Blog
Kan Wiet Bederven
4 min

Kan Wiet Bederven? Zo Behoud Je De Kwaliteit Van Je Toppen

4 min

Wanneer is je wiet niet langer vers? Ontdek hier hoe je toppen herkent die hun beste tijd hebben gehad en hoe je je stash het beste langdurig bewaart.

Heeft cannabis een houdbaarheidsdatum? Stel je voor dat je tijdens de voorjaarsschoonmaak een zakje wiet of hasj in een kastje vindt. Je eerste gedachte is wellicht: "Yes!" Maar wie weet hoelang het er al ligt? Als jij het ook niet weet, is het vast al bejaard. Is echter nog een high mogelijk met je antieke vondst? En is het nog veilig te roken? Lees snel door voor het antwoord op deze en andere vragen.

KAN WIET BEDERVEN?

Kan Wiet Bederven?

Het antwoord op deze vraag is: zo ongeveer. Bederft wiet op dezelfde misselijkmakende manier als een pak melk? Niet echt. Heeft wiet een houdbaarheidsdatum? Dat wel.

Wiet schimmelt niet, tenzij het nat geworden is of bewaard in een vochtige omgeving. Dat gezegd hebbende, droogt het uiteindelijk uit en verliest het aan kracht. Vergelijk het met andere kruiden en specerijen in je keukenkastje. Een beetje oude oregano in je pastasaus is niet het einde van de wereld. Je haalt er alleen niet veel smaak uit. Op dezelfde manier word je van oude wiet niet ziek, maar de kans bestaat dat het niet zoveel doet.

Gerelateerd artikel

Hoe Voorkom Je Dat Je Stash Beschimmeld Raakt?

Let echter wel even op: Als je schimmel ziet op je oude wiet, gooi het dan direct weg. Deze cannabis wekt geen high op en brengt mogelijk je gezondheid in gevaar. Schimmel leidt soms tot hoofdpijn, ademhalingsproblemen of zelfs een longontsteking. De benedenmaatse high die je krijgt na het roken van beschimmelde cannabis is het risico echt niet waard.

KUN JE OUDE WIET ROKEN?

Kun Je Oude Wiet Roken?

Mits niet beschimmeld, is het mogelijk oude cannabis te roken. Hetzelfde geldt voor verouderde hasj. Of je het wilt, is echter de vraag. Oude, uitgedroogde wiet is ruw rookmateriaal. In plaats van de rijke smaken en aroma's van een speciale soort, is het net alsof je boven een kampvuur hangt. Mogelijk hoest je meer dan normaal en de resulterende high is vaak teleurstellend. Uiteindelijk ligt de beslissing echter bij jezelf. De kracht van uitgedroogde wiet hangt af van de daadwerkelijke leeftijd. En als je helemaal zonder zit, is de keuze misschien snel gemaakt.

OUDE WIET HERKENNEN

Oude Wiet Herkennen

Hoe herken je stash die zijn beste tijd gehad heeft? Gelukkig heb je daar geen laboratorium voor nodig, maar slechts wat goede observatietechnieken. Hieronder lees je wanneer je ganja rijp is voor de groenbak, terwijl je uitsluitend je zintuigen gebruikt.

  • GEUR

Ruikt je cannabis niet langer naar cannabis? Dan heb je vast al een vermoeden. Als je marihuana ruikt naar een muffe zweetsok of urine, is het waarschijnlijk beschimmeld. Neem afscheid en gooi het weg. Heb je je wiet onjuist bewaard? Dan heeft het mogelijk geuren opgenomen van het bakje of zakje. Beschouw ook dit als een alarmsignaal en sla even over.

  • UITERLIJK

Ziet je stash er verkruimeld en droog uit? Alsof het een paar duizend jaar in een Egyptisch graf heeft gelegen? Dan hoeven wij je niet te vertellen dat het oud is. Je wiet zou eruit moeten zien als wiet, niet als een hoopje stoffige ellende. Je kunt het gerust roken. Verwacht alleen geen prettige ervaring. Zien je toppen er wel goed uit, maar zie je witte pluizen aan de buitenkant groeien? Dat is schimmel. Tijd om afscheid te nemen.

  • GELUID

Pak een gevonden top beet en breek deze. Hoor je een bevredigend breekgeluid? Genieten geblazen. Hoor je geen duidelijke knak, maar eerder een knisperend geluid? Dan is je wiet waarschijnlijk uitgedroogd. Het is nog wel te roken, maar reken op een ruwere en mogelijk minder effectieve sessie. Hoor je helemaal niets? Dan is je wiet te vochtig. Let in dit geval goed op schimmels.

Gerelateerd artikel

De Beste Manieren Om Je Wiet Te Bewaren En Vers Te Houden
  • GEVOEL

Pak een oude top en knijp er even in. Voelt het stevig, zelfs wat kleverig? Mogelijk is je stash dan nog verrassend goed in vorm. Als het verkruimelt en droog aanvoelt, heeft het betere tijden gekend (al is het nog veilig te roken). Wanneer het sponsachtig aanvoelt, bevat het hoogstwaarschijnlijk teveel vocht en zou je goed op schimmel moeten letten.

  • SMAAK

Is je cannabis schimmelvrij en heb je besloten het te roken? Dan proef je direct of de houdbaarheidsdatum overschreden is. Bespeur je meer dan de smaak van wiet? Dan heeft de cannabis haar beste tijd gehad. En we bedoelen niet de subtiele aroma's die de verschillende soorten en terpenenprofielen van elkaar onderscheiden. Het proeft als foute boel. Doet de smaak je denken aan oude kaas? Maak de joint dan maar uit. Smaakt het oké, dan rook je waarschijnlijk wiet die aan kracht verloren heeft, maar nog wel te doen is. Voelt het niet ruw of onprettig, rook dan gerust verder.

HOE BEHOUD JE DE KWALITEIT VAN JE TOPPEN?

Als je het meeste uit je stash wilt halen, bewaar het dan goed. Zorgvuldig opgeslagen wiet is wel een jaar (mogelijk langer) te bewaren. Hier zijn wat tips en trucs om de levensduur van je marihuana te verlengen.

GEBRUIK DE JUISTE CONTAINER

Gebruik De Juiste Container

Correct bewaren, begint met de juiste container. Kies voor een luchtdichte optie. Een mason-pot is bijvoorbeeld ideaal. Het is ook mogelijk een container te kopen die speciaal ontworpen is om cannabis in te bewaren, zoals de CVault. Deze is steriel en geoptimaliseerd voor de juiste luchtvochtigheid. De CVault is ook ideaal om je product in uit te laten harden. Geschikt dus voor zowel kwekers als kieskeurige gebruikers.

Wat je ook kiest, vul je container slechts voor ¾. Bij een teveel aan lucht, verouderen je toppen sneller. Heb je dus een kleine voorraad, kies dan voor een bijpassende container. Het is ook belangrijk plastic te vermijden. Mettertijd ruïneert de statische lading ervan de trichomen. Bovendien maakt plastic je toppen vatbaarder voor oxidatie.

VP%20Cvaultbekijk cvault

BEWAAR JE WIET OP EEN KOELE, DROGE EN DONKERE PLAATS

Bewaar Je Wiet Op Een Koele, Droge En Donkere Plaats

Licht, warmte en vocht zijn vijanden van je kostbare stash. Iedereen wil natuurlijk glinsterende trichomen zien en schimmelvrije toppen. Kies je bewaarplek daarom zorgvuldig uit. Uv-licht verslechtert de THC, wat leidt tot krachtverlies. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 50 en 63%. Kun je dit niet goed inschatten of woon je in een vochtig klimaat? Kies dan voor een Humidipak in je container voor vochtbeheer.

Boveda Humidipak 62bekijk Humidipak

JE GANJA OPPEPPEN

Je Ganja Oppeppen

In tegenstelling tot wijn, wordt wiet niet beter als het rijpt. Preventie (dus correct bewaren), is belangrijk om de kwaliteit van je toppen te behouden. Dat gezegd hebbende, bestaan er wel wat simpele trucs waarmee je je stash nieuw leven inblaast. Uiteraard herrijst je antieke reefer hiermee niet onmiddellijk met dezelfde kracht. Toch verbeter je vaak de rookervaring met wat simpele kunstgrepen, zoals het bewaren van een sinaasappelschil bij je toppen. Is je wiet nog niet stokoud, dan is hiermee een tweede kans wellicht nog mogelijk.

Gerelateerd artikel

Hoe Rehydrateer Je Uitgedroogde Cannabistoppen?

Dus, kun je 10 jaar oude ganja nog roken? Als je geen schimmel ziet, ga dan je gang! Wij veroordelen je niet. Als je echter je wiet goed en zorgvuldig bewaart, zit je waarschijnlijk nooit met dit probleem. Je cannabisplanten zijn tenslotte lief voor jou, mogen ze dan niet hetzelfde terug verwachten?

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Producten Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken