Blog
Dab Rigs
5 min

Fouten Bij Het Dabben Die Iedere Beginner Maakt

5 min

Dabben is soms een beetje overdonderend. Het prepareren van een rig is best eng (gelet op het gasbrandertje). Bovendien zijn cannabisconcentraten hartstikke kleverig en moeilijk te hanteren. Wij bespreken 9 veelgemaakte fouten bij het dabben en hoe je ze voorkomt.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dabbing soms best lastig is - met name voor beginners. Precies weten hoeveel concentraat je zou moeten gebruiken en hoe je dat op de nail dept, vereist oefening. Ook het gebruik van een dag rig jaagt soms schrik aan. Als je pas het dab-wereldje betreedt; in dit artikel bespreken we veelgemaakte fouten bij het dabben die je waarschijnlijk maakt en hoe je ze vermijdt.

1. Het oververhitten van de nail

Het Oververhitten Van De Nail

Dit is veruit een van de moeilijkste kanten van het dabben. Concentraten moeten buitengewoon hoge temperaturen bereiken om goed te verdampen. Om een dergelijke temperatuur te realiseren, gebruik je waarschijnlijk een gasbrandertje of straalaansteker, maar dat is niet echt heel nauwkeurig. Bovendien is het zo dat concentraten bij uiteenlopende temperaturen verdampen. Dat maakt het een stuk lastiger.

De geschikte temperatuur voor het verdampen van concentraten ligt rond de 160-230°C. Bij deze temperaturen zouden alle cannabinoïden en terpenen in je dab gelijkmatig moeten verdampen. Dat zorgt voor een zachte, smaakvolle damp. Bij hogere temperaturen loop je de kans dat je concentraat verbrandt. Daarmee gaat veel smaak en kracht verloren.

Professionele tip: Verhit je nail tot deze roodgloeiend heet is en laat hem even afkoelen. Doe je dab erop voordat de rode gloed helemaal verdwenen is. Wil je de temperaturen beter controleren, overweeg dan een e-nail.

2. DE NAIL OVERBELASTEN

De Nail Overbelasten

Denk erom dat het verhitten van je nail tot de juiste temperatuur cruciaal is voor een zijdezachte, volle damp uit je rig. Wanneer je de nail overbelast (ook een veelgemaakte fout) leidt dit mogelijk tot een daling van de temperatuur. Hierdoor verdampt je concentraat niet naar behoren.

Dit komt door het temperatuurverschil tussen het concentraat en de nail. Zodra je een koud extract op je hete nail dept, egaliseert de temperatuur van beide. Dit betekent dat je nail minder heet wordt, terwijl het concentraat verhit. Dus als je meer extract op de nail dept, daalt de temperatuur sneller.

Bovendien laat het deppen van teveel concentraat residu op je nail achter. Dat zorgt mogelijk voor rookontwikkeling, waarbij de boel in de hens vliegt en je dab rig beschadigd raakt.

Onthoud dat de manier waarop je de dabs doseert, afhangt van de kracht van je extract en je persoonlijke voorkeuren. Een kleine dosering concentraat is ongeveer zo groot als een broodkruimeltje. En dat is een goed uitgangspunt voor de meeste beginnende dabbers. Zorg er ook voor dat je de nail regelmatig onderhoudt. Daartoe verhit je de nail met een gasbrandertje tot er geen rook meer vanaf komt.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Gids Voor Dabben: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

3. Jezelf Branden Of De Nail Beetpakken

JEZELF BRANDEN OF DE NAIL BEETPAKKEN

Deze tamelijk pijnlijke fout overkomt de meeste beginnende dabbers weleens. Omdat veel mensen beginnen met het roken van wiettoppen behandelen ze dab rigs maar al te vaak als een bong. Ze hebben een hijs genomen, willen de bowl beetpakken, maar pakken in werkelijkheid de gloeiendhete buitenkant beet - en komen erachter dat ze geen vuurvaste vingers hebben. Au!

Bij het roken van een bong onderbreekt dit de luchtstroom in de pijp, waardoor er zich geen overtollige rook opbouwt in de rookkamer. Bij het dabben heeft dit echter doorgaans veel pijn tot gevolg. De nail van een dab rig is gloeiend heet en veroorzaakt binnen één duizendste van een seconde ernstige brandwonden.

Professionele tip: Vraag iemand om de rig voor je vast te houden als je aan de slag gaat. Vergeet niet dat de nail extreem heet is dus pak hem niet beet - nooit. Anders kom je erachter waarom je moeder altijd zei: "Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten".

4. Veel Te Enthousiaste Hijsen

Veel Te Enthousiaste Hijsen

Deze fout komt ook door het feit dat de meeste mensen beginnen met het roken van cannabis toppen en vervolgens op dezelfde wijze gaan dabben. Dabs zijn echter een stuk sterker en voor je het weet, loopt je high uit de klauwen als je niet oppast.

Normale cannabis toppen bevatten 15-30% THC, afhankelijk van de variëteit, hoe ze gekweekt zijn, etc. Cannabisconcentraten tikken soms echter een THC-gehalte aan van meer dan 60%. Sommige concentraten bevatten zelfs meer dan 90% cannabinoïden. Wanneer je aan je dab rig hijst zoals met je gewone waterpijp ben je binnen no time knetterhigh.

Indien mogelijk, probeer je de exacte kracht van het concentraat dat je gaat gebruiken te achterhalen. Als je ergens woont waar cannabisproducten legaal zijn, vraag je dat simpelweg aan je leverancier. Wanneer je een hijs gaat nemen, begin dan met een kleine dosering (broodkruimelformaat). Probeer daarna eventueel grotere kruimels.

5. De Nail Of Dab Rig Missen

De Nail Of Dab Rig Missen

Het volgende kan iedereen overkomen: je pikt het kruimeltje concentraat op met je dab tool, wilt het op de nail deppen en het valt op je dab rig of komt totaal ergens anders terecht. Gelet op de aanschafprijs van dit soort concentraten, is het laatste wat je wilt ze op de grond laten vallen.

Investeer in deugdelijke dab-benodigdheden om dit te voorkomen. De markt hiervoor is enorm. Zorg er dus voor dat je op zoek gaat naar hoogwaardige producten die te gebruiken zijn met verschillende concentraten. Denk daarbij aan shatter, wax, budder, enzovoort.

Probeer ook een rig te scoren met een mooie, brede bowl die de nail inkapselt. Deze rigs zijn doorgaans eenvoudiger te gebruiken, vooral voor nieuwelingen. Tot slot, ga niet overhaast te werk als je dabt. Onthoud dat het na verloop van tijd alleen maar makkelijker gaat.

Gerelateerd artikel

Wat Is Shatter En Waarom Zou Je Het Moeten Proberen?

6. Hoesten, stikken en overgeven

Hoesten, Stikken En Overgeven

Dit geldt niet alleen voor dabben. Misschien is het je ook overkomen na je allereerste hijs van een bong. Dabs zijn echter zeer geconcentreerd en produceren een volle, warme damp, waardoor beginners soms naar lucht happen, de longen uit hun lijf hoesten of over hun nek gaan.

Als je weleens tijdens of na het dabben naar adem happend een verschrikkelijke hoestbui hebt gehad, ben je niet de enige. Je longen zijn namelijk erg gevoelig voor alles wat geen zuurstof is. Hoewel de damp van cannabis doorgaans zachter is dan rook, irriteert het soms wel degelijk je ademhalingssysteem, waardoor je gaat hoesten. En extra lang de rook/damp in je longen proberen vast te houden, helpt ook zeker niet.

Gelukkig raken je longen gewend aan de damp van een dab rig. Als je pas begint, neem je gewoon kleinere, minder diepe hijsjes. Zo verminder je de aanslag op je longen.

7. Het Foutief Hanteren Van De Rig

Het Foutief Hanteren Van De Rig

Veel beginnende dabbers maken de fout dat ze hun dab rig niet goed beetpakken. Ze hebben hun handen vaak in de verkeerde positie en laten hun dab vallen, branden zichzelf aan de nail en in het ernstigste geval valt de hele rig uit hun handen die vervolgens breekt.

Als je dabt, houd je rig dan met één hand rond de rookkamer of aan de onderkant vast. Druk je lippen zachtjes tegen het mondstuk terwijl je met je vrije hand het concentraat op je nail aanbrengt.

Newbies kunnen het best iemand vragen de dab rig voor ze vast te houden. Je hoeft maar een klein foutje te maken en het apparaat glijdt weg, valt op de grond en ligt aan gruzelementen.

8. Te traag te werk gaan

 Te traag te werk gaan

Helaas moet je om goed te dabben een beetje snel te werk gaan. Dat komt omdat de restwarmte van de nail soms tot gevolg heeft dat je concentraat op afstand begint te verdampen. Als de dab niet dichtbij genoeg is als dit gebeurt, sluit je dab rig de damp niet in, maar verdampt het gewoon in de lucht.

Om al je concentraat te laten verdampen, breng je het snel bij de nail. Doe dit onder een hoek van 45°. Als je de nail van bovenaf benadert, verdampt de opstijgende hitte de dab te snel, waardoor die belandt waar je hem niet wilt zien of voelen (au!).

Wanneer je uiteindelijk je dab tool in de nail houdt, draai je het rond, zodat het concentraat gelijkmatig verdampt. Dat doe je door je tool tussen je wijsvinger en duim te roteren. Hierdoor drapeert het concentraat in cirkels in de hete nail.

9. Het Inslikken Van De Damp

Het Inslikken Van De Damp

Onervaren dabbers maken vaak de fout dat ze de damp doorslikken, zodat die in hun maag terechtkomt en niet in hun longen. Dat is soms erg pijnlijk. De irritatie van het doorslikken van de damp leidt er ook wel toe dat je je misselijk voelt. Soms moet je zelfs overgeven.

Om te voorkomen dat je de damp doorslikt, zou je het niet in je mond moeten verzamelen, maar rustig, direct in je longen moeten inhaleren. Nogmaals, als je kleinere, minder diepe hijsjes van de rig neemt, gaat het een stuk makkelijker.

TOT SLOT

Na het lezen van dit artikel lijkt dabben misschien een beetje teveel van het goede. Maar geen paniek! Als je het eenmaal onder de knie hebt, is dabben een fantastische nieuwe manier om van cannabis te genieten. Zorg er echter wel voor dat je veilig te werk gaat en troost je met de gedachte dat iedereen beginnersfouten maakt.

Veel dab-plezier!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken