Blog
Steriele Techniek Voor Je Paddokweek
4 min

Steriele Techniek Voor Je Paddokweek

4 min

Paddo's kweken is een magische ervaring, maar er kan weleens iets mis gaan. Microben kunnen paddoculturen makkelijk besmetten wanneer deze worden blootgesteld aan de open lucht. Gebruik deze tips en hulpmiddelen om besmetting tot een minimum te beperken en geniet elke keer weer van een gezonde oogst!

Het kweken van paddo's kan dezelfde voldoening geven als het roken van zelfgekweekte wiet. Met deze fascinerende “magic mushrooms” kun je niet alleen in visionaire sferen raken, maar ook de kweekervaring kan magisch zijn.

Bewonder een deken van vruchtlichamen die uit een organisch levend mycelium tevoorschijn komen en je zult als een blok voor deze levensvormen vallen. Maar voordat je dit wonder kunt aanschouwen, heb je basisvaardigheden op het gebied van mycologie nodig om je paddo’s van sporen tot volwassen psilocybine-bevattende paddenstoelen uit te laten groeien.

Gerelateerd artikel

Wat Is Mycelium Bij De Kweek Van Paddo's?

Een van de belangrijkste vaardigheden om te leren, is de steriele techniek, die je in staat stelt om besmetting te voorkomen, je kweek te beschermen tegen externe bedreigingen en meer succes te hebben. Lees hieronder alles wat je moet weten.

Wat is een steriele techniek precies?

Wat Is Een Steriele Techniek Precies Voor paddokweek

Steriele techniek verwijst naar een lijst met procedures waar paddokwekers aan moeten voldoen om verontreiniging van het substraat tot een minimum te beperken. Door je scalpels, petrischaaltjes, handen en werkoppervlakken schoon te houden, worden micro-organismen gedood die normaal gesproken de opbrengst zouden kunnen verkleinen en zelfs een hele paddokweek in gevaar zouden kunnen brengen.

Het gebruik van speciale apparatuur, handschoenen, vuur, desinfectiemiddel en inoculatieruimten helpt het aantal microben laag te houden. Je tools op de juiste manier hanteren, evenals bij iedere twijfel een object ontsmetten, zal bijdragen aan een hogere kans op succes.

Betekent steriel in deze context ontsmet?

Voordat je dieper duikt in de do's en don'ts van steriele techniek, is het de moeite waard om vertrouwd te raken met het verschil tussen sterilisatie en ontsmetting.

Ontsmetting verwijst naar het verwijderen van de meeste, maar niet alle, microben van een oppervlak of gereedschap, terwijl sterilisatie refereert aan de volledige verwijdering van deze microscopisch kleine wezens.

Hoewel bij het kweken van eetbare soorten, zoals oesterzwammen, ontsmetting prima werkt, is het steriliseren van je kweekapparatuur beter om besmetting in potten of bakjes te voorkomen.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Binnen Paddo's? (3 Methodes)

Alhoewel buiten een professionele cleanroom 100% sterilisatie bijna onmogelijk is, is het doel van de mycoloog toch om zo dicht mogelijk bij dit percentage in de buurt te komen. Het gebruik van isopropylalcohol, open vuur en beschermende uitrusting helpt competitieve sporen en bacteriën uit te roeien en zorgt ervoor dat je kweekruimte brandschoon blijft.

Waarom een steriele techniek essentieel is voor paddokweek

Waarom Een Steriele Techniek Essentieel Is Voor Paddokweek

Microben zijn overal aanwezig en we bedoelen écht overal! Minuscule schimmelsporen en bacteriën bevinden zich in iedere ademhaling, op elk oppervlak in je huis en in elke vingerafdruk die je achterlaat.

Steriele techniek helpt het aantal microben in de omgeving te minimaliseren als je petrischaaltjes hanteert, vloeibare culturen inoculeert en gekoloniseerd graan overbrengt naar een groeimedium. Zo'n medium bevat voedingsstoffen die door het mycelium worden gebruikt om te groeien en te overleven. Andere schimmels en bacteriën zullen echter ook de kans grijpen om deze essentiële nutriënten te verslinden.

Als een spoor op je petrischaaltje, BRF-cake of paddo-kweekset terechtkomt, zal het snel schimmeldraden ontwikkelen, het groeimedium verteren en proberen zich voort te planten. Dit externe micro-organisme steelt dus niet alleen kostbare voedingsstoffen van je paddo's, maar vormt ook een veel grotere bedreiging.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken Je Een Besmette Paddo-Kit?

Denk eens aan twee verschillende plantensoorten die je in één pot kweekt. Beide planten krijgen wortels, nemen een bepaalde hoeveelheid ruimte in en absorberen mineralen en water. Afgezien van een sportieve concurrentiestrijd, zullen ze over het algemeen prima met elkaar overweg kunnen.

In de wereld van de schimmels gaat het er iets anders aan toe. Wanneer twee verschillende mycelium-netwerken elkaar tegenkomen, voeren ze vaak oorlog om voedingsstoffen en groeiruimte. De veel voorkomende verontreinigende schimmel Trichoderma probeert bijvoorbeeld agressief andere paddenstoelen in hetzelfde substraat te slim af te zijn. Menig paddoteelt is het slachtoffer geworden van deze bedreiging.

Door een steriele techniek toe te passen, verminder je actief het aantal van deze potentiële verontreinigingen in je omgeving, waardoor je paddo's in alle rust kunnen groeien.

Hoe werk je steriel met paddokweeksets?

Hoe Werk Je Steriel Met Paddokweeksets?

Het gebruik van een kweekset verkleint de kans op besmetting. Deze methode elimineert namelijk de noodzaak om agarplaten te hanteren, vloeibare culturen te bereiden en het substraat te koken om het te steriliseren. Kweeksets hebben echter nog steeds enige zorg nodig om schoon en microbe-vrij te blijven.

De kweeksets van Zamnesia worden gekoloniseerd geleverd en zijn meteen klaar voor gebruik. Houd ze simpelweg voldoende vochtig en beschut met de meegeleverde zak voor de optimale luchtvochtigheid en om ze tegen microben te beschermen. Omdat de blokken volledig gekoloniseerd zijn, vormen onze kweeksets weinig risico op besmetting en vergen ze niet veel inspanning als het gaat om steriele techniek.

Hoe creëer je een steriele omgeving bij het voorbereiden van mycelium en substraat?

De voorbereiding van je mycelium en substraat vereist veel meer zorg en aandacht voor detail. Bij het overbrengen van een agar- of liquid culture naar graan en graan naar een substraat, worden de culturen aan de open lucht blootgesteld. Deze blootstelling aan de buitenwereld brengt een hoog besmettingsrisico met zich mee. Gebruik onderstaande aanbevolen hulpmiddelen en apparaten om het risico van microbieel contact bij het overbrengen te verkleinen.

Laminar Flow Hood

Afzuigkap Met Laminaire Stroming Bij Paddokweek

Een laminar flow hood is voor serieuzere mycologen een van de belangrijkste onderdelen van de uitrusting. Deze afzuigkappen zuigen lucht aan via een ventilator en leiden deze door een deeltjesfilter dat bacteriën en schimmelsporen opvangt.

De schone lucht passeert vervolgens de werkruimte en duwt alle microben in de lucht weg die anders in open petrischaaltjes en bakjes met substraat terecht zouden komen. Laminaire stroming behelst, in tegenstelling tot turbulente stroming, een soepel en regelmatig proces dat micro-organismen effectief in een uniforme stroom wegduwt.

Laminaire afzuigkappen zijn de gouden standaard voor het veilig werken met sporenprints en spuiten.

Still Air Box

Still Air Box Bij Paddokweek

Een Still Air Box is iets laagdrempeliger. Een dergelijke box is goedkoop, gemakkelijk te maken en krijgt de klus ook geklaard. In principe is het een plastic bak met twee gaten aan de zijkant. Hiermee vormt de box een barrière tegen de buitenwereld. Mycologen kunnen schaaltjes hanteren en culturen overbrengen in de ontsmette doos (na het schoonmaken van de handen) met een lager risico dan wanneer je dit in de open lucht zou doen.

Ondanks de lage kosten heeft een Still Air Box wel wat meer aandacht nodig. Zo moet je de box tussen elk gebruik schoonmaken met een 10% bleekoplossing. Gebruikers moeten ook nooit een vlam in de doos aansteken nadat ze alcohol hebben aangebracht.

Tools die je kunt gebruiken om besmetting te voorkomen

De bovenstaande apparaten werken als een uitstekende eerste verdedigingslinie tegen microbiële besmetting. Gebruik de onderstaande tools elke keer dat je een overdracht doet en inentingen uitvoert om het risico verder te verkleinen.

Mondkapje

Mouth Masks

Als je werkt met petrischaaltjes of een open substraatbak, zal het dragen van een mondkapje helpen om de microben die je uitademt op te vangen. Schimmels en bacteriën zweven niet alleen rond in de buitenwereld; ze zitten ook in je longen!

Bekijk Mondkapje

Latex/nitrilhandschoenen

Handschoenen helpen je spullen schoon en netjes te houden. Ze zijn eenvoudig te reinigen of te vervangen na het overbrengen van culturen en voorkomen contact met bacteriën onder je nagels.

Bekijk Latex Handschoenen

Desinfecterende gel

Desinfecterende Gel Bij Paddokweek

Wrijf je handschoenen routinematig in met desinfecterende gel. Doe tussen elke overdracht van een vaste of vloeibare cultuur of mycelium een scheutje tussen je handpalmen.

Bekijk Desinfecterende Hand Gel

Bleekmiddel

Verdun bleekmiddel tot een 10%-oplossing om werkoppervlakken en de binnenkant van de Still Air Box schoon te vegen en microben te doden.

Scalpel

Scalpel Bij Paddokweek

Dit scherpe gereedschap vereist enige behendigheid en geduld. Als je het gebruik echter onder de knie hebt, zijn dit ideale tools om agar in stukjes te snijden en deze over te brengen naar vloeibare culturen of potten met gekoloniseerd substraat.

Bekijk SCALPEL

Alcoholdoekjes

Alcohol heeft geen medelijden met bacteriën en schimmels. Gebruik alcoholdoekjes om de uiteinden van scalpels en spuiten schoon te maken voorafgaand aan iedere overdracht. Op deze manier vermijd je dat je de verkeerde soort microben in je potten krijgt.

Parafilm

Parafilm

Dit flexibele materiaal wikkelt zich gemakkelijk over de randen van petrischaaltjes, waardoor er geen verontreinigde lucht binnendringt en de cultuur binnenin ongestoord blijft.

Bekijk PARAFILM

Aansteker/alcohollamp

Gebruik deze hulpmiddelen om de uiteinden van spuiten en scalpels te reinigen. Ze zijn echter alleen compatibel met afzuigkappen met laminaire stroming. Gebruik nooit open vuur in een Still Air Box.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken