Blog
Smaken Aan Je Wiet Toevoegen
3 min

Hoe Voeg Je Voor En Na De Oogst Smaak Toe Aan Je Wiet?

3 min

Goede cannabis smaakt natuurlijk al geweldig. Maar je kunt zelf ook wat doen om de meeste smaken uit je wiet te halen. We bespreken hoe je de smaak maximaliseert tijdens de groei. Daarnaast vind je tips om je toppen te verrijken na het oogsten.

Er gaat niets boven de natuurlijke geur en smaak van wiet. Maar weet je dat het mogelijk is je kruid nog verder te versterken met verschillende smaken? Wat dacht je van het toevoegen van verrukkelijke, fruitige vleugjes? Of verrijk je eindproduct eens met verfrissende munt! Het is mogelijk cannabis op meerdere manieren lekkerder te maken. Dit kan zowel tijdens de groei als na de oogst. Ontdek hier hoe je de natuurlijke smaken van je wiet maximaliseert en hoe je je toppen verrijkt na het oogsten.

HOE KWEEK JE EXTRA SMAKELIJKE CANNABIS?

Hoe Kweek Je Extra Smakelijke Cannabis?

De uitgesproken smaken zijn afkomstig van terpenen. Dit zijn vluchtige, aromatische verbindingen, geproduceerd door de trichomen van de plant. De unieke samenstelling van deze stoffen geeft elke cannabissoort haar unieke smaak. Denk aan citrus, pittig, dennen, bloemrijk, zoet en chocolade. Om de meeste smaken uit je cannabisplanten te onttrekken tijdens de groei, is het belangrijk de productie en expressie van terpenen te maximaliseren. Zo ga je te werk:

  • Stress versterkt de smaak van cannabisplanten

Terpenen voorzien je planten dus van geweldige aroma's. Daarnaast werken ze mogelijk ook als een belangrijk, natuurlijk afweermechanisme voor de plant. Als de planten gestrest zijn, door een plaag of voedingstekort, creëren ze meer terpenen. Uiteraard wil je de gezondheid van je cannabis niet op het spel zetten, maar het is wel mogelijk haar op veilige wijze voorzichtig stress te bezorgen. Zo produceren de planten de maximale hoeveelheid terpenen.

  • Low stress training

Low stress training (LST) draait om het manipuleren van de plantengroei, zodat de planten zich zijwaarts ontwikkelen. Op deze manier ontvangt de gehele plant meer licht in plaats van slechts het bovenste gedeelte. Het voornaamste doel is het verbeteren van de opbrengst. Daarnaast fungeert het als een subtiele stress-methode waarmee je de aanmaak van aromatische verbindingen stimuleert. LST is vrij simpel, maar vereist wel enige finesse. De scheuten bind je vast met touwtjes of kabelbinders om een struikachtige groei en gelijkmatige lichtverdeling aan te moedigen.

  • Versterk de smaken met uv-licht

Sommige kwekers gebruiken aanvullende uv-lampen in hun kweekruimte om de productie van trichomen te verbeteren. Het is niet duidelijk of dit werkelijk een effectieve methode is, maar het idee is dat de uv-straling stress veroorzaakt bij de planten. Ze reageren hierop door de aanmaak van trichomen te verhogen als vorm van bescherming.

Gerelateerd artikel

Hoe Stimuleer Je De Trichoomproductie Van Wiet?
  • Intensiveer de smaak met voedingsstoffen

Voedingsstoffen spelen ook een essentiële rol in de uiteindelijke smaak van je wiet. De meningen onder kwekers hierover lopen echter uiteen. Over het algemeen neemt men aan dat natuurlijke en biologische voedingsstoffen leiden tot een betere smaak dan synthetische. Een voorbeeld van een natuurlijke bron is blackstrap melasse. Deze voedt de nuttige micro-organismen in de bodem. Blackstrap melasse is vooral effectief als je het toedient tijdens de laatste weken van de bloeiperiode.

  • Additieven voor een betere smaak

In de growshop vind je ook diverse additieven, zoals bloeiboosters. Deze bevatten onmisbare voedingstoffen waarmee je de prestaties en aroma's van je planten optimaliseert. Dergelijke producten zijn een optie als je geen goede resultaten ziet met volledig "natuurlijke" kweekmethoden.

Er is echter ook een theorie dat een beter eindproduct ontstaat als je planten helemaal geen voedingsstoffen toedient tijdens de late bloei. De gedachte hierachter is dat nutriënten als stikstof zo de smaak van de toppen niet beïnvloeden. Natuurlijk zou je hier niet te ver mee moeten gaan. Deze methode zet je uitsluitend in tijdens de laatste weken van de bloei, net voor de flush.

HOE VERRIJK JE DE SMAAK VAN CANNABIS NA DE OOGST?

Hoe Verrijk Je De Smaak Van Cannabis Na De Oogst?

Het is ook mogelijk extra smaken toe te voegen aan je toppen na de oogst. Deze methodes zijn soms riskant, omdat je het risico op schimmels in de potten verhoogt. Daarom is het verstandig eerst wat te experimenteren met een handjevol toppen in plaats van je gehele stash.

Het aanvullen van de smaken van je cannabis is vrij eenvoudig. Dit geldt vooral als je aromatische producten gebruikt. Denk aan essentiële oliën, kruiden, vruchten en zelfs drank, zoals wijn of whiskey.

Pak een wattenbolletje en doe hier wat essentiële olie, wijn of whiskey op. Hang het watje aan het deksel van je curing-pot. Lucht je pot regelmatig om het risico op schimmel te verkleinen.

Het is ook mogelijk fruitschillen aan je pot toe te voegen. De schil van sinaasappel, citroen of grapefruit voorziet je stash van een fantastische, fruitige smaak. Dit werkt het beste als je de schillen eerst droogt in een dehydrator of oven. Het drogen verkleint de kans op schimmels. Stop de fijngesneden schillen in een panty, doe er een knoop in en hang het bovenin je pot. Laat het niet in contact komen met je toppen.

Gerelateerd artikel

Hoe Voorkom Je Dat Je Stash Beschimmeld Raakt?

Je kunt ook specerijen of kruiden gebruiken om de smaak van je wiet te verrijken. Denk aan kaneel, vanille, nootmuskaat, rozemarijn of kamille. Je doet dit eenvoudig door de kruiden/specerijen in een theezakje te stoppen. Deze doe je bij je toppen in de curing-pot.

WAT KUN JE NIET GEBRUIKEN?

Wat Kun Je Niet Gebruiken?

Gebruik geen producten met suiker om je wiet op smaak te brengen. Bij verbranding ontstaat dan namelijk een vervelende, koolstofachtige smaak. Vermijd dus ahornsiroop, frisdrank, melasse en alle andere producten die rijk zijn aan suiker. Fruitschillen en natuurlijke smaakmakers zijn het beste.

SMAAKVOLLE CANNABISSOORTEN

Smaakvolle Cannabissoorten

Wil je goed van start gaan met je volgende kweekproject? Probeer dan deze buitengewoon aromatische en smakelijke soorten:

  • Choco Candy

Choco Candy is een droom voor alle zoetekauwen! Deze ultieme chocolade-sativa is geliefd onder wietliefhebbers, maar niet alleen vanwege de fruitige, zoete smaken. Deze dame schittert ook met goede opbrengsten. Dankzij 21% THC is ze bovendien vrij krachtig.

  • Blueberry

De populaire Blueberry heeft eigenlijk geen introductie nodig. Deze bekroonde, vaak indica-dominante soort is een van de smakelijkste en fruitigste soorten op de markt. Het is geen wonder dat ze veel fans heeft die zich verlekkeren aan de explosie van bessen-zaligheid.

  • Bubblegum

Ook Bubblegum van Zamnesia is een smaakvolle cannabissoort waarvan het water je in de mond loopt. Maak je klaar voor verrukkelijke, zoete snoepsmaken, aangevuld met een beetje aarde. Deze sativadame smaakt niet alleen verbluffend lekker, maar haar effecten zijn ook mooi gebalanceerd en zowel ontspannend als stimulerend.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken