Blog
Kief: Wiet Bijproduct
5 min

Kief: Wat Kun Je Met Dit Wiet Bijproduct Doen?

5 min

Ligt er flink wat kief onderin je grinder? Dan is het je geluksdag! We bespreken namelijk 6 geweldige manieren om je kief te benutten.

Fans van wiet zijn vaak dol op kief en daar is een goede reden voor. Dit krachtige, aromatische extract, bestaande uit de trichomen van cannabis, wekt namelijk niet alleen een geweldige high op, maar staat ook aan de basis van hasjiesj, een van de oudste cannabisconcentraten ter wereld.

Maar wat kun je doen met de kief die zich ophoopt onderin je grinder? Lees verder en ontdek er alles over!

6 manieren om het meeste uit je kief te halen

Het is gemakkelijk om kief simpelweg te beschouwen als een bijproduct van wiettoppen, maar het is zoveel meer dan dat. Hieronder vind je zes handige en simpele manieren om er het meeste uit te halen.

1. Drink een lekker bakje kief-koffie

Kief-Koffie

Heb je wat sterkers nodig dan je standaard bakkie troost? Meng dan wat hoogwaardige kief met verse koffiebonen voor een sterke oppepper.

Als je kief wilt combineren met je koffie, dan moet je de kief eerst decarboxyleren. Ben je niet bekend met dit proces? Geen zorgen! Het draait simpelweg om het verwarmen van je kief in de oven om de cannabinoïden te activeren. Verderop in dit artikel vind je gedetailleerde instructies voor het decarboxyleren van je kief.

Zodra je dit hebt uitgevoerd, raden we aan je kief ten minste 1-2 uur in melk te laten trekken. Hierna kun je de melk in je koffie doen. Waarom melk? Nou, het vet in de melk is een goede drager voor de actieve stoffen in de kief: THC en de meeste andere verbindingen uit de cannabisplant zijn niet in water oplosbaar.

Gerelateerd artikel

Het Combineren Van Wiet En Koffie: Waar Te Beginnen?

Wil je een rijkere extractie en heb je toevallig een espressomachine? Dan kun je de kief ook onderin de filterdrager stoppen voordat je er versgemalen bonen in schept. Bij een dergelijke extractie worden de rijke, aromatische oliën uit de gemalen koffie geëxtraheerd, waarna ze vermengd raken met de kief. Zo vormen ze de perfecte drager voor de cannabinoïden en terpenen.

Let op: doe geen kief in reeds gezette koffie. Het enige wat je er dan van merkt, zijn zanderige stukjes tussen je tanden.

2. Geniet van een moonrock

Moonrock

Een gezonde topping van kristallen zorgt ervoor dat een moonrock eruitziet alsof ze uit een andere wereld komt. Als je de kristallen uit je grinder gebruikt om een top te bedekken met hars, dan heb je een moonrock vol cannabinoïden, die inslaat met de kracht van een meteoor. In je grinder zijn talrijke verschillende strains verpulverd en dat zorgt ervoor dat je een moonrock kunt maken zoals geen enkele andere. Je kunt rekenen op een prettige verrassing met een diversiteit aan smaken, effecten en kracht.

Natuurlijk hebben we ook een blog over alle populaire cannabisconcentraten en zelfgemaakte hasj-variëteiten. Daarin staan makkelijk te maken recepten voor met de hand gewreven hasj tot en met de drum gerolde kief en met water gewassen bubblehash.

3. Draai een eersteklas joint (twaxing) of bowl

eersteklas joint (twaxing)

Twaxing is een simpele, maar fantastische manier om je joints te verbeteren. Bovendien kun je hiermee op geweldige wijze van zelfs het kleinste beetje kief gebruikmaken. Je hebt hiervoor een joint/blunt nodig, wat cannabis rosin of hasjolie en genoeg kief om het geheel te bedekken. Druppel wat olie of rosin aan de buitenkant van je joint of blunt en strooi er vervolgens wat kief op (op dezelfde manier als bij het maken van een moon rock).

Geef je de voorkeur aan een bong? Dan ga je in principe hetzelfde te werk. Zorg er in beide gevallen wel voor dat je ongeveer vijf minuten wacht voordat je je bowl, blunt of joint aansteekt. Zo kan alles goed drogen en verloopt de verbranding gelijkmatiger.

4. Maak kiefboter en kook erop los

Kiefboter

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk wel bekend met het gebruik van boter of bakolie met cannabinoïden, terpenen en flavonoïden om de geweldigste recepten te maken. Mocht je nu geen restjes plantenmateriaal meer hebben, maar wel brownies willen bakken, dan kun je ook kief voor je boter of olie gebruiken.

Houd er wel rekening mee dat je de kief eerst moet decarboxyleren voordat je ermee gaat koken of bakken. Dit proces verzekert dat alle stoffen worden geactiveerd. Wees je ook bewust van het feit dat kief voornamelijk uit trichomen bestaat. Je hoeft dus niet zoveel te gebruiken om een sterk eindproduct te maken. Wiettoppen bevatten veel meer plantenmateriaal, waar je niet high van wordt, terwijl kief bijna volledig uit hars bestaat, wat rijk is aan cannabinoïden en terpenen.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Edibles Met Cannabisconcentraten?

5. Pers kief tot hasj

Pers kief tot hasj

Het maken van hasjiesj is een van de traditionelere manieren om kief te benutten. Dit is in feite ook hoe hasj in landen als Marokko nog steeds wordt gemaakt. Cannabisboeren verwarmen hierbij blokken kief, en persen die meerdere keren om een rijk, romig en krachtig extract te maken, oftewel hasjiesj.

Je kunt dit ook thuis doen als je in een speciale pollenpers investeert. Als je liever niet zo'n pers wilt kopen, dan kun je vergelijkbare resultaten behalen door je kief in een plastic zakje te stoppen en het voorzichtig met een hete koffiemok te persen (verhit de mok door er kokend water in te gieten).

Naarmate je geleidelijk de kief perst, klontert het samen en krijgt het die rijke, romige textuur die zo kenmerkend is voor hasj. Zorg wel dat je het zakje goed afsluit en probeer ook niet te veel kracht te zetten als je met je mok druk uitoefent.

6. Maak kief e-liquid

Kief E-Liquid

Voor beginnende blowers lijkt dit misschien een brug te ver, maar het is absoluut te doen. Als je liever vapet dan rookt of dabt, dan kun je de kief uit je grinder ook voor het maken van e-liquid gebruiken.

Het maken van je eigen e-liquid klinkt als iets voor gevorderden. Toch is het vrij simpel. Het enige wat je hoeft te doen, is je kief met een basis van propyleenglycol (PG) of plantaardige glycerine (VG) mengen. Dit kun je online, bij de lokale headshop of bij winkels met rookaccessoires kopen. Na het combineren, schud je het mengsel flink door elkaar en laat je het een tijdje trekken om de smaak en kracht te versterken.

Moet je kief decarboxyleren?

kief decarboxyleren

Over het algemeen zijn wij van mening dat het beter is om de kief eerst te decarboxyleren voordat je het voor recepten of het verrijken van je favoriete drankjes gebruikt. Decarboxyleer het echter niet langer dan 15-20 minuten: het activeren van kief in de oven duurt minder lang vergeleken met standaard wiettoppen.

Kief decarboxyleren: stap voor stap

  1. Spreid je kief gelijkmatig uit over een bakplaat met bakpapier.
  2. Zet je kief 15-20 minuten bij een temperatuur van 120°C in de oven. Schep het halverwege even om.
  3. Dat is alles! Je kief is nu klaar voor gebruik in je favoriete recept.

3 wietplanten die veel kief produceren

3 Wietplanten Die Kief Produceren

Hoogwaardige kief behelst natuurlijk trichomen van hoge kwaliteit. Hieronder drie wietplanten die barsten van de trichomen. Met deze soorten produceer je een overvloedige hoeveelheid kief:

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds)

Onze Sticky Beast Automatic doet haar naam echt eer aan. Deze driewegkruising tussen Bubble Gum, OG Kush en Critical Auto is een productieve krachtpatser die razendsnel bloeit. Ze produceert daarbij in slechts 7-8 weken dikke, kleverige en ontzettend geurige toppen. Met ongeveer 18% THC wekt Sticky Beast Automatic een sterke, maar gebalanceerde lichamelijke stone op. Dit gaat gepaard met prettige, mentale, euforische effecten.

De geur is zalig en zoet, met subtiele, maar toch merkbare aardse ondertonen. Met deze geweldige eigenschappen was het dan ook geen verrassing dat Sticky Beast Automatic in de Autoflowering-categorie op de Highlife Cannabis Cup 2018 de eerste prijs in de wacht sleepte.

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(482)
Ouders: Bubble Gum x OG Kush x Critical Automatic
Genetica: Indica dominante autoflower
Bloeitijd: 10-11 weken van zaadje tot oogst
THC: 16%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

Gorilla Glue (Zamnesia Seeds)

Gorilla Glue is beroemd onder liefhebbers van wiet over de hele wereld. En dat is natuurlijk niet zomaar. Gorilla Glue heeft daarbij een passende naam, want ze is in staat superkleverige, harsrijke toppen te produceren. Bovendien is dit ook erg sterke wiet. Het THC-gehalte loopt namelijk op tot maar liefst 26%. Bovendien zijn er gevallen bekend van fenotypes die wel 30% THC produceren! Naast haar dikke, kleverige hars en ongelooflijke kracht, is Gorilla Glue ook nog eens productief: reken op een oogst van ruim 500g/m² als je binnen kweekt, en buiten op zo'n 600g/plant. Tot slot mogen we het spectaculaire effect niet vergeten. Enkele trekken van deze wiet kunnen je bui al verbeteren en je lichaam ontspannen, waarbij onrust en malende gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

GG#4 (Zamnesia Seeds) feminized

(266)
Ouders: Chem's Sister x Chocolate Diesel
Genetica: 50% Indica / 50% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 26%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

ICE (Royal Queen Seeds)

Royal Queen Seeds is inmiddels uitgegroeid tot een van de toonaangevendste zadenbanken van Europa. En ICE (Indica Crystal Extreme) getuigt van de passie van dit bedrijf als het gaat om het breeden van cannabisplanten. Het betreft hier een feminized hybride, ontstaan uit een combinatie van Skunk, Northern Light en zuivere Afghan-genen. Dit is ongetwijfeld een van de harsrijkste soorten van RQS. Ze trakteert je op vette, dichte toppen, wat vrij typisch is voor een hoogwaardige indica, en op geuren die aan aarde en dennenachtige wierook doen denken. Bovendien zijn de wiettoppen omhuld met een dikke laag van THC-rijke trichomen. Het beste is nog wel dat ICE slechts acht weken bloeit. Daarmee is ze een geweldige keuze voor kwekers, maar ook voor liefhebbers van zelfgemaakte hasj die niet kunnen wachten!

Ice (Royal Queen Seeds) feminized

(10)
Ouders: Afghan x Northern Light x Skunk
Genetica: Indica-dominant
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 18%
CBD: Gemiddeld
Bloei soort: Fotoperiode

Kief is zoveel meer dan een bijproduct van vermalen wiettoppen. Het is in feite een van de oudste en meest originele cannabisextracten. Heb jij het geluk een flinke berg krachtige, hoogwaardige kief te bezitten? Met bovengenoemde tips kun je je buit optimaal benutten!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken