Ginseng: Alles Wat Je Moet Weten

Ginseng: Alles Wat Je Moet Weten
Panax Ginseng

WAT IS GINSENG?

Ginseng is een populair Chinees plantaardig middel, gemaakt van de wortel van de gelijknamige plant. De wortelstok van wilde ginseng heeft meerdere vertakkingen, waarbij de plant de vorm heeft van een mens. Daarom noemen de Chinezen haar ook wel 'wortelman'. Andere bijnamen zijn ‘levenswortel’ en ‘wortel van onsterfelijkheid'.

Duizenden jaren lang heeft de Chinese geneeskunde gebruikgemaakt van ginseng. Het is gebruikt als natuurlijk geneesmiddel bij erectiestoornissen en om een afnemend libido bij zowel mannen als vrouwen te stimuleren. De plant ondersteunt het immuunsysteem, geeft energie, vermindert stress, verscherpt de mentale focus en stimuleert vruchtbaarheid. Ginseng is een krachtig ontstekingsremmend middel en een antioxidant. Anekdotisch bewijs suggereert dat het zelfs in staat is te helpen bij de bestrijding van kanker. Bovendien geeft dit ‘medicijn voor alles’ bij de meeste gebruikers vrijwel geen bijwerkingen.

Omdat de vraag naar ginseng almaar toeneemt, is het ook een van de duurste plantaardige medicijnen op de hedendaagse markt. Eersteklas wilde ginsengwortel wordt wel verkocht voor maar liefst $200.000 USD. Dergelijke bedragen komen echter niet vaak voor. Maar voor ginsengjagers die op een wilde ginsengplant stuiten, die in de natuur meer dan tien jaar oud is geworden, is dergelijke verkoop niet vreemd. Voordat ginseng te oogsten is, moet het meerdere jaren oud zijn. De plant groeit namelijk erg langzaam. Wilde wortels gaan vaak voor $500–600 USD per pond over de toonbank. Gekweekte ginseng is echter slechts $50 USD per pond waard.

Er zijn drie verschillende soorten ginseng: Koreaanse (Panax ginseng), Amerikaanse (Panax quinquefolius) en Siberische (Eleuthero). Koreaanse ginseng is de krachtigste variant en ook de duurste. De Amerikaanse versie heeft vergelijkbare gezondheidsvoordelen, maar is niet zo energiebevorderend. Siberische ginseng is helemaal anders. Hoewel het wel van waarde is als plantaardige remedie, bevat het geen ginsenoside (panaxoside). Dat is het actieve bestanddeel in Koreaanse en Amerikaanse ginseng.

In de loop der tijd is ginseng in Azië zo belangrijk geworden, dat mensen de felbegeerde plant overmatig hebben geoogst. Daardoor is authentieke Koreaanse ginseng tegenwoordig zeldzaam en lastig te vinden. Als gevolg exporteren de Verenigde Staten ieder jaar tonnen Amerikaanse ginseng naar China. Zelfs als je een ginsengproduct koopt dat in China is gemaakt, is er een kans dat je Amerikaanse ginseng krijgt. Lees de etiketten zorgvuldig en koop alleen van gerenommeerde leveranciers.

DE EFFECTEN VAN GINSENG

DE EFFECTEN VAN GINSENG

Duizenden jaren lang is ginseng gebruikt als veilig middel voor diverse klachten en als stimulans voor vitaliteit. Dat komt doordat Panax ginseng tot een speciale klasse kruiden en planten behoort, de zogenaamde adaptogenen. In plaats van zich blind te focussen op een orgaan, ongeacht of het goed of niet goed functioneert, passen adaptogenen zich aan de huidige conditie van je lichaam aan. Hiermee is ginseng een soort smart drug die je endocriene systeem reguleert en je hormonen in balans brengt, alleen als dat nodig is. Daarbij is de unieke plant in staat te verlichten zonder schadelijk te zijn.

Ginseng is wereldberoemd vanwege haar waarde als seksueel hulpmiddel. Mannen die lijden aan een erectiestoornis hebben vaak een sterkere erectie die langer aanhoudt als ze dit kruid gaan gebruiken. Zelfs de hoeveelheid sperma zou erdoor toenemen. Deze populaire voordelen van ginseng zijn echter niet beperkt tot het mannelijk geslacht. Het is namelijk ook in staat vrouwen te helpen die na de menopauze een verlaagd libido hebben. Met ginseng kunnen zij op natuurlijke wijze hun geslachtsdrift stimuleren. Volgens proefdieronderzoek zorgt de plant er bij onze pluizige vrienden ook voor dat ze eerder geneigd zijn om te paren. Dat wijst erop dat de sensuele kant van de 'wortelman' niet slechts een placebo-effect is.

Related Story

7 Natuurlijke Afrodisiaca Speciaal Voor Vrouwen

Als je niet helemaal scherp bent, is ginseng in staat je te helpen om je geest helder te maken. Daardoor lukt het beter om je te focussen. Het werkt als milde stimulans ter verlichting van lichte vermoeidheid en verbetering van het denkvermogen. Ginseng is echter geen middel voor langdurig slaaptekort en verbetert de mentale functie alleen als je echt moe bent. Het blijkt overigens ook verbetering bij hyperactiviteit en aandachtsproblemen te geven bij mensen met ADHD. Bovendien is het in staat je stemming te verbeteren, je geest te kalmeren en je geheugen te bevorderen. Onderzoekers hebben ontdekt dat ginseng effectief is voor zowel de mentale prestaties als het gedrag van Alzheimerpatiënten.

Deze wortel gebruiken mensen vaak als tonic ter ondersteuning van het immuunsysteem. Ze nemen het in tegen verkoudheid en griep. Ook is bekend dat het je bij een kwakkelende gezondheid helpt om weer op krachten te komen. Het is met name nuttige voor mensen die strijden tegen kanker, AIDS, het Chronische Vermoeidheidssyndroom en COPD. Het verbetert namelijk de lichamelijke reactie op stress, naast de ondersteunende functie voor het immuunsysteem. Beweringen dat ginseng fysieke prestaties en het uithoudingsvermogen verbetert bij gezonde proefpersonen staan echter ter discussie.

Ginseng verlaagt de bloedsuikerspiegel en bloeddruk, maar alleen als je lijdt aan diabetes type 2 of hypertensie. Het is echter ook veilig te gebruiken voor mensen die niet lijden aan deze aandoeningen. De ginsenosides in ginseng bestrijden mogelijk eveneens ontstekingen. Hiervan is het vermoeden dat ze vaak de onderliggende oorzaak zijn van veel ernstige ziekten, waaronder hartziekten en kanker.

Het lijkt erop dat de deugden van ginseng eindeloos zijn. Andere voordelen zijn gewichtsverlies, bescherming tegen alcoholvergiftiging, kankerremmende eigenschappen en verlaging van het cholesterol. Maar de plant werkt niet voor iedereen en niet voor elke ziekte. Lijd je aan een ernstige aandoening, zoals diabetes, hartziekten, kanker of een erectiestoornis? Raadpleeg dan eerst een arts voordat je ginseng gaat gebruiken als aanvullende behandeling op traditionele medicijnen. Gebruik het niet als vorm van zelfmedicatie.

DE BIJWERKINGEN VAN GINSENG

Voor de meeste mensen is het veilig om ginseng te gebruiken als het voor een korte periode is. Ben je gevoelig voor de actieve bestanddelen (ginsenosides)? Of gebruik je dit kruid langere tijd (meer dan zes weken)? Dan krijg je soms last van bijwerkingen, zoals:

 • diarree
 • hoofdpijn
 • een snelle hartslag
 • angst
 • verandering in de bloeddruk
 • slapeloosheid
 • vaginale bloedingen
 • gevoelige borsten

Soms treden er ook ernstige allergische reacties op. Als je hier last van krijgt, stop het gebruik dan meteen. Raadpleeg onmiddellijk een arts als je huiduitslag krijgt, moeite hebt met ademhalen of als je tong, lippen en gezicht opzwellen. Andere ernstige reacties zijn brandende ogen, een pijnlijke huid, een zere keel, hoge koorts, huiduitslag, blaren en schilfers.

Ginseng heeft soms invloed op andere medicijnen en supplementen. Het gecombineerde effect is mogelijk gevaarlijk. Gebruik ginseng niet in combinatie met supplementen die de bloedsuikerspiegel verlagen, zoals psyllium, chroom en alfaliponzuur.

Raadpleeg altijd je arts als je voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicatie wilt combineren met supplementen. Let bijzonder goed op als je van plan bent om ginseng te nemen in combinatie met een bloedverdunner, immunosuppressivum, antidepressivum of diabetesmedicatie. Er is geen onderzoek gedaan naar de veiligheid van ginseng voor kinderen en zwangere vrouwen. Personen uit deze groepen zouden het dan ook niet moeten gebruiken.

HOE CONSUMEER JE GINSENG?

HOE CONSUMEER JE GINSENG?

Er zijn veel manieren voor de consumptie van ginseng. De meeste mensen beginnen met gelcapsules, waarin gemalen ginsengwortel zit. Het is ook mogelijk thee, tonic of tincturen te maken. In de meeste gezondheidswinkels zijn bewerkte producten verkrijgbaar, maar met verse of gedroogde ginsengwortel ben je ook in staat je eigen producten te bereiden.

Hoe maak je ginsengthee?

 1. Snijd verse of gedroogde ginsengwortel in plakjes.

 2. Doe de schijfjes in een pan met kokend water.

 3. Haal de pan van de warmtebron en laat het 5 minuten trekken.

 4. Voor de smaak voeg je er eventueel honing aan toe.

Related Story

De Beste Kruiden Om Thee Mee Te Maken

Hoe maak je ginseng-tinctuur?

 1. Snijd een hele ginsengwortel in plakken en doe ze in een pot.

 2. Giet er alcohol met een percentage van 95% bij.

 3. Verzegel het deksel om verdamping te voorkomen en zet de pot gedurende 30 dagen op een koele, donkere plek.

 4. Zeef.

 5. Gebruik een of twee keer per dag een dosering van 5–15 druppels.

Ginseng

Bekijk Product

Ginsengwortel is ook te eten. Snijd het in plakjes, stoom het 15 minuten en daarna is het te consumeren. Het is ook in recepten met wortelgroenten te verwerken.

Als het je lukt om je eigen verse ginseng te oogsten, dan is het mogelijk de wortels te bewaren door ze te drogen. Was ze voorzichtig om vuil te verwijderen. Pas op dat je de buitenkant niet beschadigt. Laat de wortels meerdere uren aan de lucht drogen. Leg ze in een rij op een rooster, met wat ruimte ertussen. Zet het rooster 2 weken op een warme, donkere plek zonder luchtcirculatie. Daarmee voltooi je het droogproces.

Technisch gesproken, zouden ginsengwortels minstens 6 jaar oud moeten zijn voordat ze te oogsten zijn als rode ginseng. Maar sommige mensen gebruiken deze term voor ginseng die voor het drogen is gestoomd. Als je een voorkeur hebt voor deze methode, stoom je wortels dan nadat ze aan de lucht zijn gedroogd, maar voordat je ze op het rooster legt. Daarvoor leg je ze in een stoommandje dat je 2 uur boven kokend water laat hangen.

Voor het beste resultaat gebruik je ginseng 2 of 3 weken. Daarna stop je 1 of 2 weken om de cyclus vervolgens te herhalen. Door dit te doen, voorkom je de meeste bijwerkingen, tenzij je allergisch bent. Ook bouwt je lichaam zo minder snel tolerantie op voor ginsenoside.

Begin met een lage dosering ginseng om te zien hoe je lichaam erop reageert. Ben je er goed tegen bestand, dan is het mogelijk na de eerste week iets meer te gebruiken. De meeste mensen nemen nooit meer dan 2g rauwe wortel of 400mg gedroogde ginseng per 24 uur.

WAT ZIJN DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN GINSENG?

WAT ZIJN DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN GINSENG?

Ginseng wordt al duizenden jaren succesvol gebruikt in de Chinese geneeskunde. Wetenschappers hebben nu echter diverse wetenschappelijke mechanismen ontdekt die ervoor zorgen dat het zo effectief is. Hieronder een overzicht van de heilzame effecten van ginseng.

1. Ginseng is een antioxidant en ontstekingsremmend

Chronische ontstekingen en oxidatieve schade veroorzaken meer ongemak dan alleen pijn en zwellingen. De veronderstelling is dat ze ook bijdragen aan levensbedreigende ziekten, zoals hartziekten, diabetes en zelfs Alzheimer. Onderzoekers hebben aangetoond dat dit kruid in staat is ontstekingsprikkels te verminderen. Ook verbetert het mogelijk de activiteit van antioxidanten bij personen die verder gezond zijn. Hieronder een overzicht van een aantal onderzoeken.

• Ginseng heeft de ontstekings- en oxidatieve activiteit als gevolg van eczeem in reageerbuisonderzoek weten te verminderen.

• Na een week lang gebruik te hebben gemaakt van een supplement met ginseng, bleek dat mannelijke atleten minder ontstekingsreacties hadden dan mensen die een placebo hadden gekregen.

• Vrouwen na de menopauze, die gedurende 12 weken ginseng kregen onder doktersbegeleiding, hadden minder last van ontstekingen en oxidatieve stressprikkels aan het eind van het onderzoek dan mensen die een placebo kregen.

2. Ginseng voorkomt mogelijk kanker

Niemand beweert dat ginseng in staat is kanker te genezen, maar het is mogelijk wel heilzaam in combinatie met een gezonde leefstijl. Daarmee verminder je het risico op deze dodelijke ziekte.

• In twee onderzoeken is aangetoond dat ginseng in staat is de kans op het ontwikkelen van kanker te voorkomen. In het eerste onderzoek is ontdekt dat mensen die de plant gebruiken de ziekte 16% minder vaak ontwikkelen dan personen die het niet gebruiken. Uit de tweede studie blijkt dat gebruikers van ginseng minder vatbaar zijn voor specifieke vormen van kanker. Denk aan long-, maag-, lever, dikke darm-, slokdarm-, lip- en mondkanker.

• Ginseng is mogelijk ook nuttig bij de behandeling van kanker. Het vermindert bijwerkingen en behoudt de algemene gezondheid en vitaliteit van de patiënt. Het is zelfs in staat de effectiviteit van sommige kankermedicatie te verbeteren.

3. Ginseng stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Fluctuerende bloedsuikerspiegels zijn voor niemand goed. Ze zijn een onmiddellijk gevaar voor diabetespatiënten. Bij gezonde mensen tasten deze ups en downs het energieniveau aan, maar ook de stemming en het gewicht. Hieronder een aantal studies waarin is bewezen dat ginseng helpt om het glucosegehalte in het bloed goed en gelijkmatig te houden.

• Een groep van 19 mensen met diabetes type 2 kreeg 6g Koreaanse rode ginseng, naast hun traditionele behandeling. Aan het eind van het onderzoek van 12 weken vertoonden ze allemaal opmerkelijke verbeteringen. Gemiddeld daalde hun bloedsuiker met 11%, hun insulinepiek met 38% en hun gevoeligheid voor insuline met 33%.

• Gefermenteerde rode ginseng blijkt effectiever dan een placebo. Het zorgt voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel na het consumeren van een maaltijd.

• Door ginseng te nemen, bleken 10 gezonde proefpersonen betere bloedsuikerwaarden te hebben in onderzoek waarbij ze zoete drankjes kregen.

4. Ginseng ondersteunt het immuunsysteem

Het meeste onderzoek naar ginseng ter ondersteuning van het immuunsysteem heeft zich gericht op kankerpatiënten. Maar dat betekent niet dat gezonde mensen er geen baat bij hebben. Het lijkt er tenslotte op dat het vaccinaties, zoals de griepprik, bij iedereen effectiever maakt.

• Patiënten herstellende van een operatie tegen maagkanker, namen gedurende 2 jaar 5400mg ginseng per dag. Uit proeven bleek dat hun immuunsysteem optimaal functioneerde. Ook is gebleken dat bij hen minder vaak de kanker terugkwam dan bij de gemiddelde populatie.

• Uit ander onderzoek kwamen vergelijkbare resultaten naar voren. Hieruit bleek dat patiënten die ginseng namen en van wie de kanker operationeel was verwijderd 38% meer kans hadden te overleven. De kans was bovendien 35% groter om kankervrij te zijn na een periode van vijf jaar.

5. Ginseng is in staat seksuele prestaties te verbeteren

Als krachtig seksueel hulpmiddel is ginseng beroemder geworden dan vanwege een van haar andere voordelen. De wetenschap bevestigt dit:

• Na 8 weken lang dagelijks 1000mg ginseng te hebben genomen, rapporteerden 86 mannen een significante verbetering van hun erecties.

• Een andere groep mannen ervoer dat hun erectiestoornis met 60% afnam in vergelijking met een magere 30% verbetering bij mannen die een farmaceutische behandeling voor de stoornis ondergingen.

• Ginseng werkt tweeledig bij erectiestoornissen. Het vermindert allereerst oxidatieve stress in penisweefsel en bloedvaten en verhoogt daarbij de productie van stikstofoxide voor een verbeterde doorbloeding.

Related Story

Top 20 Afrodisiaca Over De Hele Wereld

6. Ginseng verbetert mogelijk de hersenfunctie en verhoogt de energie

Ginseng doet veel meer dan het bestrijden van ziekten; het is in staat zowel je fysieke als mentale vitaliteit te verbeteren. Hieronder leggen we uit hoe dit Chinese kruid zijn nut heeft bewezen.

• 90 mensen met het Chronische Vermoeidheidssyndroom kregen gedurende vier weken ginseng of een placebo. Degenen die ginseng hadden gekregen, hadden het gevoel dat ze tijdens het onderzoek fysiek en mentaal meer energie hadden dan de placebogroep.

• 30 gezonde proefpersonen kregen voor een periode van vier weken 200mg Panax ginseng per dag. Ze vertoonden een meetbare verbetering in de stemming, het sociaal functioneren en de mentale gezondheid.

• Een andere groep van 30 gezonde personen kreeg ofwel 200mg of 400mg ginseng voorafgaand aan een test van 10 minuten. Allen vertoonden verbetering, maar de 200mg-groep liet de grootste verbetering van mentale prestaties zien. Met een beetje ginseng bereik je al heel wat.

• In meerdere onderzoeken is ook aangetoond dat ginseng mogelijk heilzaam is voor Alzheimerpatiënten. Als ze dit kruid krijgen, verbeteren zowel hun cognitieve capaciteiten als hun gedrag.

HOE KWEEK JE GINSENG?

HOE KWEEK JE GINSENG?

Als je je eigen ginseng wilt kweken, dan is dat mogelijk, maar het kost veel tijd en geduld. Bovendien vereist het de juiste omgeving. De planten groeien langzaam en zijn nogal veeleisend wat betreft de omstandigheden. Het helpt als je op een plaats woont waar wilde ginseng het goed doet, zoals langs de Amerikaanse Oostkust, de Pacific Northwest of Azië. Voor succes zou je de omstandigheden moeten simuleren die de wilde plant nodig heeft. Kies voor een hellend bosgebied met natuurlijke schaduw in plaats van een typische tuinomgeving.

Ginseng groeit het best in grond met een neutrale pH. Als de pH-waarde niet tussen de 5,6 en 6 valt, verbeter de grond dan bijvoorbeeld met calciumoxide voordat je gaat planten. Het gewenste gebied heeft ook 80–90% schaduw nodig. Het mag er niet extreem warm zijn, zelfs niet in de zomer. Zorg ervoor dat het terrein de komende jaren bereikbaar is en dat je de grond niet verstoort voor een ander project. Je vers geplante ginseng heeft misschien wel tien jaar nodig om de gewenste wortelomvang te bereiken.

Houd je kweek, indien mogelijk, geheim. Omdat het waardevol is, is diefstal van ginseng een reële bedreiging. Er zijn verhalen over stropers die op pad gaan als het donker is om de wortels op te graven voordat de eigenaar in staat is ze te oogsten. Ze hopen daarmee snel wat geld te verdienen.

1. Koop ginsengwortels of zaden

Het is mogelijk ginseng te kweken uit zaad, maar ook door wortels in je tuin te zetten. Veel kwekers kopen een- of tweejarige worteltjes. Wortels zetten zich makkelijker vast in de grond dan zaden en je ziet veel eerder planten opkomen dan als je ze uit zaad opkweekt. Bovendien heb je een streepje voor. Als je eenmaal weet hoe kweken met wortels werkt, probeer dan eens vanuit zaad op te kweken. Haal de zaden van je oudere planten of koop ze. Voor hetzelfde bedrag krijg je veel meer zaden dan wortels.

Woon je in een gebied waar ginseng van nature voorkomt in het wild, zoals de Appalachen? Probeer dan een lokale bron te vinden voor je zaden en wortels. Je weet dan niet alleen dat ze vers en authentiek zijn, maar je ziet ook waar ze vandaan komen. Dat geeft je misschien wat ideeën voor je eigen tuin. Bovendien geeft een lokale bron soms eerder antwoord op je vragen dan als je het online koopt.

Een gerenommeerde verkoper verkoopt alleen in de herfst wortels en zaden. Dat is namelijk de tijd waarin je ze zou moeten planten. Maar wacht niet te lang als je op zoek bent; de beste bronnen hebben vaak een wachtlijst en werken met pre-orders.

De zaden zijn in twee vormen verkrijgbaar: groen en gestratificeerd. Groene zaadjes zijn in hetzelfde jaar geplukt en zitten nog steeds binnenin de bes. Als je deze zaden zaait, ontspruiten ze pas de tweede lente nadat ze zijn geplant. Ze hebben veel tijd nodig om het vruchtvlees van de bes af te werpen en volledig te rijpen. Een gestratificeerd zaadje zit echter niet meer in de bes. Ze kosten ongeveer twee keer zoveel als groene zaden, maar ontkiemen meestal al de eerste lente nadat ze zijn geplant.

2. Kies de juiste locatie

Ga op zoek naar een bosrijk gebied met volwassen hardhoutbomen, zoals de walnotenboom, eik, esdoorn of okkernotenboom. Het bladerdek zou voor ongeveer 90% schaduw moeten zorgen en er zouden niet veel kleinere bomen of struiken onder moeten groeien. De schaduw zorgt ervoor dat je ontwikkelende planten koel blijven in de zomer. Ook ontstaat er zo niet teveel onderbegroeiing.

Kies een locatie op een helling die op het oosten of noorden is gericht. Deze gebieden zijn koeler dan locaties die op het zuiden of westen liggen. Door de helling is de drainage van de grond ook beter. Ginseng houdt niet van drassige gebieden. Ook zou je kleiachtige grond moeten vermijden. Planten die graag onder dezelfde omstandigheden groeien als ginseng zijn goudzegel, zwarte zilverkaars en wilde yam. Als je dergelijke planten ziet op de locatie, dan heb je een geschikte plek gevonden.

3. Plant je wortels of zaden in het najaar

Wacht totdat het regent of sneeuwt voordat je de wortels of zaden plant. De grond zou vochtig moeten zijn, maar niet verzadigd. Voordat je gaat planten, moet je ervoor zorgen dat je niet direct boven een steenachtige ondergrond plant. Als je in staat bent met een stok makkelijk in de bodem te prikken tot een diepte van ten minste 5cm, dan zit je goed.

Haal eerst alle gevallen bladeren of natuurlijke mulch weg van de locatie waar je wilt planten. Plant de zaden ongeveer 50cm uit elkaar. Prik een gat van ongeveer een centimeter diep en stop het zaadje erin. Daarna bedek je het zaadje met aarde en vervolgens duw je de grond stevig aan. Tot slot bedek je de locatie weer met ongeveer 8cm van de bladeren die je hebt verwijderd voor het planten. Dit is een methode waarbij je de natuurlijke situatie simuleert. Daarbij is voorbereiding van de grond niet nodig.

De wortels zouden vochtig moeten blijven voordat je ze gaat planten. Plant ze volledig in de grond. Doe dit zodra je ze ontvangt of bewaar ze in de koelkast. Als je ze bewaart, zou je ze dagelijks even moeten blootstellen aan de lucht om schimmel of rot te voorkomen. Breek ze niet in stukjes. Worteltjes van de plant gebruiken dezelfde ruimte als de zaden, maar doe ze in een groter gat in een hoek van 30–45°. De bovenkant zou een aantal centimeter onder het oppervlak moeten zitten als de grond eroverheen is gedaan.

4. Laat de natuur haar gang gaan

Nu is het een kwestie van geduld. Je hebt geen andere keus dan te wachten tot het lente is en je jonge planten verschijnen. Doe niets om ze eventueel te helpen. Ze zouden vanzelf moeten gaan bloeien—net als wilde ginseng.

Of je nu begint met wortels, groene zaden of gestratificeerde zaadjes, niet alles leidt tot een ginsengplant. De levensvatbaarheid is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de zaden en wortels, maar ook van het weer, hoe ze zijn geplant en van de omgeving. Soms gebeurt het dat de lente heter of droger is dan gewoonlijk. Daardoor ontkiemen zelfs gestratificeerde zaden niet altijd tot het volgende jaar, als de omstandigheden beter zijn.

5. Oogst volwassen wortels na 5 tot 10 jaar

Wees voorzichtig als je de wortels van een volwassen plant opgraaft. Pas op dat je niet een van de wortelharen afbreekt of een onvolwassen plant in de buurt beschadigt. Begin ongeveer 15cm van de plant en maak met een kleine hooivork of spade de grond eromheen los. Daarna heb je je handen nodig. Beweeg de plant voorzichtig heen en weer om de wortels uit de grond te krijgen. Als je ze hebt opgegraven, leg je ze op een houten plaat. Zorg ervoor dat alle wortels in een rij liggen. Zo zijn ze in staat te luchten en breken ze niet af. Was ze kort en voorzichtig voordat je ze laat drogen op een houten rek. Laat je ginseng, indien mogelijk, nooit in aanraking komen met metaal.

DE CHEMISCHE SAMENSTELLING VAN GINSENG

Zoals de meeste eetbare planten bevat ginsengwortel koolhydraten, suikers, aminozuren, vitamines en mineralen. Maar de saponinen van ginseng zijn de actieve bestanddelen die zorgen voor de meeste gezondheidsvoordelen. Tot dusver hebben wetenschappers 13 soorten saponine geïdentificeerd in de plant. We noemen ze over het algemeen ginsenosides of panaxosides.

DE GESCHIEDENIS VAN GINSENG

DE GESCHIEDENIS VAN GINSENG

Niemand weet wanneer de mensheid ginseng voor het eerst heeft gebruikt als tonic. Het eerste geval van consumptie is opgeschreven in een oude Chinese tekst uit de 1e eeuw. In dit geschrift van een herborist uit China staat dat de wortels de geest verhelderen, het leven verlengen, wijsheid doen toenemen en de seksuele vitaliteit verbeteren. Dankzij haar reputatie als krachtig lustopwekkend middel is ginseng door de eeuwen heen altijd een populair en veelgevraagd kruid geweest.

Vroege beoefenaars van de Chinese geneeskunde gingen ginseng in eerste instantie waarschijnlijk proberen omdat de wortels op een kleine man leken. Deze ongewone verschijning zorgde ervoor dat ze dachten dat het nuttig was voor het gehele menselijk lichaam. Zo dachten ze ook dat walnoten goed waren voor het verstand, omdat die op hersenen leken. Zo vreemd als dat klinkt in de wereld van vandaag, was dit vroeger een algemeen gebruik. Het heeft zelfs een naam: de signatuurleer. In het geval van ginseng, was het meteen duidelijk waar de plant voor stond.

Al snel stond ginseng in heel China bekend als symbool van de jeugd. Daardoor probeerden de Chinese regering en hooggeplaatsten om controle te houden op de regio’s waar ginseng destijds in het wild groeide. Al gauw was de plant haar gewicht in goud waard. Er werden oorlogen om gestreden, er gingen levens verloren, er werden fortuinen verworven en tegenwoordig is natuurlijke wilde ginseng zeldzaam in Azië. Het is daarbij ongelooflijk duur vanwege overmatig oogsten.

Amerikaanse ginseng is nu een van de belangrijkste exportproducten van Amerika naar China. Sommige soorten zijn gecultiveerd onder traditionele omstandigheden of door de situatie in het wild te simuleren. Maar de jacht op wilde ginseng trekt in de Appalachen en Great Smoky Mountains ook veel mensen aan die geld nodig hebben. Jagers doorzoeken de berggebieden op zoek naar de kleine, groene planten met rode bessen. Daarbij betreden ze vaak privé-landerijen. Ze hopen de ginseng voor veel geld te verkopen, zodat ze het komende jaar weer doorkomen.

Sommige mensen planten opnieuw zaden als ze volwassen wortels oogsten, maar anderen graven alles op wat er te vinden is. Ze denken niet aan toekomstige generaties. Als gevolg gelden er strikte reguleringen voor wie mag zoeken naar ginseng en wanneer en waar het toegestaan is te oogsten.

Tegenwoordig gebruiken mensen ginseng nog steeds en is het nog altijd een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunst. Het is in capsulevorm verkrijgbaar bij gezondheidswinkels, apotheken en online. De prijsniveaus verschillen onderling behoorlijk.

IS GINSENG VEILIG?

IS GINSENG VEILIG?

Tenzij je allergisch of gevoelig bent voor de actieve bestanddelen van ginseng, is het gebruik ervan veilig. Tenminste, als je het voor korte tijd gebruikt. Na ongeveer 4–6 weken gebruik, zou je even moeten stoppen. Daarna is het mogelijk veilig opnieuw te beginnen, weer voor een korte periode.

Ginseng is niet verslavend. Voor sommige mensen helpt het zelfs bij ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met andere, verslavende drugs.

Maar niet voor iedereen is het gebruik van ginseng veilig. Het reageert soms als 5-HT2A-agonist en daarom zou je het niet moeten gebruiken in combinatie met SSRI's. Ook zorgt het mogelijk voor hypomanie bij mensen met een bipolaire stoornis. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, zou je ook geen ginseng moeten nemen. Geef het bovendien niet aan kinderen.

Het is legaal om ginseng te gebruiken, ongeacht waar je woont. Maar er bestaat wel wetgeving ten aanzien van de puurheid, etikettering, het oogsten, stropen en de export.

Related Story

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit