Blog
Alles Wat Je Moet Weten Over Micro Growing Cannabis
5 min

Alles Wat Je Moet Weten Over Micro Growing Cannabis

5 min

Veel mensen die graag wiet willen kweken, kampen met een soortgelijk probleem: ruimte om gezonde planten te produceren. Vaak denkt men dat er een kamer of grote tuin nodig is om succesvol wiet te kweken, maar het kan ook in een kleine ruimte, zoals een kast of computertoren! Hier leer je hoe je die ruimtes opzet en hoogwaardige wiet produceert.

We weten zeker dat de meesten van jullie wel eens hebben gedacht aan het kweken van je eigen wiet. Ook kunnen we voorstellen dat een vraag veel mensen weerhoudt, namelijk: "Waar moet ik het kweken?". Natuurlijk beschikken sommigen over extra kamers en achtertuinen om in te werken, maar wellicht ben jij niet zo gelukkig.

Als jij in die positie zit, is niet alle hoop verloren! Micro growing is een trend geworden onder aspirant-kwekers met beperkte ruimte. Zelfs als je uitsluitend beschikt over een extra kast of een lege computertoren, kun je nog uitstekende wiet kweken. In dit artikel bespreken we wat micro growing is, hoe je het doet en welke soorten je kunt kweken.

Wat is micro growing en wat is het verschil met standaard wietkweek?

Wat Is Micro Growing En Wat Is Het Verschil Met Standaard Wietkweek?

Hoewel de naam voor zich spreekt, kun je je misschien afvragen wat micro growing precies is. Zoals je kunt raden, behelst dit het kweken van een klein aantal wietplanten (vaak slechts één) in een beperkte ruimte. Microkwekers moeten vaak rekening houden met zowel verticale als horizontale ruimtelijke beperkingen.

Dit is uiteraard wel wat anders dan een standaard cannabis kweekproject. Non-micro, particuliere en commerciële kwekers hebben meer kweekruimte, zowel verticaal als horizontaal. Zij hebben soms tientallen of zelfs honderden wietplanten met een hoop variatie.

Zeker, regulier kweken klinkt een stuk beter. Op sommige punten klopt dit. Maar weet je wat die kwekers ook hebben? Stapels rekeningen voor het draaien van hun project. Daarnaast kampen ze met pijn in hun lijf omdat ze de hele dag hun planten verzorgen. Micro growers hebben te maken met minder rompslomp en hun operaties zijn veel duurzamer.

Verschillende micro growing setups

Denk je dat micro growing iets voor jou is? Perfect! Dan is het tijd om te bedenken wat voor setup je wilt gebruiken. Dit hangt uiteraard volledig af van je beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeur. Elk type biedt bepaalde voordelen. Maak je dus niet druk om wat 'beter' of 'slechter' is. Laten we eens kijken naar de meest populaire methodes.

Wiet kweken in een kast

Wiet Kweken In Een Kast

Wiet kweken in een kast is, uiteraard, de meest klassieke methode voor een micro grow. De trend begon waarschijnlijk voordat de term 'micro growing' überhaupt gebruikt werd en we begrijpen wel waarom. De meeste mensen hebben thuis een kast, ongeacht hoe groot of klein. Deze kun je leeg maken en aanpassen om wiet in te zetten.

Allereerst moet je niet piekeren over de verlichting. Je werkt in een beperkte ruimte en de lamp hangt waarschijnlijk dicht op de plant(en). Een standaard full-spectrum LED-kweeklamp is prima.

Wat betreft het kweekmedium, heb je de keuze uit aarde en een hydroponisch systeem. Die laatste is vanzelfsprekend wat duurder, maar erg handig en je hoeft je geen zorgen te maken over irrigatie! Wel moet je het water verversen en de pH-waarde op peil houden. Aarde werkt daarentegen net zo goed. Wees dus niet bang voor pijn in je portemonnee. Het blijft in essentie een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Cannabis In Een Kast?

Als je hierin een keuze hebt gemaakt, moet je naast voeding ook voor afzuiging zorgen. Een afzuiger van 10-12cm is waarschijnlijk voldoende.

Je houdt de deur gesloten, maar moet wel zorgen dat de afzuiger blijft werken. Dit houdt je planten gezond, maar verbetert ook de geurbeheersing. Je kunt een gat zagen dat groot genoeg is of een ventilatieschacht monteren, waarbij je de afzuiger buiten de kast monteert. Beide opties werken prima. Kwekers die de grootte van het gat willen beperken, geven weliswaar de voorkeur aan laatstgenoemde.

Tot slot heb je een kleine droogkast of tent nodig, want uiteindelijk zijn je planten succesvol gerijpt! Maak de droogruimte van tevoren schoon met waterstofperoxide. Houd een temperatuur aan van 20ºC met een relatieve luchtvochtigheid van 50%.

Wiet kweken in een computertoren

Wiet Kweken In Een Computertoren

Als je dacht dat een kast al klein is, dan zul je helemaal versteld staan van wiet kweken in een computertoren. Sommige bedrijven bieden zelfs aangepaste modellen aan voor discrete kweekprojecten. Maar als je wat online onderzoek doet, kun je er gemakkelijk zelf een maken.

Wat de verlichting betreft, zijn LED lampen de ideale keuze, zeker gezien de ruimte. Ze zijn klein en krachtig, zodat je er gelukkig niet veel van nodig hebt. Deze lampen zijn bovendien energiezuinig. Je hoeft je dus niet druk te maken over een hoge energierekening.

Gerelateerd artikel

Hoe Bespaar Je Op Energiekosten Bij Het Kweken Van Wiet?

Net als het kweken in een kast, kun je kiezen voor aarde of hydroponische teelt. Een hydroponisch systeem in een computerbehuizing klinkt wat dubieus. Toch geldt dat net zo goed voor het handmatig water geven van je wietplanten.

De volgende aandachtspunten zijn geurbeheersing en luchtfiltratie. Je kunt de geur beheersen door de binnenkant te bekleden met ducttape en/of gelblokjes te plaatsen. Voor de luchtverversing kun je jouw PC voorzien van, inderdaad, PC-ventilatoren! Sommigen passen perfect in je toren, zodat je geen gaten hoeft te maken.

De droogmethode is hier hetzelfde als bij de vorige methode. Zorg voor een kleine droogkast/tent, maak de droogruimte schoon en geniet binnen een mum van tijd van rookbare wiet!

Wiet kweken in een discrete kweekkast

Wiet Kweken In Een Discrete Kweekkast

We willen best toegeven dat kweken in een kledingkast of computerbehuizing redelijk dubieus is. Mogelijk houdt dit niet veel mensen tegen, maar we snappen het best als je een meer verfijnd kweekproject wenst. In dat geval raden we aan om een discrete kweekkast te gebruiken.

Houd er rekening mee dat er een hoop verschillende soorten kweekkasten bestaan. Toch zijn slechts een handjevol specifiek ontworpen met discretie in het achterhoofd. Kies je een andere, dan kun je te maken krijgen met geluidsoverlast, waardoor je project snel ontdekt wordt. Lees dus altijd de productomschrijving van jouw gewenste kweekkast zorgvuldig door.

Vaak zijn kweekkasten al voorzien van hun eigen lampen. Als dat niet zo is, kies dan gewoon een paar LED lampen. Verder hoef je geen keuze meer te maken tussen aarde en hydroponische systemen. Kweekkasten zijn speciaal uitgerust voor een bepaalde setup.

Gerelateerd artikel

Hoe Vergroot Je Wietopbrengsten Met LED-Kweeklampen

Bovendien zijn ze voorzien van geurabsorberende gels en/of koolstoffilters, zodat de geur geen probleem moet vormen. Ook zit er een ventilatiesysteem in, dus is het belangrijk om er een te kiezen die stil is. De ventilatoren moeten daarentegen ook weer niet te zwak zijn. Hitte vormt namelijk het grootste probleem in kweekkasten.

Uiteraard is het een van de duurdere opties op deze lijst. Toch is een kweekkast de investering waard. Je hebt lang niet zoveel gedoe met het opzetten en je weet dat de kast geoptimaliseerd is voor je kweek.

Wiet kweken in een kleine kweektent

Wiet Kweken In Een Kleine Kweektent

Net als kweekkasten zijn kweektenten gemaakt om groeiende wietplanten te huisvesten. Je vindt ze in allerlei maten en hebt de keuze uit goedkope en dure opties. Uiteindelijk komt het neer op een afweging tussen je budget en de gewenste kwaliteit.

Een kweektent bevat geen lampen en ventilatoren, maar is ontworpen zodat je deze er makkelijk in kunt monteren. Daardoor zijn ze vaak goedkoper dan kweekkasten. Zoals we ook voor de andere setups suggereerden, werken leds perfect. Leds worden namelijk niet te warm en bevatten vaak een schakelaar om het lichtspectrum af te stemmen op de groeifase van de plant. De keuze van het kweekmedium hangt eveneens af van persoonlijke voorkeur.

Geurbeheersing zit, net als de andere aspecten, niet inbegrepen bij de kweektent. Daarom moet je wat gels halen voor de binnenkant.

Verder kunnen we een waterdichte vloer aanbevelen. Voor jouw gemak kun je ook extra opties overwegen, zoals vakjes voor gereedschap.

Geschikte soorten voor een micro grow

Geschikte Soorten Voor Een Micro Grow

Nu we je opties hebben doorgenomen, sta je waarschijnlijk in de startblokken om wat zaden te scoren! Maar overhaast je besluit niet, want je zult merken dat niet elke soort geschikt is voor beperkte ruimtes.

Sommige soorten gedijen zelfs in de kleinste omgevingen uitstekend. Deze compacte soorten produceren nog steeds een sterke, indrukwekkende oogst, maar worden niet buitenproportioneel groot. Onthoud dat sativa's meestal ongeschikt zijn voor beperkte binnenruimtes, met name planten die afstammen van Haze.

Gerelateerd artikel

Top 10 Compacte Cannabisplanten

Technieken om de opbrengsten van je micro grow te verhogen

Technieken Om De Opbrengsten Van Je Micro Grow Te Verhogen

Voordat we dit afsluiten, willen we een aantal kweekmethodes bepreken. Hiermee haal je het meeste uit jouw micro-gekweekte planten.

Deze trainingstechnieken zijn specifiek ontworpen om het oogstgewicht te verhogen en een robuuste gezondheid te verzekeren, terwijl alles compact en discreet blijft. Een van de meest beproefde methodes is ScrOG. Hiermee vlak je het bladerdak uit en maak je maximaal gebruik van licht voor een optimale ontwikkeling van de toppen. Deze methode is geschikt voor kleinere ruimtes. Je kunt namelijk de opbrengst van een enkele plant maximaliseren.

Gerelateerd artikel

5 Manieren Om Je Cannabisoogst Te Vergroten

Je kunt ook schwazzing overwegen. Feitelijk is schwazzing een trapje hoger dan reguliere ontbladering. Hierbij snoei je de bladeren van de plant sterk terug om de ontwikkeling van toppen te bevorderen. Wil je hier graag meer over leren? Er bestaan nog talloze andere low- en high-stress trainingstechnieken en die bespreken we allemaal op onze website!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken