Blog
Geraniol In Wiet: Wat Is Het?
2 min

Geraniol In Wiet: Wat Is Het?

2 min

Geraniol komt in de hele natuur voor en geeft een lekkere bloemengeur af. Maar zou deze interessante terpeen, die ook in wiet zit, meer kunnen bieden dan alleen maar een lekker aroma? Hier zoeken we het uit!

Wiet zit vol met terpenen, net als de rest van de natuur overigens. Je treft ze als moleculen aan in aromatische oliën en in de natuur zorgen ze voor de vele geuren die je ruikt. Er zijn daarbij veel verschillende soorten terpenen, die in meerdere industrieën worden benut. En behalve dat ze lekker kunnen ruiken, lijken sommige ook geschikt voor medisch gebruik!

In dit artikel behandelen we geraniol, een terpeen die je veel in wiet tegenkomt.

Wat is geraniol?

Wat Is Geraniol?

Geraniol is een natuurlijke monoterpeen met de scheikundige formule C₁₀H₁₈O. Het wordt door planten (en sommige dieren) geproduceerd, zoals geraniums (vandaar de naam), citroengras en wiet.

De plantensoort wiet blijkt meer dan tweehonderd soorten terpenen te produceren, al verschilt de samenstelling per strain. Die grote verscheidenheid maakt meteen duidelijk waarom er zoveel smaken en aroma's bestaan. Bovendien zijn er terpenen (waaronder geraniol) die invloed hebben op de hersenen, maar daar is nog weinig over bekend. In ieder geval kunnen ze in combinatie met cannabinoïden bepaalde effecten hebben.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Terpenen

Waar zit geraniol in?

Waar Zit Geraniol In?

Geraniums zijn niet het enige waar geraniol in voorkomt. In feite vind je het vooral in rozenolie, palmarosa olie en citronella olie. Bijen produceren het bovendien om hun territorium af te bakenen en te voorkomen dat andere bijensoorten hun raten overnemen.

Verder vind je geraniol in een groot aantal (met name cosmetische) producten. Het wordt vanwege de sterke bloemengeur in allerlei parfums, crèmes, lippenbalsems, shampoos, conditioners, zeepjes en wasmiddelen verwerkt. Bovendien is het een belangrijk ingrediënt van insectenwerende middelen.

Zoals gezegd, tref je geraniol ook in bepaalde soorten wiet aan (waarover later meer).

De geur van geraniol

De Geur Van Geraniol

Maar waar ruikt geraniol precies naar? Nou, het heeft een zoete en bloemige geur, maar er zit ook een vleugje citrus in, wat het fris maakt.

Toch is de herkenbare zurige smaak van wiet niet afkomstig van de terpeen geraniol. Die heeft de wietplant eerder te danken aan de terpeen limoneen.

Het nut van geraniol

Het Nut Van Geraniol

Geraniol ruikt echter niet alleen lekker. Het is mogelijk ook van nut voor therapeutische behandelingen, hoewel daar nog geen bewijs voor is. Het onderzoek hiernaar is pas net begonnen en we weten nog niet of de resultaten die er zijn ook betekenen dat je wiet met een hoog geraniol-gehalte moet gaan gebruiken. Dat gezegd hebbende, laten we eens naar dat onderzoek gaan kijken.

Kankercellen

Een van die onderzoeken probeerde op te helderen of geraniol de productie van cellen bij borstkanker kan beïnvloeden (Duncan, Lau, El-Sohemy en Archer, 2004). De resultaten werden daarna gerepliceerd in een onderzoek naar prostaatkanker (Lee et al., 2016). Deze studie liet zien dat geraniol de expressie van E2F8 lijkt te downreguleren. Maar zolang het verband tussen E2F8 en kanker niet vaststaat, valt hieruit geen conclusie te trekken.

Een uitgebreide review keek naar de mogelijke "antitumor effecten" van geraniol bij verschillende soorten kanker, "zoals borst-, long-, darm-, prostaat-, alvleesklier- en leverkanker" (Cho, So, Chun en Jeon, 2016). Hoe nuttig de resultaten ook mogen zijn voor toekomstig onderzoek, hieruit blijkt niet hoe geraniol medisch toegepast zou kunnen worden.

Neuroprotectie

Geraniol kan mogelijk ook een rol spelen bij de bescherming van neuronen. In een onderzoek uit 2021 werden mannelijke ratten blootgesteld aan zinkoxide (Farokhcheh et al. 2021). Zinkoxide is schadelijk voor de hersenen en kan cognitieve- en geheugenstoornissen veroorzaken. De conclusie was dat geraniol de stoornis als gevolg van zinkoxide gedeeltelijk kon tegengaan en daarmee neuronen zou kunnen beschermen.

Uit ander onderzoek met ratten leek geraniol oxidatieve stress in de hersenen van ratten met diabetes te verminderen en zo cognitieve functies te verbeteren (Prasad, Muralidhara, 2014). De ratten vertoonden daarnaast tekenen van verbetering van hun motoriek en gevoeligheid. De onderzoekers concludeerden echter ook dat verder onderzoek naar het verband tussen geraniol en neuroprotectie nodig is.

Gerelateerd artikel

Top 3 Wietsoorten Op Basis Van Terpenen

Wietsoorten met geraniol

Wietsoorten Met Geraniol

Zoals gezegd: het is niet waarschijnlijk dat het roken van wiet met geraniol een merkbaar farmacologisch effect heeft, maar het smaakt in elk geval goed. Het zit er dik in dat je het al eens gerookt hebt zonder dat je het wist, maar hier volgen enkele soorten die rijk zijn aan geraniol, mocht je het willen uitproberen:

Geraniol: een verleidelijke terpeen

Geraniol: Een Verleidelijke Terpeen

Je bent intussen misschien wel nieuwsgierig geworden naar deze kleine molecule. Geraniol is overal in de natuur te vinden en het is zo lekker en mogelijk ook nuttig, dat je er naarmate de tijd verstrijkt waarschijnlijk veel meer over zult horen. Je kunt in ieder geval alvast onze wietsoorten met hoge concentraties geraniol proberen, en kijken welke je het lekkerst vindt!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • Cho M, So I, Chun JN, & Jeon JH. (2016 May). The antitumor effects of geraniol: Modulation of cancer hallmark pathways (Review). International Journal Of Oncology, 48(5), 1772-1782. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Duncan, R. E., Lau, D., El-Sohemy, A., & Archer, M. C. (2004/11/01). Geraniol and beta-ionone inhibit proliferation, cell cycle progression, and cyclin-dependent kinase 2 activity in MCF-7 breast cancer cells independent of effects on HMG-CoA reductase activity. Biochemical pharmacology, 68(9), 1739–1747. - https://www.sciencedirect.com
  • Farokhcheh, M., Hejazian, L., Akbarnejad, Z., Pourabdolhossein, F., Hosseini, S. M., Mehraei, T. M., & Soltanpour, N. (2021/10/01). Geraniol improved memory impairment and neurotoxicity induced by zinc oxide nanoparticles in male wistar rats through its antioxidant effect. Life sciences, 282, 119823. - https://www.sciencedirect.com
  • Lee, S., Park, Y. R., Kim, S. H., Park, E. J., Kang, M. J., So, I., Chun, J. N., & Jeon, J. H. (2016). Geraniol suppresses prostate cancer growth through down-regulation of E2F8. Cancer medicine, 5(10), 2899–2908. - https://onlinelibrary.wiley.com
  • Prasad, S., & Muralidhara. (2014). Protective effects of geraniol (a monoterpene) in a diabetic neuropathy rat model: Attenuation of behavioral impairments and biochemical perturbations. Journal Of Neuroscience Research, 92(9), 1205-1216. - https://onlinelibrary.wiley.com
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken