Blog
Limoneen In Wiet: Wat Is Dat?
4 min

Limoneen In Wiet: Wat Is Dat?

4 min

De verfrissende, citroenachtige terpeen limoneen komt overal in de natuur voor. En het is in groten getale aanwezig in met name sativa-dominante wietsoorten. Ontdek hier alles over limoneen: een absolute klassieker in de wondere wereld van de wietsmaken!

Wiet (en de meeste andere planten) zitten vol met terpenen. In de natuur komen letterlijk duizenden terpenen voor, en een van de meest voorkomende in cannabis is limoneen. Deze verbinding is vooral verantwoordelijk voor citroen- en citrusaroma's. Sommige wietsoorten zitten zelfs tot de spreekwoordelijke nok toe vol met limoneen.

Hieronder gaan we dieper in op limoneen. We bekijken daarbij of het holistisch potentieel heeft en bespreken onze top 5 limoneenrijke wietsoorten!

Wat is limoneen?

Wat Is Limoneen?

Limoneen is een veel voorkomende monoterpeen, en komt in diverse wietsoorten voor. Terpenen zijn geurige moleculen die overal in de natuur worden aangetroffen. Vaak worden er essentiële oliën van gemaakt. Dennenbomen, citroenen, bloemen, wiet en andere planten produceren allemaal door middel van terpenen hun geuren.

Andere veel voorkomende cannabisterpenen zijn:

Waar vind je limoneen?

Waar Vind Je Limoneen?

Maar waar vind je limoneen? De naam zegt het eigenlijk al: het zit vooral in de schil van citroenen en andere citrusvruchten. Ongeveer 97% van de essentiële oliën in de schil van deze vruchten bestaat uit limoneen. De terpeen komt echter ook elders in de natuur voor, en in wiet!

Dit zijn enkele limoneenrijke bronnen:

  • Schillen van citrusvruchten
  • Eucalyptus
  • Diverse soorten naald- en loofbomen
  • Pepermunt en groene munt
  • Kardemom
  • Zwarte peper
  • Rozemarijn

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Terpenen

De geur van limoneen

De Geur Van Limoneen

Meestal ruikt limoneen naar citroen of citrus, maar niet altijd (hierover later meer). Vanwege deze geur wordt het vaak gebruikt voor met name schoonmaakproducten. Het heeft ook een lichte, fruitige en verfrissende smaak, waardoor het een veel voorkomende toevoeging is aan bijvoorbeeld kauwgom, ijs, sap en frisdrank.

Wat is de chemische structuur van limoneen?

Wat Is De Chemische Structuur Van Limoneen?

Er zijn twee vormen van limoneen. De meest voorkomende heeft een d-isomeer, en geeft een citrusaroma af. Minder gebruikelijk is de vorm met een l-isomeer, die een meer dennenachtig aroma heeft. Laatstgenoemde zit zelden in schoonmaakproducten, maar wel in bepaalde wietsoorten. Dus mocht je wiet niet naar citroen smaken, dan wil dat nog niet zeggen dat er geen limoneen in zit.

Potentiële voordelen van limoneen

Potentiële Voordelen Van Limoneen

Limoneen wordt vooral gebruikt vanwege zijn rijke aroma's, maar heeft mogelijk ook gezondheidsvoordelen. Studies hiernaar behelzen echter veel grotere concentraties van de terpeen dan de concentratie die in wiet zit. Bovendien wordt er in deze onderzoeken niet gekeken naar een mogelijke interactie tussen deze terpeen en cannabinoïden. Denk dus niet dat een limoneenrijke joint per definitie supergezond voor je is.

Veel van het onderzoek naar limoneen betreft de relatie ervan met tumorgroei. Er zijn verschillende studies die stellen dat de consumptie van limoneen invloed kan hebben op de snelheid waarmee tumoren groeien.

Een artikel uit 2012 merkt bijvoorbeeld op dat limoneen bij muizen de snelheid beïnvloedt waarmee tumoren zich ontwikkelen (Chaudhary, Siddiqui, Athar en Sarwar Alam). De onderzoekers stellen daarbij dat het ontstekingen, oxidatieve stress en de RAS-signalering kan beïnvloeden.

Ook uit een fase I-studie met proefpersonen uit 1998 blijkt dat limoneen de tumorontwikkeling beïnvloedt (Vigushin et al.). Deze bevindingen zijn desondanks beperkt, en zijn niet waargenomen in een fase II-onderzoek. Het meest veelbelovende was dat limoneen goed werd verdragen, nauwelijks negatieve bijwerkingen had, evenals een lage toxiciteit.

In 2013 werden de effecten van limoneen op 43 vrouwen met borstkanker onderzocht (Miller et al.). De deelnemers namen twee gram limoneen per dag, gedurende twee tot zes weken. Hierna werden de tumoren geopereerd, en konden de onderzoekers de mogelijke effecten onderzoeken. Ze zagen dat limoneen zich leek te concentreren in het borstweefsel en mogelijk een vermindering van de expressie van cycline D1 veroorzaakte. Van cycline D1 is bekend dat het de tumorgroei beïnvloedt.

Limoneen is ook onderzocht vanwege zijn mogelijke effect op:

  • Vrije radicalen
  • Ontstekingen
  • De hartgezondheid
  • De eetlust en spijsvertering

Maar ook op deze gebieden zijn studies nog niet waterdicht.

Gerelateerd artikel

Top 3 Wietsoorten Op Basis Van Terpenen

5 wietsoorten die limoneen bevatten

5 Wietsoorten Die Limoneen Bevatten

Als je wiet met limoneen rookt, hoef je geen gezondheidsvoordelen te verwachten. Maar je kunt de heerlijke smaken en aroma's wel proeven en ruiken. Limoneen komt echter voor in veel soorten wiet, dus keuzestress ligt op de loer. Check hieronder onze vijf favorieten om een goede keuze te maken!

1. Jack Herer

Deze wereldberoemde strain is een hybride met de genen van Skunk #1, Haze en Northern Lights. Genetisch gezien is ze behoorlijk uitgebalanceerd, hoewel ze iets overhelt naar de sativa-kant. Het fytochemische profiel dat vooral uit THC en limoneen bestaat, leidt tot een sterke, energieke high. Jack Herer is daarmee ideaal voor sociale gelegenheden. Daarnaast proef je ook dennenachtige vleugjes die je helpen een beetje te aarden. Jack Herer is daarmee altijd een goede keus!

Jack Herer Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(62)
Ouders: Jack Herer x Ruderalis
Genetica: Auto Hybrid
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 16%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

2. Super Lemon Haze

Super Lemon Haze is een kruising van Lemon Skunk en Super Silver Haze, en staat niet voor niets in onze favorietenlijst. Ze bestaat voor 80% uit sativa-genen, dus deze geestverruimende soort windt er alles behalve doekjes om. Goed verzorgde Super Lemon Haze-planten die onder de juiste omstandigheden worden gekweekt, kunnen tot wel 25% THC bevatten! Bovendien kan deze plant wel 700g/m² opleveren, wat haar een zeer genereuze plant maakt. Qua smaak kun je serieus sterke citroentonen verwachten. Super Lemon Haze wekt daarmee verfrissende effecten op.

Super Lemon Haze (Greenhouse Seeds) feminized

(36)
Ouders: Lemon Skunk x Super Silver Haze
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 26%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

3. Durban Poison

Durban Poison komt uit Zuid-Afrika en is een heel speciale wietsoort. Met een THC-gehalte van slechts 8 tot 9% is het misschien niet de meest voor de hand liggende soort als je knetterstoned wilt worden. Toch is ze wereldberoemd, vooral vanwege haar smaak en kwaliteit. De highs van deze soort zijn erg plezierig. Je licht, energiek en opgewekt voelen: soms is dat precies wat je nodig hebt. Durban Poison heeft daarbij een zoet en complex smaakprofiel, met citrus- zoethout-, snoep- en kruidentonen. Om je vingers bij af te likken!

Durban Poison (Nirvana) Feminized

Ouders: South African x Dutch Genetics
Genetica: Sativa-dominant
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 20%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

4. Lemon Power Haze

Lemon Power Haze tikt moeiteloos de 20-25% THC aan, en genereert daarmee een zeer sterke, sativa-dominante high. Ze is een kruising van Lemon Skunk en Amnesia Haze, twee absolute cannabisklassiekers. Verfrissende citroentonen komen hierbij samen met een vleugje skunk. Lemon Power Haze biedt daarmee een aroma dat bevredigend en tijdloos is.

Lemon Power Haze (Zamnesia Seeds) feminized

(69)
Ouders: Lemon Skunk x Amnesia Haze
Genetica: 25% Indica / 75% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 20%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

5. Shining Silver Haze

Misschien zag je het patroon al: vooral Haze soorten bevatten veel limoneen. De laatste soort op deze lijst is Shining Silver Haze. Deze wietsoort genereert enorme oogsten en krachtige sativa-dominante highs. En naast 21% THC biedt ze geweldige smaken. Ze stamt af van Haze x (Skunk x Northern Light), en is daarmee een wietsoort van wereldklasse. De scherpe en fruitige smaken, citroentonen en aardse ondertonen maken van Shining Silver Haze een echte moderne klassieker.

Shining Silver Haze (Royal Queen Seeds) feminized

(23)
Ouders: Haze x (Skunk x Northern Light)
Genetica: 25% Indica / 75% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 21%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

Limoneen: conclusie

Limoneen: Conclusie

Als je weleens wiet gerookt hebt, is de kans groot dat je, bewust of onbewust, in aanraking met limoneen bent gekomen. Deze bijzondere terpeen zit in veel populaire wietsoorten, heeft de zintuigen veel te bieden, en wellicht zelfs enkele holistische voordelen!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • Chaudhary, S. C., Siddiqui, M. S., Athar, M., & Alam, M. S. (2012). D-Limonene modulates inflammation, oxidative stress and Ras-ERK pathway to inhibit murine skin tumorigenesis. Human & experimental toxicology, 31(8), 798–811. - https://journals.sagepub.com
  • Miller JA, Lang JE, Ley M, Nagle R, Hsu CH, Thompson PA, Cordova C, Waer A, & Chow HH. (2013 Jun). Miller, J. A., Lang, J. E., Ley, M., Nagle, R., Hsu, C. H., Thompson, P. A., Cordova, C., Waer, A., & Chow, H. H. (2013). Human breast tissue disposition and bioactivity of limonene in women with early-stage breast cancer. Cancer prevention research (Philadelphia, Pa.), 6(6), 577–584. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Vigushin, David M., Poon, Grace K., Boddy, Alan, English, Jacqueline, Halbert, Gavin W., Pagonis, Christos, Jarman, Michael, Coombes, & R. Charles. (1998, June). Phase I and pharmacokinetic study of d-limonene in patients with advanced cancer. Cancer Chemother Pharmacol 42, 111–117 - https://link.springer.com
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken