Blog
Top 10 Dab Rigs
8 min

Top 10 Dab Rigs (2022 Editie)

8 min

Dab rigs zijn erg populair voor gebruik met concentraten. De keuze is enorm en dat maakt het kiezen van een dab rig er niet gemakkelijker op, zeker als je er onbekend mee bent. Maar uiteraard helpen we je graag. In dit artikel vind je onze lijst met de top 10 dab rigs op de huidige markt. Daarnaast vind je ook handige informatie over dabbing.

Je kunt op meerdere manieren van wiet genieten. Talloze mensen zijn dol op onbewerkte wiet, maar anderen duiken graag in de wereld van harsen, extracten en oliën, oftewel dabs. Het is dan ook geen verrassing dat dab rigs zo populair zijn. Kom je net kijken in de wereld van het dabben of ben je een doorgewinterde veteraan? Lees snel verder, want in dit artikel leer je alles wat je moet weten, gevolgd door een lijst van 10 speciaal geselecteerde dab rigs die we van harte aanbevelen.

Wat is een dab rig?

Wat is een dab rig?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een dab rig precies? Nou, een dab rig is een waterpijp die je gebruikt met een concentraat, wax of olie. Een dab rig is vergelijkbaar met een traditionele bong, maar bevat een extra onderdeel, bekend als een nail of banger. De banger is eigenlijk een bowl, maar geen standaard bowl die je op een bong tegenkomt. Deze bowl kan de hitte van een gasbrander namelijk behappen, waardoor je veel effectieve trekken kunt nemen. In een dab rig kun je ook water gebruiken om de damp te koelen, wat dan weer wel met een bong overeenkomt.

Traditioneel worden dab rigs gemaakt van hoogwaardig, hittebestendig borosilicaatglas. Toch kom je ook dab rigs tegen in andere materialen, zoals siliconen. De meeste rigs worden handmatig verwarmd met een gasbrander. Daarnaast kun je inmiddels ook elektronische dab rigs kopen die dabs tot de optimale temperatuur verwarmen zonder dat er vuurkracht nodig is.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

Hoe kun je dabben?

Hoe kun je dabben?

Als je onervaren bent, lijken dab rigs intimiderend en gecompliceerd. Toch zijn ze vrij gemakkelijk in gebruik. Zoals vermeld, is het belangrijkste onderscheidende onderdeel de banger / nail. De vorm van een banger lijkt op die van een traditionele bowl. Een nail lijkt meer op een spijker. Hoe dan ook, gebruik je een van beiden als oppervlak om de dabs op te plaatsen voor verdamping.

Je kunt op meerdere manieren dabben, maar de meest gebruikte methode draait om het verhitten van de nail voordat je de dab erop plaatst. Allereerst vul je je rig met voldoende water om de percolator onder te dompelen. Zo koel je de damp waardoor je van veel koelere trekken geniet. Nu verhit je de nail totdat deze gloeiend heet is met behulp van de brander. Laat de nail iets afkoelen voordat je je dabbing tool gebruikt; meestal is dit een metalen of glazen staafje. Hiermee plaats je de dab op het hete oppervlak. Zet je mond aan het mondstuk en inhaleer direct, want de dabs zullen snel op de hete nail of banger verdampen.

Dit is uiteraard slechts één manier van dabbing. Als je een elektrische dab rig of e-nail gebruikt, kun je de gasbrander achterwege laten. In deze apparaten is namelijk een verwarmingselement ingebouwd. De beste elektrische dab rigs worden razendsnel heet en bieden exacte temperatuurcontrole. Deze rigs zijn ook vaak portable en ontworpen om gemakkelijk te vervoeren.

Wat kost de gemiddelde dab rig?

Wat kost de gemiddelde dab rig?

Er was een tijd waarin dab rigs behoorlijk aan de prijs waren. Gelukkig is het tegenwoordig goed mogelijk een fatsoenlijk toestel te kopen zonder gat in je bankrekening te slaan. Zoals vermeld, heeft de introductie van nieuwe materialen, zoals siliconen, geleid tot een vriendelijker prijskaartje (reken op ongeveer € 75,-). Zo kun je zelf vrij voordelig experimenteren met dabbing terwijl je geen dure rig hoeft te kopen.

Liefhebbers van meer hoogwaardige rigs hebben zeker niet te klagen. Er zijn talloze uitgebreide, hightech dab rigs op de markt, maar alle waar is uiteraard naar zijn geld. Als vuistregel geldt dat een toestel duurder wordt naarmate het meer functies bevat. Maar wees gerust; je vindt altijd iets wat aan je behoeften voldoet.

Top 10 dab rigs

Je weet nu wat een dab rig is, hoe zo'n apparaat functioneert en wat de prijsverschillen zijn. Het is hoog tijd voor onze lijst met de top 10 allerbeste dab rigs op de huidige markt. We vermelden ze in willekeurige volgorde en diverse prijsklassen. Je vindt hier zowel traditionele dab rigs als de meer recente elektrische dab rigs en e-nails. Laten we eens kijken.

1. Dr. Dabber Switch

Dr. Dabber Switch

We trappen af met een hybride dab rig in de vorm van de Switch van Dr. Dabber. Deze elektronische dab-rig kan met gemak zowel droge kruiden als concentraten aan. De Switch is aangedreven door een hoogwaardige batterij die lekker lang meegaat. Bovendien kun je de rig beheersen via een simpel en intuïtief knoppensysteem, waardoor je van een eindeloze hoeveelheid opties geniet.

Deze rig is uitgerust met 25 warmte-instellingen voor toppen en olie. Het apparaat warmt binnen 3-6 seconden op en de maximale temperatuur bedraagt 425°C. Dankzij de sterke batterij kan de Switch ongeveer 100 dabs aan voordat je hem opnieuw moet opladen.

Dankzij het stijlvolle, strakke ontwerp met satijnachtige afwerking, is de Switch ideaal voor thuisgebruik. Toch is het ook een fijne portable metgezel voor onderweg. Je hebt geen gasbrander nodig, waardoor je altijd en overal kunt dabben.

Het onderhoud van de Switch is heel eenvoudig. Dit prachtige apparaat is namelijk uitgerust met een functie voor zelfreiniging, waarmee je alle achtergebleven resten wegbrandt; kun je nóg gemakkelijker dabben?

2. K.Haring Concentrate Rig

K.Haring Concentrate Rig

Voor liefhebbers van dabbing en beeldende kunsten is er de Concentrate Rig uit de K.Haring glascollectie. Deze dab rig is gedecoreerd met de hedendaagse popart van Keith Haring. Bovendien is hij gemaakt van robuust borosilicaatglas dat gemakkelijk hoge temperaturen en kleverige concentraten aankan.

De rig is uitgerust met waterfiltratie zodat je van verbluffend koele en zijdezachte hits geniet. De K.Haring Concentrate Rig heeft ook een directioneel klapgat. Hiermee kun je de luchtstroom beheersen en de temperatuur naar wens verhogen of verlagen. Het gebruik is simpel: verhit, voeg extracten toe aan de banger en inhaleer via het mondstuk. Dit is dabbing in de puurste vorm en je hebt geen extra accessoires of batterijen nodig.

Uiteraard is het meest opvallende kenmerk van deze rig het levendige, geweldige design. Dit toestel wordt geleverd in een bijpassende doos, waardoor je een echt pronkstuk in handen hebt. Je trekt absoluut de aandacht van je kunstminnende stoner vrienden. Dit is de perfecte manier om het erfgoed van deze baanbrekende, invloedrijke artiest te eren.

3. Puffco Peak Smart Rig

Puffco Peak Smart Rig

De Puffco Peak is bedoeld voor gebruik met harsen en extracten. Dit is de allereerste smart rig ter wereld. Dit apparaat is gemakkelijk in gebruik en biedt geweldige prestaties en smaken. Hiermee overbrug je de kloof tussen een portable vaporizer en een dab rig, maar op een heel slimme manier.

Deze elektronische dab-rig is zo groot als de palm van je hand en wordt aangedreven door een duurzame batterij die de Peak in slechts 20 seconden opwarmt. Dankzij haptische feedback en discrete led-verlichting weet je precies wat er gebeurt als je deze smart rig gebruikt. Er zijn talloze aanpasbare instellingen, waardoor je zonder moeite de beste temperatuur instelt om het beste uit je wax, olie of hars te halen.

De Peak heeft een eigentijds, minimalistisch design, waardoor hij lijkt op een modern kunststuk als je hem op tafel of de schoorsteenmantel zet. Het is een gegarandeerde aandachtstrekker voor je vrienden. Maar na enkele trekken zijn ook je rookmaatjes ervan overtuigd dat deze pijp andere elektronische dab rigs ver achter zich laat.

4. Black Leaf Oliebong met Honey Pot

Black Leaf Oliebong met Honey Pot

Het team van Black Leaf presenteert een eersteklas dab rig met een verrassend vriendelijk prijskaartje: de Oliebong met Honey Pot. Deze pijp is gemaakt van robuust en veerkrachtig borosilicaatglas en heeft een uniek en slim 'honingpot-ontwerp'. Op de rig vind je een beweegbare nail die voldoende ruimte biedt voor je favoriete stoffen.

De honey pot fungeert als een veiligere manier om je oliën te verhitten. Maak hem warm, vul de pot en schuif aan de kant bij het inhaleren. Het resultaat is een zijdezachte, verrukkelijke hijs die bij iedereen in de smaak valt.

Met een hoogte van slechts 17,5 cm is deze pijp een geweldige aanvulling op je thuiscollectie, maar je kunt hem ook gemakkelijk meenemen. Dankzij het stevige ontwerp past de rig gemakkelijk in je tas en hij kan ook nog een stootje hebben.

5. Blaze Glazen Oliebong

Blaze Glazen Oliebong

De Glazen Oliebong van Blaze is gemaakt van borosilicaatglas en dankzij de smaragdgroene accenten werkelijk prachtig. Deze rig biedt de perfecte balans tussen een esthetisch uiterlijk en functionaliteit. De olie rig is uitgerust met een rvs nail die naar een gepercoleerde kamer leidt. Zo geniet je moeiteloos van een heerlijke ervaring.

Zodra je nail hebt verwarmd en de dabs geplaatst, reist de damp door de downstem en komt omhoog via de gepercoleerde diffuser. Zodra de damp het water passeert, geniet je van heerlijke, koele trekken. Deze dab rig is 30cm hoog en is ideaal om door te geven aan je vrienden.

Zoals vermeld, is het uiterlijk van deze Glazen Oliebong opvallend, maar dat dient ook een ander doel. Het sferische groene glas fungeert als handvat als je de pijp gebruikt, wat heerlijk comfortabel is tijdens langere rooksessies.

6. Hyer Big-E Rig

Hyer Big-E Rig

We geven toe: de Big-E Rig van Hyer is niet echt een dab rig. Toch verdient hij een plaatsje op deze lijst omdat dit apparaat is ontworpen om de bong die je reeds hebt te verbeteren. Hoe dan? Nou, dat is eigenlijk vrij simpel.

De Big-E Rig fungeert als docking station voor je favoriete bong of dab rig. Eenmaal gemonteerd, verwarmt dit futuristische apparaat een element van kwartsglas dat op de banger is aangesloten. Je hebt dus geen conventionele gasbrander nodig. In slechts 90 seconden bereikt dit apparaat temperaturen tot 400°C. Dankzij het intuïtieve besturingssysteem is het gebruik heel eenvoudig. Het led display aan de voorkant laat je weten dat het apparaat de optimale temperatuur heeft bereikt.

De Big-E Rig beperkt zich niet alleen tot een uitstekende en smaakvolle ervaring met dabbing. Dit apparaat is ook uitgerust met een USB-poort om bijvoorbeeld je telefoon op te laden. Bovendien vind je er ook een kleine stash box waar je wat van je favoriete wiet of concentraten in kunt bewaren.

7. PieceMaker Kube Siliconen Oliebong

PieceMaker Kube Siliconen Oliebong

De Kube is het eerste siliconen apparaat op onze lijst. Deze rig is een perfect voorbeeld van hoe functioneel alternatieve materialen zijn. Deze portable dab rig heeft een ongebruikelijk ontwerp dat garant staat voor een geweldige ervaring.

Lange tijd dacht men dat siliconen minderwaardig materiaal was voor waterleidingen en dabbing rigs. De Kube bewijst dat deze gedachte ongegrond is. Vanwege de unieke vorm snap je al snel waar de naam vandaan komt. Toch is dit apparaat visueel erg aantrekkelijk. De uitneembare banger van borosilicaatglas is bovenaan de bong bevestigd, waardoor je hem eenvoudig en veilig kunt verhitten.

Omdat de Kube van stevig siliconen gemaakt is, kun je hem gemakkelijk vervoeren. De roestvrij stalen basis kun je verwijderen om de banger, mondstuk en andere losse onderdelen in te bewaren. Ook voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. De Kube van PieceMaker is een oliebong die haar gelijke niet kent en ideaal voor de fan van dabbing die graag wat nieuws probeert.

8. EHLE Oil Rig Orange Flash

EHLE Oil Rig Orange Flash

EHLE staat al lang bekend om haar uitstekende waterpijpen en accessoires. Maar met de Oil Rig Orange Flash hebben ze zichzelf overtroffen. Dit bijzondere handgemaakte apparaat is gemaakt van borosilicaatglas en voorzien van kleurrijke oranje accenten. Hiermee heb je echt een adembenemende rig in handen.

Met een hoogte van slechts 15 cm past deze rig moeiteloos in de hand van de gebruiker. Je kunt hem gemakkelijk langere tijd vasthouden. Dankzij de brede basis kun je hem ook even neerzetten, zonder angst voor omvallen.

In deze dab rig vind je een percolator die de damp verspreidt voordat het in het mondstuk terechtkomt. Bovenop vind je de titanium nail die de hoogste temperaturen probleemloos behapt. Pak je brander, voeg de dabs toe en inhaleer. Deze hoogwaardige dab rig maakt gegarandeerd indruk op iedereen die hem gebruikt.

9. Higher Standards Heavy Duty Riggler

Higher Standards Heavy Duty Riggler

De Heavy Duty Riggler komt rechtstreeks uit Amerika. Dit is een prachtig apparaat zonder fratsen, waarmee je keer op keer van enorme trekken geniet. Deze dab rig verschilt van de anderen op onze lijst, want de Riggler bevat zowel een bowl als een banger. Als je ook droge kruiden wilt roken, hoef je niet te kiezen tussen een dab rig of een bong; de Heavy Duty Riggler kan allebei.

Deze dab rig is gemaakt van 7mm dik borosilicaatglas van medische kwaliteit waarmee hij sterk en robuust is. Dankzij de brede basis zal hij niet gemakkelijk omvallen. Het kristalheldere glas bevat geen kleurrijke accenten of andere toeters en bellen. Aan de voorkant is heel subtiel het logo van Higher Standards geëtst. Het resultaat is een pijp van topkwaliteit met een bijpassende uitstraling.

Heb je vandaag zin in droge wiet of wil je liever kleverige dabs? De Heavy Duty Riggler is je trouwe en veelzijdige metgezel. De vaste diffuse downstem discrimineert niet en biedt keer op keer soepele rijke trekken met volle smaken.

10. Eyce Sidecar

Eyce Sidecar

De Sidecar van Eyce is de tweede siliconen dab rig op onze lijst en het is ook nog een erg betaalbare optie. Deze pijp combineert borosilicaatglas en siliconen op prachtige wijze, waardoor je altijd en overal van een heerlijke hijs kunt genieten. De keuze is aan jou.

De met platina afgewerkte siliconen body is niet alleen duurzaam, maar ook erg stijlvol. Je vindt er een uitstekende banger waar je gemakkelijk het door jou gekozen concentraat op kwijt kunt. Maar de echte blikvanger is het mondstuk. De meeste traditionele rigs bieden geen beweging, maar het mondstuk van de Sidecar kan draaien en toch een luchtdichte afsluiting behouden. Dit maakt het wel heel gemakkelijk om een grote trek te nemen terwijl je languit op de bank ligt.

Met de bijgeleverde stalen dabbing tool kun je je dabs gemakkelijk uit hun container halen en veilig op de banger plaatsen. Voor een budgetvriendelijke dab rig heeft Eyce daadwerkelijk alles uit de kast getrokken om een hoogwaardig pijpje te produceren.

De Sidecar is gemaakt van meerdere in elkaar grijpende onderdelen, waardoor het schoonmaken een fluitje van een cent is. Veel dab rigs zijn massief, maar deze rig kun je helemaal uit elkaar halen om te reinigen. Dit is een dab rig waar je vele, vele jaren plezier van zult hebben als je er een beetje lief voor bent!

Waar wacht je nog op? Ga dabben!

Waar wacht je nog op? Ga dabben!

Nou, dat waren ze dan; onze selectie met de top 10 dab rigs! Je weet nu wat er verkrijgbaar is, van de beste portable elektronische dab rigs tot traditionele rigs van borosilicaat. Als extracten jouw ding zijn, kun je helemaal los met deze apparaten. Er zijn opties voor mensen die zoeken naar een klassieke ervaring met een gasbrander. Maar ook als je liever elektrisch wilt, word je niet teleurgesteld; elektronische dab rigs hebben een grote schare fans vanwege de kwaliteit en draagbaarheid.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Headshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken