Blog
Cannabis Invriezen, Ja Of Nee?
3 min

Cannabis Invriezen, Ja Of Nee?

3 min

Om wiet lange tijd te bewaren, kiezen veel mensen voor invriezen. Is dit werkelijk een briljant plan? We bespreken vier belangrijke factoren voor het bewaren van je cannabis: licht, vochtigheid, frictie en temperatuur. Zo ontdek je of het verstandig is om je toppen, extracten of andere producten in te vriezen.

Het is niet zo vreemd dat cannabisgebruikers hun toppen in de vriezer bewaren. Game of Thrones maakt het al duidelijk: "Vuur consumeert, maar vrieskou conserveert". Daar is zeker wat voor te zeggen, maar wat wiet betreft, is het een onvolledig advies.

DE BASISPRINCIPES VOOR HET BEWAREN VAN WIET

Allereerst geven wat algemene, gouden regels voor het bewaren van wiet. Je moet rekening houden met vier belangrijke factoren: licht, vochtigheid, frictie en temperatuur. De temperatuur lijkt het meest relevant voor het invriezen. Maar je ziet dat er meer bij komt kijken.

IN DEN BEGINNE WAS ER LICHT...

In Den Beginne Was Er Licht...

Om licht te begrijpen, moet je weten wat uv-straling is. Uv, ofwel ultraviolet, is onderverdeeld in drie categorieën: uv-A, uv-B en uv-C. Bij mensen veroorzaakt uv-A zonnebrand en een gebruinde huid. uv-B is daarentegen verantwoordelijk voor diepere weefselbeschadiging door blootstelling aan de zon.

Cannabis is op dezelfde wijze gevoelig voor de beschadigende effecten van uv-B. Het zorgt voor de afbraak van THC, het belangrijkste psychoactieve bestanddeel in cannabis. Maar uv-B is niet alleen maar slecht nieuws. Veel kwekers zweren bij grote hoeveelheden uv-B-straling om de productie van trichomen te verbeteren. Maar het is absoluut een ramp bij het bewaren van je cannabis.

Als je wiet vakkundig wilt bewaren, moet je op de een of andere manier de uv-B-stralen blokkeren. Je kunt bijvoorbeeld je cannabis in speciale potten bewaren, zoals Miron potten (die specifiek uv-B blokkeren). Je kunt ook kiezen voor ondoorzichtige containers of volledige duisternis.

HALLO LUCHTVOCHTIGHEID

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is de tweede belangrijke overweging als het gaat om het bewaren van je cannabis. Hiervoor meten we vocht als relatieve luchtvochtigheid. Dit is de hoeveelheid water in de lucht, berekend als een percentage van de totale hoeveelheid die nodig is deze lucht te verzadigen.

De cannabisplant slaat de meeste werkzame verbindingen op in trichomen. Trichomen, of klierharen, zijn voorzien van een klein, met hars gevuld bolletje. Hierin vind je cannabinoïden en terpenen, de moleculen die verantwoordelijk zijn voor de gewilde effecten en smaken van cannabis. Overmatig drogen, leidt tot degradatie van deze trichomen. Oude en droge wiet voelt niet alleen scherp in je keel; het is ook minder sterk en smakelijk.

Een teveel aan vocht is daarentegen ook niet goed. Dit leidt mogelijk tot meeldauw, schimmel en allerlei andere narigheid die je niet op je wiet wilt zien.

Sommige cannabisliefhebbers beweren dat een relatieve luchtvochtigheid boven de 65% schimmel kan veroorzaken. Weer anderen zeggen dat een percentage tussen 55-62% ideaal is. Mogelijk varieert dit per soort en de gebruikte container. Luchtdichte containers doen wonderen als het gaat om het voorkomen van schimmels en andere plagen.

Het gebruik van luchtdichte, glazen potten is de meest eenvoudige manier om de vochtigheid van je cannabis te behouden. Wil je meer controle over de relatieve luchtvochtigheid? Verdiep je dan in een humidor.

FRICTIE IS GEEN FICTIE

Iedereen die weleens geprobeerd heeft kief uit een verfrommeld plastic zakje te schrapen, kan beamen dat frictie goede wiet verwoest. De trichomen op de toppen van je wiet zijn fragiel en breken gemakkelijk. Elke bewaarmethode waarbij je wiet stelselmatig wordt verkruimeld, platgedrukt of geplet, is niet ideaal.

Er is een uitzondering op deze regel: als jouw bewaarmethode uitgerust is met een pollenvanger, geniet dan van de frictie.

Gerelateerd artikel

De Beste Manieren Om Je Wiet Te Bewaren En Vers Te Houden

TOT SLOT... TEMPERATUUR

Temperatuur

Als cannabis en temperatuur een relatie zouden hebben, is hun Facebook status "het is ingewikkeld". Wat temperatuur betreft, moet je hoge temperaturen absoluut vermijden. Hitte droogt cannabis uit en we weten inmiddels alles over de verwoestende effecten.

De meeste experts raden aan je wiet in een koele gematigde omgeving te bewaren. De ideale temperatuur is ongeveer 20°C. Maar kunnen we de temperatuur verlagen? Bijvoorbeeld tot onder het vriespunt?

IS HET INVRIEZEN VAN CANNABIS VERSTANDIG?

Is Het Invriezen Van Cannabis Verstandig?

Het grootste voordeel van het invriezen van wiet is dat dit het natuurlijke proces van decarboxylatie vertraagt. Dit proces zet de van nature voorkomende THCA om in THC. Vervolgens breekt dit af in de slaapverwekker CBN. (Als je cannabis rookt, verandert THCA normaal gesproken in THC.) Door je cannabis in te vriezen, vertraag je dit ongewenste proces. Er zijn echter wel een groot aantal ongewenste bijwerkingen die je liever vermijdt.

Een van de grootste bezwaren tegen het invriezen van wiet, is dat de trichomen erg broos worden en er waarschijnlijk afvallen. Je versterkt dus ook de effecten van frictie als je marihuana invriest. Elke beweging zorgt voor verlies van trichomen. Je denkt misschien dat je de kracht behoudt door je oogst in te vriezen, maar deze gaat feitelijk verloren.

Dat is echter niet altijd nadelig. Als je bubble hasj en soortgelijke producten maakt, kan dit in je voordeel werken. Wil je je cannabis liever roken? Dan is invriezen niet verstandig.

Zonder een luchtdichte verpakking kan je wiet ook getroffen worden door vriesbrand. Het ontdooien is dan een nachtmerrie. Zelfs in het gunstigste geval lijdt je cannabis zwaar onder de schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Je wiet verliest mogelijk de kenmerkende eigenschappen of trekt ziekteverwekkers aan.

KAN IK WEL ANDERE CANNABISPRODUCTEN INVRIEZEN?

Bepaalde cannabisproducten, zoals hasj en BHO, kun je beter invriezen dan onbewerkte toppen. De reden mag duidelijk zijn. De trichomen zijn namelijk al verwerkt, dus je kunt ze niet verliezen. Een concentraat kun je op diverse manieren invriezen. Je kunt het verpakken in vetvrij papier, in een luchtdichte, glazen pot stoppen, of een ondoorzichtige container.

DUS HOE MOET IK MIJN WIET NU BEWAREN?

Hoe Moet Ik Mijn Wiet Nu Bewaren?

Allereerst gooi je alle gekreukte plastic zakjes weg. Investeer in deugdelijke glazen potten om je wiet vrij te houden van lucht, vocht en frictie. Goede keuzes zijn de Stashbox Tightvac Mini en de Weed Curing Jar. Verzin ook iets om je cannabis te beschermen tegen licht. Zorg voor een donkere plek of verpak ze in jute. Let ook goed op de temperatuur, deze is bij voorkeur 20-25°C.

Stashbox Tightvac Mini

Bekijk Stashbox Tightvac Mini

Wil je je cannabis bewaren als een baas? Trakteer jezelf dan op een humidor. Zo heb je altijd controle over de vochtigheid van je cannabis.

Je wiet vers houden, is een hele kunst. Maar als je bovenstaande basisprincipes volgt, blijft de kracht en versheid van je wiet tot zes maanden behouden. Vermijd die vriezer en kies voor een koele, donkere, ietwat vochtige plek zonder frictie en alles komt goed!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken