest opwindende manieren om de wietplant te benutten. Het is verbazingwekkend dat deze methode buiten India en Jamaica niet veel vaker wordt gebruikt, zeker als je bedenkt hoe oud dit gebruik is. Als je zelf wiet kweekt, loont het de moeite om het eens te proberen. Misschien begrijp je dan ook waarom het nog steeds een belangrijke rol speelt binnen bepaalde religies en culturen. Maar loop niet te hard van stapel, want de kracht kan overweldigend zijn!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken