Blog
Hoe Slaag Je Voor Een THC Drugstest? (2024)
7 min

Hoe Slaag Je Voor Een THC Drugstest? (2024)

7 min

Het lijdt geen twijfel dat een drugstest een intimiderend vooruitzicht is, maar je bent aan het juiste adres. Hier vind je alles wat je moet weten over THC drugstesten. Uiteraard bespreken we ook verschillende natuurlijke en alternatieve oplossingen om de test moeiteloos te doorstaan.

Op de werkvloer worden drugstesten steeds gangbaarder. Het hangt natuurlijk af van waar je woont en werkt, maar als je een specifiek en risicovol beroep uitoefent, heb je wellicht een THC test moeten ondergaan. Gelukkig zijn er enkele manieren om de kans te vergroten dat je de test goed doorstaat. In dit artikel bespreken we hoe je je kunt voorbereiden op de volgende keer dat je een monster moet afstaan.

Hoe werkt een THC drugstest?

Hoe werkt een THC drugstest?

Er bestaan verschillende manieren om THC in je lichaam op te sporen. Meestal gebeurt dit door een urinemonster te analyseren. Er bestaan echter ook andere testen die bijvoorbeeld kijken naar je haar, speeksel, zweet en zelfs bloed om potentiële sporen van THC aan te tonen. Elke methode heeft zijn tekortkomingen en sommige typen testen lijken betrouwbaarder dan andere. Verschillende factoren beïnvloeden de detectie, waaronder de specificaties van de gebruikte test. Sommige testen kunnen THC slechts enkele uren detecteren, terwijl andere testen de stof tot wel 90 dagen na gebruik kunnen aantonen.

Omdat THC een vetoplosbare stof is, bindt het zich aan vetcellen in je lichaam. Dit betekent dat het vrij lang in je lichaam kan blijven hangen. Laboranten die urine controleren op de aanwezigheid van drugs, gebruiken een methode gebaseerd op witte bloedlichaampjes die op zoek zijn naar antigenen in het lichaam. Wanneer witte bloedcellen een antigeen vinden, geven ze bindende antilichamen vrij. Bij drugstesten laten laboranten antilichamen aan de bodem van een speciaal plaatje hechten, waaraan ze het monster toevoegen.

THC testen meten cannabinoïden of de afbraakproducten ervan in het monster. Maar waar de wietplant meer dan 100 verschillende cannabinoïden produceert, kijkt deze test eigenlijk alleen naar het psychoactieve delta-9-THC, of de belangrijkste metaboliet THC-COOH. In specifieke gevallen kunnen testen ook andere cannabinoïden detecteren.

Voorbeelden van waar een laboratorium je urinemonster op zal testen

We hebben besproken hoe THC drugstesten werken, maar waar kijkt men in het laboratorium naar om te zien of een urinemonster al dan niet 'schoon' is?

pH

De pH van urine varieert van 5 tot 8, waarbij 7 'normaal' is. Veel mensen gebruiken huishoudelijke producten om de waarde van een urinemonster te veranderen. Toch zullen waarden buiten normale bereik alarmbellen doen rinkelen waardoor je niet slaagt voor je test.

Kleur

Als een urinemonster te helder is, zal men in het laboratorium vermoeden dat het monster verdund is. Daarom is de kans groot dat ze de test afkeuren omdat ze denken dat er mee geknoeid is. Vaak resulteert dit dan in een nieuwe test.

Creatinine

Creatinine is een stof die in alle gewervelden aanwezig is en voorkomt in je urine. Vaak wordt de hoeveelheid ervan in een monster geanalyseerd en met een gemiddelde vergeleken. Een waarde die te veel afwijkt, betekent dat je 'zakt' voor je drugstest.

Hoe bereid ik me voor op een drugstest?

Hoe bereid ik me voor op een drugstest?

Als je weet dat je binnenkort een test op THC moet ondergaan, kun je je op verschillende manieren voorbereiden. Natuurlijk kun je gewoon even stoppen met je cannabisgebruik en wachten tot de sporen vanzelf uit je lichaam verdwijnen. Gelukkig zijn de sporen van wiet slechts 5-7 dagen aantoonbaar voor mensen die af en toe blowen. Daarentegen kunnen dagelijkse wietgebruikers zelfs na een maand onthouding nog positief testen. Ben je bang voor een positief resultaat? Dan kun je altijd eerst een drugstest voor thuis te bestellen om je risico's in te schatten.

Zijn drugstesten voor thuis legaal?

Zijn drugstesten voor thuis legaal?

Het goede nieuws is dat deze drugstesten over het algemeen helemaal legaal zijn. Toch is het altijd verstandig om je plaatselijke wetgeving in de gaten te houden op mogelijke veranderingen. Het minder goede nieuws is dat deze doe-het-zelftesten meestal niet zo accuraat zijn als laboratoriumtesten. Daarmee beweren we niet dat ze niet waardevol zijn, want een positieve uitslag van een thuistest kan je helpen om een actieplan te bedenken. Onthoud alleen wel dat een professionele test altijd veel nauwkeuriger is dan een test die je zelf afneemt. Test je thuis negatief, maar positief bij een drugstest op het werk? Dan kun je je voorstellen dat het positieve resultaat telt.

Zo slaag je voor een urinetest: de natuurlijke methode

Zo slaag je voor een urinetest: de natuurlijke methode

Veel mensen lengen hun urinemonster aan met gangbare huishoudelijke producten, maar helaas doet dit meer kwaad dan goed. Laboranten hebben namelijk veel ervaring met deze vormen van vervuiling en kunnen het dan ook snel herkennen.

Laten we aannemen dat je twee weken de tijd hebt om je voor te bereiden op de test; alles minder dan dat maakt het bijzonder moeilijk om te slagen. Nu je weet dat er een test boven je hoofd hangt, kun je de volgende natuurlijke alternatieven overwegen:

Stadium 1: twee weken voor de test

Van de twee weken die je nog te gaan hebt, neemt het eerste deel van het proces de eerste anderhalve week in beslag. Tijdens die periode moet je een aantal korte, maar intensieve fysieke oefeningen doen. Ga bijvoorbeeld naar je plaatselijke sportschool, maak gebruik van de trainingsapparaten en breng een bezoek aan de sauna. Je doel is om zo veel mogelijk vet te verbranden en flink te zweten, waarna je het verloren vocht weer aanvult. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om deze tijd zo goed mogelijk te benutten:

  • Ga intensief sporten: doe 15 minuten durende sessies van je favoriete intervaltrainingen.
  • Gebruik een sauna: doe sessies van 10 minuten, afgewisseld met een koude douche.
  • Blijf gehydrateerd en vul je verloren vocht weer aan door genoeg water te drinken.
  • Vermijd vet eten: vetcellen slaan tenslotte THC op.

Stadium 2: de dagen voor je test

Na de eerste anderhalve week hoef je niet zo intensief meer te bewegen. Maar laat je door dit schema er natuurlijk niet van weerhouden om je normale fysieke activiteiten te doen. Nu is het echter tijd om een nieuwe vetlaag aan te leggen en zo veel mogelijk te plassen.

  • Eet veel vet eten: focus je op rood vlees (indien van toepassing).
  • Voeg wat druiven en cranberrysap toe aan je dieet: dit bevordert de drang om te urineren.
  • Neem extra vitamine B: dit zorgt ervoor dat de urine een meer gele kleur krijgt.

Zo slaag je voor een urinetest: alternatieven

Zo slaag je voor een urinetest: alternatieven

Bovengenoemde aanbevelingen kunnen zeker helpen als je je op een natuurlijke manier wilt klaarmaken voor een THC test. Maar er zijn ook andere opties als de natuurlijke weg voor jou niet werkt of niet aantrekkelijk klinkt. Houd er rekening mee dat geen van de onderstaande methodes gegarandeerd werkt, maar ze kunnen wel je slagingskans verbeteren.

Detox kits: 5–10 dagen voor de test

Of je ze nu bij de drogist of online koopt, detox kits zijn er in allerlei soorten. Sommige typen gebruik je gedurende enkele dagen en anderen kun je een aantal weken gebruiken, terwijl je werkt om de afbraakproducten van THC uit je lichaam te krijgen. Detox kits bevatten hoge concentraties vitamines en mineralen. Deze helpen je lichaam om sporen van drugs af te breken en zorgen ervoor dat je urine niet verdund lijkt.

Synthetische/vervangende urine: de dag van de test

Deze methode heeft een grote kans van slagen, mits je niet betrapt wordt. Synthetische urine lijkt zoveel op het echte spul dat veel drugstesten het verschil niet opmerken. Een te koud monster is het enige dat je kan verraden. Om dit te voorkomen, kun je overwegen om het zakje synthetische urine aan de binnenkant van je bovenbeen te plakken tot het moment van de test. Op die manier zal het opwarmen.

Sommige producten met synthetische urine bevatten zelfs een namaak penis, waardoor je ze zelfs kunt gebruiken als iemand toekijkt tijdens de test (en toevallig man bent, sorry dames).

Hacks voor een THC drugstest die niet werken

Hacks voor een THC drugstest die niet werken

We gaven al aan dat de alternatieve methodes geen 100% kans op succes bieden, maar natuurlijk zijn er ook zogeheten hacks die helemaal niet werken. Deze zijn vaak niets meer dan broodjeaapverhalen. Het is daarom goed om te weten dat de volgende technieken niets uithalen om een drugstest met succes te doorstaan.

Azijn, energiedrank of kruidenthee drinken

Deze vloeistoffen bevatten geen ingrediënten die de cannabinoïden of hun metabolieten in je urine verdoezelen. Het idee hierachter draait om het verdunnen van je urine. Je weet inmiddels dat deze methode niet bepaald goed werkt. Drink gerust een Red Bull als je wat extra energie kunt gebruiken voor je test, maar verwacht niet dat dit de resultaten beïnvloedt.

Niacine gebruiken

Niacine helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het metabolisme. Maar om te slagen voor een drugstest, heb je er niets aan. Het heeft mogelijk wat licht ontgiftende effecten, maar de kans is klein dat dit ook maar enig verschil maakt voor de uitslag.

Oogdruppels, ammoniak, zout, gootsteenontstopper of de urine van een vriend aan je monster toevoegen

De meest gehoorde fabel is dat je slaagt voor een drugstest door huishoudelijke producten of de urine van iemand anders aan je monster toe te voegen. De logica achter het gebruik van zout, oogdruppels en andere stoffen is dat ze de enzymactiviteit in de urine zouden neutraliseren en daardoor een negatieve uitslag opleveren. Opgelost zout verandert echter de consistentie van je urinemonster, waardoor je met deze truc in het laboratorium snel door de mand valt.

Het is ook geen goed idee om urine van een vriend te gebruiken. Als je vriend bijvoorbeeld een keer heeft geblowd en het je vergeet te vertellen, zak je alsnog voor de test. Ten tweede kunnen er aan het oppervlak van menselijke urine bacteriën groeien. Als urine langer dan een uur ongekoeld wordt bewaard, kunnen de bacteriën gaan woekeren. Dit is voor de laborant een duidelijk signaal dat het monster niet vers is.

Artikelen om te slagen voor een THC drugstest

Artikelen om te slagen voor een THC drugstest

Zoals vermeld, kunnen verplichte urinetesten op het werk een vervelend en intimiderend vooruitzicht zijn. Gelukkig hoef je niet te wanhopen. Je weet inmiddels dat er talloze natuurlijke en synthetische manieren bestaan om je voor te bereiden op de test. Daarnaast bestaan er ook een aantal handige producten, die we hieronder uitlichten.

CleanUrin

CleanUrin is een vorm van draagbare, synthetische urine. Het heeft alle kenmerken van het natuurlijke spul, waardoor het niet van echt te onderscheiden is. Het wordt geleverd in een makkelijk te openen zakje dat je op je lichaam kunt bewaren om het op te warmen. CleanUrin is beschikbaar in drie verschillende versies met rode, gele en groene markeringen die op uiteenlopende niveaus van creatinine en pH duiden.

ScreenyWeeny 6.0

Als iemand toekijkt tijdens je urinetest, biedt de ScreenyWeeny misschien wel de meeste kans op succes. Inmiddels is dit al de zesde versie van deze namaak-penis die je aan een zakje met synthetische urine bevestigt. De synthetische urine komt vrij wanneer je op de juiste manier in de penis drukt. De ScreenyWeeny 6.0 bevat zelfs een thermozakje om de optimale temperatuur van de synthetische urine te verzekeren. Dit product is 100% veilig en betrouwbaar en lekt of druppelt niet. De ScreenyWeeny 6.0 is te koop in een lichte of donkere kleur, zowel besneden als onbesneden, zodat er voor elke man wel een geschikte optie tussen zit.

CleanU ScreenUrin Set 2.0

De ScreenUrin set van CleanU is geschikt voor alle genders en biedt een universele, synthetische urine die iedereen kan gebruiken. Deze gebruiksvriendelijke thermische zak kun je op je lijf bevestigen en bevat synthetische urine waarmee je alle gangbare testen makkelijk doorstaat. Je ontvangt alles wat je nodig hebt in één pack. Daarmee is de ScreenUrine Set 2.0 ideaal voor alle soorten testen, met name die waarbij je in de gaten wordt gehouden.

Urine Drugstest

Het perfecte artikel om je voor te bereiden op de daadwerkelijke test. Deze urineteststrips van laboratoriumkwaliteit geven je een goede indicatie of je bij de uiteindelijke test een positieve of negatieve uitslag kunt verwachten. De Urine Drugstest controleert met grote nauwkeurigheid op aanwezigheid van de doelstof en de metabolieten ervan. Het product geeft precies aan hoeveel ng/ml je boven of onder de gevoelige detectiegrens zit. De instructies zijn heel eenvoudig: de strip in de testzone verandert alleen van kleur als de resultaten negatief zijn.

Quick Flush

Zoek je een snelle manier om jezelf te ontgiften voor die belangrijke test? Quick Flash zit boordevol vitamines, waaronder B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B12. Daarnaast bevat het paardenbloemwortel, rode klaver, foliumzuur, kliswortel, rozenbottel, kamille, alfalfablad, gladde iep schors, zoethoutwortel en hibiscusbloem. Deze combinatie is ideaal om de gifstoffen en afbraakproducten van wiet uit je lichaam te krijgen.

Wat gebeurt er als je niet slaagt voor een drugstest?

Wat gebeurt er als je niet slaagt voor een drugstest?

Wat er ook aan vooraf is gegaan, het kwaad is geschied en je test positief voor wiet. Wat nu? Natuurlijk hangen de exacte repercussies af van de situatie waarin je getest bent, maar niet alles is verloren! Bij de meeste bedrijven die drugstesten afnemen, is er ook een bijbehorend beleid. Hieronder kun je niet alleen bezwaar maken tegen de uitslag, maar ook een nieuwe test aanvragen. Ben je ervan overtuigd dat de uitslag eigenlijk negatief zou moeten zijn? Dan kun je het resultaat zeker aanvechten.

Daarnaast kunnen bepaalde stoffen een vals positief resultaat opleveren. Als je vermoedt dat hier sprake van is, raden we ook aan om een nieuwe test of een meer accurate analyse te eisen. Dit kan wel eens het verschil maken en het gewenste resultaat opleveren.

Gerelateerd artikel

Drugstesten: Wat Je Moet Weten

Zorg ervoor dat je THC test schoon is

Zoals inmiddels wel duidelijk is, zijn de scenario's rondom drugstesten erg uniek. Elke situatie is anders en daarom is het belangrijk dat je goed op de hoogte blijft van het drugstestbeleid van je werkgever, maar ook de landelijke en plaatselijke wetten en regels. Onthoud dat het tijdelijk stoppen van je cannabisgebruik de beste en betrouwbaarste manier is om te slagen voor een THC test. Daarbij krijgen de stoffen de kans om je lichaam op een natuurlijke manier te verlaten. Als dat niet lukt, zijn er nog talloze andere opties die je kunnen helpen, waaronder de bovengenoemde methodes. Staat jou binnenkort ook een test op THC te wachten? Zoek dan de manier die voor jou het beste werkt en neem genoeg tijd om je voor te bereiden, dan komt het vast wel goed!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken