Blog
Hoe Lang Blijft THC In Je Systeem?
7 min

Hoe Lang Blijft THC In Je Systeem?

7 min

THC blijft lang in je lichaam hangen. Dit betekent dat een drugstest positief kan uitvallen, zelfs als je al een tijdje geen wiet hebt gerookt. Ontdek hier meer over de verschillende factoren die van invloed zijn op detectie. Ook geven we handige tips om THC resten sneller uit je systeem te laten verdwijnen.

THC, of liever de metabolieten van THC, kunnen lang in je systeem blijven hangen, tot lang nadat je niet meer stoned bent. Het kan dus gebeuren dat je positief test op een drugstest, zelfs als je al een tijdje niet hebt gerookt. Ontdek hier welke factoren van invloed zijn op detectie, maar ook trucjes om de resten THC sneller kwijt te raken.

Het voelbare effect van THC vervaagt relatief snel, maar de metabolieten van THC kunnen nog lange tijd in je lichaam worden getraceerd. Metabolieten zijn de verbindingen die in het lichaam worden geproduceerd wanneer THC wordt verwerkt. Als je een drugstest moet ondergaan, kan dit behoorlijk problematisch zijn. Hoelang wiet precies in je systeem blijft, hangt van meerdere factoren af, zoals je gebruiksmethode en frequentie. Ontdek hier de belangrijkste factoren die van invloed zijn op hoelang THC in je systeem blijft en wat je kunt doen om lichamelijke processen te versnellen.

Wat is de impact van wiet?

Wat is de impact van wiet?

De cannabisplant bevat honderden verschillende verbindingen. THC (Δ⁹-tetrahydrocannabinol) is echter het stofje waar je stoned van wordt. Wanneer je wiet rookt of in een vaporizer verdampt, komt er snel THC in je bloedbaan. Met andere gebruiksmethodes, zoals edibles, kan het veel langer duren voordat je lichaam de THC opneemt en je de effecten voelt.

Het effect van edibles is trouwens ook sterker en langduriger. De impact is gemiddeld 2 tot 10 uur lang voelbaar. Vergelijk dat maar eens met roken of vapen, waarbij het effect normaal gesproken na 30 tot 60 minuten langzaam afneemt. Hierbij moet wel benoemd worden dat je zelfs na roken of vapen nog lichte na-effecten kunt voelen tot 24 uur na gebruik.

Gerelateerd artikel

Waarom Het Eten Van Wiet Sterker Is Dan Roken

Na het roken, wordt de THC in je bloed snel afgebroken. Dit gebeurt voornamelijk in de lever, waar het wordt omgezet in metabolieten. Deze metabolieten hopen zich in je lichaam op. Ze lossen op in vetweefsels waarna ze langzaam via je urine en je haar worden uitgescheiden. De twee belangrijkste metabolieten van THC zijn 11-hydroxy-THC (THC-OH) en 11-carboxy-THC (THC-COOH).

Hoelang blijven de metabolieten van THC in je systeem?

Hoelang blijven de metabolieten van THC in je systeem?

Helaas is er geen pasklaar antwoord op deze vraag. Met wietbestanddelen kan het tot 90 dagen duren voordat je systeem de laatste 'restjes' kwijt is. Dit komt door de manier waarop ze in het lichaam worden verwerkt. De exacte tijd verschilt van mens tot mens, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je unieke lichaam en consumptiegewoonten.

Naar verluidt, speelt ook de Body Mass Index (BMI) een rol, net als de frequentie van je wietgebruik, wat en hoeveel je consumeert, de gebruikte methode en biologisch geslacht (oestrogeenspiegels). In het volgende gedeelte gaan we dieper in op deze en andere aspecten.

Factoren die detectie beïnvloeden

Factoren die detectie beïnvloeden

Wiet heeft op elke gebruiker een andere impact. Hoelang THC-metabolieten vindbaar blijven, wordt door meerdere factoren beïnvloed. Denk hierbij aan consumptie en fysieke conditie. Ook het type drugstest speelt een rol; hier komen we later op terug. Over het algemeen is wietgebruik langer waarneembaar bij hogere doseringen en frequenter gebruik.

Wanneer je een drugstest moet ondergaan, is het goed om enige kennis te hebben van deze factoren. Zo kun je je situatie nauwkeuriger beoordelen en hopelijk de kans op een negatieve uitslag vergroten.

🔍 Body mass index

Men denkt dat de body mass index een aanzienlijk effect kan hebben op de verwerking van THC. THC is een in vet oplosbare chemische stof, waardoor het zich gemakkelijk aan vetcellen hecht. Dit maakt dat je lichaam langer nodig heeft om wietbestanddelen volledig te elimineren. Dit is ook gedeeltelijk de reden waarom wiet relatief lang vindbaar is, vergeleken met bepaalde andere drugs. De meeste recreatieve drugs lossen namelijk niet zo sterk in vet op. Het wordt beweerd dat mensen met een hoger percentage lichaamsvet THC langzamer omzetten, maar hier bestaat geen consensus over.

Het verhaal gaat ook dat een hogere body mass index ervoor zorgt dat wiet langer in het lichaam blijft. De validiteit hiervan is echter twijfelachtig. Allereerst is de BMI een gedateerde, vertekende maatstaf. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met diverse belangrijke factoren die noodzakelijk zijn om een lichaam te beoordelen en te analyseren. Het is veel logischer om meer exacte aspecten te analyseren, zoals het percentage lichaamsvet. Daarnaast hebben personen met weinig lichaamsvet nog steeds genoeg vet in hun lichaam waar THC zich aan kan hechten.

🔍 Frequentie van je gebruik

Hoe vaak je wiet gebruikt, heeft een grote invloed op het detectievenster (Taylor et al., 2016). Elke keer dat je wiet consumeert, vul je de hoeveelheid cannabinoïden in je lichaam aan. Dit zorgt als het ware voor een reset in je lichamelijke proces om THC en de bijbehorende metabolieten te elimineren. Dit betekent dat het tijdsframe voor detectie terug bij af is.

🔍 Gebruiksmethode

Verbindingen uit de wietplant worden op verschillende manieren door je lichaam opgenomen en verwerkt, afhankelijk van de gebruiksmethode. Dit heeft vervolgens invloed op het tijdskader voor detectie. Bij roken of vapen, wordt THC sneller verwerkt dan wanneer je edibles eet.

Gerelateerd artikel

Effecten Van Cannabis Op Je Lichaam

🔍 Biologisch geslacht

Geslachtshormonen hebben een interactie met het endocannabinoïde systeem. Je 'biologisch geslacht', het geslacht dat bij de geboorte wordt toegewezen, beïnvloedt mogelijk hoelang je lichaam nodig heeft om THC en de metabolieten te verwerken en volledig te elimineren.

Vooral oestrogeen is hier relevant. Dit geslachtshormoon is in elk lichaam aanwezig, maar biologisch vrouwelijke lichamen hebben een hogere oestrogeenspiegel dan biologisch mannelijke lichamen. Bij intersekse en transgender personen die een medische transitie ondergaan, kan de hoeveelheid oestrogeen variëren.

Het is interessant te weten dat het aantal CB1 receptoren in verschillende hersengebieden van je oestrogeenspiegels afhangt. Met andere woorden, beïnvloeden oestrogeenspiegels hoe vatbaar je hersenen zijn voor cannabinoïden. Bovendien verhoogt oestrogeen de hoeveelheid anandamide. Deze endocannabinoïde versterkt het endocannabinoïde systeem. THC kan dus een sterkere impact hebben op mensen met hogere oestrogeenspiegels.

Ook lichaamsvet verschilt per biologisch geslacht. Mensen die bij de geboorte het vrouwelijke geslacht toegewezen krijgen, hebben gemiddeld meer lichaamsvet dan mensen die bij de geboorte het mannelijk geslacht krijgen toegewezen (deze binaire categorieën vertegenwoordigen natuurlijk niet alle mensen). Deze argumenten impliceren dat mensen met meer lichaamsvet cannabis langzamer verwerken. Maar we weten al dat dit een controversiële bewering is.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Endocannabinoïde Systeem (ECS)?

Soorten drugstesten

Soorten drugstesten

Een drugstest bepaalt of en hoeveel er van een specifieke drug in je systeem zit. Daarbij worden biologische monsters geanalyseerd, zoals urine, bloed, speeksel, haar of zweet.

Er zijn veel verschillende soorten drugstesten, die in drempelwaarde en tijdsframe variëren. Het tijdsframe is de periode waarin een persoon na gebruik positief kan testen. Dit wordt bepaald door de factoren die we eerder hebben benoemd en natuurlijk de gebruikte test. De drempelwaarde is de minimale hoeveelheid van een stof of verbinding die in het lichaam aanwezig moet zijn om 'positief' te testen.

Drugstesten verschillen ook in wat ze opsporen om drugsgebruik te detecteren. De meeste testen voor recreatieve drugs zoeken naar metabolieten van drugs. Dit zijn de overblijfselen die in je lichaam achterblijven nadat een drug is verwerkt. Een urinetest maakt bijvoorbeeld gebruik van deze methode. Testen die metabolieten opsporen, benutten antilichamen die zich aan relevante metabolieten hechten. Vervolgens wordt een ELISA-test (enzyme-linked immunosorbent assay) gebruikt om te controleren of antilichamen relevante tegenhangers hebben gevonden.

Gerelateerd artikel

Drugstesten: Wat Je Moet Weten

Hieronder gaan we in op vier veelgebruikte soorten drugstesten. We leggen uit hoe ze werken en hoelang je positief kunt testen na gebruik van THC.

1️⃣ Bloed

Bloedonderzoek komt niet vaak voor, maar is heel effectief. Het is niet waarschijnlijk dat je er in het dagelijks leven aan wordt onderworpen. In de meeste landen heeft de politie een speciaal dwangbevel nodig om een bloedmonster van iemand af te mogen nemen. Weet wat je rechten zijn. Bloedonderzoek wordt meestal gebruikt in het kader van een politieonderzoek of na een ongeval.

In tegenstelling tot de meeste testen, screenen bloedtesten niet op metabolieten (die lang in je lichaam kunnen blijven), maar op de aanwezigheid van illegale drugs zelf. Deze drugstesten zijn dus bedoeld om recent drugsgebruik op te sporen en niet wat je dagen of weken geleden hebt gebruikt. Sommige studies geven aan dat THC 1 tot 2 dagen na gebruik in je bloed kan worden gevonden, terwijl andere bronnen beweren dat dit slechts enkele uren is.

2️⃣ Speeksel

Speekseltesten sporen ook metabolieten op. Deze testen worden steeds vaker gebruikt, vooral als alternatief voor urinetesten. Speekseltesten zijn duurder dan urinetesten, maar minder ingrijpend. Ze zijn eenvoudig uit te voeren en bovendien lastiger te omzeilen. Als je wordt getest, dien je onder het oog van de onderzoeker een monster te verstrekken.

Speekseltesten kunnen tot cannabis tot 72 uur na consumptie detecteren.

3️⃣ Haar

Haartesten zijn de meest gevoelige drugstesten met het langste tijdsframe. Je lichaam laat een kleine hoeveelheid cannabinoïden in de haarzakjes achter. Om die reden kan het analyseren van een van je haren met supergevoelige laboratoriumapparatuur tot 90 dagen na gebruik positieve resultaten opleveren, met een extreem lage drempel voor detectie.

Soms kunnen haartesten valse positieven opleveren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een persoon in contact is geweest met een wietgebruiker (Moosmann et al., 2015). Dit komt omdat de olie in de huid ook in je haar terechtkomt en via aanraking op een ander kan worden overgedragen.

Deze testen zijn duurder dan andere methodes. Ze worden voornamelijk gebruikt wanneer de politie of een andere instelling wil testen op een langere gebruiksgeschiedenis.

4️⃣ Urine

Een urinescreening is verreweg de meest voorkomende drugstest. Het is namelijk de goedkoopste en de snelste. In urineonderzoek kan het recente gebruik van de meeste drugs worden aangetoond, omdat het tijdsframe relatief kort is. Dit geldt echter niet voor wiet! THC kan tot 30 dagen na gebruik in je urine worden gedetecteerd.

Hoe krijg je THC uit je systeem?

Hoe krijg je THC uit je systeem?

Als er een drugstest boven je hoofd hangt, zit je wellicht niet te wachten op restjes wiet in lichaam. Hoe kom je nu van die metabolieten af? Kun je iets doen om het proces te versnellen? Jazeker wel! Voordat we de details bespreken, is het altijd verstandig om ruim voor de testdatum te stoppen met het gebruik van wiet. Op die manier neem je het zekere voor het onzekere.

✅ Drink water

Je lichaam heeft vocht nodig om ongewenste stoffen uit je lichaam te spoelen, of je nu drugs gebruikt of niet. Om je lichaam te helpen zich van resterende stoffen te ontdoen, moet je veel water drinken en regelmatig plassen. Doe dit vooral 24 tot 48 uur voor de drugstest. Blijf op de dag van de test grote hoeveelheden water drinken om je urine te verdunnen. Dit kan het lastiger maken om eventuele THC-metabolieten op te sporen. Overdrijf het echter niet. Als het urinemonster te sterk verdund is, moet je de test waarschijnlijk opnieuw doen.

✅ Drink detox drankjes

Als je geen zin hebt om liters water te drinken en liever wat smaak, vitamines of mineralen toevoegt, kun je detox drankjes proberen. De ingrediënten in deze drankjes bevorderen de hydratatie. Mogelijk ondersteunen ze ook organen met een ontgiftende functie, zoals je lever en je nieren. Bekende ontgiftende dranken zijn bijvoorbeeld groene smoothies en cranberrysap.

✅ Gebruik actieve kool

Actieve kool bindt zich aan THC-metabolieten, wat hun voortdurende circulatie door het lichaam verstoort (Skopp & Mikus, 2013). Aangezien dit ook voor andere stoffen geldt, wordt actieve kool vaak medisch gebruikt om overdoses te behandelen.

Je kunt actieve kool in een capsule innemen, of actieve koolpoeder in een drankje mengen. Zorg ervoor dat je zorgvuldig doseert. De dosering hangt af van het doel, het product en je lichaam. Raadpleeg altijd je huisarts of een andere gezondheidsdeskundige voordat je het met voorgeschreven medicijnen combineert.

✅ Stop met wiet

Als je binnenkort een drugstest moet ondergaan, kun je misschien beter een tijdje geen wiet gebruiken. Als je vlak voor de drugstest nog wiet gebruikt, kun je dat met bovenstaande tips en trucs nauwelijks compenseren.

Is CBD zichtbaar op een drugstest?

Nee, niet als je CBD-producten gebruikt die aan de wettelijke norm voor THC-waarden voldoen. Vrijwel alle drugstesten zoeken naar metabolieten van THC. Deze metabolieten vertonen weinig chemische gelijkenis met CBD. Dit betekent dat CBD op zichzelf geen probleem is, omdat drugstesten simpelweg niet ontworpen zijn om CBD te traceren.

Drugstesten en wiet: FAQ

Hoelang kan THC in mijn lichaam worden opgespoord?
Tussen enkele uren en 90 dagen. Dit hangt af van je lichaam, hoe vaak en hoeveel je gebruikt, je gebruiksmethode en het type drugstest.
Hoelang blijft wiet in mijn urine zitten?
3 tot 30 dagen na gebruik.
Hoelang blijft wiet in mijn bloed zitten?
Minimaal enkele uren, mogelijk wel 1 tot 2 dagen na gebruik. Ook dit hangt af van verschillende factoren met betrekking tot je wietgebruik en je lichaam.
Hoe lang blijft wiet in mijn speeksel zitten?
Tot 72 uur na consumptie.
Hoe lang blijft wiet in mijn haar zitten?
Tot 90 dagen na consumptie.
Ik heb maar één trekje genomen, verschijnt dit bij een drugstest?
Het zou kunnen. Je lichaam heeft tijd nodig om THC en zijn metabolieten te verwerken en te elimineren, zelfs als je maar een klein beetje hebt gebruikt.
Hoelang moet ik wiet voor een drugstest vermijden?
Wanneer je echt het zekere voor het onzekere wilt nemen, gebruik dan 90 dagen voor de test geen wiet. Als je precies weet welke drugstest je moet ondergaan, kun je overwegen om deze periode aan te passen aan het desbetreffende tijdsframe voor detectie. De veiligste manier is om zo lang mogelijk geen wiet te gebruiken.

Hopelijk ben je nu goed geïnformeerd. De factoren die een impact hebben op het detectievermogen van drugstesten zijn gevarieerd en complex. Toch kun je je met bovenstaande tips relatief goed voorbereiden op een drugstest. Gebruik onze tips om je lichaam te helpen eventuele sporen van wiet te verwijderen. Onthoud wel dat het altijd beter is om zo lang mogelijk geen wiet te gebruiken als je een drugstest moet ondergaan. Succes!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Moosmann, B., Roth, N., & Auwärter, V. (2015). Finding cannabinoids in hair does not prove cannabis consumption. Scientific Reports, 5(1). - https://www.nature.com
  • Skopp, G., & Mikus, G. (2013). An in vitro experiment on the interaction of charcoal or wheat bran with 11-nor-9-carboxy-Δ⁹-tetrahydrocannabinol and its glucuronide. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 405(29), 9449–9453. - https://link.springer.com
  • Taylor, M., Lees, R., Henderson, G., Lingford-Hughes, A., Macleod, J., Sullivan, J., & Hickman, M. (2016). Comparison of cannabinoids in hair with self-reported cannabis consumption in heavy, light and non-cannabis users. Drug and Alcohol Review, 36(2), 220–226. - https://onlinelibrary.wiley.com
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken