Blog
Shatter
3 min

Wat Is Shatter En Waarom Zou Je Het Moeten Proberen?

3 min

Shatter is een geconcentreerde vorm van cannabinoïden, onttrokken uit cannabistoppen. Lees er alles over bij Zamnesia.

De cannabis van nu is nog nooit zo krachtig geweest. Veel soorten bevatten daarbij ruim 20% THC en een aantal overschrijden de 30%. Toch doet het roken van toppen niet zoveel meer voor de ervaren roker met een hoge tolerantie. En dan zijn er ook nog personen die liever high worden zonder het traditionele roken. Bovendien bestaan er gebruikers die wel graag roken, maar wat extra's willen toevoegen. Behoor jij tot een van deze groepen? Dan is shatter wat voor jou.

WAT IS SHATTER?

Bijna pure concentraten, zoals THC-destillaat, overschrijden gemakkelijk de 95% THC. Shatter offert slechts ietwat van de kracht op om belangrijke terpenen te behouden. Daarmee is het een aromatisch, toch extreem krachtig cannabisextract. Het bevat daarbij ruim 70% THC. Daarnaast is dit concentraat ook een lust voor het oog. Dab het en voorzie je geest van vleugels, op een manier die je niet voor mogelijk houdt.

Gerelateerd artikel

Top 5 Favoriete Cannabisextracties

BELANGRIJKE KENMERKEN VAN SHATTER

BELANGRIJKE KENMERKEN VAN SHATTER

Voor wat betreft cannabisextracten, wint shatter aan populariteit. Het bevat namelijk hoge concentraties cannabinoïden. Extracten zijn er in alle vormen en maten. Dit heeft veel te maken met de bewerking na de extractie. In tegenstelling tot budder of wax, die langdurig worden bewerkt, geroerd en gezuiverd, is shatter korter gezuiverd. Hierbij stolt het totdat het een doorzichtige, honingkleurige plaat vormt.

Ook de viscositeit van cannabinoïden varieert. Afhankelijk van het cannabinoïden-profiel, variëren de eigenschappen van shatter daarom soms licht. Gedecarboxyleerde THC- en CBD-olie zijn bijvoorbeeld stroperig op kamertemperatuur, maar THCA blijft solide bij dezelfde temperaturen. Hetzelfde geldt voor andere cannabinoïden en diverse terpenen. Deze zorgen allemaal voor variaties wat betreft de textuur, kleur, het aroma en effect.

Onthoud dat shatter soms breekt als je het laat vallen of te hard bewerkt met een dabbing-tool. Als je niet beter weet, verwar je het gemakkelijk met een plak toffee. Er bestaan echter harde toffees, maar ook zachte. Op dezelfde manier rekt shatter soms ook uit.

HOE ONTSTAAT SHATTER?

HOE ONTSTAAT SHATTER?

Shatter is een vorm van BHO (butaan-hasjolie). Na extractie ondergaat het daarbij een milde behandeling. In het lab maakt men shatter volgens een nauwkeurige standaard. Er is daarbij dure, geavanceerde apparatuur nodig om het risico op schade te verkleinen. Het is ook mogelijk het thuis te maken, maar dat is een gevaarlijke onderneming. Daarnaast is de zuiverheid nooit van laboratoriumkwaliteit.

Shatter ontstaat op dezelfde manier als de meeste andere extracten. Met hitte en druk, haal je olie uit plantenmateriaal. Dit materiaal kan bestaan uit toppen, knipresten of zelfs kief. Ongewenste resten verwijder je vervolgens met een vacuüm-purge en oplosmiddelen. Vergeleken met andere concentraten, gebruik je bij shatter lagere temperaturen (29,44–37,77°C) en minder druk (-29 inHg).

De productie van shatter vereist de volgende stappen:

  1. Een materiaalcontainer wordt gevuld met geselecteerd bronmateriaal.
  2. Gekoeld oplosmiddel passeert het materiaal, zodat er een vloeistof ontstaat.
  3. Het oplosmiddel verdampt en wordt vervolgens gecondenseerd voor hergebruik.
  4. De resterende olie wordt voorzichtig verwijderd. Vervolgens moet het stollen tot shatter.

Er zijn diverse factoren die shatter onbedoeld veranderen in andere ongewenste, maar niet minder krachtige texturen. Denk aan teveel vocht in het gebruikte materiaal, beweging of onjuiste temperaturen tijdens het fabriceren of bewaren. Dit kan allemaal onopzettelijk de unieke textuur van shatter veranderen in een meer kristallijne, ondoorzichtige substantie die meer lijkt op budder of wax.

HOE GEBRUIK JE SHATTER?

HOE GEBRUIK JE SHATTER?

Shatter gedraagt zich in een dab rig net als andere concentraten. Het smelt snel en geeft zalige cannabinoïden af in een lekkere dampwolk. Shatter is soms beter te hanteren dan kleverigere concentraten, die vaak aan je tools en vingers plakken. Na het opbreken in hapklare brokjes, zijn de stukjes gemakkelijk op te pakken. En ze plakken ook niet vast. Een lange pincet is hierbij je beste vriend.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Gids Voor Dabben: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

Als je shatter vermaalt of verpulvert, is het ook gemakkelijk toe te voegen aan een spliff. Daarnaast is het bovenop een cone te strooien voor een stevige kick.

Of roer in de morgen een kwart theelepel door een warm drankje. Zo geniet je van een langzame, intense afgifte. Deze hoeveelheid is te verhogen als je zin hebt in een hogere concentratie cannabinoïden. Verlaag de dosis echter als de effecten te sterk zijn voor een dag op kantoor.

Shatter is geschikt voor de meeste vaporizers, van pennen tot tafelmodellen. Breek het in kleine stukjes en vul de kamer tot 50%. Vape er vervolgens op los.

GA AAN DE SHATTER

Met shatter ervaar je de volledige intensiteit van cannabinoïden en terpenen. Je bent in staat te genieten van verschillende cannabinoïden in zuiverdere vorm. Het is daarnaast geweldig om de concentratie cannabinoïden van je favorieten soorten te versterken. Medicinale gebruikers die een speciaal cannabinoïden-profiel vereisen, profiteren wellicht ook van shatter. Afhankelijk van je voorkeuren is het een eenmalige ervaring die je nog lang bijblijft of misschien wel je nieuwe beste vriend.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken