Blog
Cannabis Kniptechnieken En Tips
3 min

Het Snoeien Van Cannabisplanten

3 min

Het snoeien van cannabis kan een goede manier zijn om het allerbeste uit je planten te halen. Je zult niet alleen een betere grower worden, maar meer bud kunnen oogsten dan ooit tevoren.

Het snoeien is een eeuwenoude praktijk die in de landbouw gebruikt wordt om gewassen een boost te geven. Van hobbyisten tot aan grote industriële spelers, iedereen snoeit hun planten om grotere opbrengsten te bevorderen. Zelfs de bescheiden tomatenplant produceert grotere vruchten wanneer deze op de juiste wijze gesnoeid is. Als dit een techniek is die toegepast wordt op vrijwel alle groenten- en fruitsoorten die er zijn, kun je er zeker van zijn dat het toegepast kan worden op cannabis - met geweldige resultaten.

Snoeien is, in essentie, de kunst van het verwijderen van overbodige scheuten, takken en bladeren om de plant te dwingen zijn beperkte energie te heroriënteren naar de huidige, aanwezige groei. Wanneer een cannabisplant wordt overgelaten aan zijn lot kan deze vaak te groot groeien om zich nog efficiënt te kunnen ondersteunen met de hoeveelheid energie die de plant produceert. Als er niets aan gedaan wordt kan dit resulteren in meerdere kleine knoplocaties waarbij de plant worstelt zichzelf in stand te houden, terwijl zij toppen produceert tijdens de bloeiperiode. Door het verwijderen van onnodige en zwakke delen dwing je de cannabisplant zich te concentreren op de delen die overblijven, wat resulteert in een sterkere plant die enkele grote toppen zal produceren in plaats van veel kleine. Dit zorgt voor een toename in totale opbrengst.

Gerelateerd artikel

Snoeien: Alles Wat Je Dient Te Weten

Waarom noemen we het snoeien een ‘kunst’? Omdat het moeilijk kan zijn de perfecte balans te vinden en te houden. Elke keer dat je schade toebrengt aan jouw plant roept het een hormonale respons op die de plant vertelt om zich te focussen op verdediging in plaats van groei. Dit betekent dat te veel snoeien een groeiachterstand kan veroorzaken. Erger nog, als je zou snoeien op het moment waarop de plant niet meer de vereiste energie kan produceren om zichzelf in stand te houden, kan de plant zelfs sterven. Als je niet genoeg snoeit heeft het snoeien daarentegen geen tot weinig effect. Het is een fijne grens.

HET SNOEIEN VAN CANNABIS

Ten eerste moet je weten dat snoeien alleen mag gebeuren tijdens de vegetatieve groeifase. Wanneer je tijdens het bloeien gaat snoeien, verminder je de hoeveelheid energie die beschikbaar is voor het produceren van toppen, wat zal resulteren in kleinere toppen. Ook is het belangrijk je de plant minstens drie dagen herstel te gunnen voordat de bloeifase inzet.

Takken verwijderen (Limbing)

Takken verwijderen (Limbing) Cannabis Planten

De beste manier om cannabis te snoeien is om geduldig te observeren hoe de plant groeit om zo vast te stellen welke takken het beste groeien en zullen presteren. De takken die je wegknipt zullen of heel laag op de plant zitten en dus minder licht vangen, óf ze zullen de takken zijn met de grootste afstand tot de internoden. Beide taksoorten zullen meer energie van de plant vergen dan dat ze zullen opleveren. Knip ze weg om stress te minimaliseren. Deze techniek wordt in het Engels ‘limbing’ genoemd.

Bladeren verwijderen (Defoliation)

Cannabis Ontbladeren: Alles Wat Je Weten Moet

Een andere methode die vaak wordt toegepast is ‘defoliation’ – de Engelse term voor het verwijderen van bladeren. Waar je ook voor kiest, verwijder nooit de grote waaierbladeren – dit zijn de grootste energieproducenten voor de plant en het wegknippen ervan zal de efficiëntie van de plant zwaar inperken. Er zijn kwekers die voorstander zijn van het wegknippen van bladeren in de onderlagen zodat de plant zich kan richten op budproductie. Anderen zijn van mening dat het weinig verschil maakt of dat het zelfs de groei kan tegengaan. Wij zullen het eerder met die laatste groep eens zijn, maar het is niet verkeerd om te onderzoeken wat het beste voor jouw planten werkt.

Toppen

Hoe Top Je Cannabisplanten?

De laatste snoeitechniek die we zullen bekijken is het toppen. Dit kan goed gedaan worden in combinatie met ‘limbing’. Bij het toppen verwijder je de bovenste uiteinde van de hoofdstam. Dit klinkt misschien alsof het averechts zou kunnen werken, maar door dit te doen dwing je de plant zijn energie te gebruiken voor de aanmaak van twee extra toppen en zul je de lagere takken een boost geven. Hierdoor wordt de plant over het geheel sterker en zal zij grotere opbrengsten leveren. De plant zal ook meer in de breedte groeien in tegenstelling tot alleen in de hoogte, waardoor je de afmetingen van de plant beter kunt beheersen. Om te toppen knip je direct boven de hoogste, volledig ontwikkelde internode van de hoofdstam tijdens de vegetatieve fase. Vermeld moet worden dat het toppen een extra 1-2 weken groeitijd kan opleveren, maar de voordelen qua prestatie en opbrengt zullen het waard zijn.

En daar heb je het! Drie snoeimethodes die in de meeste kweeksituaties kunnen worden toegepast. Welke je kiest zal afhangen van je locatie en ervaring. Maar onthoud: alles met mate – snoei alleen wanneer nodig en je zult dit kunstje snel meester zijn en opbrengsten boosten als nooit tevoren

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken