Blog
Wat Je Zou Moeten Weten Voordat Je Wiet Gaat Kweken
5 min

Wat Je Zou Moeten Weten Voordat Je Wiet Gaat Kweken

5 min

Wiet kweken is best makkelijk. Je zou echter wel wat basiskennis moeten hebben. Denk aan deze 5 dingen als je kweekt. Daarmee is het kweken een stuk eenvoudiger en veroorzaakt het minder stress. Begin na gedegen vooronderzoek gewoon met telen en leer van je fouten!

Cannabis kweken lijkt een ingewikkeld en riskant avontuur. Als je er echter eenmaal aan gewend bent, zie je snel in dat het veel makkelijker is dan het lijkt. Als je bepaalde zaken in acht neemt, valt het best wel mee. Denk daarbij aan de juiste toerusting, kies een passende soort en gebruik de meest geschikte kweektechniek.

Als kweker zou je wat tijd moeten investeren in een degelijk kweekplan, wat eventueel aan te passen is als er zich problemen voordoen. Veel mensen besteden echter teveel tijd aan onderzoek voordat ze gaan kweken. Nu wil het geval dat veel kweekproblemen zich sowieso voordoen, die gewoon tijdens de kweek op te lossen zijn. Controleer dus onze lijst van 5 zaken die kwekers dienen te weten en ga vervolgens aan de slag!

1. DE SOORT HEEFT EEN GROTE IMPACT OP JE KWEEK

Cannabis Zaden

Er zijn duizenden cannabisvariëteiten om uit te kiezen. Voor het succes van je kweek is het van belang dat je de juiste selecteert. Er zijn veel factoren die je dient te overwegen als je beslist welke soort je gaat kweken.

Je ervaringsniveau als kweker zou je eerste overweging moeten zijn als je een soort kiest. Sommige strains zijn vriendelijker voor beginners dan andere. Bepaalde soorten zijn sneller oogstklaar, bestendiger tegen warmte- en vochtigheidsfluctuaties en beter bestand tegen plagen. Beginnende kwekers doen er goed aan een vergevingsgezinde en veerkrachtige soort voor hun eerste kweek te kiezen.

Je zou ook moeten overwegen of je binnen of buiten gaat kweken. De meeste strains groeien in beide omgevingen goed. Er zijn echter soorten die het vooral buiten fantastisch doen. Ook zijn er soorten die te fragiel zijn voor een buitenkweek of die alleen onder kunstmatige omstandigheden floreren.

We adviseren kwekers ook zorgvuldig te kiezen tussen het kweken van indica's of sativa's. Dat is niet alleen doorslaggevend voor de effecten als je de plant consumeert, maar ook voor haar grootte en vorm. Indica's blijven doorgaans lager en struikachtiger. Sativa's worden echter hoog en ongetemd. Kruisingen zijn soms uniek en onvoorspelbaar. Dat hangt van de genen af. Binnenkwekers zouden ervoor moeten zorgen dat hun planten een passend maatje hebben voor hun kweekruimte.

Indien je online cannabiszaden koopt, zorg er dan voor dat je kwalitatief hoogwaardige zaden aanschaft. Dat bespaart je vaak geld, tijd en frustratie tijdens het kweekproces. Gezonde zaden zouden bruin, grijs of zwart moeten zijn. Bovendien hebben ze een waslaagje, waarin licht reflecteert. Vermijd onderontwikkelde zaden die wit of groen zijn, maar ook exemplaren die opengebarsten, gebroken of ingedeukt zijn. Voor meer informatie bekijk je ons artikel over het testen van zaadjes op kwaliteit

2. HET KWEKEN VAN CANNABIS HOEFT NIET MOEILIJK TE ZIJN

HET KWEKEN VAN CANNABIS HOEFT NIET MOEILIJK TE ZIJN

Het kweken van cannabis is makkelijker dan je denkt. Er zijn inderdaad veel complexe factoren die je in acht dient te nemen. Maar de beste manier om het te leren is door gewoon te beginnen. Raak niet in een impasse door analyseverlamming. Ongeacht hoeveel onderzoek je doet, je bent nooit volledig voorbereid op je kweek. Zolang je over de juiste apparatuur beschikt, goed weet wat te doen en een gedetailleerd kweekplan hebt, kun je net zo goed van start gaan. Cannabis kweken is een fluitje van een cent, het komt helemaal goed!

Zelf wiet kweken biedt tal van voordelen. En hoe sneller je ermee begint, hoe eerder je ervan geniet. Zelf cannabis kweken bespaart je geld op je rokertje en je hebt altijd wat achter de hand. Cannabis kweken is leuk. Niet meer twijfelen nu en begin met kweken. Mocht je wat inspiratie nodig hebben, lees dan onze top 10 redenen om zelf cannabis te kweken.

Weet dat je tijdens het kweekproces op het internet een schat aan informatie kunt vinden. Nogmaals, een ongeluk zit in een klein hoekje, dus observeer en documenteer nauwgezet. Zolang je weet wat je zoekt, vind je het antwoord vast en zeker op het internet.

3. ER DOEN ZICH PROBLEMEN VOOR!

Veelvoorkomende Problemen In De Cannabis Tuin

Mocht je onverhoopt op problemen stuiten, los die dan zo snel mogelijk op. De meeste probleemgevallen zijn het gevolg van foutjes van de kweker zelf. Beginners maken altijd fouten, maar gelukkig zijn cannabisplanten vaak vergevingsgezind. En van je fouten leer je het meest.

De meest voorkomende kweekfouten zijn het gevolg van een onevenwichtige kweekomgeving. Een verstoorde pH-waarde of overbewatering zorgt al snel voor problemen. Bewateringsproblemen zijn snel te corrigeren. Met de juiste hulpmiddelen kom je er snel achter of je plant teveel of te weinig water krijgt. Wat de pH-waarde betreft, los je de meeste problemen op door je planten met water te spoelen. Daarna dienen kwekers de oorzaak van de evenwichtsverstoring op te sporen en aan te passen. Doorgaans is de oorzaak van verstoorde pH-waardes overbemesting en een incorrecte verhouding van voedingsstoffen.

Indien je planten een incorrecte verhouding voedingsstoffen krijgen, leidt dat soms tot verbranding of voedingsstoffenblokkering. Om deze problemen te vermijden, doe je er verstandig aan ze alleen de nutriënten te geven waar ze behoefte aan hebben. Kwekers zijn vaak in de veronderstelling dat ze hun planten helpen door aanvullende voedingsstoffen te geven. Maar overdaad schaadt.

Planten hebben gedurende de groei- en bloeiperiode soms ook last van natuurlijke bedreigingen, zoals ongedierte en ziekteverwekkers. Om ze te beschermen tegen beestjes is het vaak voldoende wanneer je schoon te werk gaat en je kweekruimte steriel is. Dat is echter niet altijd het geval. Cannabis valt het vaakst aan spintmijt ten prooi. Deze kleine schepseltjes zou je direct moeten verwijderen. Doe je dat niet, dan gaat mogelijk je hele oogst verloren. Schimmels en fungi zijn te voorkomen door voor voldoende ventilatie te zorgen en de luchtvochtigheid te monitoren. Zorg ervoor dat er weinig schommelingen zijn en voorkom zo meer serieuze problemen. 

Gerelateerd artikel

5 Problemen Die Kunnen Optreden Tijdens De Bloei Van Wiet

Tot slot dienen kwekers rekening te houden met omgevingsinvloeden, zoals warmte, wind en licht. Warmtestress doet soms de puntjes van je cannabisbladeren verbranden. Maar dat is eenvoudig te verhelpen door de temperatuur in je kweekruimte te verlagen. Ook blootstelling aan teveel licht veroorzaakt dit soort verbranding. Lichtverbranding ontstaat door ofwel te sterk licht of teveel warmte. Als je deze twee factoren aanpast, zou het probleem opgelost moeten zijn. Bovendien zou je de ventilatoren dusdanig moeten opstellen dat ze niet te dicht op je planten staan. Zo vermijd je windschade.

Voor meer informatie over het diagnosticeren en verhelpen van kweekproblemen, raadpleeg je onze gids over het oplossen van kweekproblemen.

4. MEER VOEDINGSSTOFFEN ZORGEN NIET VOOR MEER TOPPEN

MEER VOEDINGSSTOFFEN ZORGEN NIET VOOR MEER TOPPEN

Cannabis heeft voedingsstoffen nodig om welig te tieren. Dat is met alle planten zo. Het correct en effectief toedienen van nutriënten is soms echter een hachelijke onderneming. Elke cannabisvariëteit heeft andere behoeften. De voedingsstoffenverhouding wijkt soms ook af, afhankelijk van de fase van de levenscyclus van de plant. 

Onderzoek en vooruit plannen zijn noodzakelijk om je planten naar behoefte en op het juiste moment te voeden. Indien je de verkeerde verhouding voedingsstoffen geeft, raken ze al snel van slag. Dat heeft mogelijk tot gevolg dat je oogstgewicht keldert. Kwekers dienen er tevens op te letten dat ze hun planten spoelen alvorens ze oogsten. Dat verhelpt de opbouw van voedingsstoffen, wat de kleur en smaak van je uiteindelijke toppen beïnvloedt.

Hoewel voedingsstoffen een belangrijke rol spelen bij een weelderige groei van je cannabis, zijn er tal van andere manieren om het oogstgewicht en de kwaliteit van je eindopbrengst te verhogen. Er zijn diverse trainingstechnieken die je opbrengst maximaliseren. Technieken als LST (Low Stress Training), fimmen (FIM), supercroppen en toppen verhogen stuk voor stuk de topproductie van je cannabis. Hiermee verbeter je de blootstelling aan licht en laat je je planten hun energie aanwenden om toppen te produceren. 

Veelomvattende kweektechnieken, zoals SOG (Sea Of Green) of ScrOG (Screen Of Green), zijn toe te passen om je planten gelijktijdig te trainen. Dankzij deze technieken bereiken kwekers een uitgelezen verhouding tussen kwantiteit en kwaliteit. Het enige wat je hierbij hoeft te investeren, zijn tijd en moeite. Ben je echter bereid wat werk te verrichten, dan is het mogelijk een heel bos te oogsten en niet slechts een aantal plantjes.

Het in bezit hebben en correct gebruiken van de juiste uitrusting heeft veel invloed op het kweken van grote toppen van topkwaliteit. Kwekers dienen er zorg voor te dragen dat hun belichtings- en ventilatiesystemen passen bij hun kweek. Velen maken zich zorgen dat ze niet genoeg licht of ventilatie hebben. Het probleem is echter vaak dat er sprake is van overdaad. Thermometers en vochtigheidsmeters spelen een cruciale rol bij het kweken van gezonde cannabis. Het is verstandig deze meters voortdurend in de gaten te houden en zo fluctuaties of schade te voorkomen ten gevolge van warmte of schimmel. 

Gerelateerd artikel

Het Kweken Van Megatoppen: 10 Stappen Naar Succes

5. VERGEET NIET OM DISCREET TE ZIJN

VERGEET NIET OM DISCREET TE ZIJN

Het is een goed idee om zo discreet mogelijk te zijn over het feit dat je een cannabiskweker bent. Cannabis kweken is leuk en opwindend. Maar weersta de drang om dat met anderen te delen. In regio's waar het kweken van cannabis verboden is, veroorzaakt dat mogelijk veel juridische ellende. Daarom is het het beste om voorzichtig te zijn en je verstand te gebruiken als je kweekt.

Ook indien het wettelijk is toegestaan om cannabis te kweken, zou je op je hoede moeten blijven. Dieven en lastige buren zijn soms net zo goed een bedreiging voor je planten. Bovendien zet de woningbouwvereniging je vaak direct uit je woning als iemand je betrapt. Soms riskeer je zelfs een boete. Pas dus een beetje op de geur en zichtbaarheid van je planten en blijf onder de radar.

Er is een aantal manieren om de geur van een binnenkweek te maskeren. De meestgebruikte is het filteren van de kweekgeur met behulp van een koolstoffilter. Deze filters hang je eenvoudigweg in je kweekruimte en filteren alle biologische luchtjes weg. Andere geuroplossingen zijn negatieve-ionen-generatoren die de geur middels elektrische lading neutraliseren. Bovendien zijn er HEPA-filters die luchtmoleculen vasthouden. Voor meer ideeën voor het tegengaan van geurproblemen, lees je ons artikel over geurbeheersing.

Tot slot zou je er als je buiten kweekt voor moeten zorgen dat passanten en gelegenheidsdieven je planten niet zien. Kweek je cannabis tussen struiken of naast een rijtje bomen. Dat zorgt voor natuurlijke beschutting. Het is ook mogelijk zelfgemaakte barrières op te werpen. Denk daarbij aan hekwerken of zeildoeken die je planten aan het zicht onttrekken. Vergeet nooit dat als je cannabisplanten zichtbaar zijn voor vreemdelingen, ze tevens in gevaar zijn.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken