Blog
Charas Cannabis
6 min

Wat Is Charas?

6 min
Facts News

Charas is de traditionele met de handen gemaakt hash die gemaakt wordt van hele jonge toppen van de strains die van nature in de Himalaya streek van India voorkomen. Alles wat je er graag over wilt weten lees je hier, bij Zamnesia.

De Geschiedenis Van Charas

In India is het gebruik van hashish al duizenden jaren de normaalste zaak van de wereld. Het wordt voornamelijk gebruikt voor religieuze en medicinale doeleinden, en het werd tot de jaren '80 in door de regering goedgekeurde winkels verkocht. Marihuana wordt nog steeds als dusdanig verkocht maar de winkels verkopen tevens een op cannabis gebaseerd drankje wat 'bhang' heet. Het gebruik van marihuana maakte deel uit van het dagelijks leven in India, net zoals chai en chapati dat doen. Charas om precies te zijn wordt gebruikt bij bepaalde sektes in de Hindu regio tijdens hun rituelen en het vervult een belangrijke rol in hun cultuur. De Shiva's, die geloven dat Shiva de oppergod is, zien het gebruik van charas als een van de eigenschappen van Shiva.

Cannabis Bhang

Maar ondanks het feit dat charas een lange historische verbintenis heeft met de Indiase cultuur en religie werd in het in de jaren '80 illegaal verklaard, net als het vervoer of bezit ervan. In die tijd stonden er op het bezit straffen van tientallen jaren op, en die straf was onherroepelijk. Tegenwoordig worden de wetten niet zo streng meer gehandhaafd, maar het is nog wel een populaire manier voor politieagenten om charas-gebruikers wat geld afhandig te maken. Sinds het illegaal werd was het al snel een bron van inkomsten in de landelijke streken. De meeste cannabisteelt vindt plaats in de bergen, onbereikbaar via wegen en moeilijk voor de politie te bereiken. Zelfs ondanks de illegaliteit van charas is het eenvoudig te verkrijgen, speciaal in toeristengebieden.

Bhang wordt nog steeds overal in India gewoon verkocht en omdat het drankje op basis van cannabis gemaakt wordt is het bijzonder populair. Bhang wordt echter in tegenstelling tot charas gedronken en niet gerookt. Er is maar een overeenkomst tussen bhang en charas die er toe doet, en dat is dat ze allebei van verse marihuanatoppen gemaakt worden, in tegenstelling tot de gedroogde toppen die bijna standaard zijn in de Westerse cultuur. Dit is tevens het grootste verschil. tussen hashish en charas.

In het noorden van India groeit overal marihuana en niet zo weinig ook. Veilig verstopt in de heuvels onder het Himalaya-gebergte groeit het van Pakistan tot Nepal en Afghanistan. Men beweert echter dat de beste charas uit Malana, een Noord-Indiaas dorpje komt wat gelegen is in de Parvati-vallei. Daar gebruikt men verse toppen om charas te produceren door de toppen tussen de handen te wrijven waardoor er een charas ontstaat die men Malana-Cream noemt. Dit melange charas is zeer geliefd vanwege de hoge concentratie THC die het bevat, maar het duurt ook behoorlijk lang om te maken, twee maal zo lang om precies te zijn. Dit is waarschijnlijk de reden dat het de duurste charas is die er bestaat, maar dat is niet de enige reden; Manal ligt in de regio Himchal Pradesh. In deze streek groeit de marihuana er van nature weelderig maar jammergenoeg laat de infrastructuur het afweten. In de regio zijn er nauwelijks begaanbare toegangswegen en dat heeft tot gevolg dat de charas op een ezeltje of per voet getransporteerd moet worden, waardoor het een erg arbeidsintensieve onderneming is.

Cannabis Natuurlijke Groei

Kerala Gold is een andere vorm van charas die zeer bekend is, en de hemel in geprezen wordt vanwege de hoge sterkte. Het is ook wel bekend als Neelachadayan maar werd het meeste bekend onder de naam Idukki Gold. Toevallig is Idukki Gold ook de naam van een populaire film uit 2013 in India die gaat over vijf vrienden die proberen hun jeugd te herbeleven door het roken van de allereerste strain die ze ooit hadden geprobeerd. De echte Idukki Gold of Kerala Gold is tegenwoordig bijna niet meer te vinden. Dat komt door de talloze politie-invallen waarbij de velden verbrand werden en omdat de overgebleven cannabis nu vermengd is met plaatselijke strains om een nieuwe strain te creëeren die Sheelavati heet. Deze nieuwe strain was beter bestand tegen het plaatselijke weer maar het THC-gehalte is doorgaans maar ongeveer 8% en de kwaliteit is minder dan de originele Kerala Gold.

Charas Concentraat Maken Op De Traditionele Wijze

Zelf charas maken is eigenlijk heel eenvoudig maar wel een plakkerig werkje. Als je eenmaal klaar bent heb je ongetwijfeld kleverige en vuile handen, dus zorg er wel van tevoren voor dat je zeep hebt die de klus aankan.

Wanneer het nog 2 of 3 weken zou duren voordat je toppen klaar zouden zijn om te oogsten knip je een handjevol toppen van je cannabisplant. Deze toppen zouden een stuk kleiner en delicater moeten zijn dan toppen die klaar voor de oogst zijn, maar dat betekent ook dat ze veel meer THC bevatten. Je kunt natuurlijk ook toppen gebruiken die volledig ontwikkeld zijn maar dan duurt het proces langer en je moet meer wrijven.

Cannabis Charas Handen

Trim de overbodige bladeren van de jonge toppen maar laat de steel, of althans een gedeelte ervan, intact. Was je handen grondig en begin deze jonge verse toppen tussen je handen te wrijven. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt of te snel te werk gaat; je moet proberen de toppen zachtjes tussen je handen te bewegen in plaats van ze te hard samen te knijpen. Zodra de toppen hun olie af beginnen te geven ga je wat sneller wrijven.

Zodra je handen plakkerig genoeg, of misschien inmiddels wel zwart geworden zijn, duw je met je duim over de palm van je hand waardoor je alle kleverige olie tot een bolletje vormt. Gebruik dit bolletje om de rest van de olie op je handen mee verzamelen tot een bal, en blijf het ronddraaien tot er geen olie meer vrijkomt en leg het weg om te drogen.

Charas Cannabis Bal

Voor het beste effect wrijf je de toppen met langzame en voorzichtige bewegingen, de beste charas krijg je als je dat tergend langzaam doet. Des te sneller je gaat wrijven hoe meer kostbare olie er verloren gaat, doe het dus echt rustig aan. Het met de hand maken zou je ongeveer 8 tot 9 gram charas per dag kunnen opleveren, maar dit zal geen topkwaliteit zijn. Een verstandige tip: hoe rustiger je het maakt des te beter het eindproduct zal zijn. De charas van de allerbeste kwaliteit, Malana Cream, wordt bijvoorbeeld gemaakt met slechts een paar gram per dag.

Een Aangepaste Manier Om Charas Concentraat Te Maken

Voor ons thuiskwekers bestaat er een manier om niet je hele oogst te hoeven opofferen om charas te maken; je kunt wat hars oogsten en toch nog toppen overhouden om ze verder te laten rijpen en vervolgens te drogen en te curen.

In plaats van de toppen van de cannabisplant af te knippen kun je nu heel, heel voorzichtig de toppen uitknijpen met je vooraf grondig gewassen handen. Als je voorzichtig genoeg te werk gaat zou er nu wat hars op je handen moeten blijven plakken terwijl de toppen zelf intact blijven. Herhaal dit proces met de rest van je planten en besteed daarbij extra aandacht aan de onderste toppen die waarschijnlijk toch de moeite van het oogsten niet waard zijn. Als je genoeg hars verzameld hebt, kun je beginnen met het wrijven van je handen en verder de traditionele manier volgen door een balletje of sliertje te draaien en dat te laten drogen.

Cannabis Charas

Wanneer je later je planten oogst kun je alle olie van je knipschaartje en handen verzamelen om een tweede voorraad charas mee te maken. Het knippen van de bladeren en het trimmen van de toppen zou genoeg residu moeten opleveren voor een aardige hoeveelheid olie. Voor het beste effect kun je proberen er wat stukjes van de plant aan toe te voegen. Dit zorgt voor meer smaak en effect van het eindproduct. Je charas drogen in dezelfde pot waarin je de toppen cured voegt ook nog eens extra smaak toe.

Hoe Gebruik Je Charas

Charas wordt tegenwoordig door de Sadhus (religieuze asceten) en werkende jongeren nog steeds gebruikt. De charas wordt tot sliertjes of strengels gerold wat er voor zorgt dat ze na verloop van tijd niet te veel uitdrogen. Een sliert of een strengel is ook beter om gelijkmatige porties van te maken, zodat je altijd dezelfde hoeveelheid gebruikt en de gebruiker ongeveer net zo high wordt als de voorgaande keren.

Cheech Chong Charas Pijpje

Van oudsher wordt charas in een chillum of pijp gerookt die van hout of klei gemaakt kunnen zijn, maar er zijn er ook die van een koeienhoorn gemaakt zijn. De chillum veroorzaakt een hete rook direct in de keel. De Agoris, Tantrische Bhairava's, en de Naga Sadhus gebruiken allemaal een chillum om hun charas mee te roken. Ze gebruiken een katoenen lapje aan het mondstuk van hun pijp en een kleisteentje als filter. Voordat ze de pijp of joint aansteken is het gebruikelijk bij deze sekten om de verschillende namen die voor Shiva gebruikt worden op te dreunen. Er zijn veel namen voor de verschillende verschijningsvormen van Shiva, deze lijst met namen noemt men "Shiva Sahasranama" waarvan de vertaling zoveel wil zeggen als: de lijst van duizend namen.

Charas kan ook met tabak vermengd worden om een joint of een blunt mee te draaien, dat zijn andere populaire manieren om te gebruiken in India. Onthoud goed dat je altijd met een kleine dosis moet beginnen. Je kunt altijd nog een jointje draaen of nog een hijs van een chillum nemen, maar voor wat je gerookt hebt is er geen weg meer terug. Onderschat de effecten van charas niet, zelfs zware cannabisgebruikers vielen er van om.

De Effecten Van Charas

Charas heeft een verdomd sterk effect; sommigen zeggen zelfs dat de effecten gevaarlijk zijn. THC is het actieve bestanddeel van charas en de hoeveelheid ervan in charas is veel groter dan die van gedroogde marihuanatoppen of hashish. Dit zorgt voor de versterkte effecten van de strains die gebruikt worden voor charas, tegen het psychedelische aan. Het kan in sommige gevallen hallucinaties opwekken of een staat van bewustzijnsverruiming. Enkele van de bijwerkingen zijn rode, of zelfs bloeddoorlopen ogen, verschrikkelijke vreetaanvallen, tijdelijk spraakgebrek en zware oogleden. Het veroorzaakt bij de gebruiker een warm, ontspannen gevoel wat met een droom te vergelijken valt.

De Beste Strains Voor Charas

Wanneer charas op de oorspronkelijke manier gemaakt wordt, maakt men gebruik van veel verschillende soorten indica's die van nature voorkomen in de heuvels van de Himalaya. Maar in principe kun je van elke strain charas maken. De effecten en smaken van de strain die er gebruikt zijn worden versterkt door de charas, dus als je meer sativa-genetica je aan de mix toevoegt wordt het effect van de charas meer psychedelisch.

Charas Cannabis Strains

Enkele van de strains die we zouden willen aanbevelen voor het maken van charas zijn Indian Kush voor een mild effect, Strawberry Amnesia geeft een psychedelisch effect, Sweet Tooth maakt je gelukkig en relaxed, Monster Dwarf heeft een wat socialer effect, en als je compleet verdoofd wilt worden neem je de Caboose.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken