Blog
Het Voorkomen En Verwijderen Van Algen Bij Cannabis-Hydroponics
2 min

Het Voorkomen En Verwijderen Van Algen Bij Cannabis-Hydroponics

2 min

Algen vormen soms een grote bedreiging voor je hydroponic-kweeksysteem. Leer hier hoe je dit probleem herkent en er snel korte metten mee maakt.

Algen zijn een integraal onderdeel van ons ecosysteem en leven. Ze gaan echter niet samen met cannabis! Als je algen ziet in je hydroponic-systeem, is dit soms dramatisch. We onderzoeken wat dit fenomeen is en hoe je het voorkomt.


WAT ZIJN ALGEN EN HOE ONTSTAAN ZE?

WAT ZIJN ALGEN EN HOE ONTSTAAN ZE?

Als we het over algen hebben, denk je wellicht direct aan de zee. Het is echter misschien een verrassing te horen dat je ze soms ook tegenkomt in hydrocultuursystemen. Hoe dit mogelijk is? Laten we dat eens uitzoeken. Algen zijn een soort "simpele" planten die in het water leven. Ze hebben daarbij geen stelen, bladeren of wortels. Om te floreren, vragen ze alleen om water, voedingsstoffen, warmte en licht. Helaas is je hydroponic-setup een geweldige locatie voor algen, vooral je reservoir.

Gerelateerd artikel

Het Voorkomen En Verwijderen Van Algen Bij Cannabis-Hydroponics

WAT IS DE IMPACT VAN ALGEN OP CANNABIS?

WAT IS DE IMPACT VAN ALGEN OP CANNABIS?

Je vraagt je nu wellicht af wat het probleem is. Algen lijken onschuldig, maar er gebeurt zeker iets onder het oppervlak. Weet dat dit een plant is die groeit in dezelfde voedingsoplossing als je cannabisplanten. Als gevolg hiervan, strijden algen om zuurstof en voedingsstoffen met je cannabis. Misschien nemen ze niet veel op, maar ze voorkomen wel dat je cannabisplanten in staat zijn topprestaties te leveren.

Gerelateerd artikel

Eenvoudige Tips Om Betere Wiet Te Kweken

Het probleem verergert als de algen afsterven. In dit stadium verschijnen er microscopische schimmels die de plantjes afbreken. Dit trekt de dodelijkste vijand van je cannabis aan: de varenrouwmug. Deze kleine veelvraat maakt talloze gaten in de wortels van je planten. Zo ontstaan kwetsbare plekjes waar ziekteverwekkers de laatste, dodelijke klap uitdelen.

HOE VOORKOM JE ALGEN IN JE HYDROCULTUURSYSTEEM?

HOE VOORKOM JE ALGEN IN JE HYDROCULTUURSYSTEEM?

Je weet nu hoeveel schade algen kunnen aanrichten. Hoog tijd om er korte metten mee te maken. Allereerst moet je weten hoe je algen herkent. Daarna richt je je niet alleen op de bestrijding ervan, maar doe je ook je best om toekomstige exemplaren te voorkomen.

IDENTIFICATIE

Algen hebben over het algemeen een groen, pluizig uiterlijk. Het is echter ook niet vreemd rode, zwarte of bruine variaties te zien. De eenvoudigste aanpak is zoeken naar deze fysieke tekenen, al verbergen algen zich soms ook. Om ze zonder visuele indicatoren te vinden, hoef je vaak uitsluitend je neus te gebruiken. Bemerk je een beschimmelde, aardachtige geur? Dan heb je waarschijnlijk met algen te maken. Let ook goed op je planten Zie je vergelende bladeren en wortels die samenklonteren? Dan kun je nog maar weinig doen, maar als je dit in een vroeger stadium tegengaat, is het wel te voorkomen.

BESTRIJDING

Als algen reeds in je systeem zitten, is een reiniging met waterstofperoxide het gebruikelijkst. Maak deze oplossing met één deel waterstofperoxide en tien delen water. Doe vervolgens regelmatig kleine hoeveelheden in je reservoir. Je vernietigt zo niet alleen algen, maar geeft de wortels ook een zuurstofboost! Het is echter aan te raden dit uitsluitend bij oudere planten te doen. Jongere exemplaren raken soms beschadigd, zelfs door een kleine hoeveelheid peroxide. Vervang na het reinigen alle transparante onderdelen van je kweek door ondoorzichtige materialen. Lukt dit niet, zoek dan naar een manier om de bestaande componenten ondoorzichtig te maken.

VOORKOMEN

Vanaf nu draait het om voorkomen. Gelukkig heb je een aantal opties. Omdat het niet mogelijk is voedingsstoffen, warmte en vocht te schrappen, vestig je de aandacht op het licht. Dit begint bij het opzetten van je systeem. Voorkom dat licht de natte gebieden, het reservoir en andere delen waar je water bewaart, bereikt. Zo kamp je als het goed is nooit met algen. Maak je geen zorgen als je al transparante apparatuur hebt. Het is namelijk ook mogelijk dit te verpakken in aluminiumfolie. Als je UVC-lampen installeert in je luchtfiltratiesysteem, voorkom je tevens eventuele micro-organismen voordat deze je systeem bereiken. Algen zijn daarnaast geen fan van bewegend water. Zorg dus ook voor een pomp om stilstaand water te voorkomen.

CONCLUSIE - BESCHERM JE CANNABISPLANTEN TEGEN ALGEN

BESCHERM JE CANNABISPLANTEN TEGEN ALGEN

We hopen dat dit artikel helpt bij het opzetten van je hydroponic-setup en het oplossen van problemen. Houd er rekening mee dat algen misschien in het begin geen groot gevaar vormen, maar sneller schade aanrichten dan je denkt. Zet dus de juiste stappen om ze te voorkomen. Verschijnen ze toch, handel dan snel. Lees ook de rest van ons blog om meer te leren over de ins en outs van het kweken van cannabis.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken