Blog
Hoe Slaag Je Voor Een Drugstest?
6 min

Hoe Slaag Je Voor Een Drugstest?

6 min

Moet je binnenkort een drugstest ondergaan, maar maak je je zorgen? Nog geen paniek. Het kan inderdaad lastig zijn om je urinemonster schoon te krijgen, maar het is wel mogelijk. In dit artikel bespreken we waar laboratoriumtests naar zoeken, welke nuttige producten je kunt gebruiken en hoe je je lichaam kunt ontgiften.

Of je het nu leuk vindt of niet, routinematige drugstesten komen steeds vaker voor. Hoewel we een hele scriptie zouden kunnen schrijven over de tegenstrijdigheden van drugstests in landen waar die stoffen nu legaal zijn, gaan we dat in dit artikel niet doen. Hier gaan we namelijk in op de voorbereiding op een drugstest, en hoe je een schoon urinesample krijgt.

Voorbereiden op een drugstest

Voorbereiden Op Een Drugstest

Moet je een drugstest afleggen, bijvoorbeeld op je werk? Dan moet je allereerst weten dat er verschillende soorten drugstesten bestaan: bloedtesten, speekseltests, zweettesten, haartesten en urinetests. Hoewel bloedonderzoeken het nauwkeurigst zijn, worden deze zelden op de werkvloer gebruikt. Meestal is het verstrekken van een urinemonster voldoende.

Als je weet wanneer de drugstest plaatsvindt, kun je op tijd plannen en stoppen met je wietgebruik. Je hoeft dan alleen nog maar te wachten tot de sporen je lichaam op natuurlijke wijze hebben verlaten. Gelukkig blijven wietsporen bij gelegenheidsgebruikers slechts vijf tot zeven dagen in de urine. Dagelijkse gebruikers kunnen in sommige gevallen echter een maand na onthouding nog positief testen. Als je je zorgen maakt, overweeg dan om een thuistestkit te kopen, zodat je weet waar je ongeveer aan toe bent.

Zijn drugstestkits legaal?

Het goede nieuws is dat deze kits (op het moment van schrijven) legaal te koop zijn. Het minder goede nieuws is dat ze lang niet zo nauwkeurig zijn als laboratoriumtests. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet de moeite waard zijn. Positief testen met je thuistestkit kan namelijk bij je plan van aanpak helpen. Maar, zoals gezegd, houd er rekening mee dat ze lang niet altijd in de buurt komen van de drugstests op het werk. Dus ook als je thuis negatief test, kun je op de werkvloer nog altijd positief testen.

Sommige mensen mixen hun urinemonsters met huishoudelijke producten om het resultaat te beïnvloeden. Helaas doet dit meestal meer kwaad dan goed, aangezien laboratoriummedewerkers goed thuis zijn in dit soort besmettingen en deze snel kunnen identificeren!

Voorbeelden van waar een laboratorium je urinemonster op test

Voorbeelden Van Waar Een Laboratorium Je Urinemonster Op Test

Wetenschappers die urine op drugs testen hanteren een vergelijkbare methode als witte bloedcellen die naar antigenen in het lichaam zoeken. Wanneer witte bloedcellen een antigeen vinden, geven ze bindende antilichamen vrij. In het laboratorium gebeurt eigenlijk hetzelfde. Wetenschappers laten antilichamen hierbij aan een speciaal plaatje hechten en voegen vervolgens het urinesample toe.

De antilichamen hechten zich daarna aan alle drugs-metabolieten die in het urinemonster aanwezig zijn. In dit geval zoeken de antilichamen naar sporen van THC-metabolieten, namelijk:

  • 11-OH-THC (11-hydroxy-delta-9-tetrahydrocannabinol)
  • THC-COOH (11-nor-9-carboxy-delta-9-tetrahydrocannabinol)

pH

De urine-pH kan variëren van 5 tot 8, waarbij 7 het gebruikelijkst is. Sommige huishoudelijke producten die vaak worden gebruikt om met een urinemonster te knoeien, kunnen de pH buiten deze waarden brengen, dus wees daarmee voorzichtig.

Kleur

Als een urinemonster te helder van kleur is, wordt dat door het laboratorium als verdacht gezien, omdat het verdund lijkt te zijn. De kans is dan groot dat ze het afwijzen, omdat ze denken dat ermee is geknoeid. Vaak moet je dan gewoon een nieuwe test ondergaan.

Creatinine

Creatinine is een stof die in alle gewervelde dieren voorkomt, en zit in onze urine. Vaak wordt gekeken hoeveel ervan in het monster zit, wat vervolgens met een gemiddelde waarde wordt vergeleken. Alles buiten deze waarde zal ertoe leiden dat je drugstest als 'ongeldig' wordt verklaard.

Gerelateerd artikel

10 Fabels Over Het Slagen Voor Een Urine Drugstest

Hoe slaag je voor een urinedrugstest? De natuurlijke aanpak

Hoe Slaag Je Voor Een Urinedrugstest? De Natuurlijke Aanpak

Laten we er voor het gemak even van uitgaan dat je ten minste twee weken voorbereidingstijd hebt. Met minder dan dat zal het sowieso lastig worden om succesvol te zijn. Ben je over een paar weken aan de beurt, bekijk dan onderstaande tips eens!

Stadium 1: twee weken voorafgaand aan de test

Het eerste deel van de aanpak vindt in de eerste anderhalve week plaats. Doe tijdens deze periode aan korte, maar krachtige lichaamsbeweging. Schrijf je in bij een sportschool en ga aan de slag. Nog beter is het als je een sportschool kunt vinden die ook een sauna heeft. Je wilt namelijk zoveel mogelijk vet verbranden en al de vloeistoffen die je uitzweet, vervangen.

  • Doe aan intensieve lichaamsbeweging: sessies van vijftien minuten van je favoriete HIIT-oefening
  • Ga in de sauna: sessies van tien minuten, afgewisseld met een koude douche
  • Drink veel water
  • Vermijd vet voedsel: THC wordt in vetcellen opgeslagen

Stadium 2: een dag voorafgaand aan de test

Stop na die anderhalve week helemaal met sporten. Nu is het zaak om nieuwe vetlagen op te bouwen en zoveel mogelijk te plassen.

  • Eet veel vet voedsel: leg de focus op rood vlees
  • Probeer druivensap of cranberrysap: hiervan moet je veel plassen
  • Neem vitamine B-supplementen: geeft je urine een gelere kleur

Disclaimer: dit is een uitstekende manier om te detoxen, maar het biedt geen garanties. Volg alle stappen secuur. Alleen veel water drinken of alleen maar naar de sauna gaan, levert niks op. Het is niet onze verantwoordelijkheid als het niet lukt!

Hoe slagen voor een urine-drugstest: alternatieven

Hoe Slagen Voor Een Urine-drugstest: Alternatieven

Houd er rekening mee dat geen van de onderstaande manieren 100% effectief is. Het is niet zo dat je je hiermee verzekert van een negatieve test. Je vergroot alleen maar je kansen.

Detox-kits: vijf tot tien dagen voorafgaand aan de test

Detox-kits zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige gebruik je een paar dagen, terwijl andere weken van tevoren kunnen worden gebruikt, terwijl je druk bezig bent THC-metabolieten uit je lichaam af te voeren. Detox-kits bevatten grote hoeveelheden vitamines en mineralen. Hiermee kan je lichaam sporen van drugs afvoeren en lijkt je urine niet verdund.

Synthetische / vervangende urine: testdag

Dit de manier die de meeste kans van slagen heeft. Maar je moet er wel mee weg zien te komen. Synthetische urine lijkt veel op echte urine, en de meeste drugstests kunnen het niet detecteren. De enige manier waarop je door de mand kunt vallen, is als het urinemonster te koud is. Je kunt dit voorkomen door voor de test de synthetische urine aan de binnenkant van je dijbeen te binden en deze zo op te warmen.

Sommige synthetische urine-producten hebben zelfs een neppenis, waardoor je de synthetische urine gewoon kunt gebruiken als je nauwlettend in de gaten wordt gehouden (en toevallig man bent, sorry dames!).

Drugstest hacks die niet werken

Drugstest Hacks Die Niet Werken

Google 'hoe doorsta je een drugstest' en je vindt een hele reeks artikelen waarin van alles en nog wat wordt aanbevolen: van urine van een vriend gebruiken tot veel cranberrysap drinken. Het meeste advies is echter nutteloos. Om je op weg te helpen en te zorgen dat je door de bomen het bos nog kunt zien, volgen hier de meestvoorkomende misvattingen.

Azijn, energiedrankjes of kruidenthee

Deze vloeistoffen bevatten niks wat de metabolieten van wiet in je urine zal verbergen. Dit advies doelt op de 'verdunde urinemethode'. Maar we gaven eerder al aan dat deze methode alles behalve waterdicht is. Drink een Red Bull als je je extra wakker wilt voelen voor je test, maar verwacht niet dat dit de resultaten zal beïnvloeden.

Niacine

Niacine helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het metabolisme, maar is nutteloos als je er een drugstest mee wilt doorstaan. Het kan wel ontgiftende effecten hebben, maar het is onwaarschijnlijk dat deze veel verschil zullen maken.

Oogdruppels, ammoniak, zout, afvoerontstopper of de urine van een vriend aan je urinemonster toevoegen

Sommigen proberen een positieve uitslag te omzeilen door een van bovenstaande toe te voegen. De logica achter zout, oogdruppels of andere stoffen aan je urine toevoegen, is dat ze de enzymactiviteit in je urine kunnen neutraliseren, wat in een negatief resultaat resulteert. Opgelost zout verandert echter ook de dichtheid van je monster, waardoor het voor elke expert eenvoudig te detecteren is.

Het is ook geen goed idee om de urine van een vriend te gebruiken. Als je vriend toevallig toch een hijs heeft genomen en het is vergeten, val je alsnog door de mand. Bovendien kunnen er op het oppervlak van menselijke urine bacteriën groeien. Wanneer urine langer dan een uur ongekoeld blijft, zal hier zeker sprake van zijn. Een laboratoriummedewerker zal dan meteen opmerken dat het niet net uit jouw lichaam is gekomen.

Handige producten voor het doorstaan van urinedrugstesten

Handige Producten Voor Het Doorstaan Van Urinedrugstesten

Verplichte urinetests kunnen eng en vervelend zijn. Toch heb je een paar opties om ze goed te doorstaan. Hieronder wat producten die je kunnen helpen.

Quick Flush

Quick Flush is een voedingssupplement en bevat vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B12, paardenbloemwortel, rode klaver, foliumzuur, klitwortel, rozenbottelvrucht, kamille, luzerneblad, gladde iepenschors, zoethoutwortel en hibiscusbloem. Kortom, het zit vol met kruiden en vitamines die kunnen helpen om de metabolieten van wiet uit je lichaam te krijgen.

CleanUrin

CleanUrin is synthetische urine. Het heeft alle eigenschappen van natuurlijke urine en is niet van echt te onderscheiden. Het wordt geleverd in een gemakkelijk te openen zakje dat je gemakkelijk tegen je lichaam kunt verwarmen. CleanUrin is verkrijgbaar in drie soorten, elk gelabeld met een rood, geel of groen etiket, overeenstemmend met een specifieke creatinine- en pH-waarde.

ScreenyWeeny 5.0

Word je tijdens de urinetest nauwlettend in de gaten gehouden? Dan is de ScreenyWeeny wellicht wat voor jou. Deze neppenis sluit aan op een pakje synthetische urine, die vrijkomt als je op de juiste manier druk uitoefent. De ScreenyWeeny 5.0 wordt geleverd in donkere en lichte 'huidskleuren' en zelfs in besneden en onbesneden varianten.

ScreenUrin Set 2.0

De ScreenUrin Set 2.0 van CleanU is een compleet pakketje. Zo zit er een zakje synthetische urine in, een back-up infuuszak, een spuit om mee bij te vullen, een thermische zak met handige riem, twee heat packs en het ScreenUrin tube outlet-systeem. Voor vrouwen is dit misschien wel de beste keuze.

Kleaner Urea Synthetic Urine

Kleaner Urea Synthetic Urine is een andere effectieve oplossing op basis van nep-urine (op voorwaarde dat er niet iemand naast je staat). Het wordt geleverd in flesjes van 30ml en bevat geen onzuiverheden of verontreinigende stoffen. Als je een drugstest moet doorstaan, is dit een eenvoudige optie die bovendien betaalbaar is.

Wat gebeurt er als je niet voor een drugstest slaagt?

Wat Gebeurt Er Als Je Niet Voor Een Drugstest Slaagt?

De dag is eindelijk aangebroken en je bent positief getest op wiet tijdens de drugstest. Wat nu? Nog geen tijd voor paniek. Om te beginnen, omvatten veel beleidsmaatregelen voor het testen van drugs op de werkplek een beroepsprocedure. Dus als je ervan overtuigd bent dat de test negatief zou moeten zijn, zou je je daar allereerst op moeten richten. Ten tweede kunnen ook andere stoffen dan THC een vals positief resultaat opleveren. Vraag ook hier om een hertest of een nauwkeurigere analyse. Dit kan helpen om toch het gewenste resultaat te krijgen.

Het is in ieder geval altijd van belang om op de hoogte te zijn van het testbeleid van je werkgever en de wet. Onthouding is uiteindelijk de beste manier om voor een drugstest te slagen. Op die manier hebben stoffen de tijd om je lichaam op natuurlijke wijze te verlaten. Lukt je dit niet, dan kunnen de hierboven beschreven methoden misschien helpen. Succes!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken