Blog
Alles Wat Je Over Live Resin Moet Weten
4 min

Alles Wat Je Over Live Resin Moet Weten

4 min

Ontdek hoe live resin, een van de sterkste cannabisproducten die er zijn, wordt gemaakt en hoe je er het beste van kunt genieten. Met tot wel 95% THC en diverse terpenen is het geen wonder dat dit product over de hele wereld zo populair aan het worden is! Hier lees je alles wat je erover moet weten.

In de wereld van de cannabisconcentraten is live resin misschien wel het krachtigste concentraat dat er is. Het bijzondere hiervan is dat het product van verse cannabistoppen afkomstig is, waarbij al het goede van de levende plant behouden blijft. Hieronder geven we je een overzicht van hoe het wordt gemaakt en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is live resin?

Wat Is Live Resin?

Live resin is volgens veel cannabisliefhebbers het krachtigste en lekkerste wietproduct dat er is. Als je cannabis op dezelfde manier wilt gebruiken als hoe het in levende vorm bestaat, dan moet je dit product hebben. Het extractieproces van live resin brengt weinig schade toe aan de gewonnen verbindingen, waardoor veel terpenen en cannabinoïden behouden blijven. Dit betekent dat je aan het einde een superrijk en smaakvol product hebt.

Live resin is, zoals de naam al doet vermoeden, rechtstreeks afkomstig van vers geoogste toppen, in plaats van een droog- en uithardingsproces te ondergaan. Hoe goed cannabis ook wordt gedroogd en uitgehard, het is onvermijdelijk dat het de chemische samenstelling van de terpenen en cannabinoïden aantast. Hierdoor worden de kracht en smaak beïnvloed. Om praktische redenen, accepteren we dit meestal gewoon. Je kunt namelijk geen verse wiet roken, een concentraat maken is als leek best moeilijk (wat we ook met deze methode zullen zien), en verse cannabis kan niet lang worden bewaard. Hoewel verse producten wel smaakvoller zijn, moet je die eeuwenoude droog- en uithardingsprocessen dus niet zomaar afschrijven.

Door hars echter rechtstreeks uit levend plantmateriaal te extraheren, voorkom je de processen die gedroogde en uitgeharde toppen afbreken, waardoor je een puur cannabisproduct vol terpenen en tot wel 95% THC overhoudt. Maar dat is niet makkelijk om te doen.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Verschil Tussen Rosin, Resin & Live Resin?

Hoe wordt live resin gemaakt?

Hoe Wordt Live Resin Gemaakt?

Live resin maken is op zich niet heel complex, maar het vereist wel geavanceerde apparatuur die duur en moeilijk te gebruiken kan zijn. Hoewel het technisch wel mogelijk is om het thuis te maken, is het voor de meeste mensen niet echt een optie - en het is ook gevaarlijk.

We gaan daarom niet heel gedetailleerd in op het bereidingsproces, maar laten we wel even kijken wat er ongeveer bij komt kijken:

Overzicht van het bereidingsproces van live resin

  1. Direct na de oogst worden de verse toppen ingevroren. Niet in een normale vriezer, maar in een industriële vriezer met droogijs of vloeibare stikstof. Tijdens dit proces worden de trichomen (harsbevattende klieren) gemakkelijker broos en scheiden ze makkelijker van het plantenmateriaal.
  2. Net als bij veel andere cannabisconcentraten wordt in de volgende fase een oplosmiddel gebruikt om de bevroren trichomen van het plantenmateriaal te scheiden. Het verschil met andere extracten is echter dat het oplosmiddel net als het plantenmateriaal zelf wordt gekoeld tot ongeveer -40°C.
  3. Het oplosmiddel wordt vervolgens uit het uiteindelijke extract gehaald. Dit gebeurt ook bij een zeer lage temperatuur.

Wat zijn de voordelen van live resin?

Wat Zijn De Voordelen Van Live Resin?

Live resin heeft twee belangrijke voordelen. Zo is live resin:

  • krachtig;
  • en smaakvol.

Zoals aangestipt, is live resin afkomstig van verse cannabisplanten. Dit betekent dat aan het begin van het proces 100% van wat de planten hebben geproduceerd beschikbaar is voor extractie. Bij normale extractieprocessen kan tot wel 60% van de terpenen door uitdroging en uitharding afbreken. Dit vermindert het uiteindelijke smaakprofiel. Er is echter veel meer te benutten als er voor het extractieproces vrijwel niets afgebroken is, zoals bij live resin.

Bovendien gaan live resinconcentraten langer mee, indien bewaard in een ondoorzichtig en luchtdicht potje in een koele omgeving. Ook dit is een voordeel, tenminste, als je jezelf kunt dwingen het niet meteen op te maken!

Word je door live resin high?

Zeker. Met live resin word je niet alleen high, maar de kans bestaat zelfs dat je té high wordt. Met tot wel 95% THC en een hoop terpenen zijn live resinconcentraten een van de sterkste cannabisproducten die er zijn. Je moet het dan ook met mate gebruiken.

Je kunt echt sterke effecten verwachten. Als je onervaren bent met dit soort concentraten, wees dan extra voorzichtig: gebruik kleine hoeveelheden bij het vapen of dabben. Gezien de gebruiksmethode (inhalatie) zullen eventuele negatieve effecten echter ook snel weer verdwijnen, zonder blijvende impact.

Wat is het verschil tussen live resin en andere concentraten?

Wat Is Het Verschil Tussen Live Resin En Andere Concentraten?

Het grootste verschil tussen live resin en andere concentraten is het proces waarmee het wordt gemaakt en dat het van verse, niet-uitgeharde toppen komt.

Het bereidingsproces van de meeste concentraten begint met gedroogde, uitgeharde toppen, waarbij vervolgens een oplosmiddel wordt gebruikt om de gewenste componenten eruit te halen. In andere gevallen, zoals bij rosin, wordt er rechtstreeks hitte op een uitgeharde top toegepast, om er resin uit te halen. Dit laatste is oplosmiddelvrij, waardoor het vaak geschikter is om thuis te doen.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

Wat is live rosin?

Maar hoe zit het met live rosin? Wat is het verschil tussen live rosin en live resin? Beide zijn afkomstig van vers plantaardig materiaal en beide worden bij zeer lage temperaturen ingevroren. Het proces verloopt na deze fase echter anders.

Live resin behelst de oplosmiddelextractie van hierboven, en live rosin een oplosmiddelvrije methode. Dit houdt in dat hitte en druk gebruikt worden om de gewenste componenten uit het plantmateriaal te halen.

Hoe moet live resin worden gebruikt?

Hoe Moet Live Resin Worden Gebruikt?

Live resin kan op dezelfde manier als andere extracten worden gebruikt. Dabben en vapen zijn de twee populairste gebruiksmethodes. Dabben is daarbij vaak de goedkopere optie. In tegenstelling tot roken en zelfs edibles kun je met dabben en vapen de ultieme smaak en kracht ervaren.

Dabbing

Om te dabben, heb je een dab rig nodig. Dit is een apparaat dat op dezelfde manier als een bong werkt, maar het concentraat verdampt in plaats van verbrandt. Wat bekendstaat als een 'banger' of 'nail' (ongeveer hetzelfde als een bong bowl) wordt elektronisch of met een vlam tot de gewenste temperatuur verhit. Vervolgens wordt de resin met een dabbing tool op de banger of nail geplaatst, waarna het verdampt en je de damp, die door water gaat, kunt inademen.

Vaping

Een vaporizer die ontworpen is voor cannabisconcentraten moet ook geschikt zijn om zowel live resin als live rosin te vapen. Waarschijnlijk hoef je de resin alleen maar in de kamer te doen, de gewenste temperatuur in te stellen en wachten tot hij is opgewarmd, waarna je kunt inhaleren. Dit is misschien wel de gemakkelijkste manier om van de smaak en kracht van live resin te genieten. Maar vaporizers zijn niet goedkoop! Als je echter regelmatig concentraten wilt gebruiken, is een vaporizer een goede investering. Bovendien werken veel apparaten ook met wiettoppen, waardoor je er alle kanten mee uit kunt!

Vaporshop

Koop hier de beste portable en desktop vaporizers van de beste fabrikanten ter wereld!

View category

Hoe bewaar je live resin?

Hoe Bewaar Je Live Resin?

Om de kwaliteit te behouden, moet live resin in een luchtdicht en ondoorzichtig potje worden bewaard. Vanwege de kleverige en plakkerige eigenschappen ervan, is echter een speciaal siliconen potje aan te raden. Dankzij deze potjes blijft er geen concentraat op de bodem plakken, en loop je niet het risico dat het volgende extract dat je erin doet, vervuild raakt.

Live resin: vol met terpenen

Voor de meeste gebruikers, vooral in landen waar cannabisproducten niet legaal worden verkocht (oftewel bijna elk land), is live resin lastig te verkrijgen. Het is echter zeker de moeite waard om eens te proberen, mocht je ooit de kans krijgen om eraan te komen.

Dit is in principe het beste product dat je kunt krijgen als het op smaak en kracht aankomt. Maar wees wel voorzichtig als je de kans krijgt om het te proberen: live resin is echt supersterk!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken